Foto: BoBo
Zdravstvena stroka napoveduje, da bo epidemija vztrajala še do pomladi, do takrat pa bomo z virusom v stik prišli že prav vsi.

Pred prihajajočimi jesenskimi počitnicami zdravstveni strokovnjaki, vpeti v obvladovanje epidemije covida-19, prebivalce pozivajo k odgovornemu in samozaščitnemu obnašanju za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Opozarjajo tudi, da je zloraba potrdil za dokazovanje izpolnjevanja pogoja PCT tako zakonsko kot etično sporna.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je opozoril, da je situacija še posebej resna v tistih državah, v katerih je precepljenost proti covidu-19 nizka. S tem se soočamo tudi v Sloveniji, zato jih skrbi, da bi se situacija v prihodnjih dneh še poslabševala. Opozoril je tudi na žarišča okužb v šolah in na fakultetah.

Kot je dejal Krek, je zato treba narediti nekaj za skupnost. Prebivalce je pozval, naj spoštujejo vse znane zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, kot so uporaba zaščitnih mask, prezračevanje zaprtih prostorov, vzdrževanje medosebne razdalje, izogibanje veliki skupini in cepljenje.

Poudaril je, da cepljenje deluje, in izpostavil domove za starejše občane, kjer po njegovih besedah praktično ni več obolelih.

Ob tem je opozoril, da se pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT) marsikje poskuša diskreditirati. Žalosti ga, da se nekateri temu upirajo ali celo poskušajo izigravati. Neodgovorno in neetično se mu zdi, da si ljudje med seboj izmenjujejo QR-kode.

»To je najmanj zavržno dejanje, če ne drugega, lahko bi taka dejanja kazensko preganjali,« je opozoril.

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je opomnila, da lahko s tem oškodujemo druge, pa tudi sebe, na primer pri obravnavi v bolnišnici, če nas zdravstveno osebje obravnava kot prebolevnika ali cepljenega.

Po njenih besedah pogoj PCT omogoča, da so dejavnosti, ki so bile lani v takem času omejene, sedaj odprte in imamo lahko dokaj normalno družbeno življenje.

Po oceni vodje posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojane Beović bo epidemija verjetno vztrajala še do pomladi, do takrat pa bomo z virusom glede na njegovo kužnost v stik prišli vsi.

»Prekuževanje nas je do zdaj stalo številna človeška življenja,« je izpostavila in zato ponovno pozvala k cepljenju, ki preprečuje hujši potek bolezni in smrti.

Zdravstveni inšpektorat in Finančna uprava Republike Slovenije zaostrujeta nadzor spoštovanja pogoja PCT, in sicer po vsej državi, so sporočili iz obeh organov. Finančna uprava Republike Slovenije je okrepljen nadzor začela že danes, zdravstveni inšpektorji pa bodo v okrepljenem številu na terenu ob koncu tedna.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

Moj do jebač Dejan svinskoglavi se je cepil sedaj se mu pa ne digne več

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Mars kuzla jalova

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Mars kuzla jalova

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Potem je pa tudi meni žal da sem se cepil

čarni vrag (nepreverjen)

Krek in beovička se na epidemija razumeta kot zajec na boben.

SDS cirkus (nepreverjen)

Ka pa je stroka pravla gda se je sds banda pod cirkuškin šotoron brez mask in brez nekše distance objemala, poljubljana in veselo družila? In to večinoma ljudje keri spadajo v rizično skupino? Nej san čuo niti enoga našoga "strokovnjaka" ka bi se nad ten zgražo? Problem so pa deca v šolaj, demonstranti na ulicah..... vsi tej so problem. Janši pa se nišče ne vupa not vteknoti v tej njegove cirkuse kere že celi čas korone organizejrajo in ge se vedno zberej množica starčkov, keri se cejli masni z njin slikajo. In še enkrat poven, vsi po vrsti brez mask in distance.

JAJAJAJAJA (nepreverjen)

Aktivni primer v Beltincaj na glasbeni: BRCA V RIT RAVNATELJU MATEJU ZAVCU! IZGUBIL POLOŽAJ RAVNATELJA IN SE VRGEL NA SVOJA JAJCA! ZNAŠEL SE JE NA NJIVI IN V HLEVU SREDI MANDATA! PIŠITE MALO O TON!!!

Tak je (nepreverjen)

Ne nucajo. Napišeš tij vsaki den večkrat, zgleda ka si obsedeni z njin

In reply to by JAJAJAJAJA (nepreverjen)

tak jaja (nepreverjen)

Tak je prav, V ŠTALI mu je mesto...

In reply to by JAJAJAJAJA (nepreverjen)

Tinakosednerr (nepreverjen)

Vladni odlok o izpolnjevanju pogoja PCT je nezakonit in protiustaven, trdijo v Civilni iniciativi slovenskih pravnikov
CISP – Civilna iniciativa slovenskih pravnikov je včeraj na svoji spletni strani objavila Pravno mnenje glede PCT. V njem je v 7. točkah zapisala, da pravna podlaga za vladni odlok o PCT ne obstaja, zato je odlok nezakonit in protiustaven!
Ustrezne zakonske podlage v RS za siljenje v obvezno (samo)testiranje ZDRAVIH oseb, ki ne kažejo znakov okužbe, torej NI. To pomeni, da je vladni odlok protizakonit!

Starejše novice