FOTO: Mediaspeed
Kmalu ustanovitev javnega raziskovalnega zavoda Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje.

Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje.

Cilj je podpreti znanstveni razvoj in inovativnost Pomurja ter Kohezijske regije Vzhodna Slovenija, s tem pa tudi celotne Slovenije, prav tako pa povečati javna vlaganja v raziskovalno-razvojno dejavnost in število raziskovalcev v omenjenem delu Slovenije.

Raziskovalna mreža visoko inovativnih podjetih 

Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje (ZIS Pomurje) bo s sistematičnim ustvarjanjem in prenašanjem novega tehnološkega znanja ustvarjalo raziskovalno mrežo in ekosistem novih malih in srednjih podjetij, ki bodo visoko inovativna.  

Temeljila bodo na visoki tehnologiji in bodo temu geografskemu območju dala potrebno stabilnost, kvalitetna delovna mesta in ekonomsko blaginjo, temelječo na visoki dodani vrednosti. Hkrati bo povezovalo različne dejavnosti. 

Sedež v prostorih dvorca Rakičan

Ob ustanovitvi bo ZIS Pomurje imel sedež v prostorih RIS Dvorec Rakičan.

Za delovanje je predvidena prerazporeditev sredstev znotraj proračuna Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, in sicer za leti 2022 in 2023 v višini v višini 1,6 milijona evrov.

Povezovanje med gospodarskimi in negospodarskimi dejavnostmi

Bližina znanstveno in inovacijskega središča bo omogočala multidisciplinarno povezovanje med različnimi gospodarskimi in negospodarskimi dejavnostmi in s tem ustvarila pogoje za velika, srednja in mala podjetja. 

Nadgradnja dela raziskovalnih jeder

Ta bodo lahko v sodelovanju z raziskovalci iz znanstveno in inovacijskega središča dosegla inovacijski potencial svojih izdelkov, storitev in procesov ter s tem dvignila svojo konkurenčnost in dodano vrednost. 

Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje bo nadgradilo delo raziskovalnih jeder v Pomurju, še posebej raziskovalne dejavnosti Splošne bolnišnice Murska Sobota, kot trenutno najbolj referenčne raziskovalne skupine, kakor tudi vseh drugih v Pomurju. 

Prenos raziskav v prakso

S tem bo zagotovljena kadrovska in organizacijska infrastruktura ter sistemsko financiranje znanstveno raziskovalne dejavnosti. 

Tako bo znanstveno in inovacijsko središče usmerjeno v tehnološko področje in aplikativen prenos raziskav v prakso in s tem povezane populacijske ukrepe.  

Komentarji (7)

Jack000000 (ni preverjeno)

A to je to, kar si je ta Slavinec zrihtal ?

goran1

On je zrikto ka bo vsaj nekaj v Prwkmurju in ne vse v Lnubljani

In reply to by Jack000000 (ni preverjeno)

r77 (ni preverjeno)

Bo ja. Pranje penez in zaposlovanje političnih odpadnikov.

In reply to by goran1

goran1

On je zrikto ka bo vsaj nekaj v Prwkmurju in ne vse v Lnubljani

In reply to by Jack000000 (ni preverjeno)

43221d (ni preverjeno)

Ne bluzi, zrihto je da bo fdv kader pisal porocila o kvazi raziskavah podnebja, o betoniranju, o vsem kar ne potrebujemo. Potem zaposlijo se administratirja itd. Proizvajajo nic, v stecaj ne grejo, vse iz proracuna. Kdo je direktor?

In reply to by goran1

Gfr123 (ni preverjeno)

800.000 eur v letu 2022, in potem 800.000 eur v letu 2023 iz proracuna, vasega denarja. Za pisanje seminarskih nalog na katerih se nabira prah. Ce v 2 letih ne naredijo dodane vrednosti, takoj ukinit.

. (ni preverjeno)

Stakšimi potezami so si podaljšali mandat.

In reply to by Gfr123 (ni preverjeno)

Starejše novice