FOTO: Jure Banfi
Kišinjev je prva postojanka letošnje evropske poti Mure. V soboškem taboru verjamejo, da ne bo tudi zadnja, v Moldaviji pa je prisoten tudi objektiv Sobotainfo. Jure Banfi je zbral nekaj utrinkov.

Nogometaši Mure so se včeraj pobližje spoznali z zelenico stadiona Zimbru, na katerem bodo ob 19. uri odigrali prvo tekmo kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige.

S kakšnim izhodiščem se bodo Sobočani vrnili iz Kišinjeva? Moldavska prestolnica gosti prvi dvoboj Sfintul Gheorgheja in Mure, črno-beli pa bodo po uspešni lanski evropski sezoni branili vlogo favorita.

Damir Čontala je v minulih dneh že nekajkrat izrazil prepričanje, da ima Mura v svojih vrstah več širine in kakovosti, a se strateg Mure obenem zaveda, da bo potrebno to prenesti tudi na igrišče.

Trener črno-belih je po včerajšnjem uradnem treningu pohvalil zelenico stadiona Zimbru, ki gosti tudi tekme izbrane vrste. Odprto je le še vprašanje, če bodo igrišče namočili pred tekmo, kar omogoča hitrejšo igro.

Kišinjev je središče države

Stadion Zimbru leži v jugovzhodnem delu največjega moldavskega mesta, v okolici katerega živi skoraj tretjina prebivalcev dvoinpolmilijonske države. Kišinjev je tako politično, kot tudi kulturno in gospodarsko središče Moldavije.

Moldavijo so si tudi v 20. stoletju med sabo podajali tako Romuni kot Rusi oziroma Sovjeti, država pa je na samostojno pot zakorakala 27. avgusta 1991, ko je razglasila neodvisnost od Sovjetske zveze.

Čeprav gre za državo, ki se danes glede na številke tujih turistov uvršča na rep evropske statistike, pa Kišinjev ponuja kar nekaj zanimivosti.

Nastanjeni v središču mesta

Ena od zanimivosti je tudi osrednja katedrala Kristusovega rojstva, ki je bila zgrajena leta 1830, zadnjo podobo pa je dobila pred desetletjem in pol. 

Med drugo svetovno vojno je bil namreč porušen zvonik, v času Sovjetske zveze, ko je bilo versko udejstvovanje prepovedano, pa so katedralo namenili neverskim vsebinam.

Le nekaj metrov od katedrale v središču mesta pa nocojšnjo tekmo pričakujejo tudi nogometaši Mure. Sobočani so nastanjeni v hotelu Bristol Central Park Hotel, ki ga tudi spletna platforma Booking.com priporoča kot prvega med hoteli v Kišinjevu.

Nekaj fotoutrinkov iz hotela in središča mesta z že omenjeno katedralo je za bralce Sobotainfo zbral Jure Banfi.

Komentarji (6)

VojkoZMajolko (ni preverjeno)

Neke gužve na ulicah glih ni.

Kark Marx (ni preverjeno)

Jebena vukojebina smo mi zatou je nej čüdno, ka nindri nega prenosa tekme. Dobrodošli v realnosti dragi sodržavljani vukojebine Slovenije. Tak ti je tou, gda dvomiljonsko pleme ščej meti svojo državo. Jebiga, pa smo meli rejdno velko državo samo smo jo pametnjakoviči razturili pa smo si napravili sakši svojo plemensko vukojebino. Hrvati vukojebino hrvaško, srbi vukojebino srbijo, bosanci vukojebino bosno, črnogorci pa makedonci pa palik sakši svojo vukojebino. Tak mamo zdaj namesti ene države šest vukojebin.

brezvezen-komentar (ni preverjeno)

Ja, ja, še boukša pa je bila Avstro-Ogrska, tou je bila država!! Zdaj pa mamo nekše Avstrijo, Češko, Madžarsko pa ne ven ka še vse. Ali pa še boukše - stari Rimski imperij, keri je bil velik pol Evrope, zdaj pa si kar nekši Italijani pa Nemci domišljajo ka so nekšna država.

In reply to by Kark Marx (ni preverjeno)

black panter

karči je iz obdobja neandertalcov,da so pred 27.000 leti izumrli,samo on je nekak preživo...

In reply to by brezvezen-komentar (ni preverjeno)

soul hunter (ni preverjeno)

bil prenos sport klub 1

bonbon-n (ni preverjeno)

a tla v hotelu izgledajo totalno znucana, umazana. katastrofa!

Starejše novice