Kot napovedujejo vremenoslovci portala Ciklon.si, se nam obeta nov vročinski val. Tokrat bi lahko temperature presegle 40 stopinj Celzija.

Po napovedih vremenoslovcev portala Ciklon.si bo julij še nekoliko bolj vroč kot je kazalo na začetku junija. V večjem delu Srednje in Zahodne Evrope bo odklon med 1 in 3 stopinjami Celzija.

Pred dnevi je, kot smo poročali, ponekod kar dobro namočilo, v Ljubljani je v 20 minutah padlo več padavin kot v celem juniju skupaj. Glavnina je padla na zahodnem in južnem robu.

Toda to ne bo zmanjšalo suše, ta voda namreč ne seže do podtalnice, opozarjajo vremenoslovci.

 

Najbolj vroče poletje v zgodovini meritev?

Tudi avgust bi imel na področju Alp in Balkana podoben odklon. Če se bo to zgodilo, bo to najbolj vroče poletje v zgodovini meritev, opozarjajo. 

Kljub prehodni ohladitvi, ki nas čaka od danes naprej, se po 13 oziroma 14. juliju obeta občuten dvig temperatur. 

Torej kak teden naj bi bile temperature bolj prijazne, saj se bo v naši bližini nahajalo višinsko jedro hladnega zraka. Danes pričakujemo prehod višinskega jedra hladnega zraka, ki bo potem več dni stagniralo nad jugovzhodno Evropo, v nedeljo pa se nam bo približalo novo.

Najbolj hladen zrak bo nad nami predvidoma v ponedeljek zjutraj, ko se bo na vzhodu temperatura spustila na okoli 6 ali 7 stopinj Celzija na 850mb (1500 metrov nadmorske višine).

Ponedeljek bo verjetno tudi najhladnejši dan, saj temperatura večinoma ne bo dosegla +25 stopinj Celzija, razen na Primorskem. Zaradi nizkih temperatur rosišča bo tudi zjutraj bistveno hladneje in bo v tem obdobju večinoma okoli 15 stopinj Celzija ali manj, razen na Primorskem in na območju Ljubljane.

Nov vročinski val bo dolgotrajnejši

Kot so zapisali, se nam po 13. juliju obeta nov vročinski val, ki bo verjetno spet dolgotrajnejši.

Po najhujšem scenariju bi lahko imeli več kot 40 stopinj Celzija, če bo višinsko jedro ostalo dalj časa nad Sredozemljem in se začelo pomikati ob obalah Libije proti Maroku.

V tem primeru bo nad Severno Afriko hladneje kot nad Evropo. Afričan bi v tem primeru ob koncu naslednjega tedna najprej zajel Iberski polotok, na 1500 metrov kar +31 stopinj Celzija in se začel pomikati proti vzhodu.

Vroč afriški greben naj bi se okoli 18. julija razširil tudi nad območje Alp s temperaturami med 22-26 stopinj Celzija na 850mb (1500 metrov nadmorske višine). To bi lahko v prizemlju pripeljalo do temperatur okoli 40 stopinj Celzija.  

To kar smo videli je le kontrolni zagon in eden izmed najbolj vročih scenarijev. Skupinski izračun 50 članov je seveda manj vroč, vendar kljub temu še vedno precej ekstremno.

Vremenoslovci portala sicer opozarjajo, da so napovedi do pet dni kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje. 

Komentarji (10)

dejan svinsskoglavi (ni preverjeno)

Čarni vrag bo postal še bolj črn
Kot kak stari .......

.... ..... (ni preverjeno)

Eh debeli fuknjenec či te nebi poznali ka si san s seuf pijšeš. Vužgi se kak satan v pekli. Debil prizadeti.

In reply to by dejan svinsskoglavi (ni preverjeno)

C02 (ni preverjeno)

Kaj si mislil da tem
Kot kak stari

In reply to by dejan svinsskoglavi (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Ne me hecati, napovedi do 5 dni da so zanesljive. Še za en dan ne vejo napovegati ker gledaš 3 strani in vsak kaže svojo napoved. Še meteo ima večkrat dvoumne napovedi, kjer se ena od druge razlikuje kot noč in dan. Sicer pa 15-tega bomo točno vedeli kakšno je bilo vreme 14-tega in tako dalje.

Cikket y FDV (ni preverjeno)

PA NE ME HECAT,SREDI POLETJA SMO PA MAMO 17°C. TO JE DEJSTVO. TO JE DEJSTVO ZAJ. VI VEDEŽEVALCI PA NEKA NA PAMET PA SERJETE ; BO ZA TEDEN,BO ZA DVA TEDNA,NASLEDNJI MESEC,MA ITE VI FSI V P.M.GE JE 360°C,LAŽOVI SAJAVI 🖕👿🖕

Protest... (ni preverjeno)

Začenja se vse evropski protest kmetov
Najnovejše novice so, da se je pričel vsesplošni protest kmetov tudi v Italiji in na Poljskem. 
Kaj sedaj slovenski kulaki imate jajca, da se jim ptidruzite ali je skoda fendta, da bi ga fentali??

Ttyyy... (ni preverjeno)

Kulaki nimate jajc iti na cesto, samo minuse si upate pritiskat??? Pocasi bo zgodbe o uspehu za vas konec. Nic vec free €€€€, racun prihaja.

In reply to by Protest... (ni preverjeno)

TexRex (ni preverjeno)

Lahko bi presegle 40 stopinj, pa ne bodo,...Z gotovostjo ne, lahko pa bi! Lahko bi presegle 50 stopinj napišite da se bo bolj klikalo,...ajajjaaj

Gees (ni preverjeno)

Sem se ze pripravil! Danes dolge hlace, topel caj, kak v sahari ( ponoci)

Fender (ni preverjeno)

Cilj medijske propagande ze lep cas samo strasenje napovedi bolezni vrocine smrti samo da se opravici cilj in navodila globoke drzave

Starejše novice