Pomurski literat v svojem razmišljanju zajema dogajanje okoli muze Erato, spomenika, ki je v javnosti sprožil nemalo razburjenja.

Sledovi prekmurskih muz je naziv projekta, preko katerega bo na Trgu kulture prihodnji petek postavljen kip muze ljubezni Erato. Pisali smo tako o samem projektu kot tudi o kritikah in 'težkih besedah', ki kot dež padajo na ta še nepostavljen kip.

Svoj pogled na dogajanje okoli projekta pa je sedaj v kratkem razmišljanju strnil pomurski literat Feri Lainšček. Pravi takole: 

"Od daleč je to gotovo videti takole: Murska Sobota je majno ravninsko mesto, primerljivo s stoterimi takimi mesteci širom Panonije in iz te perspektive je njen največji problem zagotovo ta, da ima težave s prepoznavnostjo. Tistim, ki so mesto kdaj obiskali in si ga torej pobliže ogledali, še najbolj ostaja v spominu po Spomeniku zmage, ki so ga leta 1945 postavili v čast sovjetskih in jugoslovanskih partizanov, zmagovalcev 2. svetovne vojne. Po načrtih ruskega arhitekta Arončika je bil zgrajen iz belega marmorja, bronasti plastiki sta delo bratov Kalin, topova, ki njegov specifični navdih samo še poudarjata, pa sta del takratne vojne opreme. V času po osamosvojitvi Slovenije je bil spomenik nekaj časa v nemilosti, saj so bili glasni tudi taki, ki bi ga želeli odstraniti. Odgovor na vprašanje, zakaj se je pravzaprav obdržal, je lahko danes, z malce distance tudi zafrkljiv, saj mirno lahko rečemo, da zato, ker je praktično edini javni spomenik v mestu.

Bolj pikolovski bodo seveda dodali, da v mestu stojijo še Spomenik narodnemu heroju Štefanu Kovaču, Spomenik prekmurskim književnikom in Spomenik padlim prosvetnim delavcem, ampak to je potem res že skoraj vse. Podatek, da v Murski Soboti že več kot pol stoletja nismo postavili praktično nobenega večjega javnega spomenika, je čisto zares osupljiv in kajpada tudi zgovoren. Z malce sarkazma je mogoče celo pomisliti, da v tem mestu res živijo ljudje, ki nikogar in ničesar ne spoštujejo. No, po bolj mili presoji gre verjetno le za to, da se tu ljudje o nekaterih rečeh stežka poenotijo in skupno dogovorijo. Najboljši dokaz, da je temu res tako, pa so – si morete sploh misliti! – spet razprtije ob postavitvi novega spomenika. Predmet take klavrne javne polemike je namreč zdaj kompleks skulptur z muzo ljubezenske poezije Erato kot osrednjim kipom, ki ga je ustvarila akademska kiparka in slikarka Irena Brunec-Tébi, prostor pa je dobil na Trgu kulture prav v središču prekmurske prestolnice.

Krovni projekt Sledovi panonskih muz je sicer otrok EPK Maribor 2012, v pretežnem deležu pa ga je financirala Mestna občina Murska Sobota. Prav o skupnem denarju, ki je bil namenjen za postavitev prvega iz serije kipov, je bilo tudi raztreseno največ besed. Od tistih plebejskih, da bi bilo v teh kriznih časih denar smotrneje porabiti za kaj bolj koristnega, do tisti sprenevedavih, ki namigujejo, da bi se dalo z njim plačati drugega, pač bolj ustreznega, ali morda bolj »našega« umetnika. A kakor koli že, ena izmed muz, ki so od nekdaj domovale na Olimpu, na zemljo pa so prihajale le v tiste kraje, ki so jim bili posebej ljubi, zdaj vendarle prihaja tudi v naše malo mesto.

Muze, kot utelešenje najvišjih človeških duhovnih in umskih stremljenj, so seveda prinašalke umetniškega navdiha in božanske modrosti. No, njihova simbolna vrednost táko križankarsko razlago seveda v mnogo čem poglablja, razširja in predvsem presega. Muza Erato, recimo, nam tako že s svojim imenom razkriva, da se najbolje počuti v družbi Erosa. Torej še zdaleč ne hlepi le po tem, da bi bila ljubljena in opevana, temveč je tudi prinašalka življenjskega erosa. Kiparkino izbiro, da nam ob prebujanju občutkov lepega ravno tu in zdaj instalira tudi simboliko ene izmed najbolj prvobitnih in spodbujevalnih sil, lahko torej razumemo kot izjemno angažirano dejanje.

Ko dodamo še simbolne pomene nekaterih drugih elementov, ki so vključeni v to bronasto in kamnito kompozicijo, nam njen nagovor postane še bolj razviden. Oblaki, kot uprizarjanje nebeške dejavnosti in obenem izklicevanje vseh oblik plodnosti, sova, kot hkratni simbol razumskega spoznanja in preroške jasnovidnosti, pa navsezadnje tudi labod, ptica življenja, s svojo brezmadežnostjo in epifanijo svetlobe – vse to nam da vedeti, da dobivamo s skulpturo Irena Brunec-Tébi veliko več, kot se nam morda na prvi pogled zdi. Dobivamo pa, hvala bogu, s tem tudi nadvse poglobljen in prepričljiv odgovor na pogosto plebejsko vprašanje, le kaj nam bodo muze v tem ubožnem času.

Psiholog Carl G. Jung, ki je postavil znanstvene temelje za preučevanje simbolov, med drugim pravi, da so simboli pravzaprav vsebine arhetipov, izražene v slikovni obliki. Arhetipi pa, to pač vemo, tako ali drugače sooblikujejo našo individualno in kolektivno usodo. Ni dovolj torej reči, da v resnici živimo v svetu simbolov, ampak je treba reči, da svet simbolov živi v nas. Vsebine in pomeni, ki jih v sebi skrivajo simboli, učinkujejo kot odmev, prenašajo izzive in učinkujejo kot gibala, pa če se tega zavedamo ali ne. Lepo je opaziti, da ustvarjalka panonske Erato vse to upošteva in svojo na videz realistično skulpturo napolnjuje z nevidno zdravilno snovjo, ki nam je v tem okolju še kako manjka.

»Morda se danes iz perspektive vsakdanjih opravil, skrbi in slepil zdi, da je pesniškost življenja Pomurcev v resnici nekakšna nostalgična, romantična iluzija, sanjarija ali celo pravljica, ki nezadržno in za vselej kopni celo iz poslednjih pomurskih pesniških duš. Pravzaprav je treba priznati, da je vsakdanji videz res tak. Vendar pa hkrati nedvomno velja, da je posameznik, ki ne vidi skozi zunanjo, površinsko igro zgolj videzov, ki skozi gladino ne vidi globine, ki skratka ne ve, da »videzi varajo« in da se za slehernim videzom stvari in dogodkov skriva njihova skrita resničnost, pač slep – in mu je težko pomagati,« je zapisal književnik Vlado Žabot ob predstavitvi Murskih balad in romanc, ki so bile še eden soboški EPK projekt. Že kmalu se je, njemu in vsem nam v zadovoljstvo, potem pokazalo, da so tukajšnji ljudje še kako dojemljivi za to skrito resničnost, ali pač pesniško resnico, saj so nove murske balade in romance že kmalu vzeli za svoje.

Ne dvomim torej, da bo tudi kip muze Erato v središču našega mesta pritegnil mnogo prijaznih pogledov in to je seveda dobro. Še bolj pa sem vesel njegove že omenjene notranje energije, ki je že pred postavitvijo pošteno pretresla »zatohlo panonsko mlakužo«, saj prav to mi sporoča, da smo ga postavili ob pravem času in na pravem mestu. Nekoč, ko se bo vihar v kozarcu vode polegel in se bo voda okoli njega zbistrila, pa nam bo ostal samo še smehljaj bronaste deklice, ki nas napeljuje, naj se, za božjo voljo, tudi sami še kdaj nasmehnemo."

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Plueg

Svašta...

dupont

zaj razmin ka je point kijpa! ovi s spomeniškog varstva ka telkokrat mešetarijo ka se tu pa tu nesmi zijdati zaradi kulturne dediščine nemajo baš dosta dela v soboti in je že čas, ka postavimo par nepotrebnih monumentov, ka se jin malo poveča frekvenca intervencij

Vipko
tinka78

Kot je napisal Plueg, svašta!

Morda se bo komu na prvo žogo zdela moja primerjava zgrešena, vendar mislim, da ni tako. Muzo, njeno simboliko, poslanstvo in pozitivne učinke na Mursko Soboto, si opisal kot nekaj, kar nujno potrebujemo. Zanima me, ali si se podobno zavzel tudi za piramido, o kateri je bilo govora pred nekaj leti? Težavo s prepoznavnostjo mesta bi piramida nedvomno bolje odpravila. Murska Sobota bi postala ne le v Sloveniji, temveč po vsej evropi znana po tem, da ima piramido. No, ena je postavljena tudi v Louvru v Parizu, nekaj pa jih je v Bosni. Tudi simbolika piramide je precej močnejša od simbolike muze. Dajejo občutek moči, varnosti, zadovoljstva, udobja in zaščito pred negativnimi energijami. Poleg vsega naštetega naj bi piramida prinesla tudi nova delovna mesta, skratka precej več pozitivnega, kot ta kip muze, ki mimogrede, ravno tako, kot piramida, ne sodi v to obdobje in to pokrajino.

Dragi Feri, pri meni, verjamem pa, da tudi pri marsikaterem drugem plebejcu, si s tem sporočilom izgubil vso kredibilnost in ugled.

kalander

Gospod Lainšček ima popolnoma prav.
Lahko mi potalate minuse, a bom vseeno napisal tudi svoje mnenje.

Murska Sobota, glede na to, da je največje mesto v "Pomurju" (šic!) ima bore malo pokazati, zaradi česar ga bodo turisti zapomnili.

Dajte prosim napišite, kaj menite, katera je taprava atrakcija v MS kot mestu (v varoši, kot pravijo nekateri)? Zakaj bi sem prihajali turisti?

Če gledamo TIC, ki domuje v moderni zgradbi knjižnice, vas bodo prej poslali v grad Grad, v Radgonske gorice, v Ižakovce na Otok ljubezni, rotundo v Selu, v Moravske Toplice itn. kot v Mursko Soboto. Zakaj? Ker v Murski Soboti kakšne resne atrakcije ni ... Bogračijada? Meh.

Spomenik zmage? Grad in park v okolici?
Truplo, kot lahko beremo v komentarjih, se ves čas zavzema za to, da bi, če ne drugo povečali ribnik okoli gradu. Ker to privablja, ne vem, labode, račke ... Tudi to je lahko turistična atrakcija. Če ne drugo, za fotografiranje. Ali pa, da se malo spočiješ v parku. Dober primer so recimo mestni parki v večjih mestih po Evropi.

A tukaj žal ne moreš. Ker mladina, huligani, nekatere skupine in predvsem določeni posamezniki iz različnih razlogov uničujejo klopce, smetijo in delajo štalo. Koliko zavrženih steklenic je bilo? Potrto steklo je nevarno ... otroci ne morejo bosi tekati naokoli po parku ...

* * *

Vsako mesto ima nek spomenik, znamenito stavbo (oz. več njih), katerega znajo ustrezno promovirat, mesto z njimi privablja turiste.

Predvsem pa lahko iz teh stvari da narediti ves "kič", kot temu pravijo likovni in umetniški strokovnjaki kot je g. Inhof. Na eni strani imajo prav. Da, določene zadeve so kič. Tudi ta "uboga" in draga Muza spada verjetno v to kategorijo, saj so o tem povedali mnenje razni strokovnjaki.

Ampak eno zadevo pozabijo.
To se da tržiti. Kič se lahko prodaja. V tem primeru mislim na razne spominke, ki se nekako vežejo na neko lokalno znamenitost.

Pa naj bo to najmanjša broška, obesek za ključe, značka, kemični svinčnik, vrečka, skodelica, stenski koledar, kapa, razna oblačila ali plišasta stvarca ... Dejansko je ni, da ni, kar se ne bi dalo narediti in v pametnih krajih/državah znajo to zelo dobro tržiti in proda(ja)ti.

Pa naj bo to bilokateri evropski državi ali drugje po svetu.
Zato pa tam, v teh krajih turizem cveti.

Ali pa še en zanimiv primer: v tujini prodajajo svoje zastave v vsemogočih in nemogočih oblikah. Če pri nas izobesiš zastavo, ko ni državni praznik, te sosedi označijo za največjega nacionalista in obenem idiota, nekateri bi te celo prijavili ...

Poglejte Hrvate, Avstrijce, Madžare, Angleže, Američane ... kako so ponosni na zastavo, kako propagirajo državo, svojo pripadnost.
Ste kdaj videli, da bi kdo mahal z občinsko zastavo?

* * *

S to Muzo Erato bi se dalo narediti tapravo atrakcijo. Če bi bili pravi ljudje, na pravem mestu, ob pravem času in seveda v ozadju nek kapital.

Si predstavljate ta kip v velikosti recimo, ne vem ... Aleksandra Velikega katerega so pred kratkim postavili v Skopju (da bi jezili Grke, hehe)? Velik je meni se zdi tam med 10 in 15 m.

Ali pa, če že tako sovražite ta kip, saj lahko naredite atrakcijo tudi iz drugega spomenika. Zakaj varoš ne promovira recimo bolje Štefana Kovača?

* * *

No in še enkrat za konec ... kaj je znamenitost Murske Sobote? Zgradba knjižnice? Grad? Tri Bogačijade (ali koliko jih je že)? Da ima (oz. je imel) dva Müllerja? Da je v industrijski coni več trgovin kot resne industrije? Vse večja brezposelnost?

Ali bi se dalo s slednjim služiti? Načeloma da. Vprašajte na Zavod za zaposlovanje. Tam imajo recept za tole oz. predvsem kako služit s svetovanjem.

Sicer pa taisti problem pesti tudi druga mesta v okolici ... Radgono, Lendavo itn. Bi imeli kaj pokazati turistom, pa nekako ne uspevamo.

So pa na srečo izjeme.
Primeri so razne eko in turistične kmetije, po podatkih sodeč pa relativno dobro gre (glede na "krizne čase") tudi raznim termam in zdraviliščem. Tudi muzeji in galerije so vse bolj obiskane v zadnjem desetletju. Skratka nekaj se premika, ampak vseeno polžje počasi ...

Napišite kaj pametnega.

Lep dan vsem.

Tori

Feri je pozabil omeniti (bilo bi pošteno), da je iz tega projekta tudi plačan. In tu se ne gre za 100 in 200 evrov honorarja.

blindluck88

Vsi mate dobre komentarje, samo jaz bi se nekaj vprašal in namreč zakaj je tak nujno narediti iz nekega kraja turistično atrakcijo ??? Kaj pa je atrakcija Trbovelj, Jesenic, Velenja, Kočevja ?? Vsako mesto pa tudi ne more biti turistično! Sobota nikoli ni in nikoli NE BO turistična točka. Pa kaj? Bi morala biti? Imamo gorice, terme, Grad, Plečnika.
Edina stvar, po kateri je MS znana po celi Sloveniji in okolici (AT, CRO) je MUZIKA! In razvita underground/alter scena in Mikk. Vsakemu Primorcu, rockerju če poveš da si iz prekmurja, takoj omeni Mikk in Psycho Path, Sphericube, pa tudi Vladoja, Regino, Beltinško bando.
In seveda sinonim za Prekmurje: Lainšček in Kranjec.
Torej vidimo, MS in okolico vsi dojamajo skozi kulturo in melanholijo. Zakaj ne bi to bolj propagirali?
Kip Erato je sicer lep, zanimiv in dodelan, ampak kot so že omenili, ne spada v ta kraj in nikakor ne spada v našo kulturo. Če že, bi morali postaviti kaj Rimskega, ki so pustili svoj pečat v okolici, ampak Erato je grška mitologija.
Tu bi rekel da če so že postavili kip boginje, zakaj V TRI PM niso postavili neke slovanske boginje? Boginja Moira naprimer ali pa Nada, Vesna itd. ??? A to ne bi bilo lepo ??
Najbolj očitno pa bi MS rabila en kip štorklje, ali pa Miki Musterjeve Zvitorepca in Trdonje na otroškem igrišču. Miki pa očitno ni pomemben umetnik?
Dejansko gre za najpomembnejšega likovnika iz MS, ki je tudi vseslovensko znan in pomemben.
Da o Vilmozsu Tkalczu in drugim sploh ne govorim. Če drugega ne bi lahko na balkon republike postavili majhen spomenik Murski republiki ali njenim akterjem.
Naj zaključim samo da bi se vse naštete stvari dalo narediti z budžetom ki ga je vzela sama Erato.

blindluck88

Ah ja, samo še en šaljiv preblisk: Če so že postavili kip grške muze erotike, zakaj niso postavili na primer kip feničanske boginje plodnosti?? Ali pa Buddho? Vprašanja, vprašanja, vprašanja...

pink panter

Jaz sem sicer za vse kar prinaša kapital, pa tudi če je kič. Če bodo iz tega kipa razvili kaj takega, super. Toda zaenkrat je v tej zgodbi preveč "botrov", da bi vzbujala zaupanje. In kot je že predhodnik povedal, za kip v Soboti obstaja kar nekaj kandidatov, ki so malo višje na prednostni listi kot pa grška muza.

pozdraf

feri lainscek

Pozdravljeni, dragi anonimni komentatorji,
saj so mi vaša mnenja zanimiva, čeprav imam pri nekaterih občutek, da mojega zapisa ( mnenja ) splo niste prebrali.

Ne razumem pa prav, zakaj ta prostor nekateri uporabljate za izrekanje laži. Povsem razvidno je, da si tega našega kipa nisem jaz izmislil in ga tudi ne izdelal - ne vem, od kot torej, misel, ali pač trditev, da sem dobil zanj kaj plačano.

Dajte, no, bodimo kos debati - pa kaj gre nekaterim res po glavi samo še denar?

Bodite lepo.
Feri Lainšček

Tori

Korekten odgovor, umikam očitek in se opravičujem.

Še vedno pa me v tem vsem moti to, da ne ločimo in ne ločite dveh stvari:

- Prvič: Kipu kot umetniško delo je pač po mnenju področnih likovnik kritikov ZANIČ. To je dejstvo. Nobeden izmed likovnih kritikov (ki so za to področje najbolj poklicani) ni izpostavil tega dela v pozitivni luči, pa verjamem, da Brunec Tebijeva vztrajno išče nekoga, ki bi jo vsaj malo pohvalil. Ne morem se znebiti občutka, da je tudi Lainšček namenoma ignoriral ta aspekt, ki pa je pomemben, če ne že najpomembnejši. Poleg vsega - kip so postavili ravno pred murskosoboško galerijo, na trg kulture. Potem res ne morejo pričakovati, da bodo izolirani od strokovne kritike.
- Druga stvar je seveda zgodba in ideja, ki pa je lahko pozitivna. Menim tudi,da bo kip večini ljudi všečen in tudi velik denar jih ne bo zmotil.

Lepi pozdravi

divjejabolko

"Dajte, no, bodimo kos debati - pa kaj gre nekaterim res po glavi samo še denar?"

Nekaterim? Po pravici povedno vsem oz. vsaj večini.

Saj na eni strani je to logično. Sploh, če pogledamo, kakšno je stanje v Prekmurju. Ljudje še vedno mislijo, da bo pa zdaj zdaj čudežno prišlo neko podjetje in zaposlilo vsaj 1000 ljudi za minimalca.
Ampak to se ne bo zgodilo.

Sicer rahlo izven teme, a vseeno zanimivo branje na to temo, kjer je lepo opisano, da tudi Kitajska in kitajski delavec postaja vse dražji:
https://slo-tech.com/novice/t542722

Nazaj na temo, v povezavi s kipi ...

Gospod Lainšček, če vas zanima, lahko preberete komentarje pod spodnjo novico:
http://sobotainfo.com/novice/ogled/16774/?s=s

Gre se o novici z naslovom "Skulpture v kroziščih za 50 tisočakov".
Tam sem poskušal ljudem razložit, da se teh 50.000 evrov ne bi dalo razdelit med revne oz. tudi, če bi šlo, ne bi imelo kaj dosti smisla.

Ali se gre za denar? Žal, skoraj vedno.

Če ne drugo, bo/je kip muze dosegel ravno to, kar ste napisali v vašem prispevku:

"Še bolj pa sem vesel njegove že omenjene notranje energije, ki je že pred postavitvijo pošteno pretresla »zatohlo panonsko mlakužo«, saj prav to mi sporoča, da smo ga postavili ob pravem času in na pravem mestu."

Skratka, kip je razburkal javnost, o njem se govori. Ali v pozitivnem ali negativnem smislu, je zdaj vseeno. Pomembno je le, da se o njem govori.

Mraz

"Dajte prosim napišite, kaj menite, katera je taprava atrakcija v MS kot mestu (v varoši, kot pravijo nekateri)? Zakaj bi sem prihajali turisti?"

Jep. Znanec, ki je zadnjič prišel v Soboto, me je vprašal za kakšen nasvet glede tega, kaj bi se splačalo videti, pa mi je postalo kar malce nerodno.

"Ali pa, če že tako sovražite ta kip, saj lahko naredite atrakcijo tudi iz drugega spomenika. Zakaj varoš ne promovira recimo bolje Štefana Kovača?"

To kar je v Prekmurju (in seveda v Soboti), ni t od trženja. Po mojem še en dober predlog za trženje bi bila zgodba okoli Murske republike.

feri lainscek

Dragi moji anonimni komentatirji,
ker smo se vendarle začeli bolj prijazno pogovarjati, naj dodatno pojasnim svoje menje. Sodim pač med tiste, ki menimo, da je skupno dobro še zmeraj vrednota, ki nam lahko pomaga, da bi se vsi skupaj počutili bolje. Prepričan sem tudi, da se je treba o tem pogovarjati, se zmeraj znova dogovarjati in iskati rešitve. Ni mi torej vseeno, kako živi, diha, se razvija mesto, v katerem živim. Res je tudi, da so me ravno zaradi tega v tem mestu večkrat popljuviali in še povem iskreno - toliko negativnih energij, kot sem jih bil deležen ravno v mojem mestu, nisem doživel nikjer drugje. Zaradi tega sem se kar za nekaj desetletij vljudno umaknil iz javnega življenja v Murski Soboti. Če spremljate, recimo, literarno življenje vv tem mestu, se boste teško spomnili mojega zadnjega tukajšnjega nastopa. A to ne pomeni, da sem zamerljiv -domačim in domačnosti je teško kaj zameriti.
V razpravo o aktualnem kipu sem se vključil, ker je vse skupaj preseglo meje dobrega okusa, dostojnosti in je na nek način postalo nesmiselno. Kar nekaj znancev me je poklicalo od drugod in me spraševalo, kaj se to dogaja s Prekmurci, da tako zagreto pljuvajo po nečem, kar sami financirajo in kar bo navsezadnje stalo sredi njihove prestolnice. Priznam, da nisem vedel odgovora, ker vseh polemik, zapisov in izpadov nisem spremljal. Potem sem se o tem bolje pozanimal in spotoma odkril mnoga ozidja, ki mi razkrivajo, da pri vsej zadevi ne gre le za stvar okusa, ampak tudi za rivalstva in spotikanja z določenim namenom, sem se odločil, da o tem tudi sam povem svoje mnenje. Če ne zaradi drugega, pa pač zato, da bo stalo zapisano in zabeleženo za neke bodoče rodeove, ki bodo v tem mestu morda živeli bolj srečno in složno.

feri lainscek

In kaj torej še lahko dodam mnenju, ki sem pa podal v zgornjem zapisu?

Predvsem dejstvo, da je v primerljivih majnih mestih, pa najsi potujemo v katero koli stran neba, neprimerno veliko več njihove zgodovine in duhovne substance vlito v bron, ali druge materiale. Tudi v času zadnjega pol stoletja, ko ko je Murska Sobota v zvezi s tem fenomenom stagnirala, so zadeve drugje tekle naprej. Čisto gotovo ne same po sebi, ampak zato, ker se je tam ljudem in meščanom zdelo, da je to pač potrebno. Zakaj? Pa res nekateri mislite, da samo zaradi razvoja turizma? Seveda ne - a če bi želel zdaj pojasnjevati, kateri vse so taki razlogi, bi to daleč preseglo komentar na nekem spletnem portalu. Dejstvo pa je, da taki razlogi so in so vsem okoli nam očitno razvidni, le mi se želimo prepričati, da jih ni. Pa pač imamo tako zgrajeno, urbanistično urejeno in s pomniki obeleženo mesto, kot ga imamo.

Zaradi takega pogleda na to zadevo sprejemam umetnoiške instalacije po krožiščih in ta nesrečni kip muze Erato. Sprejemam tudi debato, o tem, ali je to res najboljše, kar so naši domači umetniki zmožni ustvariti. Pa kar smo navsezadnje zmožni financirati. Ne sprejemam pa negativnih energij, potikanj, opravljanja, žolča, sovražtva, ki se spleta okoli tega. Dragi moji, v to me ne boste nikoli zapeljali, kaj šele prisilili.

Kip muze Erato po mojem prepričanju prinaša v mesto ravno tiste simbolne vrednosti, ki mujih tudi sam privoščim in želim, da bi tako tudi učinkovale. Preprosto povedano, gre za ljubezen, življenski eros in občutke lepega. Se vam ne zdi, da je ravo to tisto, kar temu mesto še kako manjka? Meni se pač zdi - in upam, da mi vsaj tega ne zamerite. O estetskih, ali celo umetiških vrednostih tega kipa, pa bomo verjetno lahko razpravljali, šele ko bo psotavljen in ga bomo videli.

Bodite lepo.
feri Lainšček

MacUser

Dragi Feri,

kip prinaša točno take ”vrednosti” in način njegove umestitve v EPK in naše mesto takšna sporočila, ki jih ne bi smelo biti. Tako kot je ta kip navaden kič, je navaden kič tudi tvoje pisanje tukaj. Zakaj? Ker te ne zanima resnica. Pogled nekoga ni noče videti, kljub temu, da sedi na “visokem stolu”. Tvoje pisanje tukaj je tako sprenevedavo do te mere, da je žalitev za vsakega, ki zna razmišljati onkraj kiča panonskih ravnic.
Ljudem, ki so se uprli nesmislom, zviška pridigaš s polresnicami in z najbolj abotnimi in škodljivimi osladnostmi.
Daj zlezi že iz te ”panonske ravnice”, pa poglej malo tja, kamor ljudje res prihajajo zaradi kipov.
Če ti je pa kip všeč, pa ti nihče ne brani, da ga imaš doma in ga občuduješ, kolikor te je volja.

Sram te bodi.

Lep pozdrav,

Lajči

feri lainscek

Lajči,

saj se poznava, ampak, naj raje ne bo videti, da dilava kaj pod mizo, saj vidiš, da je roba zelo "vroča" - če mi res laho zrihtaš ta kip, sem za. Imam kar nekaj lokacij, kjer ti zanesljivo ne bo v napoto. Sicer pa uživaj v čem, kar ti je bolj pri srcu. Svet je, hvala bogu, še zmeraj velik in lep.

Bodi lepo.
Feri

frajla

Ahh, dajte no!!!!! Kič je kič!!! Zaviti v lepe poetične besede ali v negativno kritiko. Ta muza je čisto OK, samo je nej na pravon mesti. Malo više, 50m,tan je njeno mesto - tržnica.Iskati umetniške vsebine - škoda truda. Politične - pa smo tam!
Pa lep deževen dan vsem skupaj- naj dež spere, kar je treba sprati :)

Vipko
čevapčič na ražnje

.. kip kič gor ali dol, marketing za njega je bombastičen .. :)

.. čevapčič, prosim nehaj! :)

Vipko
čevapčič na ražnje

.. če pride kakšen tujec v MS in vpraša, kat6ero znamenitost se da videt v MS, mnu samo povejte: "evo, čevapčič na ražnje se glih šejta" .. :)

.. ok, zdaj pa res neham, grem na sprehod .. :)

MacUser

Ja čevapčič, s ten kipon sta idealen par. Ona hladna, kot iz brona. Ti pa, naredi sam.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice