FOTO: Jure Banfi
Porast števila obolelih ter s tem posledično širjenje virusa je zaznati tudi v sistemu vzgoje in izobraževanja. Kakšno je epidemološko stanje v pomurskih šolah in kako se temu prilagajajo? Preverili smo.

Po podatkih covid Sledilnika je bilo v petek, 14. januarja v osnovnih šolah v karanteni 1692 oddelkov, to je 31.735 učencev, 515 oddelkov v srednji šoli, to je 12.035 dijakov in 232 oddelkov v vrtcih, kar pomeni 3398 otrok. 

Vsi oddelki podružnične šole v karanteni

Violeta Kardinar, ravnateljica Osnovne šole Apače je za Sobotainfo povedala, da imajo trenutno podružnični šoli Stogovci vse oddelke, to so trije kombinirani, v karanteni.

»Podružnica je majhna, to je 30 otrok, malo so bili v podaljšanem bivanju, malo v jutranjem varstvu, mogoče še kakšni bratci in sestrice pa smo tam. Učitelj podaljšanega bivanja se je od otrok nalezel in se okužil, prav tako pa so tudi ostali učitelji bili v stiku z bolnimi otroci, tako, da so zdaj vsi v karanteni.«

Kardinarjeva pravi, da na šoli karantene sicer niso pogoste. 

»Na podružnični šoli se je to v času od začetka epidemije koronavirusa zgodilo drugič. Tako, za zdaj še ni tako moteče. Zadeve še nemoteno funkcionirajo. Problem bi nastal, če bi se okužbe konstantno pojavljale in bi morali oddelki večino časa preživeti v karanteni.«

Karantene znižujejo delovni elan

»To ni le organizacijsko naporno, otroci namreč rabijo rutino in karantene jim zelo znižujejo delovni elan. Učna kondicija je slabša, rutina se jim podira in to ima velik negativen vpliv. Ko so doma, v karanteni, ni tistega efektivnega dela. Po vrnitvi v šolo je potrebno večino stvari zopet nadoknaditi, tekoče stvari ne grejo tako, kot bi morale. Je precej moteče,« razlaga Kardinarjeva in pove še, da dokler okužbe niso prepogoste, še nekako gre.

Učitelji z otroci, ki so v karanteni, trenutno delajo preko spleta. Pošiljajo jim gradiva in delajo preko spletnih srečanj, dokler se ne vrnejo v šolo. 

Večji problem bi nastal, to se jim sicer po besedah Kardinarjeve na srečo še ni zgodilo, če bi morala večja skupina učiteljev iti v karanteno. 

»Če je učitelj kljub okužbi v razredu, preživel z učenci eno šolsko uro z masko in na primerni varnostni razdalji, to za njega pred kratkim še ni pomenilo karantene. Nedavno pa se je pa teh 45 minut skrajšalo na 15 minut. To predstavlja veliko težavo, ker šolska ura traja 45 minut. Tako smo tudi na Ministrstvu za izobraževanje zaprosili, da bi ta čas ponovno podaljšali.« razlaga.

Če gre na primer 8. razred v karanteno, in se je v tem razredu pred tem zvrstilo osem različnih učiteljev, to pomeni vseh osem mora v karanteno. Ti pa seveda poučujejo tudi druge oddelke, še pravi.

Kardinarjeva za uredništvo pove še, da je tistih, ki so bili cepljeni z poživitvenim odmerkom zaenkrat le peščica. Ti so namreč izjeme, ki lahko kljub zaznani okužbi v razredu še vedno poučujejo na šoli in jim ni potrebno v karanteno. 

»Nekateri so prebolevniki in še niso šli na dodatni odmerek, pri nekaterih je le kratek čas od drugega odmerka pa na požitivitvenega še ne morejo iti, razlaga in pojasni, da je kader v večini precepljen. 
Ker so je sedaj skrčil seznam izjem od karantene, poleg tega pa se je skrčil še časovni okvir stika, predstavlja to kar velik problem. «

O prilagoditvah ocen

Na vprašanje, kako gledajo na prilagoditev ocenjevanj in na to, da je po novem znižano število minimalnih ocen pri predmetih, Kardinarjeva pravi:

»Ta sprememba je bila izdana pred kratkim, 31. januarja pa se prvo ocenjevalno obdobje že zaključi. Mogoče nam je v tem zaključnem času to olajšalo zadeve, da ne bo prevelikega pritiska na učence. Po starem pravilniku bi namreč morali pridobiti še tretjo oceno, sedaj pa to ni potrebno.«

»Vsekakor pa je ta sprememba zelo dobrodošla tudi v naslednjem ocenjevalnem obdobju, ker ne vemo, kaj in kako se bo odvijalo. Da učitelji ne bodo tako obremenjeni s tem, da otroci nimajo ocen in da otroci glede tega ne bodo tako pod pritiskom.«

Po besedah Kardinarjeve res upa in apelira, da bodo učitelji to spremembo upoštevali in ne bodo zahtevali dodatnih ocen.

»Ni namreč problem le neprisotnost učencev zaradi karanten. Problem je tudi ta, da je zelo zmanjšana učna kondicija, družbena klima hromi, celotno stanje vpliva na naše zmogljivosti, in to se močno odraža tako pri odraslih kot tudi pri otrocih, ki se še manj znajdejo pri tem,« zaključi. 

»Večina je precepljenih, nimamo večjih težav«

Marjan Čerpnjak, pomočnik ravnatelja Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota je za Sobotainfo povedal, da so bili v karanteni trije oddelki in en učitelj, se pa z današnjim dnem vsi vračajo v šolo.

Pouk za njih je potekal na daljavo, pravi in doda, da so v večini precepljeni in nimajo večjih težav z okužbami. 

»Napovedna ocenjevanja bomo prestavili«

Ravnateljica Osnovne šole Fokovci Suzana Deutsch je za Sobotainfo povedala, da bodo za učence, ki so trenutni v karanteni, napovedana ocenjevanja prestavili

»Ravno zdaj imamo prvič karanteno za celoten oddelek. Sta pa v karanteni še polovici dveh razredov, ki so med poukom kombinirani. Poleg učencev pa so v karanteni trenutno še trije učitelji. Učenci trenutno delajo preko spletne učilnice ali preko spletnih srečanj,« je povedala.

»Zagotavljamo hibridni način pouka«

Aleksander Mencigar, ravnatelj Osnovne šole Sveti Jurij, za Sobotainfo pravi, da imajo na šoli trenutno tri oddelke v karanteni. 

»Učitelji, ki so imeli pogoj, da lahko delajo, so ostali v šoli in niso v karanteni. Imamo namreč tudi učence, ki izpolnjujejo pogoj in lahko ostanejo pri pouku. Zagotavljamo hibridni način pouka in imamo dokaj organizirane stvari. Učitelji delajo v razredu z otroci in istočasno še s tistimi na daljavo.«

Mencigar dodaja še, da so že v osnovi pazili, da so se čimbolj držali v mehurčkih in ni prihajalo navzkrižnih srečanj oddelkov, na primer mešanja več skupin otrok pri interesnih dejavnosti.  
 

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cccvccc (nepreverjen)

Katastrofa, velika škoda je narejena

Raas Ul' Ghul (nepreverjen)

Velko skodo že načeloma napravijo lastne starše pre mimo zgresene vzgoje. Vec kak polovica decej je nevzgojenih pa nekulturnih. Karantena jin samo omogoca tou izpilite.

In reply to by cccvccc (nepreverjen)

181819 (nepreverjen)

Ukinite nepotrebno karaneteno za neumne primere prehlada sošolca. Vsi zdravi pa doma v karanteni. naj je, če že sploh, samo pozitiven v karanteni.

tuncika

Za mnenje vprašajte "petkove kolesarje, neumne, agresivne antivakser učitelje" in zagotovo boste potrebovali še mnenje šolskega sindikata in ravnateljev. Krivci za kaos so zagotovljeni in vam vedno na razpolago.

Sava (nepreverjen)

Debilne ukrepe določa vlada, ne pa kolesarji pa vsi ostali.

In reply to by tuncika

trumpčika (nepreverjen)

Dobro je, že zdavnaj si pokazo ka si debil, nej se ti trbej sakši den znova dokazovati.

In reply to by tuncika

madžarkajelepa (nepreverjen)

tuncika ti si obsedena z janezom, kolesarili so pred enim letom. tvoj janez nam piše bedaste ukrepe

In reply to by tuncika

Ooo (nepreverjen)

Ti si redno omejena v glavi, isto kak vas vodja

In reply to by tuncika

čarni vrag (nepreverjen)

Neumne odločitve Beovič-Krek-Logar stroke. Dve piflarce in en brezveznik.

realnooo (nepreverjen)

KONTEJNERJI PREVERJANJA PRI NAKUP.CENTRIH, A TO JE PRIVAT FIRMA KERA IMA KONCESIJO?

. (nepreverjen)

dobro jutro

ssvvvooobbooddaaa (nepreverjen)

Beda in žalost naših in svetovnih odločevalcev v vsem svojem sijaju.....

10. marec (nepreverjen)

Z bedaki se pogajati je težko he, he, ... komu ne paše šolski sistem se naj šola od doma ob pomoči pametnih staršev---

Kavcek (nepreverjen)

In nato še živčni učitelji delijo enke po tekočem traku...bravo!

ppoii (nepreverjen)

To vas mora SKRBETI, ne okužbe.
Vaccine passports are quickly morphing into 'Digital ID Wallets' to be used for: Employment Security, Tax Files, Health Records, Travel, Citizen’s ID & Biometrics, Age Verification, Venue Tickets, Vehicle Licensing, Seniors’ Cards, Transport Services & Fines & Infringements.

.l0000 (nepreverjen)

Ta covid pass samo uvertura v DCBC ,.. Briga jih za boleznim,,Ideja je da se v Bazlu lahko igrajo z obrestno mero, brez posledic, ker je dolga v sistemu preveč. Prav tako imajo popolno kontrolo nad Ekonomijo, ker lahko nadzirajo populacijo popolnoma.

In reply to by ppoii (nepreverjen)

hadavakal (nepreverjen)

celotno dogajanje v zvezi s cepljenjem, epidemijo nima nikakršne zveze z 'javnim zdravjem', ampak vzpostavitvijo popolnega nadzorna nad življenjem posameznikov Social.Credit.System .

Shshshk (nepreverjen)

Budale partizanske

pomurc (nepreverjen)

Malo preverite še Lendavo - zaradi pozitivne učitelce, velike anticepilke, v karanteni skoraj celotna šola.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice