Slika je simbolična.
Med prvomajskimi prazniki se marsikateri Slovenec odpravi na počitnice, zato smo preverili, katere destinacije so ta hip najbolj priljubljene.

Prvomajske praznike bo letos marsikdo izkoristil za kratek oddih v Sloveniji ali tujini.

Dan upora proti okupatorju, ki ga obeležujemo 27. aprila, je bil v sredo, 1. in 2. maj pa na nedeljo in ponedeljek. V kolikor si dopust privoščimo še v četrtek in petek, imamo na voljo za oddih kar šest dni

Obrnili smo se na turistične agencije in jih povprašali, katere destinacije so med Slovenci letos najbolj priljubljene.

Večina aranžmajev dolga med tri in pet dni

Kot so za Mariborinfo povedali v turistični agenciji Sonček, je večina aranžmajev dolga med tri in pet dni, zato je največje povpraševanje po počitnicah v bližini – v Sloveniji in na Hrvaškem. 

»Letos je še posebej veliko rezervacij v Sloveniji, ker se počasi iztekajo turistični boni. Te je treba izkoristiti do 30. junija. Predvsem so dobro napolnjeni hoteli ob morju in terme. Na Hrvaškem pa Istra in Kvarner,« so nam zaupali v Sončku.

Tudi v turistični agenciji Palma za letošnje prvomajske počitnice pravijo, da zaznavajo veliko povpraševanj in rezervacij. Tradicionalno je veliko zanimanja za Hrvaško, predvsem sosednjo Istro in Kvarner, tudi Slovenijo, kjer prednjačijo predvsem terme in slovenska obala.

»Na Jadranu imamo v ponudbi veliko izbiro različnih nastanitev po ugodnih cenah. Nazaj so tudi križarjenja, v času prvomajskih počitnic smo zagotovili dve vodeni skupinski križarjenji po priljubljenem Sredozemlju,« še pravijo. 

»Potovanja in počitnice so nazaj v polnem zamahu, večino razpoložljivih mest smo razprodali, kar nas še posebej veseli, z nami bo potovalo nekje 5000 potnikov,« so dodali.

Relax pa dodaja, da tudi sami v času prvimajskih praznikov opažajo največ povpraševanja po krajših počitnicah v hoteli z bazeni in ugodnostmi za družine.

Po njihovem opažanju tu prednjačijo hrvaška Istra in Kvarner ter Dalmacija.

»Beležimo tudi veliko rezervacij v Sloveniji, tudi zaradi bonov: slovenska obala, zdravilišča, terme,« pristavijo.

Slovenci smo željni potovati tudi kam dlje

Vedno bolj pa se odpira tudi Sredozemlje. Kot ugotavljajo v Sončku, smo Slovenci res že bili željni potovanj kam dalje.

»To se kaže po polnih posebnih letalih že vse od zime v Egipt, Kanarske otoke, hit je Dubaj, veliko ljudi se odloči za Maldive, Dominikansko republiko …« pojasnjujejo.

Palma pa je napolnila kar devet čarterskih letov iz Slovenije, in sicer v Jordanijo, Nizozemsko, Španijo, Islandijo, Egipt (dve letali), Rodos, Kreto in Turčijo.

V okviru vodenih potovanj bodo dopustniki odkrivali še Malto, Sicilijo, Črno goro, Istanbul, Pariz, London, Atene, Berlin, Maroko, Baltske dežele …

»Ne smemo pozabiti na Dubaj in počitnice v Ras Al Khaimahu, kjer lahko mirno rečemo, da je letošnji potovalni hit in kamor se naši gostje radi vračajo. Sanjske počitnice so tiste, kamor se Slovenci zelo radi odpravijo, v tem času je bilo največ rezervacij za Maldive, Sejšele, Dominikansko republiko, Mehiko,« še dodajajo na Palmi.

V Relaxu opažajo, da so priljubljeni spet izleti po Evropi, na primer Rim, Pariz, London, bavarski gradovi, Italija, Češka ... Na Mediteranu pa so najbolj popularne destinacije Turčija, Egipt in grški otoki.

Tudi bolj oddaljene destinacije so v porastu, recimo Dubaj, Zanzibar, Maldivi, Karibi in Mehika, pravijo v Relaxu.

Vrnili so se tudi avtobusni izleti

Kot poudarjajo v Sončku, so veseli, ker se je prebudil tudi najbolj ogrožen produkt v času korone – izletništvo, predvsem z avtobusnim prevozom.

»Najlepši čas zanje so prav prvomajske počitnice in svoje avtobuse smo ponovno pognali v najlepša evropska mesta,« so povedali.

Da se vračajo avtobusna potovanja opažajo tudi v Palmi. Največ rezervacij beležijo za sosednje in bližnje dežele – Italija, Avstrija, Madžarska, Srbija, Češka, Švica, Makedonija.

Povpraševanja že decembra, še vedno pa tudi v zadnjem trenutku

V agenciji Sonček poudarjajo, da so letos beležili veliko povpraševanj v zadnjem trenutku

Kaj je razlog? »Malo zaradi vremena, malo pa tudi, ker je buking v marcu za kakšen teden zastal zaradi vojne v Ukrajini in se počasi spet vrnil na želene številke,« so povedali.

Vendar pa potujejo vsi, kot poudarjajo, imajo v Sončku poskrbljeno ponudbo za vse starosti in vse denarnice.

Relax odgovarja, da največ potujejo družine, mladi in tudi starejši pari.

V Palmi pa pravijo, da so se rezervacije za prvomajske počitnice pričele že zelo zgodaj, že v decembru: »Last minute rezervacij je iz leta v leto manj, ker naši gostje vedo, da je 'last minute izbira', najbolj skromna izbira in tudi cene aranžmajev so tik pred zdajci, najvišje.«

V Relaxu še dodajajo, da intenzivnejši porast rezervacij za prvomajske praznike beležijo od januarja dalje, kar sovpada z odpravljanjem covid ukrepov: »Največ rezervacij za prvomajske počitnice pa je bilo realiziranih v aprilu. Kar precej tudi v zadnjem trenutku – kar je običajno.«

»Prvi maj je vedno tudi pokazatelj, kakšno poletje nas čaka«

V Sončku poudarjajo, da je prvomajski oddih pokazatelj poletja. In ugotavljajo, da si ljudje želijo pobega na lepše.

»Rečemo lahko, da so ljudje res željni počitnic, sprostitve, pobega od ukrepov in slabih novic. Ponovno si želijo poleteti z letalom in obiskati daljne destinacije. Letos bo hit predvsem Turčija, kamor tedensko poletijo kar tri letala iz Ljubljane in kjer potnik res dobi za svoj denar največ,« še dodajajo.

V Palmi poudarjajo še, da bo letošnja poletna sezona specifična, predvidevajo, da se bodo cene v mesecu juliju in avgustu, povišale: »Zato vsekakor odsvetujemo čakanje z rezervacijo do zadnjega trenutka in apeliramo na vse, da svoj poletni dopust rezervirajo čimprej. Odsvetujemo čakanje na zadnji hip, ki se v tem letu zagotovo ne bo obrestovalo.«

Komentarji (15)

Vprasanje (ni preverjeno)

Bi na referendumu glasovali za izstop iz EU in NATO?

exit (ni preverjeno)

Izstop iz NATO - JA
Izstop iz EU - NE

In reply to by Vprasanje (ni preverjeno)

Tyuio (ni preverjeno)

Oboje za izstop JA.

In reply to by Vprasanje (ni preverjeno)

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

Sem za izstop iz EU
sem za članstvo v NATO

In reply to by Tyuio (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Končno naaj se spucajo bouni ka mo lejko po normalni cejni šou v terme za par dnij par krat na leto kak pred korono.

. (ni preverjeno)

eni smo na ta način lejko šli kam, zdaj de pa kriza

In reply to by . (ni preverjeno)

Ohjoj (ni preverjeno)

Je kje podatek koliko bonov je ostalo nekoriščenih?

bon bon ček (ni preverjeno)

Ges san niti enoga od dveh ka smo jih doubili nej izkoristo, ker mi je to bilo redno betežno. Na dopuste odin itak v tujino. Tudi med korono san najšo destinacije v tujini kama san lejko šou brez problema. To gužvanje po našh termah mi niti nigdar neje bilo pri srci. Naše morje pa sploj ka ne omenjan. Tudi če si letalsko karto kupin na poceni karte in še bookiran teden počitnic na poceni potovati me vse fkuper pride dosti ceneje kak teden dni v Portoroži pri najcenejšon ponudniki.

In reply to by Ohjoj (ni preverjeno)

Ohjoj (ni preverjeno)

Praf tak, zakaj bi človek še bolj zadolževal že zadolženo državo? 👏 Moji tudi ostajajo nedotaknjeni.

In reply to by bon bon ček (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Keri slo venec bo dal 800 evrof za dva dni za dva za sobo v portoroži?

. (ni preverjeno)

Pa ka mijsliš ka je samo Portorož v Sloveniji ali ka? Pa v termaj med kednon sploj nega nikše gužve tak ka da se v Sloveniji lipou preživeti.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

na sliki je reklama za portorož, zatou san to napisal.

In reply to by . (ni preverjeno)

ED (ni preverjeno)

Sem že jutri za izstop iz EU. Razlog: država več nima nikakršne suverenosti, vse se mora podrejati Bruslju.
Sem pa za neke vrste konfederacijo.

. (ni preverjeno)

slovenija je pičkin dim, kaj bo delala sama? kaj vse smo znali, vse smo zapravili, kaj je bilo dobro prodali tujcem, naravna bogastva podatili tujcem. znamo samo delati za minimalca in se pizditi na vse.

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

To pa ne bo držalo
Obdržali smo Dražgoše

In reply to by . (ni preverjeno)

Starejše novice