Na tiskovni konferenci infekcijske klinike so dejali, da stanje v bolnišnicah ni spodbudno, zato se bojijo, kaj bo po počitnicah.

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je trenutno v akutni obravnavi nekaj več kot 90 bolnikov s covidom-19, na oddelku za intenzivno nego pa je teh 47. 

Bojijo se posledic počitnic

Kot je na tiskovni konferenci o aktualnem epidemičnem stanju povedala predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc, se bojijo posledic prihajajočih počitnic, ko se bodo ljudje med seboj več družili in potovali.

Lejko Zupančeva je ob tem spomnila, da številke v državi naraščajo, bolnišnice so polne, prav tako enote intenzivne terapije, žal pa hkrati ne narašča število cepljenih proti covidu-19. 

Zato je še enkrat poudarila izrazit pomen cepljenja kot ene od metod obvladovanja epidemije covida-19, za katero stroka meni, da je med najbolj učinkovitimi, kar se je v razvitem svetu že izkazalo pri zaustavljanju hospitalizacij in smrtnosti.

Vedno več pacientov na intenzivnem oddelku

Po besedah infektologa Matjaža Jereba je bilo že večkrat izpostavljeno, da so intenzivni oddelki kritično mesto, kjer se lahko zdravstvo zlomi, če bo število covidnih bolnikov raslo nepredvidljivo. V zadnjih dveh tednih se soočajo s počasnim, a vseeno vztrajnim porastom števila bolnikov tudi tam.

Trenutno je povprečna starost bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, 62 let, najmlajša bolnica pa je stara 35 let. 

Štirje bolniki ob mehanskem predihavanju potrebujejo tudi podporo aparata za izven telesno oksigenacijo, kar pomeni, da gre za tako hudo prizadetost dihal, ki je z običajnimi aparati ne uspejo ustrezno stabilizirati.

Koliko cepljenih zboli?

Deleži zbolelih, ki so bili cepljeni, so po njegovih besedah na intenzivnih oddelkih v zadnjih tednih ves čas podobni. 

Vsaj 75 odstotkov je takih, ki niso cepljeni, med tistimi, ki so bili cepljeni, pa je pet od 12 takih s hudo imunsko motnjo, ostali so starejši in imajo sočasno tudi druge kronične bolezni. 

Do danes je sicer na intenzivnem oddelku umrla samo ena bolnica, ki je bila polno cepljena in pri kateri je šlo za presaditev organa.

»Vsi vemo, da nas cepljenje ne zaščiti stoodstotno pred okužbo. Vsi podatki, objave in izkušnje pa kažejo, da pomembno zniža verjetnost, da bomo zboleli, še bolj, da bi zboleli za hudo obliko ali pa morda celo umrli. Se je pa treba zavedati, da zaščita takoj po cepljenju ni vzpostavljena, zlasti pa ni absolutna,« je poudaril Jereb.

Medtem ko ne beležijo primerov poprej zdravih in cepljenih posameznikov, ki bi potrebovali bolnišnično pomoč, pa imajo primere zdravih ljudi, ki niso bili cepljeni in zdaj potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, tudi na intenzivnih oddelkih. Takšni primeri so sicer redki, je dodal Jereb.

Ob tem je Lejko Zupančeva pripomnila, da je kar nekaj doslej zdravih starostnikov, ki se niso cepili in zbolijo do te mere, da potrebujejo hospitalizacijo, ki se lahko dostikrat zaplete. 

Iz nekoga, ki je doslej odlično funkcioniral, po njenih besedah nastane človek s hudimi posledicami, ki ni več sposoben samostojnega življenja. Pri tem je poudarila, da so možnosti stranskih učinkov po cepljenju pri starejših precej manjše, zato ni razloga, da se ne bi cepili.

Zdravilo regeneron

Odzvala se je tudi na informacija iz zdravniških vrst o nejasnostih glede protokola za predpisovanje zdravila regeneron

Kot je dejala, ji je žal, da to sliši, saj se trudijo z aktivnim obveščanjem. Vsaj dvakrat so o tem obveščali v biltenu zdravniške zbornice, ministrstvo, ki je zdravilo nabavilo, pa je posebej obveščalo strokovne direktorje bolnišnic, zato ne ve, kje bi lahko nastala težava.

Protokol je po njenem mnenju zelo enostaven - zdravilo je namenjeno tistim, ki imajo dejavnike tveganja za težek potek bolezni. 

To je potrdila tudi infektologinja Tadeja Kotar in dodala, da je v zvezi s tem zelo veliko zanimanja in klicev tako s strani zdravnikov kot posameznikov. Vse posameznike je zato prosila, da najprej stopijo v stik s svojim zdravnikom.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
aaapww (nepreverjen)

posledice počitnic so množični obiski daleč preko južne meje, balkan. Potem pa jo naj zaprejo. Slovenec ne hodi okrog za počitnice in ne srečuje novih ljudi, ki jih ni že prejšnji teden tudi srečal.

DSADW2132313 (nepreverjen)

NATEG IN PREVARA LAŽI SVINJO PODKUPLJENO NIČ VREDNO!

011oaa (nepreverjen)

Dej že enkrat mir. Cepit pa cepit. Pa nikamor to ne pripelje. Preceplenih je dovolj. Kje je rezultat? Vse kar jih poznam so se cepili pa imajo že drugič covid. Kam to pelje. Ista pesem lanskega leta. Normalno prihaja dan vseh svetih, pa božič, omejujete na vse mogoče načine..

počitnice (nepreverjen)

Te pa naj ostanejo vsi doktori pa zdravstveno osebje lepo doma. Tej prvi rinejo na počitnice.

necepec (nepreverjen)

Joj Počitnice,
tvoj guč je pa bogokleten!!
Što je že prvi pritransportejro virus v Slovenijo??

In reply to by počitnice (nepreverjen)

Hshsh (nepreverjen)

Bojijo se recimo posledic pocitnic, recimo posledic protestov pa nega? Se virus huliganov boji? Dal san kak primer. Ka te vidli kak nas farbajo. Zaj bi ze nasa stroka lejko pravla ge se kaj prenasa pa ge nej...

necepec (nepreverjen)

pa posledic janšovoga cirkusejranja pod cirkuškin šotoron v Marezigah se tudi ne bojijo!
Aja, tan so viruse specialci kraj stirali!

In reply to by Hshsh (nepreverjen)

Cepiti se (nepreverjen)

Zalostno, da vlada ne uktepa tam, kjer je najvec okuzenih. Zakaj ne dajo v javnost vssk dan poleg stevila okuzenih se podatek kje jih je najvec. Vsi ki smo se cepili bi morali biti nagrajeni. Vzor si vzamite po Avstriji. Popolna zapora za necepljene. DOBRO JUTRO AKTUALNA VLADA.

Starejše novice