Slika je simbolična. (Foto: BOBO)
Posvetovalna skupina za cepljenje sprejela nova priporočila za cepljenje prebolevnikov proti covidu-19.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ priporoča cepljenje osebam, ki so prebolele covid-19, en do šest mesecev po preboleli bolezni. Če je bila oseba pred okužbo s koronavirusom polno cepljena, pa skupina prejem poživitvenega odmerka priporoča tri do šest mesecev po preboleli bolezni, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je na sestanku prejšnjo sredo po besedah Poklukarja izdala tudi priporočilo, da se polno cepljenim, ki hkrati bolezni covid-19 še niso preboleli, prejem poživitvenega odmerka priporoči po treh mesecih od osnovnega cepljenja proti covidu-19.

Skupina je pred tem cepljenje s poživitvenim odmerkom priporočala po šestih mesecih, prejem poživitvenega odmerka pa je bil sicer omogočen že po treh mesecih od polnega cepljenja.

Cepljeni prebolevniki poživitvenega odmerka ne potrebujejo

Glede cepljenja prebolevnikov s poživitvenim odmerkom pa je pred navedeno spremembo skupina menila, da polno cepljeni prebolevniki poživitvenega odmerka ne potrebujejo. Tako stališče so sprejeli na sestanku 23. novembra lani.

Predhodna prebolelost slabo ščiti pred ponovno okužbo

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje infektologinja Bojana Beović je nato konec lanskega decembra poudarila, da je za prebolevnike zaradi širjenja različice omikron smiselno cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva. Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je takrat pojasnila in dodala, da je po nekaterih podatkih zaščita le 19-odstotna.

Poklukar je izrazil pričakovanje, da bodo cepilni centri po novem protokolu cepili od začetka nove akcije Dnevi cepljenja, torej od četrtka.

»NIJZ pa bo v naslednjih dneh ravno tako vzpostavil pravilno izdajanje QR-kode, da v bodoče ne bo dodatnih težav,« je napovedal.

Ob tem je spomnil, da bo veljavnost covidnih potrdil od 1. februarja omejena na 270 dni. Potrdila cepljenih s poživitvenimi odmerki pa bodo veljala neomejeno. Po podatkih ministra nadgradnje informacijskih sistemov, povezanih z uporabo covidnih potrdil, že potekajo.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cepljenec1 (nepreverjen)

Torej se ges zdaj iden okužit z ten omikronon, keri je itak navaden prehlad kak vidin pri kolegaj in nej trbej na poživitvenoga? Odlično, iden takoj v akcijo. Sakši drugi kolega ma tej omikron tak ka nede panike z iskanjon okužbe. :)

100-100 (nepreverjen)

Moreš biti puno cepleni , se pravi 2 krat. Či si se pa že dvakrat, ka se te bojiš tretjič.

In reply to by cepljenec1 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Beovička te svoje prerokbe iz kart čita. Vsakši ka to upošteva je idiot.

784778748748748 (nepreverjen)

PODKUPLJENI mediji vam lažejo 24ur 10x na dan! NATEG in PREVARA po celem svetu! https://www.facebook.com/100055981178962/videos/939050340295424/
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK IN STRUPENIH CEPIV!

Gost5 (nepreverjen)

Prebolevniki sploh ne rabijo cepljenja, kot tudi večina ostalih ne.

čarni vrag (nepreverjen)

Analitik Jim Stone trdi: »Ljudje v Kazahstanu so aretirali zaposlene v centrih za cepljenje. Toda MSM pravi, da ljudje protestirajo zaradi visokih cen plina. Vlada je bila izgnana. Govori se, da je cepivo uničilo toliko ljudi, da je prišlo do velikega upora proti obveznemu cepljenju in vse, ki so delali v cepilnih centrih, so aretirali, domove javnih uslužbencev pa požgali. Ali so bili aretirani ali pa so pobegnili iz države."

Slabi časi za cepilne managere se bližajo. V Kazahstani so jim že vzeli mero. Samo najhitrejši so vujšli. Seveda pa Mainstream mediji o ton ne pišejo.

ojaa (nepreverjen)

Dobro ka zdaj v Kazahstani… Vutro pa te pa Indija, Egipt, Afganistan pa tak dale :D Pa Nabimibijon ne pozabimo. Same kredibilne in zanesljive drzave 🤪😵‍💫

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ge si tou čiu?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Starejše novice