Epidemiološke razmere se v Sloveniji zaostrujejo, situacija v tej sosednji državi pa je precej drugačna.

Poročali smo že o življenju na Norveškem, kjer so nedavno opustili vse ukrepe, povezane z omejevanjem širjenja koronavirusa. 

Številne ukrepe so opustili tudi na Madžarskem, kjer že nekaj mesecev nošenje mask ni obvezno, prav tako ni več treba izpolnjevati pogoja PCT. 

O trenutnem stanju na Madžarskem smo se pogovarjali z Jordancem Abdallahom Amjadom, ki se je na Madžarsko preselil v začetku leta 2020. 

Dolg lockdown, nato opustitev vseh ukrepov

Madžarska ima za sabo, tako kot Slovenija, dolgo zaprtje države. Med koronakrizo je življenje izgubilo več kot 30 tisoč Madžarov. »'Lockdown' je bil precej težek, ljudje so pogrešali socialne interakcije in komaj čakali normalno življenje,« razlaga Amjad. 

Po ponovnem odprtju države pa je Madžarska izbrala nekoliko drugačno taktiko kot Slovenija. 

Slovenci smo morali poleti kazati potrdila o cepljenju, testiranju ali prebolevnosti, v vseh zaprtih javnih prostorih, kjer ni bilo mogoče zagotoviti ustrezne razdalje, pa nositi maske, Madžari pa so imeli bolj brezskrbno poletje.

V vročih mesecih Madžarom ni bilo treba nositi mask, niti na letališču. Tako ostaja do danes. 

»Življenje se je bolj ali manj vrnilo v stare tirnice, ljudje hodijo na zabave in v klube že od konca maja. Do konca junija je bilo še treba pokazati potrdilo o cepljenju ali PCR test, zdaj ni več tako. Ljudje so zdaj zadovoljni,« poudari Amjad. 

Madžari bolj naklonjeni cepljenju kot Slovenci

Na Madžarskem je trenutno v celoti cepljenih 58,4 odstotka prebivalcev, v Sloveniji pa je 50,8 odstotka populacije. 

Na Madžarskem je največ oseb cepljenih s cepivoma Sinopharm in Pfizer

»Nekateri ljudje so glede cepiva še vedno skeptični, a teh je čedalje manj. Še ene takšne krize si ne smemo privoščiti,« je prepričan Jordanec. 

Zaostrovanje ukrepov?

A tudi Madžarska v zadnjih nekaj tednih beleži porast okužb s koronavirusom, zato je začela tamkajšnja vlada premišljevati o ponovni uvedbi nošenja mask

Trenutno sedemdnevno povprečje števila okužb na Madžarskem je 990, kar je za deset okužb več od slovenskega sedemdnevnega povprečja.

S spleta

Komentarji (65)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
akka (nepreverjen)

Pri nas se pa bolnik Janez maščuje, ker ga nihče ne mara. Umetno prireja številke.

Lipa3

Rabimo snajpere

In reply to by akka (nepreverjen)

Kark Marx (nepreverjen)

Podatki o okužbah v Sloveniji so lažni in sfrizirani. Janša popolnoma nadhira vsd inštitucije kjer se zbirajo podatku (nijz, mz, stat. zavod) in jih poljubno frizira, pač po svojih potrebah. Podatki so lažni in v tem je ves problem naše "epidemije", ki se vleče in vleče in ji ni videti konca. Janša lažr tudi o podatkih o nezaposlenih, kaže o gospodarski rasti, laže o proračunskem primankljaju,, laže o vsem. Ko bo nova oblast nastopila svoj mandat (poleti 2022), bodo okostnjaki padali iz omare drug za drugim. Bolela bo glava. Šela takrat se bodo eni streznili in vjdeku kakšen kriminalec je Janša

In reply to by akka (nepreverjen)

2021 (nepreverjen)

Dokler se naši levičarji ne normalizirajo, pa predvsem tisti neizobraženi, se bo Covid naprej širil in PTC ukrepi bodo ostali, ker to zahteva EU,....V državnem zboru so politiki leve politične opcije cepljeni, nosijo maske, vas pa imajo za norce in poskusne zajčke, da vidijo kako je res stanje z virosom, ....vas so pa na....li, da vam vstavijo čipe,....kakšne čipe neki.

In reply to by Kark Marx (nepreverjen)

necepec (nepreverjen)

Ej, 2021, vej pa malo misli;
glij zato se vse širom ponarejajo podatki, da odgovarjajo zahtevam EU, da dobimo spet kaj kreditov, ki jih bo vračal tvoj pravnuk, ki upajva, da ne bo živel v kartonski škatli pod mostom.
SDS ni stranka, to je sekta, to je diagnoza, tak zaslepljeni ste vsi!!

In reply to by 2021 (nepreverjen)

2021 (nepreverjen)

cepec- Znaš dečkec,...... za vse večne čase si zapoumni tau, .....da kdo te plačuvle, ali ti rejže kruh, ga boš moral poslušati, pa kje koli je tou na svejti. Pogledni si samo po terenu, kje se kaj gradi so postavlene table, kjer piše, da je projekt sofinanciran z strani EU. Tak ka se je potrebno malo zamisliti,....ali pa idemo v balkanski kotel, ....samo de tan marsi kdo na tenko piskal.

In reply to by necepec (nepreverjen)

Vestni_opazovalec

Dejstvo je, da nas večina res mora živeti od svojega dela (vedno je bil določen %, ki jim tega ni treba). Problem je, da smo v tem trenutku še vedno "bogata" dežela, z nekim standardom za prebivalce, problem pa je, da se zadolžujemo za "nedelo" (izgovor kriza) kar bo rezultiralo, da bo vso realno bogastvo (realne dobrine, hiše, njive, gozdovi...) kmalu v lasti tujcev/kreditodajalcev, ki so za naše kredite na ECB samo pripisali par številk (nepokrit denar), ki pa bodo povrnjene v realnem denarju oziroma premoženju (bomo nekoč brezposelni prodajali pod ceno, samo, da poplačamo dolgove-čigave???). In to pa bi nas moglo skrbeti. Bomo postali sužnji na svojem? A res znamo biti samo po Cankarjevo "hlapci"? Za izdajo nacionalnega interesa bi morali odgovarjati poslanci s svojim premoženjem!

In reply to by 2021 (nepreverjen)

Ma pucaj ti (nepreverjen)

24ur/novice/slovenija/policija-na-protestu-pridrzala-17-oseb
youtube.com/watch?v=867SS_AhJ5U

In reply to by Kark Marx (nepreverjen)

Blekota (nepreverjen)

Tou van ges že od maja gučin tu gor. Pri nas pa jebanje naroda v glavo na sakšon koraki. Pri nas mamo najbole z logiko skregane ukrepe, zato pa nič ne valajo. Sicer pa tudi ges sigdar bole vrvlen ka je nekomi v interesi, ka so številke pozitivnih vedno večje. Če glih ka je število kao bolnih v bolnišnicaj že mesec dni enako.

khmmmm (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

odseli se! lejko k vogran! pa tan bos se mel vec razlogov za jamranje glede na to ka
je tan minimalna placa 400€! Pojdi le pojdi!

In reply to by Blekota (nepreverjen)

Levicar (nepreverjen)

Tudi jaz bi se cepili s kitajskim cepivom. Dajo nam samo to zahodnjasko sranje pol pa jokajo kako nizka je precepljenost.

....joj. (nepreverjen)

kitajci nimajo čipe s CE oznako, to ne delaj

In reply to by Levicar (nepreverjen)

525 (nepreverjen)

Standard bi rad imel evropski cepil pa bi se s kitajci in se primerjaš z Madžari... svasta od bitij živi v Sloveniji očitno... pa sicialne pravice bi tudi imel verjetno vse.

In reply to by Levicar (nepreverjen)

madžarkajelepa (nepreverjen)

TAM NI VEČ VIRUSA! Kako uživam vsaki vikend na Madžarskem. Popolnama brez ukrepo so, mask ni nikjer! Vsak vikend se peljem v šoping in na dopust v razne hotele in terme. Oh kak je lepo in sproščeno tam. TAM NI VEČ VIRUSA! Ko vidiš kako je drugje po Evropi, vidiš da je prinas nekaj narobe z vlado. Če pa si 2 leti samo v Sloveniji ne moreš spregledat.

Đeneral (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Največji virus je na strani levnuharjev.

In reply to by madžarkajelepa (nepreverjen)

Stari komunjar… (nepreverjen)

Zato pa se desnicari sa sela nescejo cepiti. Malo pogledni statistike. Najmenje cepljenih je med slabo izobrazenimi. In glede na to ka ma vecina volilnoga telesa SDS koncano osnovno solo je vse jasno.

In reply to by Đeneral (nepreverjen)

Zuofeetuu (nepreverjen)

Pa cepi se ti v čelo s temi strupami za katere ne odgovarjajo cepec cepljeni neizobraženi!

In reply to by Stari komunjar… (nepreverjen)

sterocwpivo (nepreverjen)

Za stero cepivo pa sto odgovarja??????

In reply to by Zuofeetuu (nepreverjen)

ohjoj (nepreverjen)

Torej lehko naredim firmo z cepivi, notr dam neven antifriz, lepo sluzim in nikome ne odgovarjam? Ali kak si ti to predstavlas sterocwipo?

In reply to by sterocwpivo (nepreverjen)

ohjoj (nepreverjen)

Malo si precitaj zakone o zdravilih in odgovornosti!

In reply to by sterocwpivo (nepreverjen)

mbghhh (nepreverjen)

Pa mas v Ormozi vesele ulice??

In reply to by madžarkajelepa (nepreverjen)

Gost30 (nepreverjen)

So bolj naklonjeni cepljenju? Vi to resno? 8% je razlika med popolno svobodo in zaprtjem? Ja, seveda.

tipoo (nepreverjen)

Znas kelko lidi je 8% tan? Znas kelko
prebivalcov sploj majo??

In reply to by Gost30 (nepreverjen)

gost81 (nepreverjen)

ka ma to veze kelko prebivalcev je tam, če de 8% večja precepljenost pri nas, de vlada še vedno težila in nič sproščala. Razmerje v % je isto tu in tam, no za 8% več jih je cepljenih.

In reply to by tipoo (nepreverjen)

khmmmmm (nepreverjen)

jok brate. tan je teh 8% vec mladih, delovno aktivnih. đabe tebi cepljeni penzioner keri se nikan ne gene.

In reply to by gost81 (nepreverjen)

Hijbjjj (nepreverjen)

NOBENEGA ZAPRTJA NE BO KER VSI VEMO DA SE GRE ZA PREHLAD NATEG IN PREVARO!

Čefur (nepreverjen)

Ja, nigi več nega virusa samo v SLO ,ker si je Janša to zmislo , hi,hi,hi Kumrovški bolniki , pride FAjon TAnja pa de vse zriktala , no.

Domoljub1234 (nepreverjen)

Zabadaf van stari komunjrari viske šole,če ste pa zabiti kak cvek.

Pantera (nepreverjen)

Kakšni Amjad, zakoj ste se nej z pravim Lászlójom pogučavali.

dghfhzh (nepreverjen)

Ja normalno ka se zapejra če je folk glupi. 5 lujde poznan ka se je okužilo v soboto v čilije. Tan not bilij kak pomfri.

necepec (nepreverjen)

Ja, in teh tvojih pet zdaj lepo dobi status "P", in jebe se njin za PTC!!
To so nan skujali naši strokovnjaki in Twito, ka se zdaj narod lepo san prekuži!!!!

In reply to by dghfhzh (nepreverjen)

Vestni_opazovalec

Nekateri bodo mogli malo (Po-)trpeti za ta "P", pa še , žal, je manj vreden kot "C", glede veljavnosti (še zdaj ni jasno od kod taka znanstveno nedokazana dejstva podpira politika, razen, če je kak drug (finančni) interes farma lobijev večji). Žal pa je res, da si nekateri resnično želijo okužbe, da jih ne bo mogel nihče siliti v cepljenje...res je tudi, da večina prestane okužbo brez vidnih znakov (85%), med tistimi 15imi pa jih je nekaj s simptomi malo hujše gripe, izgubo okusa za nekaj časa, nekaj pa jih razvije kar hude znake, celo pljučnice, ki pa spet niso tako usodne kot jih želijo prikazati. Sploh zdaj, ko so poskusno začeli zdraviti z ivermektinom tiste s simptomi (takoj na začetku, ko se količina virusa le z dvema tabletama v 72 urah zmanjša za 73%). Nadaljevanje terapije pa ga popolnoma odpravi. Po 2-3 mesecih bodo verjetno na voljo prvi rezultati študij (v SLO bolnišnicah, ki sodelujejo v eksperimentu) , ki bodo ovrgli ali potrdili rezultate "napovedi FB doktorjev", v kolikor bo politika dovolila uradne rezultate, ki morda ne bodo skladni z njihovim vodenjem te krize).

In reply to by necepec (nepreverjen)

Vaš pr.DF (nepreverjen)

Svinja sanja kukhuruz.

Kark Marx (nepreverjen)

Podatki o okužbah v Sloveniji so lažni in sfrizirani. Janša popolnoma nadhira vsd inštitucije kjer se zbirajo podatku (nijz, mz, stat. zavod) in jih poljubno frizira, pač po svojih potrebah. Podatki so lažni in v tem je ves problem naše "epidemije", ki se vleče in vleče in ji ni videti konca. Janša lažr tudi o podatkih o nezaposlenih, kaže o gospodarski rasti, laže o proračunskem primankljaju,, laže o vsem. Ko bo nova oblast nastopila svoj mandat (poleti 2022), bodo okostnjaki padali iz omare drug za drugim. Bolela bo glava. Šela takrat se bodo eni streznili in vjdeku kakšen kriminalec je Janša.

necepec (nepreverjen)

Karči Marksov,
žal te moram razočarati. Njegova hipnotizirana sekta nikoli in nikdar nede ugledala realnoga stanja njihovega velikega vodje, kralja noriškega kraljestva in maršala twitoja.
Malo poguglaj Rajko z istim priimkom - to so biznisi!!!! (lejko cuj prpopaš še "DZS")

In reply to by Kark Marx (nepreverjen)

eden z bolnice (nepreverjen)

ne razmite? Madžari so bolj naklonjeni in disciplinirani za cepljenje!!!!!!!
velka razlika v pameti!

gost81 (nepreverjen)

za 7% bolj naklonjeni, strašna razlika.

In reply to by eden z bolnice (nepreverjen)

inteligenca (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

anticepilci bi se morali najprej cepiti z IQ in te bi se normaliziralo

Slavko h (nepreverjen)

Inteligenca...tij si samo gnes vcesnjeni ali skoz
??...samo pijtan...

In reply to by inteligenca (nepreverjen)

eden z bolnice (nepreverjen)

lejko prideš preverit sem v bolnici ka boš vido sebe včesnjenoga.haha

In reply to by Slavko h (nepreverjen)

necepec (nepreverjen)

inteligenca,
ki to nisi: rajši man kovid, kak to cepivo, ki je VARNO IN UČINKOVITO
(mimogrede: te besedne zveze več ne uporabljajo, gonijo samo cepljenje, cepljenje, cepljenje,.........)
Nej je več dobra Asta izZenice, nej je dober Jansen, nej je dobra Moderna,
edini odličen je Pfeizer ..... in bejžte si po poživitveni odmerek, ka van še malo bole pamet poživi!!!!
Včasih si rejsan mijslin s ken bogon so vas to vcepili, ka ste tak pametni gratali in tak pretirano fejst "verjamete v znanost" - kak so verjeli v Černobili!!!
Ja, pa še to: še en VAREN IN UČINKOVIT atomski reaktor van v Krškobili postavijo!!!
Adijo pamet!! (rejsan moren na cepljenje iti, ka mo to vse lejko razmo!)

In reply to by inteligenca (nepreverjen)

Vestni_opazovalec

Spet smo pri debati pamet (alias izobrazba) vs IQ. Žal nekateri ne ločijo med temi pojmi in posplošujejo. Izobrazba, tudi doktorat znanosti, je dosegljiv povprečno (nič žalitev tukaj) inteligentnemu človeku z disciplino, pridnostjo, IQ pa drugačna kategorija, ki lahko dopolnjuje izobrazbeno stopnjo, ni pa nujno. Primer avtisti, ali dislektiki, uporniki (z ali brez razloga, dostikrat marginalci, pijanci...kaj je bilo prej, nerazumevanje okolice itn.)ki so IQ teste sposobni reševati z lahkoto (krasi jih namreč nestandarno razmišljanje oziroma njihovi vzorci), medtem , ko izobraženi, lahko bi rekli standardizirano izobraženi, nimajo te sposobnosti, ker so pač ukalupljeni v vzorce razmišljanja, kot so jih povzeli skozi izobraževalni proces. Pravijo, da v osnovno šolo stopa ca. 90% genijev (torej nadpovprečni IQ), po uspešno zaključenem šolanju pa je ta delež med 3-max.7% (odvisno od kraja šolanja). In še enkrat, nikjer ni študije, ki bi potrjevala, da višja izobrazba pomeni višji IQ (verjetno pa bi prej našli študijo, ki potrjuje obratno)!

In reply to by inteligenca (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Neverjetno! Ljudje so prevzeli vlogo poiskusnih zajcev. Vsakih pol leta nova doza cepiva, s katerim se bo "korigiralo" imunski sistem. Kot da bi pilota enomotorne Cesne pustil, da rikta Jumbo-Jet. To je boljše od poskusnih zajcev. Zajci stanejo. ljudje pa sami drvijo po cepivo. Edini problem so tisti, ki se nočejo cepit. Naj se ne daj Bog izkaže, ka so bole zdravi od tistih ka so prejeli ta bučkuriš. To bi bila katastrofa za farmacevtdko mafijo. Zbogom štipendije za slovenske Hipokrate.

eden z bolnice (nepreverjen)

pa Madžarska ma 10milj.prebiv..in normalno ka pri taksi precepljenosti ne rabijo ukrepov čeprav majo povprečje okužb vecje

PapaŠtrumf (nepreverjen)

Tij pa si malo navzkrijž z inteligencof :)
Ka te ma veze število prebivalcev zdaj tü?

In reply to by eden z bolnice (nepreverjen)

dresa (nepreverjen)

Število cepljenih 1.139.397 predstvalja 60%. od o-12 let se ne šteje v kvoto, kdaj vam bo to jasno. Poleg tega imamo 350.000 prebolevnikov, kar pomeni da je skoraj 1.500.000 kao zaščitenih, odštejte cca 200 mladoletnih in potem NE nam govorit da tistih cca 300 tisoč ogroža državo.

necepec (nepreverjen)

ja Dresa,
državo ogrožajo cepci, ka vseposedi lejčejo, pa virus posmrkajo, te ga pa okoli trosijo!
Če majo srečo, ne zbolijo, lejko pa glij tak končajo na respiratori; sicer pa, tudi cepljeni umirajo, kar se niti več ne skriva, samo krive so PRIDRUŽENE BOLEZNI!
Gda pa zdrav, cepljeni merge, pa je kolateralna škoda!! In, ja, rejsan, samo ena v SLO je mrla (ker ova druga je mrla v Belgiji in jo statistika tam zajema, za ostale pa ne vemo, ker se ne guči!!!

In reply to by dresa (nepreverjen)

KOMENTATORJI -… (nepreverjen)

Saj to ne moreš verjeti, da v Sloveniji obstajajo taki norci - bolniki, ki še zmeraj ne verjamejo epidemiji, ki je zajela ves svet. A veste, DA LJUDJE ZARADI VAS UMIRAJO, VI NORCI PA TERATE SVOJE, pa to zdrav človek pri zdravi pameti ne more početi, ker moraš biti prekleto bolan v glavi. Jebal vas Janša in vaša prekleta politika na katero vse obračate ne boste zajebali politike ne leve ne desne VSI SO ISTI, JEBETE SVOJE DRŽAVLJANE KI ZARADI VAS UMIRAJO, LJUDJE KI NA TAK NAČIN SVOJEMU NARODU ŽELIJO TAKO SLABO, NISO VREDNI SVOJEGA OBSTOJA, PREJ ALI SLEJ BOSTE ZA TE NEPOTREBNE SMRTI ODGOVARJALI.

ohjoj (nepreverjen)

Komu bodo ogovarjali?

In reply to by KOMENTATORJI -… (nepreverjen)

Cepljeni (nepreverjen)

Ivan o Ivan Veliki zapri nas v karanteno in reši.

čarni vrag (nepreverjen)

Daj tele odvezano, enjaj mukati. Cepljenje na širitev pandemije vpliva telko kak blažev žegen.
https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s10654-021-00808-7.pdf

Increases in COVID‑19 are unrelated to levels of vaccination across 68
countries and 2947 counties in the United States

Rast COVID-19 je neodvisna od nivoja cepljenih v 68 državaj in 295467 okrožjih v ZDA

Johannn (nepreverjen)

Itak; VSE je JJ kriv xD Da mu pa vse "mali Milan Kučan" narekuje pa se je razblinilo? Kučan pa "baje" vse navodila dobi od papeža :D

Človekovih pravic so nas puna vüsta, kaj pa v resnici so človekove pravice, je pa večini španska ves.
Posledica tega pa je, da smo slabo precepljeni, da ne spoštüvlemo pravil, gučimo o diktaturi ipd.
Vendar to je ne neposredno povezano s politično ali ideološko pripadnostjo. Povezano je predvsem z pojmi: strah, egoizem in neodgovornost do sebe ter svoje okolice....

necepec (nepreverjen)

Johann,
GES san svojoga tejla gospodar,
nej san kurva, ka bi nikak lejko v mene vtikal pa tankal ka bi štel!!
Ti to sploj lejko razmiš?

In reply to by Johannn (nepreverjen)

sobotaprekmurje (nepreverjen)

Ite še dale v Ljubljano protestejrat, ka nega virusa. Skrajni čas, ka se distancejramo od Ljubljane!

necepec (nepreverjen)

sobotaprekmurje,
san kdaj kje napisal, ka virusa nega? Prosim, nej podtikati!!
In z viruson se bom boril na svoj način!!"
Nej san of helavi Troha, ampak samo in edino "svojega telesa gospodar".

In reply to by sobotaprekmurje (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Trije moji dvakrat cepljeni sorodniki so pozitivni in v karanteni. Super cepivo, Bog nas varuj¨!

eden z bolnice (nepreverjen)

ceplenomi nej trbej biti v karanteni ovim cudakom neceplenim pa ja.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

eden z bolnice (nepreverjen)

ceplenomi nej trbej biti v karanteni ovim cudakom neceplenim pa ja.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

necepec (nepreverjen)

eden....
v šteroj bolnici si tij - tan, kak je najvekša koncentracija Prekmurcov na Štajari?

In reply to by eden z bolnice (nepreverjen)

necepec (nepreverjen)

čarni ...,
bodo pa imeli LAŽJI POTEK BOLEZNI!!!
Što pa zna, kakši potek bolezni bi meli, če ne bi bili cepljeni??
Najbrž tudi LAŽJI, če so količkaj v dobri telesni kondiciji;
- ka je pa za v nebo, je pa itak za v nebo!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Cepivo je kot crnogorski top.

In reply to by necepec (nepreverjen)

Čefur (nepreverjen)

Vej pa tij ne boš , nej zaradi cepiva , ampak zato ka si redno tele , tij moreš dobiti takšno živinsko , ka se odi po ton sveti , joj,joj...

necepec (nepreverjen)

čefur,
napiši, komu odgovarjaš, ker zdaj imamo tu že celi mess

In reply to by Čefur (nepreverjen)

Bolnik (nepreverjen)

Mi SDS se skrijmo v karanteno pod zemljo !

Anticepilci KULovi (nepreverjen)

Vas de, san čul pravite, Židan cejpo prouti prasečji driski.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice