Irena Brunec Tebi se je znesla nad kritiko, ki jo je podal direktor Galerije Murska Sobota Robert Inhof.

Irena Brunec Tebi se je na včerajšnji novinarski konferenci ob predstavitvi kipa Erato znesla nad kritiko, ki jo je julija letos podal dolgoletni, tako doma kot v tujini priznan likovni kritik, član slovenske sekcije Mednarodnega društva likovnih kritikov AICA iz Pomurja in direktor Galerije Murska Sobota, Robert Inhof. Ta je poleti za njen kip Erato povedal, da ne gre za nobeno umetnost, pač pa zgolj za navaden kič.

Na kritiko Inhofa se je Irena Brunec Tebi včeraj javno odzvala z besedami: "Po 20 letih dela v kiparstvu imam verjetno malo več besede kot nek pisarniški pisun Robert Inhof, ki samo piše o umetnosti in v življenju ni imel opravka s konkretno likovnim delom, ane da?!"

Umetnica Brunec Tebijeva je ob tem pozabila, da je bilo mnenje Inhofa le eno izmed mnogih iz vrst strokovne javnosti. Kritiko na kip sta podala nekdanji direktor Mestne galerije Ljubljana, vodilni član Združenja mednarodnih likovnih kritikov, nekdanji direktor Ljubljanskega regionalnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine, umetnostni zgodovinar Aleksander Bassin ter dr. Jure Mikuž, nekdanji direktor Moderne galerije, profesor na Akademiji za likovno umetnost in redni profesor na Fakulteti za podiplomski humanistični študij. Navsezadnje pa je kritiko podal tudi ugledni umetnik, ki je med drugim razstavljal ob Picassu, dolgoletni profesor na Likovni akademiji, Prešernov nagrajenec, edini kipar, ki je član SAZU, Drago Tršar

Kip 'nesrečne' muze Erato, ki naj bi jo Brunec Tebijeva po nekaterih govoricah oblikovala po obliki telesa Danice Lovenjak, bo (ironično) stal ravno pred Galerijo Murska Sobota. Ni nepomembno omeniti, da je umetnica za kip s strani Zavoda EPK dobila 37.000 evrov, od česar polovico da država, polovico pa MO Murska Sobota. Slednja pa je iz proračuna primaknila še dodatnih 50.000 evrov, tako da je Erato sedaj težka debelih 87.000 evrov. Kot je včeraj povedal Tomaž Domicelj iz društva Bronus, ki je nosilec projekta, je cena projekta zelo podcenjena, za takšen kip bi po njegovem mnenju v tujini dali vsaj 200.000 evrov. 

Zasoljena cena je dodatni očitek, ki leti na projekt. Tako se je na včerajšnji novinarski konferenci pred odprtjem kipa še enkrat izpostavil Jože Denko iz Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije, ki pravi, da njihovo društvo živi od 300 evrov na mesec, in to kljub temu da imajo razstave po različnih mestih doma in v tujini.

Kritiki in slabi volji navkljub, kip Erato je že v nastajanju, od naslednjega petka pa boste svoje mnenje o njem lahko podali tudi sami, saj bo že ponosno stal na Trgu kulture.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
MacUser

Inhof ima prav.
Gospa umetnica govori o Inhofu, Inhof pa o kipu. Ona čenča, medtem ko on argumentira.
Škandalozno je, da se tako provincialno sranje postavlja v imenu evropske prestolnice kulture.

Ko bi se vsaj razburjali zaradi avantgardnosti kipa, pa se moramo zaradi podpovprečnosti in banalnosti. Tako bo ta izdelek, ki izgleda kot nagrobni spomenik iz 19. stoletja vsem nam v posmeh in v opomin, kako zaostali smo v Murski Soboti. To je naša slika. Provincialni nivo 19. stoletja. Ta plastika ne dosega niti nivoja kipov na trgu zmage, niti tistega od Štefana Kovača. In od njihove postavitve je minilo kar precej časa. Totalitarni režim je imel več občutka za kvaliteto...
No, mogoče pa bodo začeli le prihajati turisti. Študenti umetnosti, ko jim bodo profesorji kazali, kaj naj se ne bi počelo.

Sramota za ustvarjalce, sramota za Soboto , sramota za župana, največja sramota pa za provincialno evropsko prestolnico kulture. Če to primerjamo s skulpturami, ki so jih postavili v Grazu ali Linzu, smo res smešni novokompovani balkan.
Turbofolk!

Vipko
čevapčič na ražnje

.. mhm, v bistve gre za projekt Sledi Panonskih muz, mhm, postavljenih pa bo skupno 9 muz tekom časa, kajpada na najbolj pomembnih točkah našoga varaša .. ;)

.. no, tau se je narejdo en takšen ljudski kip za našo ljudsko provinco Mursko Soboto, nejde se tu za tau, ka bi tau moglo biti nekšno orenk umetniško delo .. kelko se onejate .. :)

.. čevapčič, ne provoceraj! :)

Vipko
čevapčič na ražnje

.. mhm, aja - z erotično poezijo pa tudi ni nič narobe, mhm:

me dregne pod rebra fleten gospod
predlaga kino, klop ali pot
z nasmehom moje misli ugane
nekaj v hlačah gibko vstane

ko me poželjivo za stegno drži
svojo pohoto še vedno taji
izpijeva kanček domačega ruma
da ne izmijeva vrelega suma

kar na klopi za hišo pičko omoči
v globino njegova trdota skoči
soseda pa gleda, že daljnovidna
za čipkasto zaveso naredi se nevidna

in ko udarjava grobo, zemlja se trese
naju v stokajoči orgazem odnese
igrajva se malce meščanske olike
zaveživa plesnive in zavistne jezike

.. zdaj pa čevapčič prenehaj, pa nemreš se iz dneva v den zajebavati no .. :)

Daddy_Cool

Gospa ma o umetnosti telko pojma kak rotojov oblikovalec palčkov in vrtnih kipcov

Vipko
tinka78

Predlagam, da se projekt preimenuje v Sledi Panonske naivnosti.

crt (nepreverjen)

O glej, tudi umetniki se ne morejo zmeniti, kaj je Prava umetnost. In seveda spet sigurno sploh ne gre za denar :)

Vipko
čevapčič na ražnje

.. popravek: le ena muza bo in pri tem bo ostalo, ker, saj vemo .. :)

.. malo se mi smijle Bruncova, kak so/ste jo raztrgali ..

dupont

deloma san proti tomi kipi, ker zgleda rahlo antično - sobota neje antično mesto. še bole san proti kipi, ker ta muza bouža nekšo reco v drujgi roki pa nekše frnikole preklada (glejte sliko v Deli). še bole mo pa proti, če se za idejno podlago resno skrivle lovenjakova danica.

zanima me, kakšen motiv sploj predstavla tej kup blata? pa ka točno je tak erotično intenzivnoga v ms, ka nucamo erotični kip?

BB

Mo vidli v živo pa pokomentejramo te :)

špej

ad hominem "argumenti" kiparke kazejo zgolj na uzaljenost, nej pa 20 let strokovnih izkusenj.

ampak prevec znasati se nad kipom in kiparko se mi tudi ne zdi konstruktivno. ona je bila zgolj izvajlka projekta. bole vazno se je pitati, sto je narocnik oziroma sto konkretno je to pozegnjo in na kaksni podlagi. to vprasanje odgovornosti je bistveno in konstruktivno. vse ostalo je vec ali menje dimna zaves in preusmerjanje pozornosti. naj zaj te da dzajca na pen oziroma naj se ga na primer povabi v Intervju 2.0.

tu se mi sicer nasplosno zdi, ka so mediji zopet nej opravili domace naloge.

potihoma pa upam tudi na kaksno spontano, kreativno (nej destruktivno!) akcijo s strani kriticno mislecih in aktivnih posameznikov. kaksna parodija bi praf dobro sejla. pa nej iz skodozeljnosti, ampak zgolj z razloga, ka se pokaze, ka se te kip ne vmesca v mrtev varas, ampak v varas, ge esce nesce neka premislavle.

ali pa je ta farsa zgolj navidezna in je vse vkup samo del velkoga eksperimenta, ge nesce sprobavle, ge je prag tolerance soboskoga zivlja? hopla, kaj pa, ce je vse res? :)

špej

dzajca na pen .. oziroma na kip :)

bojci19

Špej wau kakšne besede ''ad hominem ''. Pravi sobotainfo :) Vse si me očaral...

špej

ocaral - bole ali menje kak kip?

no, ka ne odidemo prevec vkraj od teme - kaksni so pa sicer tvoji vtisi (poleg ocaranosti nad mojo pseudointelektualnostjo) okole toga, ka se tau tü v ton varase dogaja?

špej

ocaral - bole ali menje kak kip?

no, ka ne odidemo prevec vkraj od teme - kaksni so pa sicer tvoji vtisi (poleg ocaranosti nad mojo pseudointelektualnostjo) okole toga, ka se tau tü v ton varase dogaja?

feniks3.0

oh prekomurci. kot je že nekdo zapisal pred mano - turbo folk nacija. Kip je čisto vredu, za to vašo bogo ravnico še predober!

bodite ponosni, da država tudi v vas nekaj vlaga! pomojem mnenju gre za hinavščino, saj ne dvomim, da bi ta denar najraje galerija plačala, poleg pa še vse te inštitucije, ki živijo z 300€ na mesec (?!).

ziher pa bi najraje vidli, da se naredi kakšna gasilska veselica, kjer bi veselo, zastojn seveda!, pili in jedli. tako pa to ne gre!

za vašo selo, je ta kip čisto vredu!

stackoverflow

feniks3.0: Vaša visokost, ne se obremenjevati z nami, navadnimi plebejci. Sem prepričan, da imate veliko pametnejšega dela.

just_a_cook

Za nas seljake so verjetno bolj primerni Pavlinjekovi palčki ...

MacUser

..., ker Sneguljčica bo že stala na Trgu kulture.

repeta

škoda da je niso postavili poleg Mlekomata na tržnici (muza)

Vipko
Wizeman

Bogme nega velke razlike med pavlinjekovimi palčkami pa tou muzof, štero smo meli prijliko viditi v cajtingi (pa eti na potrali). No, či zanemarimo 1000-kratno razliko v cejni...

ti_si_nula

Pa dobro, če je una rejsan tak čedna kak nam šče dotupiti, zakoj pa gnjes prvič čujem za njau? Marš na polje!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice