Krožišča na Tišinski in Lendavski ulici ter pri BTC-ju v Murski Soboti obogatena z umetniškimi deli treh domačih avtorjev.

Na cesti in v prometu preživimo vedno več časa, linije in oblike v našem vidnem polju pa tako ali drugače zaznamujejo naše življenje. Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije je zato izkoristilo evropski trend urejanja tovrstnih prostorov z umetniškimi razstavnimi eksponati in v osrednji prostor krožišč postavilo tri karakterno izrazite kipe.

Projekt s podporo občine in EPK
Umetniški objekt Sožitje Mirka Rajnarja je umeščen v krožišču pri BTC-ju, druga skulptura z naslovom Luč v travi Ignaca Medena pa stoji na Lendavski ulici. Tretji projekt, Šefe, ki ga je zasnoval Jože Denko in bo javnosti viden v roku enega tedna, bo postavljen v krožišču na Tišinski ulici. Uradna otvoritev projekta, ki ga v višini 25.000 evrov podpira Evropska predstolnica kulture, prav toliko pa je primaknila Mestna občina Murska Sobota, bo 25. oktobra v prostorih Galerije. Takrat bo tudi priložnost za podrobnejši opis postavljenih umetniških objektov, s krajšim filmom pa bo prikazan tudi celoten potek projekta.

Muza Erato bo postavljena novembra
Nazadnje je Murska Sobota bila za novo obeležje obogatena pred štirimi leti, v Trubarjevem letu 2008, ko je bil je v mestnem parku postavljen kip Primožu Trubarju. Njegov avtor je Drago Tršar, naročnik pa mestna občina. Letos se bo trem skulpturam v krožiščih novembra pridružila Muza Erato Irene Brunec na Trgu kulture. Prav tako v letošnjem letu pa se bo začela tudi izdelava judovskega obeležja, ki bo postavljen v začetku naslednjega leta na Lendavski ulici, in sicer ob t.i. Židovskem bloku, kjer je v preteklosti bila sinagoga.

Foto: Vasja Gorčan

S spleta

Komentarji (57)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mitja358

Što se je pa žepke napuno?

Anubis

ne razmin smisla toga..

divjejabolko

@Anubis: seveda, da ne razumeš. Le kak bi lahko ...

Sicer pa: tudi umetnikom je treba iz nekaj živet.

Anubis

Tudi klošaron je trbej z nečesa živeti, pa jin vseeno nihče za kup železa ne vrže 50.000€...

bojci19

V teh težkih časih je pa res potrebno denar za takšne stvari zapravljati:) Mogoče bodo pa sedaj zaposlili enega, da bo vsakih toliko časa kosil okrog te ''umetnosti''.

crt (nepreverjen)

bojci19 ne mores tako apriori, najprej je treba ustanoviti komisijo za mnenja pri uradu za zadeve z vsaj predsednikom, dvema podpredsednikoma in tremi clani, ki bo tekoce presojala vpliv skulpture na psihofizicno stanje prebivalcev :)

ales92

Samo ka se kera srna notri v ove štange ne pikne :D

bojci19

crt, aaa potem pa ok. :)

Vipko
čevapčič na ražnje

.. iz črtovega komentarja san se iz srca nasmejo :)), drugače pa - skulpture so dobrodošle - nej že pa tak stereotipne argumente ven dajati, kot je tolko srmaštva pa srmaštva - ge san tudi siromašen, ale vseeno podpejran tau - drugače pa sociologija no, vej pa ste so jo včilij že v 1. letniki gimmazije - nešče de vedno v srmaštve živo, karkoli že delamo, lejkos e razčesnemo, tau je fakt imenovan sonaravna odvisnot v človeški tvorbi ali matematični si sledeči fakt (A plus B) plus C je A plus (B plus C).. A plus B je B plus A, (AB)C je A(BC), AB je BA, A(B plus C) je AB plus AC .. A plus 0 je A ali kakorkoli že želite, vse pa pove a~/ß se strinjamo? :)

.. čevapčič, nehaj! :)

Freestayler

Mal "drugačnosti" je seveda dobrodošla!Zanimiv projekt!

kanžor

Cest po Soboti pa nemrejo dati zakrpati ali pa preplastiti .Rejsan kama mečejo € brezveze

Mraz

Super, ne samo, da nudijo estetski užitek, sčasoma bi jih lahko prepeljali v vrtce, da zapolnijo pomanjkanje igral oz. nadomestijo stara. Tako ne bo treba več organizirati dobrodelnih prireditev v ta namen.

KIRA

a za to pa majo denar, za sanacijo cest pa ne.

ponosen_prekmurec

Ge sploj neven ka komplicejrajo z betonejranjon, urejanjon krožnih. Vejpa naj napravijo kak indri v Sloveniji, ka dajo par ovih oranžnih pa belih "stožcov" v obliko kroga pa tau je krožno. Prinas pa zapravlajo peneze za betonejranje kero traja več mescov, te po možnosti trbej dati vodomet ali pa rože na sredino krožnoga... Čisto zapravlanje penez. Naj namesto toga rajše zakrpajo lendavsko ulico, ker je sama jama. Sicer pa ma tudi pozitivno stran. Če si vgojno še malo zaspani pa se pelaš po lendavski, boš se zaradi grab ziher zbudo...

zvezda123

Tista skulptura tam, pri BTC-je, ali OBI-je ali kak pač ščejte...Saj je lejpa pa vse, ali moti me to, ka je tak neurejeno okoli. Mislin ka bi dosta lepše belo če be vsaj pokosili zelenico pa kakše rožice not posadile, nej pa ka to dol postavijo, med to vgelko travo pa razkopano zemlo. Živa katastrofa no......://

george

Dal bi ge ten "umetnikon" ta metanje pejnez !! Naj svoga dela odavlejo v galerijaj, če jih kaj odajo,nej ka za tou mi plačüvlemo.

marianne1789

po moje je to totalna bedarija. to gromozansko kruglo postavite na zaraščen pa razkopan krožni... za 2.000 bi vrtnarija uredila takšni krožni - stoj i gledaj.

Te štange pa bi lejko dali xy šlosari za skup napravte pa bi tudi prišlo 2.000 (+-). Pa tudi lokacija je katastrofalna - recimo ka bi nekdi v parki oz. na trgi kulture, nej pa pri nekšoj zapuščenoj kuči, 20m kraj od ceste.

Skratka zopet neracionalno zapravljanje pejnez in neumnost urbanoga 'urejanja' sobote.

p.s. što boga da pečat odobritve na takše svetske projekte?

divjejabolko

Zelo dobro se spominjam besed direktorice enega od javnih zavodov v okolici: malomeščani pač nimajo občutka za umetnost, je niti ne razumejo in je nikoli ne bodo. To pa je zato, ker se v šolah ne poučuje umetnostna zgodovina ter likovna analiza.

Navsezadnje so v šolah predmete, kjer bi učenci kaj ustvarjali postavili na stranski tir, to velja tako za likovni kot glasbeni pouk.
Izsto velja za tehniko ...

joshy

Sicer san si mislo ka so pa za tau ta vrgli par tisočakov, ali 50,000eu za te DREK???!!! Pa te lidge so nej normalni!!! Jebote ta kultura pa vse fküper!!! Nikdar nemo pozabo gda smo v šoli šli v galerijo, pa tan vidin spotreti cigel, te pa ovi pravi ka je tau neven kak draga skulptura??? Pa stopin dva koraka naprej, pa vidin dve deski z cvekon fküp zabitivi, pa pitan ovoga ka je vodo ogled če se malo hecajo oni tü ali ka, te pa mi pravi ka če se ne razmin v kulturo naj san rajše tüj, ka tau je prej fejst draga skulptura?????????? JEBO VAS TA VAŠA DRAGA KULTURA PA SKULPTURA PA VSE FKÜPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jumpi

"Stonehenge" je v rondoji na Tišinski.
Če dobro pogledneš, se vijde, ka je šlo pri vlevanji betona nekaj narobe.

ĐingleBens

vej pa nejso resni, 50.000 ta vržejo za nekše skup zošvasane cevi pa nekšo wanna be polkožno kroglično skulpturo?!?!?!?!? pitan se kakšen pomen majo tej "umetniške" zadeve? saj vse lepo in fajn ČI BI TA "UMETNOST" mela nekšen izgled in bi lepo vo zgledala. Tou mi oprostite na izraze deluvle takšo nazadnjaško in delavsko, pač grdo! :/

Apachi

Dajte mi železo pa takšna čuda za tisočaka skup zašvasan, ostalo pa dajte za potrebne stvari, nej pa za takšne somarije.
Očitno resno več nega pametnih političarov v toj državi...

divjejabolko

Za vse tiste, ki pravite, da "ne razumem, kar vidim" bom rekel samo tole: počakajte na Muza Erato od Irene Brunec.

Če ne drugo, ima Irena izredno figurativne izdelke in njene skulpture javnost lažje sprejme (razume?). Ravno zato so postavili prav njen kip Generala Rudolfa Maistra v Ljutomeru ...

Jumpi

Apachi
Nej samo tak zašfasati. Če dobro pogledneš je vsaka cev na konci zaštuplana, pobrušena. Na konce je še lekar vse kromerano. Razen če je rostfraj, kar se s sfotke teško oceni..

crt (nepreverjen)

divjejabolko...

"ni vse v denarju, treba je razumeti kulturo," je rekel umetnik in hitro nastavil svoj zep.

crt (nepreverjen)

So pa to take večne teme. Kar nekaj let nazaj je Mićo Mrkaić napisal tekst "kultura ubija", kjer je razložil, da denarja ni neomejeno in da tistega, kar si dal na primer za kulturne subvencije, ne moreš dati na primer za rakave bolnike, ker več nimaš, si že porabil.

Nazaj je letelo v glavnem to, da on nič ne razume, da je nekulturen in da če mu kaj ne paše, naj kar gre iz države.

Danes je Mićo v ZDA, Slovenija v riti, pa kakor kaže, bosta oba kar nadaljevala.

Fingerling

No pa če premislimo realno, 25k € (telko kelko je dala občina, tisto ka je eu dala je tak samo za namene kulture, tak ka jih inan nebi dali) če raztalamo med vse ki prejemajo kakšno koli obliko socialne pomoči (okoli 1000 jih je v MOMS (preračunano po podatkih statističnega urada RS, keri pravi ka v Moms na 1000 prebivalcov dobivle socialno 77 oseb), bi dobo kelko vsaki? 25 €, pol šteke čikov, pa je keš v lufti...

Zaj pa ma že tak kulturno pa gospodarno zapostavleni narod vsaj možnost viditi kaj od moderne umetnosti, ker bi kakšen ziher to pogledno, samo se nede vozo v ljubljano na razstavo ipd...

divjejabolko

Točno to sem napisal pod sliko skulpture, katerem crt pravi "zavrzen gradbeni oder"

@KIRA: "...kda je kriza pa pejneze bole trbej socialno ogroženin"

Dajmo malo razmislit. 50.000 ... če to razdeliš med recimo 10.000 ljudi, je to 5 € na glavo. Kaj bodo počeli s 5 evri? Enkrat se lahko najedo. Kaj pa potem?

Vipko
čevapčič na ražnje

.. v tej debari pri ton članke san se nasmejo .. hvala za smeh .. :)

.. umetniki bi bržda porekli: "ljudska raja na križ nas bo dala" ..

ĐingleBens

Fingerling: vrede naj občina dela na kulturi mesta in postavla skulpture, ali naj prle idejo na izobraževanje ker očitno jin neje jasno ka pomene estetsko lepa skulptura. To ka so postavili je redno grdo in brez vsakorsšnega videza. mislin skup zasšvasane cevi pa nekša zvijajoča skulptura z kroglo je mene čist brez pomena in grda, cenenega videza....

krobikar1

Kelko pejnez je vrženo v tej naše rondoje,...ne mislin samo skulptur, pač pa materiale (beton, železo, zemlja).
Celjlo Soboto bi lejko s tej pejnez asfaltejrale,....nej ka cejle grobnice delajo,...

marianne1789

@fingerling, divjejabolko

nvn zakoj naprej nosita, ka bi se teh 50.000 raztalalo med telko pa telko lidi? Ka pa če bi med 100 lidi raztalali po 500€? eno plačo. tudi nej vredi?

to neje moj point. kak san že napiso, trbej človeka navčite ribit, nej njemi ribe dati.

Tej pejnez bi rajši vložili v recimo rakičanski dvorec! Definitivno bi to pokrilo fasado. Pa še kunjan uredimo ogrado in poligon in lejko furamo nekši turizem. Se ponidi vsen oš in sš šola jahanja (popusti) ali pa kak športni den in de se pejnez začo obračati.

to je ena smer recimo. lejko pa občina zača prenavlati bivšo ekonomsko in napravi polprofitna stanovanja ali poslovne prostore in jih oddaja za simbolično ceno, pa začne 'malo' gospodarstvo cveteti.

maš 100 stvari, ka lejko z ten napraviš. vuva zaj tu gemleta nekšo arogantno pout in gučita, ka mi toga ne razmimo in ka je to moderna umetnost pa moremo približati liden. Na drugi strani pa ponidita alternativo kak ka bi si saki kupo škatlo čikov oz dobo 5€ za dva sendviča. skrajno žaljivo za vse keri gledajo na sleherni evro in si morejo od ust trgati, ka lejko deco spravijo skos šolanje.

Če že forsejrate umetnost, naj se na saki dom razpošljejo abonmaji gledališča in se naj nekaj predstav napravi pro bono. ali pa ka ma galerija dan odprtih vrat, pa bi to občina z 5000 tisočakami (maksimalno) pokrila.

ka so tej cevi nekša visoka umetnost... bullshit. nucaš nekaj 'skilla', ampak to ma saki šlosar. isto kak so 3 packe na platni nej višek umetnosti.
----------------------

Na kunce dneva se pač ide za to, ka je v javnon interesi. In tevi dvej skulpturi sta nikak nej. Nej (samo) zavolo 50k ampak tudi zato, ka če ščete narode prinesti umetnost, je to nej to. To ne sodi v soboški urbani načrt, ne povej nika in je tan samo zato ka je nešče ščeu meti delo.

crt (nepreverjen)

"Dajmo malo razmislit. 50.000 ... če to razdeliš med recimo 10.000 ljudi, je to 5 € na glavo. Kaj bodo počeli s 5 evri? Enkrat se lahko najedo."

dobro, jaz se javim. za prejemnika, seveda - teh 50.000.
in če bo kdo rekel - ja kaj si pa naredil?
bom povedal: poglejte - skulptura niču.
ne vidite je? to je zato, ker niti ni abstraktna, temveč verodostjno izraža svoj predmet.
menim, da tudi časovno, prostorsko, sociološko in politično odraža aktualnost današnjega trenutka.
zgolj čisti altruizem me vodi k temu, da jo prepuščam za ubogih 50.000.
in če kdo potem reče: pa zakaj tebi samemu 50.000?
bom povedal: idite prebrat tu zgoraj oceno divjejabolko - če date mnogim, je to povsem brez veze, zato morate dati enemu, ker tako več zaleže.
kulturno.
na koncu pa bom še pristavil: sploh pa ne gre samo za denar, človek ne živi samo od denarja!
pa hitro spravil v žep in odšel.

Anubis

Ah lidje ka se sploh sekeramo.. čez mesec dni toga železa več itak nede, ker de ga "nehče" pospravo pa na Dinos odpelal :)

Hašiš

Ja točno mij mali lidgej ne razmimo umetnosti ... my ass!

To ti je kak z modo... če napravi nekšen znani dizajner nekšno oblačilo magari iz dreka de to za njegove privržence čudo vrejdno še in še €, za normalen narode de pa ničvrejden kup dreka z imenon.

Za moje pojme bi tej pejneze lejko vložile v grad MS! Naprimer notre kak ma MIKK teraso je fasada v obupnon stanje! Kar nekaj lidij iz tujine san že pelo v grad v MS pa so samo z blejdin glejdale to in me pijtale če naša država ne ohranja kulturne dediščine?! In ka san pravo? Nej mij mamo rajše rondoje, podvoze in podobna sranja.

Pa neman nikaj prote kulture, samo nej pa na moj/naš račun za takšne pejneze! Ges bi jin dal možnost dati na ogled njihovo umetnost na teh mestih v korist lastne promocije. Če pa se najde bedak keri je pripravleni date par deset tisočakov za kup cevij mi je baš vse eno!

droston

Če je tak kak je napiso fingerling te več sploj neven zakoj se dale neka štukate...sicer pa to je soboški šport ka kak kaj novoga pride k nan se itak vse najprlej dol sposere pa po ton komaj zača narod broditi. Ker če bi tej keš lejko potrošili za kaj drugo bi definitvno ga tu nega dvoma, tak so pa nej blesavi:)

Vipko
čevapčič na ražnje

"Sem pozitivno presenečen nad to spremembo, končno ...čeprav mogoče res ni najbolj primeren čas... mogoče pa je, ker danes se žal vse preveč vrti okoli materialnih dobrin in denarju… vse mora imeti jasen praktičen namen in uporabno vrednost… ob nečem takem, umetniškem, kar pač nima "praktične uporabne" vrednosti, se ljudje, kolikor opažam počutijo "nemočne", in ta nemoč jih pravzaprav začenja provocirati(*)...
Žalostno in resnično, kako hitro ljudje na umetniškem področju pokažejo nestrpnost do nekaj drugačnega, novega, nekaj (na prvi pogled) nerazumljivega! V trenutku padejo maske, ni kulis, ni igranja… Takoj, če je nekaj nerazumljivo, drugačno ali nevšečno (normalno, da ne more biti vsem vse všeč) – je takoj NE kvalitetno, slabo! Koliko vas sploh loči med pojmoma 'umetnina(umetnost)' in 'kič'?
Umetnost (danes še bolj kot kdajkoli ravno zaradi že omenjenega) je še kako družbeno-kritična(*)! Sicer pa saj je bila že skozi celotno zgodovino, že ob preprostem »zakaj?« in če potem v iskanju odgovora vsaj malo pobrskate po strokovni literaturi!
Sicer pa nikoli ni bil »point« v tem, da bi umetniški izdelek v trenutku vse razodel. Tudi zato je umetnost tako čudovita! Spodbudi raziskovanje, razmišljanje, empatijo (umetniku)… hkrati pa omogoča individualno resnico, kar naredi samo umetnino še toliko bolj individualno bogatejšo… vrednejšo individumu…
Umetnost se žal zelo pogosto napačno (sodi) meri po pozitivni lastnosti »lep(o)«.
Ampak »lep(o)« je zelo različno od vsakega posameznika, zato nikakor ne more biti merilo ali po(do)kazatelj umetnine (kvaliteta ali ne) (priporočam strokovno branje o estetiki – ogromno napisano o tem!).
Za umetnika je potrebno biti širokogleden, biti odprt do drugačnosti in imeti tudi nekaj znanja z filozofije, psihologije, zgodovine, ter predvsem s področja umetnosti (žal likovna vzgoja z OŠ ni dovolj). Seveda tudi brez, hočeš nočeš, občutka (rahločutnosti) za te stvari pač ne gre! Več kot očitno so umetniki zelo dobro izobraženi…hkrati pa imajo sposobnost, da vidijo še nekaj, nekam več (globje) od večine… zato trditve oseb, ki omenjajo nečemu kar je pač njim nerazumljivo, kar nekaj skup nametanega – preprosto samo pokazatelj ozkogledanosti in čiste nerazgledanosti na področju umetnost (definitvno priporočam, da vzamejo v roke kakšne strokovne članke o umetnosti in se malce po(d)učijo preden bodo »mlatili prazno slamo«)!
Vsaka »oblika« umetnine(!) ima vsak del točno pomensko in argumentirano določenost (vse od ideje, pomena, vrednosti, sporočila in do končnega realiziranega izdelka), tako da nikoli ni ničesar prepuščeno naključju! Za vsako potezo se "pečatno" skrivajo različna, a strokovna znanja (s vsako potezo!) z različnih področij in čeprav pogosto na prvi pogled izgledajo zelo spontane, nepremišljene poteze, je vsaka strokovno podkrepljena!
Pa da si še malce sposodim pregovor od F. Prešerna: »Le čevlje sodi naj Kopitar!«
…in pa sprijaznite se že enkrat, če je nekoč veljalo, da so bili umetniki revni, še ne pomeni, da tudi danes morajo stradati. Poleg stroškov za material TUDI UMETNIKI MORAJO PLAČEVATI POLOŽNICE IN PREŽIVETI KOT VSI OSTALI!!

P.S.: namen komentarja ni provociranje, pač pa želim malce opozoriti na problematiko NEpotrpežljivosti, NEsprejetja ob nečem drugačnem, novem, in pogosto (na prvi pogled) NErazumljivem (in žal se pogosto kaže v nekakšni obliki pasivne agresije)...
Lep pozdrav!"

.. komentar Sama Zelka na facebook profilu sobotainfo.com o isti temi .. ;)

josko_joras

Poceni populizem, ka bi razdelili 50.000 med siromake je BOLANI.

Tej pejneze je dal EPK Maribor v večini. Še več takšnih pejnez bi mogli potegnoti v Soboto, ka vači v Maribori ostanejo. In nej, teh pejnez nemreš nameniti za nika drugoga.

Sta pa to priznana umetnika - Ignac Meden je akademski slikar, šteri segne dosta dale od Murske Sobote.

Saka jin čast.

divjejabolko

Ko ste v temo povklekli klošarje, sem hotel nekaj napisat, a sem se raje zdržal.

Vedno se primerja denar med navadno rajo ... Teh 50 tisočakov (pozor: v novici ni nikjer omenjeno ali je to bruto ali neto znesek, predvidevam, da je bruto) nista dobila kiparja, ampak je bil porabljen za cel projekt (da, tudi projektiranje, betoniranje itn.).

KIRA

bar so malo pokousili okouli tiste skulpture pri btcji.. če se že idejo nekšo "umetnost", te jo bar naj denejo na nekšo dostojno lokacijo, nej pa zmejs med travo pa koprive.

trot

Mislim da bi en drog bil čist zadosti v vsakem krožišču ob svetkih bi na njo izobesili zastavo med tednom pa bi imeli plesalko na drogu bi vsaj nečemu pametnemu služilo in ljudje nebi kritizirali http://www.youtube.com/watch?v=ejpZcoSW-sA res pa je večja je kriza bol nespametno porabljajo denar,za družine ki nimajo niti za osnovne potrebe denar mi mečemo 50 tisočakov za neko kramo odpad z železoodpada .BEDNO.

MacUser

Mislin, ka so skulpture skoraj dosegle svoj namen. Ljudje so začnoli razmišljati, žal pa eni nemrejo iz svojih okvirov.
Vupan, ka ste tisti keri tak cenite Mrkaića pa sovražite umetnost, podjetniško tak kreativni, ka ste že uspeli s svojim lastnim znanjem in kreativnostjo. Na primer tak, ka ljudje v vrsti stojijo za vaše izdelke doma in po svetu in s ten dokazali, ka ma on praf. Če ste nej, vtihnite, ker je vso sovraštvo samo tolažba vaši lastni nesposobnosti.

Malo si preštite, ka so poslušali, gledali in podpirali ljudje, ki so spreminjali svet podjetništva Pa kak so nastale razne Silicijeve doline. Vsekakor nej tak, ka bi se par zadrtih provincialcev melo za tak pametne, ka jin nika nej trbej, razen socialnih transferjev v njihov lasten žep.

Tisti keri vrvle, ka do rakasti bolniki dobili več, če do vzeli umetnosti in kulturi, je naivnež. Umetnosti in kulturi so nekje že pobrali čisto vse. Zdaj pa mi povejte, kje se to pri zdravstvenih storitvah pozna? Na takšne populistične puhlice lejko spadne samo nešče, što s svojo glavo ne vej misliti, pa s svojimi očami viditi.

Ka se pa tiče blaznih idej o dnevih odprtih vrat in to zastonj - to že obstaja, po cele dni in tudi noči, galerije, muzeji,... Kelkorat pa si biu? Najbrž nikoli!

Neje mus, ka se van te skulpture vidijo, meni je na primer všeč samo Medenova, ampak pismo, vklopite še drugo polovico možganov.

divjejabolko

@macuser: točno tako. Zelo lepo napisano.

Enostavno ne razumejo, da teh petdesettisoč evrov MO Murska Sobota ni mogla porabiti za drugo, za kar je bilo predvideno.

Če se ne bi porabilo, bi polovica tega romalo nazaj v MB, potem pa v EU vrečo ...

Izgleda, da imamo tukaj res samo popolnoma apatičen folk, ki samo jamra, ko kakšno podjetje tipa Mura ckrne, namesto, da bi nekaj začeli sami s sabo.

Na drugi strani pa je pozitivno to, da bereš, kako nekateri uspevajo s socialnimi podjetništvi in podobnimi idejami. Pa tudi kako uspešni so razni eko-kmetovalci in turistične kmetije.

Ampak kot vedno, to je le manjšina, večina pa se šlepa še naprej na minimalcu (če) ali socalni, saj drugo jim ne preostane, ker so nezmožni izstopiti iz lastnih okvirjev.

crt (nepreverjen)

Eh, MacUser... Ker sem edini, ki je omenil Mrkaića in torej tvoj nagovor očitno velja meni, naj ti odgovorim.

Ja, uspel sem s svojim znanjem. Moji kupci so v celoti izven javnega sektorja. Nobenega proračunskega denarja ne prejemam. Sem pa na svojem zadnjih 15 let.

Tudi če z mano ne bi bilo tako, bi seveda še vedno bilo res, da če si porabil denar za A, ga več ne moreš za B. Kar je bila takratna Mićotova zgodba. Zakaj - zato, ker je to nekaj, kar je v Sloveniji očitno treba prav posebej napisati in razložiti, ker sicer ni razumljeno. In je danes še vedno tako.

V gostilni vsakdo razume, da če ni denarja, ni niti špricerja ne muzike, in da denarja ni neskončno - ko pa enkrat stvar preide na raven občine ali države, nenadoma ni več razumljivo.

Če pa to razumeš, to seveda niti pod razno ne pomeni, da sovražiš umetnost. Meni osebno gre na živce ne umetnost kot taka, temveč vsaka dejavnost, ki je "uspešna" s tem, da se financira iz proračuna. In ki vsako pripombo, da to mogoče ni ravno super, doživlja kot napad in sovraštvo. Temu se reče: če stopiš mački na rep, zacvili.

(Takih dejavnosti imamo sicer v Sloveniji precej. Kar pa ne pomeni, da ni problem že vsaka posebej.)

Praviš, da so "umetnosti in kulturi pobrali čisto vse". To seveda ni res. Razen če ti meniš, da sta slovenska umetnost in kultura takšni, da je edini možni kupec njunih izdelkov občinski ali državni proračun. Da torej ne obstaja nihče, ki bi iz svojega žepa bil zanju pripravljen kaj plačati.

Če tako misliš, potem ti povem, da si ti tisti, ki žali slovensko umetnost in kulturo. Ker sta preživeli skozi dolgo zgodovino že marsikaj. Kdor pravi, da brez subvencij in proračunske velikodušnosti pa zdaj nenadoma ne bosta - ta je tisti, ki ju zaničuje.

crt (nepreverjen)

... Zdaj bo morda kdo dodal, da če pa pride iz evropskih sredstev, potem je vse OK. No, ni OK. Ker tudi to ni vreča brez dna. In ker je smešno, kako je dandanes vedno bolj glavna slovenska razvojna panoga cuzanje sredstev.

Slovenija je s takšnim pristopom danes tisto, kar je bilo v Jugi Kosovo - in tisto je bilo tako slabo, da je morala Slovenija bežati stran. Danes pa sama to ponavlja in baje je to OK. Pravijo. Čez 10 let pa spet ojoj, le kam smo zabredli, le kako je to mogoče, tega se pa res ni dalo predvideti...

black panter

mijslin ka bi mogli še čuti "strokovni komentar" naše tinke,štera se razmi v vse možne teme, hehehe

krsone

Če so že mogli zapravite teh 50 jurjov, ker bi drugače mogli vrniti...te bi bar naj tak spelali, ka be naredili 10 takših/različnih skulptur...nej pa ka za faking 2 ali 3 zapravijo vse. Ali ka, tou telko košta? Gnes san šau gledat tu na lendavski, ka me je praf zanimalo, zakoj to telko vredno...napravleno je fajn, vsaka čast tomi, ka je delo, samo za telko pejnez bi lejko naredili 2,3 cuj, pa bi verjetno tudi šlo skos:)

I-OWN-YOUR-MOM

Stvar, vredna 50k EUR, in je brez slehrne dodane vrednosti. Respect. Za milijon bi se mogoče že VSAJ dobro počujto, če bi to pogledno. Če zaj poglednen to umetnino, me kvečjemi prevzame občutek iritacije, zmedenosti, neuvrščenosti ... a koga prevzema kakšen topel občutek? In umeščenost v prostor ... ahahaha.

Smejšno, pa če pogledneš z vseh 360-ih zornih kotov posebej ... :D

rija

Ta od Medena je postavljena na popolnoma napačno lokacijo in zgleda kak kup navlečenih cevi. mogoče bi v drugem okolji zgledala celo malo bolj umetniško.
Tista pri Btc je fenomenalna ali.....prekleto, telko penezof ste zmetali za skulpture, okoli pa rase trava, pleve in eni brezvezni ščipki.
Pa kdo to ureja? Idejno mislim....???? Nekši brezposelni prek javnih del s trgovsko izobrazbo? mater van neestetsko!

Isto je tisti rondo z vodometon nekšo sklopucalo!
predlagan, ka bar še brsnete za eno angleško travo okrog tega, ka de vse vkuper melo nekšo formo....pa tej komunalce nabršete nekan, ka še teh ščipkov nemrejo vredi držati!

BB

Ovo pri BTC-ji izglejda v živo super, pa še zelenico oklik so porihtali - paše 100% ! :)

Je pa tak ka nekaj takšega tüdi more biti pa naj je še takvelka kriza. če stavimo kulturo na 0 pa kriza minej kakši mo te? Na nivoji neandertalcov s meglenin sponim na nekaj drugačnoga...

Kultura, razgledanost pa znanje so tudi vrline nekšoga naroda, nej samo penezi. Če bi v določenij fabrikaj malo več pameti nücali v večini primerov do takše situacije nebi prišlo kak je zdaj... ;)

MacUser

Crt, ce mi pokažeš en primer, kje v zdravstvu so stvari boljše, ker so vzeli sredstva Agenciji za knjigo, Filmskemu centru in ukinili Plesni center, se ti opravičim, če pa tega ne zmoreš, pa vtihni s temi bedastimi Mrkaićevimi poenostavljanji.

To, kar pa pišeš o evropskih sredstvih pa je navadno slovenceljstvo. Če jih ne bo porabila slovenska subvencionirana kultura, jo bo pa pač nemška. Prav nič je ne bo pekla vest. Ti boš pa najbrž še vesel, da je bil nekdo pri nas onemogočen.
To so namenska sredstva, ki se pač porabijo za točno določen namen in ta sredstva se delijo v Bruslju, ne pa na kakšni skorumpirani vladni službi v Ljubljani.

Očitno nimaš pojma o ničemer drugem, razen o tistem, kar počneš. Še najmanj pa o tem, kako in zakaj se porabljajo namenska sredstva in zakaj so javni programi financirani iz javnih sredstev. Vrhunska umetnost je bila od nekdaj subvencionirana, pa naj je šlo za subvencije znanih plemiških družin, dvorne naslove uspešnim umetnikom, ki so jim taki privilegiji omogočili lažje ustvarjanje, pa tudi monarhi so kar močno podpirali umetnost. Sedaj pač živimo v drugačnem političnem sistemu in javno predstavlja demokratična oblast, ki naredi proračun...

Ah pa kaj ti razlagam, tebi gre v nos to, da umetnik ni delal zastonj in vlagal svoj denar za javno dobro. Saj razumem, umetniki naj delajo zastonj, ker je sicer parazit. Obrtniki, ki pa ti zanič naredijo kakšno delo, pa so zasebni sektor, ki prispevajo k ekonomski rasti. Hja mogoče, če vsaj izstavijo račun. Da ne omenjam super managementa, ki po par mesecih zastonjskega dela obesi stroške delavcev na socialno blagajno. Oh ah pozabil sem super razvojni projekt od katerega bomo vsi bolje živeli - TEŠ 6. O, še boljše - banke, ja subvencionirano umetnost je treba prepovedati, ker stane veliko manj kot pa (subvencije) dokapitalizacije bank. Pismo ti se jeziš na javno financiranje umetnosti.
To je tak, kak če bi stal pod Niagarskim slapom, pa bi te skrbela luknja v punčoki.

rija

BB...kda so zelenico porihtali? Gnes vgojno so bili še tisti nemarni ščipki....

Mihy

@rija
otvoritev de kumaj za teden dni. Ka si li tak čedna s to travo, vej se pa malo strpi.

crt (nepreverjen)

MacUser, polagaš mi v usta stvari, ki jih nisem rekel - namerno ali zato, ker ti logika ni blizu.

Trditev, da če porabimo denar za A, potem ga je manj za B, verjetno drži. Se strinjaš? Ali pa tudi s tem ne?

No, zgornja trditev pa NE pomeni, da če ne porabimo za A, potem bomo gotovo lahko imeli za B. Ker žal proračuni puščajo na razne konce (ne samo A in B). Vendar ob tem še vedno velja, da če so sredstva šla za nekaj, ne morejo za nekaj drugega.

Ti seveda lahko rečeš: jah, sredstva bodo tako ali tako šla, pa naj vsaj gredo za kulturo. Tako kot lahko rečeš: jah, to so tako ali tako sredstva, ki jih bo nekdo porabil (lokalna ali EU), pa naj se porabijo tu. Ampak to je logika neomejenih virov. Denar raste na drevju, poberimo ga, da ga ne bodo drugi, da pa je ta denar tudi od nekod prišel in ima svoje meje - to pa nas ne briga in če ima kdo kaj proti, rečemo ah, saj tudi drugih ne.

Da, umetnost je v preteklosti pogosto imela *zasebne* podpornike. Čim se gremo javno, torej baje "našo skupno" vrečo, o kateri odločajo vseeno konkretni živi ljudje, baje v "javno dobro", pa se pojavi problem, ko nekdo razporeja tuj denar. In je pri tem veliko manj motiviran za skrbnost kot pa, kadar bi šel iz njegovega lastnega žepa.

(To velja tako za Ljubljano kot Bruselj in verjetno še nešteto drugih krajev.) Kar vidimo povsod, med drugim tudi pri primerih, ki si jih naštel ti: TEŠ 6 in banke. To pa ne pomeni, da drugod ne.

Da, umetnost je v preteklosti pogosto imela mecene. In to zasebne - take, ki razporejajo svoj lastni denar. Še več: tudi danes se umetnost lahko napaja iz tega, da ljudje iz svojega žepa nekaj dajo zanjo, ker so se sami tako odločili in popolnoma suvereno in brez suma na zlorabe in dvomljive odločitve razporejajo s tistim, kar je njihovo.

Kar pa je seveda "problem", ko pride do tega, da se za nek izdelek enostavno ne najde kupca ali zasebnega pokrovitelja, avtor pa se temu ne želi prilagoditi. Potem pride do razlag: kupci so neumni, nerazgledani, ne razumejo... Da bi jim postalo nerodno in bi bili raje tiho in samo dali denar. Tako kot za cesarjeva nova oblačila.

Saj to ni nekaj, kar bi se dogajalo samo pri umetnosti - dogaja se v mnogih panogah, to je pač mala marketinška finta. Pri umetnosti je samo več prostora zanjo, ker je toliko manj objektivnih kriterijev presoje.

Morda je tvoja logika "ah poglejte, tamle se zagoni X, tule se Y, saj potem pa je vseeno, če odtočimo še nekaj za Z". Še enkrat: to je logika neomejenih virov, ki seveda nima nič skupnega z realnostjo in se bo enkrat zelo boleče zaletela v zid. Takrat pa bodo seveda krivi - vsi drugi, jasno.

Ne, meni ne gre v nos to, da umetnik ni delal zastonj. Niti pod razno ne trdim, da bi kdorkoli moral delati zastonj. Ne vem, od kod ti to. Morda pa vendarle uspeš pomisliti, da med tem, da delaš zastonj ter tem, da delaš za proračun, obstaja še kakšna tretja možnost?

Morda si ti takšen človek, da te lahko naenkrat moti in skrbi samo ena stvar in zato meniš, da če nekdo govori čez javno napajano umetnost, potem se sigurno strinja z javno napajanim vsem ostalim. To je seveda popolnoma zgrešena predstava, ampak dopuščam, da si ti res tak. No, jaz nisem. Zato o slovenskih neumnostih pri upravljanju države in podjetij pišem javno v člankih vsaj deset let.

Žal je tako, da ti jaz eno pišem, ti mi nekaj drugega odgovarjaš, mi pri tem polagaš v usta lažne trditve in zraven vpletaš vse širši krog tem. To so vse stokrat videni pristopi, ki seveda dajejo misliti, da nadaljevanje verjetno nima kakšnega posebnega smisla, tako da ti zdajle odgovarjam bolj iz redoljublja. Pa ti samo še želim lep dan.

MacUser

Crt,

Jaz ti v odgovorih skušam pojasniti škodljivost tvojih izjav.
V enem pa se najbrž strinjava, da ne potrebujemo take države.

Pa glej, kakšna debata se je razvila ob treh skulpurah. Toliko možganov v Prekmurju ne premakne noben Parni Valjak v Nedelici, ali poročanje o Pomurskih gospodarskih dosežkih, Murini (klub) nešportni zapleti, da o županu in mestnem svetu ne govorimo.
Umetnost je torej še zmeraj javna zadeva. In to pomembna. Na srečo!

Lep vikend ti želim.

rija

MIhy, hehehe....tudi otvoritev de? Te pa še sploh morejo travo porihtati prlej ;)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice