Vir: Posnetek zaslona Youtube.
Letošnji januar je bil še posebej tragičen. Gorski reševalci so namreč do zdaj zabeležili 41 nesreč v gorah, devet oseb pa je izgubilo življenje.

Na družbenem omrežju Facebook se je pred kratkim pojavila skupina »Slovenski namenski reševalni helikopter«, ki se zavzema za uvedbo namenskega helikopterja v sistemu Nujne medicinske pomoči Slovenija.

Glede na zadnje nesreče in posredovanje helikopterja, smo se za pojasnila obrnili na Ministrstvo za zdravje.

Sodelovanje z vojsko

Slovenija kot tudi Hrvaška sta edini državi v Evropski uniji, ki nimata helikopterja namenjenega izključno medicini in reševanju.

»Slovenska vojska, ki izvaja prevozniški del dejavnosti za potrebe helikopterske nujne medicinske pomoči, zagotavlja dnevno dva namensko opremljena helikopterja.

Ta se nahajata na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru in letališču Jožeta Pučnika na Brniku,« pravijo na Ministrstva za zdravje.

Ob tem so še dodali, da tudi Republika Hrvaška Helikopterska nujna medicinska pomoč izvaja ob podpori vojske.

Kako dolgo se čaka na helikoptersko pomoč?

Glede na to, da določeni kraji v Prekmurju ali na Primorskem veljajo za odročne, nas je zanimalo, kako hitro pride helikopter na pomoč.

»Dostopni čas je odvisen od načina aktivacije ekipe HNMP.  Prekmurje pokriva enota, ki je locirana na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru.

Helikopterske baze so na določenih področjih razporejene na način, da se s helikopterjem pokriva teren v radiju do 90 kilometrov,« še pojasnijo. 
Točen čakalni čas ni mogoče določiti, saj helikopter aktivira zdravnik na kraju nesreče.

»Dostopni čas je odvisen od hitrosti aktivacije enote helikopterske ekipe po dogodku in časa, ki ga potrebuje za proceduro vzleta, dolžine poleta in procedure pristanka na kraju dogodka,« pravijo na ministrstvu.

Posredovanje helikopterja na več lokacijah hkrati

Glede na to, da nesreča nikoli ne počiva in se lahko zgodi več nesreč naenkrat, nas je zanimalo, kako se odzovejo na takšne intervencije.

»Helikopter odleti na pomoč na prvi poziv, ki pride. V primeru dodatne potrebe se lahko aktivira helikopter na Brniku. Helikopterska enota lahko oskrbi in prepelje enega poškodovanca, v primeru sočasne intervencije pa se lahko aktivira tudi enota Brnik,« pravijo na ministrstvu.

Ob tem še pojasnijo, da se helikopter uporablja za nujno medicinsko pomoč v skladu s pravilnikom o pogojih helikopterske nujne pomoči.

Torej v primeru, kadar je prevoz pacienta s helikopterjem hitrejši oziroma primernejši kot z drugim reševalnim vozilom ali ko je mesto dogodka na težko dostopnem terenu.

Prav tako se helikopter uporabi, če dogodek presega zmogljivost, usposobljenost ali opremo drugih enot nujne medicinske pomoči in ob dogodkih z večjim številom poškodovanih ali obolelih. 

Kje so zadržki za nakup namenskega helikopterja?

Trenutno v Sloveniji ne potekajo nobena pogajanja za nakup namenskega reševalnega helikopterja. In kakšni so zadržki?

»Vlada Republike Slovenije je na predlog Ministrstva za obrambo sprejela sklep in odločitev, da se helikopterski prevozi v okviru izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči, medbolnišnični prevozi in helikopterski prevozi otrok v inkubatorjih, dolgoročno izvajajo kot državna aktivnost z zrakoplovi Slovenske vojske,« pojasni Ministrstvo za zdravje.

Prav tako je v istem sklepu predvidena izdelava predloga projekta za izvajanje tovrstnih nalog. Ta predlog mora zajemati vzpostavitev ustreznih infrastrukturnih in organizacijskih letalskih baz, in sicer na Brniku, v Mariboru in Postojni.

Ob tem mora biti vključena tudi Letalska policijska enota, hkrati pa morajo biti obnovljeni, predelani in nadgrajeni štirje helikopterji Slovenske vojske 'Bell 412' za izvajanje reševalnih nalog. 

Kader za delo v takšnih razmerah

Kot pojasnjujejo iz Ministrstva za zdravje enoti Helikopterske nujne medicinske pomoči ki delujeta v okviru Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in Zdravstvenega doma Kranja, trenutno zagotavljata zadostno število zdravstvenega kadra za izvajanje Helikopterske nujne medicinske pomoči .

»V letu 2021 je tako bilo skupaj opravljenih 430 intervencij HNMP in pa preletenih 471:15 ur. Od tega je mariborska ekipa opravila 117 intervencij, kar znaša 116:55 ur.

Brniška ekipa je opravila preostalih 313 intervencij, kar pomeni 354:20 ur. Ob tem so imeli še 196 gorskih reševalnih akcij in pri tem leteli 227 ur,« za konec še dodajo iz ministrstva. 

V spodnjem videoposnetku pa si lahko ogledate, kako na pomoč s helikopterjem priletijo reševalci. 

Komentarji (42)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Sam sem večkrat spremljal prilet in odlet reševalnega helikopterja v bolnišnico Rakičan. Med priletom in odletom je vedno minilo več kot pol ure. Stem se v veliki meri izgubi smisel uporabe helikopterja. Avstrijci imajo 16 helikopterjev, ki so namenjeni izključno za reševanje.

Znon ale nej (nepreverjen)

Malo tou obrazlože, ka več ale menje se šimfaš, pa pijšeš neka, ka je dostakrat mijmo.
Ges san tüde večkrat vido helikopter, pa tou dosta bliže, kak tij. Če je prileto po bolnijka je tan na travneke vzhodno od Internoga oddelka pristau, bolnijka pa so mele že pripravlenoga. Ge je tebe tou pou vöre. Obratno, če je tou sploj bilou, je pristal, se je počakalo malo zarade propelera, pa z bolnijkon vö. Ge je tebe opet tou pou vöre? Be se pa sigurno prešparalo par minut, če be mele kakšen plac nendrek na streje bolnece, ka be helikopter tan pristou. Ale tou... sigurno ogrmno košta? Je smiselno?
Mij se z Afstrejo nemremo primerjate. Tou, ka vojska dela za reševanje je nite nej slabo. Dobijo plačano, zakoj be helikopter nindrek stau? Če be mele npr. dva helikoptera somo za reševanje, be tüde vmejs stala, tou glij tak košta, če se ga ne nüca. Ka pa posadke? Plačo be doubele, če be ka delale ale nej! Ka pa šoulanje? Rezerve?
Če ma vojska premalo helikopterof je po mojon bole smiselno, ka se še kakšen küjpe, pilote pa po mojon majo odnosno jeh itak zaradi svojeh potrejb stalno dajo na šoulanje.
Ka mijsleš?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Skoz okno vidim helikopter kda leti v Rakičan. Uro pa tudi man, tak ka pol ure kar drži. Zdaj ka tan delajo ne vidim, vidim pa kda helikopter odleti. Ti izgleda misliš, ka rešilni autuji nonstop vozijo, helikopter pa bi stal. S kom se naj primerjamo, če nej z Avstrijci. Mogoče z Bangladešom?

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)

Vidiš, da leti! Da do tja prileti je koliko minut? Vseeno morajo bolnika spraviti v ali iz helikopterja in potem spet nekaj minut, da ga ti vidiš? Koliko je sedaj vsega skupaj... če je to sploh pomembno. Verjemi, da vmes ne pijejo kave, ampak ti kot "dežurni štenkaš" pri vseh temah, ne samo pri tej, tega itak ne boš razumel.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Alenka Buzerantovsek (nepreverjen)

Sem se cepila potem pa sem izgubila menstruacijo
Kaj naj storim

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Plačaj pošteno najditelju ki ti jo bo našel če si jo izgubila

In reply to by Alenka Buzerantovsek (nepreverjen)

Varda (nepreverjen)

Razlika je če se prepelje inkubator ali pa težko ponesrečeni z kraja nezgode

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Mamo Falcona za keroga je Janša pravo ka mo ranjence prevažali. Ja ranjence z niji prevažamo da se Janša keri je ranjenec v glavi z njin prevaža.

IDIOT VELKI (nepreverjen)

Jebal te janša saj pa tvoji komunisti so vladali 25 let IN PIJTAM TE KA SO NAPRAVILI NA TOM PODROČJI - POPOLNOMA NIČ bodi malo objektiven.

In reply to by . (nepreverjen)

A (nepreverjen)

IDIOT VELKI no či je že tak je boukše ka so nej napravli nika kak Janša keri je napravo nepopravljivo škodo. Pa ne misli ka san ge kakšen levičar ali kaj podobnoga. Tej parlamentarci so od prvoga do zadnjoga nesposobni lopovi.

In reply to by IDIOT VELKI (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Falcona so kupili za časa Drnovška.

In reply to by . (nepreverjen)

SRAMOTA POLITIKE (nepreverjen)

SRAMOTA POLITIKE IN TO LEVE, DESNE VSE KOMPLET, morda niste vedeli SLOVENIJA JE EDINA DRŽAVA EVROPSKE UNIJE KI NIMA REŠEVALNEGA HELIKOPTERJA, jebe se njim za ljudstvo, ali to ni kršenje človekovih pravic ko leta 2022 Slovenci NIMAMO primerne in pravočasne zdravniške oskrbe, za to ne bo nihče protestiral in razgrajal po Ljubljani, tam jim je samo važno, da brez dela imajo "polno rit".

lapih (nepreverjen)

kolesarje, 8. marec in ostale sralce si naj ovi mali domov nese in jih naj kar tam ima

In reply to by SRAMOTA POLITIKE (nepreverjen)

đako (nepreverjen)

Enostavno vprašanje: Koliko časa potrebuje helikopter iz MB v Hodoš od klica in do konca poleta.

tanja flaškon (nepreverjen)

Kitajci imajo male pimpeke

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tij pa malo pamet. Idiot zaostali.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

Bosanci imajo velike

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

Suljo buzerantovsek (nepreverjen)

Tako je
Mi imamo velike
Kitajci pa male

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

Suljo buzerantovsek (nepreverjen)

Bosanci imajo velike zelo tako kot velike Lašče

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

To je pa res

In reply to by Suljo buzerantovsek (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Tvoja mama pa ima raztegnjeno

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

67733577866 (nepreverjen)

KORONA NAAAATEEEEEEEEG!

tuncika

Za nevladnike gredo milijoni- haska nega, helikopterja in domov za ostarele pa denarja ni.
Nevladnike in RTV je potrebno z referendumom ukiniti, oziroma saj se tako ali tako prikrito financirajo iz tujine (soros, ipd...).

HojSS PRESS (nepreverjen)

Ne serji tuncika !!!!!!!!
Janšev ritoliznik !!!!!!!
Ne opletaj z nekimi nevladniki !!!!!!!!!
Tonin je nesel 72 MILIJONOV v Italijo za tisti avijon !!!!!!!
In potem še klečeplazil pred Italijani in jih v italijanščini pozdravljal !!!!!!!!
Sramota !!!!!!!!!
Si se mogoče vprašal koliko domov za ostarele, ki jih omenjaš bi se naredilo s tem denarjem, kot je stal ta avijon ????
In koliko delovnih mest bi se odprlo ???
Desnuharjem so šteti dnevi !
Smo še do konca aprila !

In reply to by tuncika

Smešnež (nepreverjen)

Glavno ka mo meli transportno vojasko letalo keroga ne nucamo glih tak nej kak vojaske ladije. Oboje nan ali de nan povzrocalo neverjetne stroske vzdrzevanja. Transportno letalo de parkejrano na letalisci, tak kak sta vojaski ladiji celi cas zasidranivi v pristanisci. Sto spremlja medije vidi ka mamo pri nas helikoptersko resevanje skoraj saksi den, vcasik tudi veckrat dnevno. Ka ne gucin o prevozih bolnikov. Nakup resevalnoga helikoptera ali celo dveh, bi mogla biti prioriteta sakse vlade. Ali ka, ce nan ze 30 lejt vladajo totalni luzeri….

HojSS PRESS (nepreverjen)

Sedaj ne bo problema !!!!
Tonin je nabavil avijon za 72 MILIJONOV !!!!!
V Pomurju je veliko ravnice in še letališče imamo, da bo lahko pristal !!!!!!
Pa še mogoče Tonin zraven pride s kakšnim "reketometačem", da bo varoval območje !!!!:) :) :)

Kepa (nepreverjen)

Zelo dobro, posadka je v MB

Varda (nepreverjen)

Če vi mogoče mislite,da če bi meli reševalne helikopterje,da prišli kaj prej kot zdaj.
Protokol za vzlet helikopterja je daljši kot pa čas leta MB-MS

banzaiiiii (nepreverjen)

Varda ja, itak.... tan se takši maloumneži zbejrajo. Ka komentejraš, če nemaš pojma. Protokol mogoče resno neje glih vrlina, samo dostava ponesrečenca iz kraja nesreče v bolnico je pa pri helikopterskon prevozi 3x hitrejša, če se ide za dostavo v UKC v MB ali LJ. In tej protokol na konci ne pomejni nič v primeri ka te more rešilec iz Goričkoga v LJ pelati, ali inkubejranoga dojenčka iz Soboške bolnice v UKC.

In reply to by Varda (nepreverjen)

NEVLADNIKI ALI… (nepreverjen)

DRŽAVLJANI ODLOČITE SE ALI DENAR ZA NEVLADNIKE ALI ZA HELIKOPTERJE ZA REŠEVANJE. Da se boste lažje odločili leta 2020 so vse nevladne organizacije v Sloveniji dobile 416 milijonov evrov, helikopter za reševanje pa stane cca 20 milijonov evrov. Zato tako glupega naroda kot smo Slovenci NI.

bonge (nepreverjen)

Pa ten bedakon tou nemreš razložite. Kučan je imel prav, ko je rekel, narod je glup.

In reply to by NEVLADNIKI ALI… (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Malo se popravi. Sam helikopter 5,5 milijonov. Te pa oprema za reševanje recimo dva milijona.

In reply to by NEVLADNIKI ALI… (nepreverjen)

lapih (nepreverjen)

NEVLADNIKI ALI…
fala Bougi, narod, začel si razmišljati s svojo glavo, nevladnikom veliki NE

In reply to by NEVLADNIKI ALI… (nepreverjen)

banzaiiiii (nepreverjen)

To ja, idemo njemi.... 72 milijona za neuporabno letalo je nej problem, pri enon reševalnon helikopteri pa se včasik iše krivca negi drugje.

In reply to by lapih (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Za testiranje damo vsaki den kakšen milijon. Tak bi lejko za te pejneze vsak teden kujpili eden novi reševalni helikopter.

AgustaWestland AW109 je lahki dvomotorni večnamenski helikopter. Zasnovalo ga je italijansko podjetje Agusta v 1970ih pod oznako A109, zdaj ga proizvaja združeno italijansko-britansko podjetje AgustaWestland pod novo oznako AW109. Helikopter se uporablja za VIP transporte, iskanje in reševanje, medicinsko evakuacijo in drugo. V Sloveniji ga uporablja helikopterski oddelek policije.

Recimo bi bilo pametno kupiti helikopter enakoga tipa kak ga že ima Policija. Cena je 6,3 mil. USD to je 5,5 mil. EUR. Nej je celi svet. Vidimo ka smo ljudje v toj našoj državi bole malo vrejdni. Smo edina država v EU brez reševalnoga helikopterja.

Gees (nepreverjen)

Strinjan se z mnenjem da bi vojski oz policiji spokupili vec helikopterjev, bi pa bilo potrebno zaceti tudi zaracunaviti resevanja v gorah, kamor narod sili kot nor, pa to taki ki se se z lendavske v lidln z avtom peljejo,

indestructable (nepreverjen)

Potem je potrebno zaračunavati zdravtveno oskrbo sakšomi keri si je san kriv. Ali vsen ali nikomi.

In reply to by Gees (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)

Mijslen, ka se določene intervencije računajo? Bar tujcon, če nej našen? Malo se razpijšete, me zanijmle!

In reply to by Gees (nepreverjen)

Uoyocxz (nepreverjen)

Takoj ukiniti vojsko samo so strošek države nobenega haska ni iz njih ta denar nameniti raj majhnim podjetjem da zaposlijo več delavcev da se vlaga v gospodarstvo ne pa da mečejo denar v koš!

Carni vrag (nepreverjen)

Končno sem se cepil sedaj se mi pa ne digne več

Suljo buzerantovsek (nepreverjen)

Jaz se pa nisem veliko in zato. Nisem ovca

asdasd (nepreverjen)

V Sloveniji nimamo helikopterja namenjenega izključno medicini in reševanju, (pravopis "nemenjenega" ) ga sploh rabimo, vojaški helikopter ni ustrezen, torej bodo vojaki pokrepali na frontni črti ?!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice