Slika je simbolična.
Tudi blag potek covida-19 lahko poškoduje organe obolelih, so ugotovili znanstveniki. Dokazali so, da lahko covid-19 srednjeročno vpliva na delovanje srca, pljuč in ledvic ter je pogosto povezan z znaki venske tromboze na nogah.

V okviru dolgoletne zdravstvene raziskave, ki poteka v mestu Hamburg, so podrobno pregledali 443 oseb, ki so po okužbi s sars-cov-2 imele le blažje simptome covida-19. Njihove podatke so primerjali s podatki udeležencev dlje časa trajajoče raziskave, ki niso bili okuženi z novim koronavirusom.

Raziskava je potekala v epidemiološkem študijskem centru univerzitetne klinike v Hamburgu od sredine leta 2020.

»Obsežen nabor podatkov, vključno z magnetnoresonančno tomografijo srca in možganov tako pri okuženih s sars-cov-2 kot v kontrolni skupini, je omogočil analizo več organov. Spoznanje, da lahko celo blag potek bolezni povzroči srednjeročne poškodbe različnih organov, je izjemnega pomena, zlasti glede na trenutno različico omikron, za katero se zdi, da je večinoma povezana z blažjimi simptomi,« je rezultate komentiral direktor Znanstveno-študijskega centra in kardiolog na omenjeni kliniki Raphael Twerenbold.

Pri obolelih ugotovili srednjeročne okvare organov

V raziskavi so med drugim sodelovali udeleženci, ki so se okužili s sars-cov-2 in so navedli, da v času okužbe niso imeli nobenih ali le blage do zmerne bolezenske znanke. Velika večina, 93 odstotkov, jih je bila zdravljena izključno ambulantno, nobeden od njih ni potreboval intenzivnega zdravljenja v bolnišnici.

Približno deset mesecev po okužbi z novim koronavirusom so jim pregledali srčno-žilni sistem, pljuča, ledvice in možgane ter njihovo delovanja, strukturo in možne posledične poškodbe. S pomočjo vprašalnikov so ugotavljali kakovost njihovega življenja.

Za primerjavo so iz nabora podatkov raziskave še iz časa pred pandemijo covida-19 izbrali 1328 udeležencev podobne starosti, spola in izobrazbe.

V neposredni primerjavi z 'normalno populacijo so pri preiskovancih po okužbi s sars-cov-2 ugotovili srednjeročne okvare organov. Pri testu pljučne funkcije se jim je volumen pljuč zmanjšal za okoli tri odstotke, nekoliko se je povečal upor dihalnih poti.

Preiskave srca so pokazale povprečno zmanjšanje črpalne moči organa za en do dva odstotka in 41-odstotno povečanje proteinskega markerja v krvi, ki razriva podatke o obremenitvi srca

Covid-19 pogosto povezan z znaki venske tromboze na nogah

Eden od glavnih rezultatov analize je tudi ta, da je ultrazvočni pregled nog dvakrat do trikrat pogosteje pokazal znake prebolele venske tromboze nog.

Prav tako so pri preiskovancih po okužbi s sars-cov-2 ugotovili okoli dvoodstotno zmanjšanje delovanja ledvic.

Pregled strukture in delovanja možganov po okužbi z novim koronavirusom ter rezultati vprašalnika o kakovosti življenja pa niso pokazali poslabšanja v primerjavi s kontrolno skupino.

»Rezultati nam omogočajo, da pravočasno prepoznamo organske zaplete in začnemo z ustreznimi terapevtskimi ukrepi,« je rezultate raziskave ocenil direktor študije HCH in strokovni direktor centra za srce in ožilje na univerzitetni kliniki v Hamburgu Stefan Blankenberg.

Namen raziskave je ugotoviti dejavnike tveganja za pogoste bolezni, kot so srčni infarkt, atrijska fibrilacija, možganska kap, demenca ali srčno popuščanje.

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
22 (nepreverjen)

Enim je poškodovalo marsikaj v možganih... majmuni...

Markasto. (nepreverjen)

Ka pa pozitivne posledice, bajni prilivi mnogih na trr????

In reply to by 22 (nepreverjen)

Gadafii (nepreverjen)

Pri men pa kontra, jaz tega covida jem za doručak in mu zadanem hude bolečine. Zakaj? Ker ga prežvečim 25x 🖕

In reply to by Markasto. (nepreverjen)

544544432231 (nepreverjen)

PODKUPLJENI mediji vam lažejo 24ur 10x na dan! NATEG in PREVARA po celem svetu! https://www.facebook.com/100055981178962/videos/939050340295424/
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK IN STRUPENIH CEPIV!
EVROPSKO SODIŠČE JE PRESODILO DA GREJO VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI V DOŽIVLJENSKI ZAPOR!

rr (nepreverjen)

Idi ti z enim istim komentarom v pm...

In reply to by 544544432231 (nepreverjen)

MatjazD (nepreverjen)

Dolgoletne znanstvene raziskave... od sredine leta 2020.

Xxxxx (nepreverjen)

Kak dolgoletne?

Fear of the dark (nepreverjen)

Vec ne vejo kak bi dale sagali neumen narod. Dolgoletne raziskave prej … 😂😂😂😂

Lkkhh (nepreverjen)

Italija naj bi namenila 150 milijonov evrov odškodnine ljudem z resnejšimi zapleti po cepljenju.
Ostali ki so bili zdravi in imajo manj resne pa ko jih boli. Noben milijin ti ne nedomesti zdravja. Farmaciji boli patak za zdravje.

Gadafii (nepreverjen)

Fauči to nede dovolil da bolniki dobivlejo evre. On želi evre za sebe, saj pa je on izumitelj vsega toga.

In reply to by Lkkhh (nepreverjen)

rile (nepreverjen)

Čas bo svoje pokazal.Eni bodo pač padali(cepljeni ali necepljeni).Če bi nas želeli uničit ,nas z cepivom sigurno ne bi-

Lalika (nepreverjen)

Ne serite več.
Pravkar prebolel. En dan rahle vročine in glavobola. To je to... In zato treba paniko delat... Aja pa lahko se zahvalim svojemu imunskemu sistemu. In zdaj bi se naj cepil za to?

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz sem potem omikron v življenju prebolel vsaj 30 krat.

In reply to by Lalika (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice