Fotografija je simbolična
Ganljiva zgodba očeta, ki je preko družbenih omrežjih delil zgodbo, da živi s transspolnim otrokom, ki se je rodil kot fant, ampak je ženska.

Transspolne osebe so najpogosteje popolnoma razkrite v LGBT+ skupnosti in prijateljem. Najredkeje pa so popolnoma razkriti staršem oziroma skrbnikom in učiteljem.

Prav tako je mamam razkritih več oseb kot očetom, pri čemer statistični podatki iz leta 2019 govorijo, da kar tretjina oziroma 31 odstotkov transspolnih oseb očetom ni razkritih.

Razkritje v javnih prostorih je za vse transspolne osebe lahko zelo tvegano, saj je prav to lokacija, kjer transspolne osebe doživljajo največ diskriminacije. 

Čustvena izpoved očeta

Nekatere osebe so začutile že v rani mladosti, nekatere v času pubertete in najstništva, nekatere v srednjih letih ali tudi kasneje, da se njihov spol ne ujema s spolom, ki ji je bil pripisan ob rojstvu.

In takšno zgodbo in o pogumu svojega otroka, je preko družbenih omrežjih delil Matjaž Odlazek

Na družbenih omrežjih je zaokrožila zgodba Matjaža Odlazka, ki jo objavljamo v celoti.

»Da sem pogumen, sem slišal od ene dveh. Pogumen? Ne, niti najmanj. Samo fotr sem. Samo fotr, ki stoji svojemu otroku ob strani in mu želi le dobro. Sej to je naloga fotrov, ne? On je pogumen. Oziroma, ona je pogumna. Izpostaviti se na tak način, ko veš, da bo mega zajeban, pa čeprav hočeš biti sam to, kar si. Za to je treba met jajca. Pa čeprav boš čez en cajt ostal brez njih.

Živeti s transspolnim otrokom. 

Ja, prav ste prebrali in ja, to pomen tist, kar si mislite. Moj otrok se je rodil kot fant, ampak je ženska. Zajebano za razumet, vem, tud za mene je bilo …

Bilo je ene tri, štiri leta nazaj, niti nisem več ziher kolk. V šoping centru v Celju smo kupovali neka oblačila in kot se spodobi, sem se zraven neskončno dolgočasil. Odtaval sem nekam po svoje, mal gledat tehnično robo v Big Bangu in čez čas prišel nazaj v tiste štarcune z oblekami. Žena je bla čist bleda. 

'Kua je?'

'Nč, ti bom pol povedala.'

'Kua pol, kr zdele mi povej, ku vidm, da je neki narobe.'

Mal sma se umaknila na stran, Marina je neki cajta lovila sapo, videl sem, da ne gre glih za običajne stvari.

'Nejc mi je povedu, da je ženska. Da je ženska že od kar se zaveda sebe, pa je zbiral pogum nama povedat.'

Evo, če ste se kdaj spraševali, kaj pomeni 'strela z jasnega', to je to. Niti slučajno si nisem nikol mislil, niti slučajno nisem nikol prebral nobenih znakov. V filmih se takšna odkritja velikokrat romantizirajo. Oče objame otroka in v naslednjem kadru vsi pojejo Lahko ti podarim samo ljubezen (no, nek njihov ekvivalent) in mahajo z mavrično zastavo.

'O kurba'

To sem spravil skupaj. Klasična beseda, ki jo v Trbovljah uporabljamo za izraz sreče, žalosti, veselja, presenečenja in še ostalih 70 duševnih stanj, je tudi tokrat prišla prav. Mal sem gledal Marino, mal v svoje čevlje in za vsak slučaj še enkrat ponovil: 'O kurba'.  

Na poti domov smo bili bolj tiho. Vsi smo mel velik za sprocesirati. Ko pridemo v Trbovlje, smo se odločili, da si damo vsi skup malo časa in prostora. Marina je šla k moji mami, ji povedat in se mal zjokat, jaz pa sem naredil to, kar naredi vsak dec, kadar nima niti najmanjšega pojma, kaj bi sam s sabo. Šel sem na pir.

*Tole se bo nadaljevalo. Pa ne zarad tega, da bi blo bolj napet za brat, kot je bilo z Zdravkotom, ampak ker je kar velik tega, pa bi blo preveč za prebrat naenkrat. Če se komu ljubi šerat, komot, mogoče bodo prebral tud kakšni starši, ki se ukvarjajo z enako zadevo. Pa bojo vidli, da ni to konc sveta. Seveda ni piknik, ne bom lagal, ampak konc sveta pa tud ni.

Naslednjič: Faza je to, ziher je sam faza.«

Kdo so transspolne osebe?

Pri transspolnih osebah se spol, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu, ne ujema s spolno identiteto, ki jo čuti oseba sama in s katero se identificira.

Zato transspolna oseba doživlja neujemanje med lastno spolno identiteto in tisto, ki ji jo je pripisala družba.

»Transspolnost je krovni izraz za vse spolne identitete, ki temeljijo na človekovem čutenju in doživljanju sebe in so lahko v skladu z njima tudi preoblikovane.

Transspolnost ne temelji na nujnosti ujemanja ob rojstvu pripisanega biološkega spola in osebne spolne identitete, temveč zajema vse spolne identitete, ki niso v skladu s spolom, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu. Vključuje vse spolne identitete, ki presegajo, modificirajo ali negirajo družbeno zahtevane norme glede spola in spolnih identitet.«  

Komentarji (13)

1234567890' (ni preverjeno)

ja, kruta realnost v kruti družbi zapakirana v lepi domovini - Slovenija

Jack0000 (ni preverjeno)

Kaj reči, dober foter si. Edina normalna reakcija starša, tudi če pustimo ob strani vso to LGBT sranje.

Še vedno je tvoj otrok. Eni starši pa težijo že če froc ne gre študirat tega kar oni hočejo.

910101 (ni preverjeno)

na podlagi enega zapisa na fb je zelo težko ocenit, da je "dober foter". enako kot reči da je slab. Da je nekdo dober foter moraš živeti znjim vsaj nekaj mesecev ali let.
Ja, Še vedno je to njegov otrok, vendar ni njegova lastnina. Zato ga ne more ubiti, kot delajo z dojenčki, določene ženske. splav je umor.

In reply to by Jack0000 (ni preverjeno)

pomurc (ni preverjeno)

OK, samo zaradi tega iti zdaj v totalno prepoved je tudi bolano. In potem pridemo do primerov, kot je bil v zvezni državi Ohio, ko 10 letna deklica, ki je zanosila s posilstvom ni smela opraviti splava!!

In reply to by 910101 (ni preverjeno)

huehue (ni preverjeno)

saj ni popolnoma prepovedan. do 15 tednov je še vesldno dovoljeno. redki primeri so ko je splav dejansko potreben/zaželjen zaradi takih ali drugačnih razlogov. v večini primerov pa je ciljan na kontrolo temnopoltne populacije v usa.

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

ammmm (ni preverjeno)

Sramota za sobotainfo ka pistite TU odprete komentare!! Samo vse za klike, pistite pa te ka zdaj navre gruca mreznozgancov pa zaca pljuvati po njih… Kak do se li pocutili kda do steli to

huehue (ni preverjeno)

eno vprašanje, bi otrok prišel do iste ugotovitve, če ne bi prišel v stik s takšno ideologijo (ker jo nam vsiljujejo na vsakem drugem koraku)? vprašam za kolega

pomurc (ni preverjeno)

Lahko prosim en primer, kjer je na vsakem koraki vsiljena ta ideologija? Jaz osebno še je namreč nisem zasledil.

In reply to by huehue (ni preverjeno)

huehue (ni preverjeno)

v zadnjih 2 letih nisem še našel ene serije/filma iz strani hollywooda kjer ne bi porivali lgbtq mišlenje v podzavest ljudi. mediji vedno več objav ciljajo na širjenje lgbtq mišlenja. nimam nič proti tem ljudem, imam pa proti indoktrinaciji otrok. takšne stvari npr v osnovni šoli nimajo kaj iskat. vsaj ne pred zadnjo triado.

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Ja, za vse je krivo "vsiljevanje" LGBTQ. Sicer ges neven, ge to vsiljevanje poteka, ampak vseeno. Kak znamo iz zgodovine, v preteklosti neje bilo gejov. Sarkazem... Vsi znamo, ka so v preteklosti isto bilij. Hitler jih je dal upliniti v koncentracijskih taboriščaj, v Namčiji ali Angliji je homoseksualnost bila prepovedana in geji so bilij zapreti in/ali pa prisilno poslani v zdravljenje. In takrat še neje bilo LBTQja. Ker so stvari prirojene. Če bi kda štel izkušnje ene transseksualne osebe, bi vido, ka praktično vsaka guči, kak je že v otroštvi čutila, ka neje rojena v pravon telesi, ka se je na skrivaj oblačila v cote drugoga spola... Ampak za ene je pretežko si vzeti 1 uro časa pa pogooglati zadeve...

In reply to by huehue (ni preverjeno)

huehue (ni preverjeno)

mogoče eni nimamo za vsaki kurac si zete 1 vro časa. nešče drugi pa ma, zato smo ljudje ka si delimo informacije? ali ne? eni so pač očitno tako narcisistično usmerjeni, da jin je težko predati informacijo brez ka bi zveneli vsemogočni

In reply to by tutu (ni preverjeno)

92011 (ni preverjeno)

majhen promil, je traspolnikov na svetu predvsem zaradi deviacij v času razvoja v maternici, vpliv okolja, kemikalj ipd, tega je danes zaradi več mikroplastike in pesticidov v pitni vodi malce več. Take v Indiji imenujejo "hijra".
Vse ostalo je bolezensko stanje družbe in umetni konstrukt spolnih deviacij pod pretvezo uživaštva.
Več kot 50% teh zavedenih otrok, po spremembi spola v času odrasle dobe v ZDa naredi samomor, ker so mentalno in duhovno izgubljeni.

tutu (ni preverjeno)

Ali pa napravijo samomore in majo depresije, ker jih družba ne sprejema oziroma postrani gleda? Na to možnost nejsi pomislo ali je nega v tvojoj ideologiji?
Podobno logiko mate pri posvojitvaj otrok s strani homoseksualnih oseb. Argument, ka do ga v šoli zafkravali. Pa sta dva atija kriva za tej mobing ali dejstvo, ka jiva družba kak stariša ne sprejema (po domače povedano, ka ste vij problem)?

In reply to by 92011 (ni preverjeno)

Starejše novice