Slika je simbolična (Vir: Wikipedia, CDC's Public Health Image Library).
V Sloveniji so potrdili drugi primer okužbe z virusom opičjih koz. Tudi tokrat gre za osebo, ki je pripotovala iz Španije.

Prvi primer opičjih koz so pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov, potrdili v torek. Simptome je razvil po vrnitvi domov, njegovo zdravstveno stanje pa je dobro, je v torek povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel.

V Sloveniji potrjena dva primera opičjih koz

Kot na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je epidemiološko poizvedovanje obeh primerov v teku. Tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo pa naj bi bilo nizko.

Osebe, ki so bile v tveganem stiku z okuženim, naj bodo v 21 dneh od stika pozorne na svoje zdravstveno stanje. Bolezen opičjih koz sicer ni karantenska, zato se lahko v tem obdobju prosto gibljejo.

Okuženim osebam pa priporočajo, da ostanejo doma tri tedne oziroma dokler ne odpadejo kraste.

Vlada je ob tem na torkovi dopisni seji sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni opičje koze.

Kot so sporočili po seji, je okužbo z virusom opičjih koz treba čim prej uvrstiti v 1. skupino nalezljivih bolezni, za katere je po zakonu obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Preberite še:

Komentarji (2)

Domoljub1234 (ni preverjeno)

A tou pa ne napijšete,ka sta oba bila na paradi ponosa.Lgtb.

anton77 (ni preverjeno)

Tou se nesmi.... Lejko se kradne, laže, kouli prnaša.... O LGBT pa nesmiš niti pisnoti....

In reply to by Domoljub1234 (ni preverjeno)

Starejše novice