Vlada je na današnji seji določila najvišje cene električne energije za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, odločila se je tudi ohraniti znižano omrežnino.

Nove cene bodo veljale od letošnjega 1. septembra do 31. avgusta 2023, minister za infrastrukturo Bojan Kumer je prihranek za odjemalce ocenil tudi na 1000 evrov letno.

Vlada je cene električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce, vključno s tistimi v večstanovanjskih zgradbah, omejila na 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi ter 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi.

»Ti odjemalci so bili doslej med najbolj prizadetimi skupinami odjemalcev,« je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Kumer.

Vlada se je poleg tega odločila ohraniti obstoječo za 50 odstotkov znižano omrežnino, poleg tega bo s 1. septembrom dodatno znižala prispevek za obnovljive vire energije.

Zaradi tega se bo strošek za električno energijo znižal pri vseh gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcih, ne glede na dobavitelja, je še dejal Kumer.

»Gre za ukrep, s katerim neposredno naslavljamo zviševanje cen energije,« je poudaril minister.

Prihranek za povprečnega gospodinjskega odjemalca je ocenil na 15 do 30 odstotkov, odvisno od tega, pri kako dragem dobavitelju je. Za odjemalce pri dobaviteljih z najvišjimi cenami lahko vladni ukrep pomeni za skoraj 60 odstotkov nižje stroške, je dejal.

Gre le za prvi paket ukrepov

V absolutnih zneskih pa regulacija cen elektrike pomeni za 110 do 334 evrov nižji letni strošek električne energije za povprečnega gospodinjskega odjemalca oziroma okoli 1000 evrov na leto, če mu ta energent dobavlja najdražji dobavitelj na trgu.

»Upoštevajoč razmere, ki trenutno vladajo na trgu, regulacija dodatno prinaša preprečitve podražitve v letu 2023,« je še dejal Kumer. Zaradi tega si lahko odjemalci obetajo še dodatne prihranke.

»V dobaviteljski verigi smo optimizirali stroške, tako da še vedno lahko prodajajo, čeprav z manjšimi dobički,« pa je odgovoril na vprašanje, kdo bo prevzel razliko v cenah.

Izpostavil je, da gre za prvi paket ukrepov na področju električne energije, ki mu bo zagotovo sledil še kakšen. V naslednjih tednih pa namerava vlada nasloviti tudi problem visokih cen zemeljskega plina.

Komentarji (17)

jdhdgdhshd (ni preverjeno)

končno nekaj pametnoga

tetova (ni preverjeno)

Svoboda bo še naredila dosti pametnega.

In reply to by jdhdgdhshd (ni preverjeno)

Likolnik (ni preverjeno)

Ce bi to naredil Jansa,bi pa ne,bilo dobro. Taki ste vi golobeki,isti kot ovcke.

In reply to by tetova (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ja samo ocena prihranka 1000 letno je glupa, odvisno kelko što porabi.

. (ni preverjeno)

Potem nam bojo mogli še plačati.

In reply to by . (ni preverjeno)

Vccfres (ni preverjeno)

Se en dokaz vec, da kljub tem fiksnim cenam za 1 leto elektrodistributerji prezivijo in imajo se dobicek.

yxyx (ni preverjeno)

Zdaj se pokaze pravi pomen drzavnega lastnistva na kriticni infrastrukturi

In reply to by Vccfres (ni preverjeno)

mihaelaa (ni preverjeno)

Navadno zavajanje. Če ste pri Gen-i ali Petrol-u, potem ne boste prihranili niti centa. Oba imata nižjo ceno, kljub prihodnji podražitvi.

heeeh (ni preverjeno)

lejko se samo podrazijo :)

In reply to by mihaelaa (ni preverjeno)

Tyui (ni preverjeno)

Ka seres brezveze. Ukrep je sprejet zato ka nan nebi jeseni navreli cene elektrike tak kak se je napovedovali. De pac zdaj ostalo kak je in se nede drazilo. Kaksno zacajanje je to? Doloceni ponudniki so navreli cene na pune in de se njihovin odjemalcon to dosti poznalo, drugin pa pac menje.

In reply to by mihaelaa (ni preverjeno)

errp (ni preverjeno)

Lejko bi se DOSTI nizje bilo ce bi Golob naredo kak so naredili Francozi. Ka bi nucali izkljucno samo
svojo elektriko kere mamo vec kak zadosti! Nej ka jo kupuvlejo in nan drago kaseajo.. Samo itak Golob to nede naredo, zakoj bi on za svoje volilce naredo nekaj dobroga! Ale kak pravijo osel ide samo 1x na led - volitve do hitro tu! Mogoce se predcasne

Uziii (ni preverjeno)

Mogoce de tvoja naslednja zelja ka ti Golob pride domov nojete rezat.

In reply to by errp (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Elektrika se kupuje na trgu in tudi naša stane. Močno dvomim, ne vem pa točno, da mi uporabimo našo elektriko do konca, razliko pa kupimo? Kaj pa, če našo tudi ponujamo na mednarodnem trgu in so pač cene podobne pri nas, kakor drugje?
Sicer pa so Janševo vlado obtoževali, da deli bombončke, ko je za tri mesece ukinila plačevanje omrežnine, sedaj pa podobno poče Golobova vlada. Ampak, ker je to "svoboda" je sedaj vse v redu? A se lastniki (država ni stoprocentni lastnik, pa tudi ona rabi dobiček, da se kaj vloži v posodobitve) samo tako odpovejo dobičku? A niso oz. bodo vložene tožbe zaradi izpada dobička, ker tri mesece nismo plačevali omrežnine?

In reply to by errp (ni preverjeno)

Juš (ni preverjeno)

TISTIM NASPROTNIKOM MURINIH ELEKT. BI POVIŠAL 300%

Fokovci (ni preverjeno)

Jaz sem pri najdražjem ponudniku in se mi bo po tem ukrepu kilovatns ura podražila za 0,09 evrov. Torej gre za podražitev oziroma zamrznitev cen navzgor, pri cenejših ponudnikih bo razlika še večja. O kakšnih prihrankih in pocenitvah je tukaj govora če bom plačeval več kot sedaj?

SimonT (ni preverjeno)

Bojan je verjetno potegnil črtico. Cena ET je bila 0.047€/kWh. Cena zamerznjena 0,118€ / kWh pa ne vem če je nižja. Kakorkoli obračam je slednja pač enostavno večja številka

Jack00000 (ni preverjeno)

Pozabili ste napisati,da bo razliko kraj država, kot pravi Golob... Se pravi, plačali bomo sami, ampak na drug način

Starejše novice