FOTO: Mediaspeed
Marjan Dora je v novi epizodi oddaje Dora - nedeljski pogovori gostil Janeza Kodilo - Janka, markišavskega podjetnika in promotorja prekmurskih dobrot. Verjame, da je prihodnost za vse in da je v vsakem slabem nekaj dobrega.

Janez Janko Kodila je vedno govoril, da bo pomagal očetu, ampak da nikoli ne bo mesar. Kljub temu, da nikoli ni postal mesar, danes nadaljuje zgodbo o uspehu, ki temelji na družinski tradiciji.

»V Markišavcih je bila družinska hiša, domačija. Tudi jaz sem iz tam. V zadnjem delu hiše smo naredili trgovino, eno hladilnico in prostor, kjer se je obdelovalo meso. To je bil začetek, oče je v bistvu dal pobudo.

On je bil zaposlen v Pomurki in jaz sem bil nosilec dejavnosti, ker on ni smel biti. Obstajala je ta konkurenčna klavzula, to so bili občutljivi časi.«

Vzgojen v podjetniškem duhu

Njegova podjetniška pot se je začela od študenta s tremi indeksi do podjetnika. Bil je navdihnjen s tehničnimi znanji, v gimnaziji sta ga privlačila računalništvo in elektronika. Kot družina so bili zelo podjetni, vzgajan je bil v ekonomskem in podjetniškem duhu.

Že kot študent se je začel ukvarjati s prodajo hrane za male živali. Iz tega je nastala blagovna znamka Bobi, ki je bil zgodba o uspehu, dokler se Slovenija ni približala Evropi. Po tem je spoznal, da mora trgovati na globalni ravni

Njegov podpis vreden 50 tisoč dolarjev

Začel je uvažati vrtne garniture iz Malezije v časih, ko še ni bilo interneta, bila sta le faks in telefon.

»Letel sem z letalom v Singapur, tam so me čakali Kitajci, ki načeloma vodijo te posle v Maleziji. Vzeli so moj kovček, usedli smo se v beli mercedes 190E in se peljali na drugo stran Malezije. Ura je bila pet zjutraj.

Spomnim se, prvo je bila avtocesta, pa dvopasovnica, potem enopasovnica in samo naenkrat ni bilo več asfalta. Vozili smo se po džungli in sem razmišljal: moj podpis je vreden 50 tisoč dolarjev, potni list so mi vzeli in ga dali na armaturno ploščo in jaz sem se zbal za življenje.

Ampak vse je bilo pošteno. Čakala sta me dva kontejnerja in sem ju kupil, na poti domov sem že enega prodal.«

Obrnil filozofijo in začel delati po kvalitativnem ključu

Leta 2000 se je družina dobila na sestanku, kjer so se dogovorili, da Janko prevzame posel.

»Oče me je v mladosti veliko izučil, pomagal, tudi finančno prevzel moje napake in sem rekel: OK, oče. Bom šel jaz, ampak jaz ne bom mesar. To zadevo bom drugače delal. Imam denar, lahko vložim v razvoj, ampak pod mojimi pogoji.«

Obrnil je filozofijo in je začel delati po kvalitativnem ključu. Kar nekaj let je trajalo, da so našli portfelj kupcev, ki so razumeli in cenili to, kar delajo.

Zgodbo ilovnate hiše je prenesel v šunkarno

Njegova hiša je zgrajena na poseben način, iz ilovice. Pojasni, da so se šunke včasih sušile na slamnatih podstrešjih, v hišah iz ilovice.

To je postalo temelj njihove butičnosti oziroma naravne klimatizacije. Julija in avgusta, ko so temperature visoke, za vzdrževanje klime uporabljajo talno vodo.

»Jemljemo iz vrtine in pošiljamo nazaj v vrtino. Delamo zelo naravno in z modrostjo starih ljudi. Solimo, dimimo na star način, zorilnice so narejen po konceptu starih gradbenih materialov.«

Blagovno znamko je treba graditi

V prvem delu svoje podjetniške kariere se je naučil, da rabiš blagovno znamko, ki jo je treba zgraditi.

»Zelo pomembno je, da sestaviš vse skupaj: surovino, tehnologijo in na koncu kupca, ki vse to prepozna in je pripravljen plačati.

Kupec, ki je pripravljen tudi malo več plačati, to kupi, je zadovoljen in pride do ponovnega nakupa.«

Na uspešni poti ga spremlja tudi žena Helena, ki vodi trženje. Poudari pa, da so zelo pomembni tudi njihovi zaposleni ter kmetije, s katerimi sodelujejo.

Njihovi rejci prihajajo s Prekmurja, v bodoče bodo tudi s Prlekije.

Zaščita Prekmurske šunke in Prekmurske gibanice

Janko je ustanovil Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, s pomočjo katerega so zaščitili recepturo za Prekmursko šunko in Prekmursko gibanico ter povečali prepoznavnost prekmurske kulinarike.

Za proizvajanje Prekmurske gibanice je potrebno pridobiti certifikat, kar pa utemelji:

»Ni to denar, ki je strošek, ampak si nekaj pridobiš, ker ne delajo skladi. Ker gibanica pomeni spoštovanje tradicije.

In tradicija je v pravilniku zapisana, kako je pravilna gibanica sestavljena, koliko plasti mora imeti, kake sestave so te plasti, kako se dela, kako dimenzijo mora imeti.

In zdaj eni ne spoštujejo tega in potem zlorabljajo sloves gibanice in potem napišejo Hišna gibanica, kar se mi zdi butasto.«

V Ljubljani najprej mesnica

V Ljubljani so odprli mesnico na Pogačarjevem trgu in to pred tem, ko se je začel graditi Mesarski most.

Dve leti jih nihče ni opazil, ker je gradbišče zakrivalo pogled na mesnico, po odprtju mosta pa so se začela pojavljati vprašanja, kako je dobil tako eminentno lokacijo.

»In ne, sem rekel, imel sem veze. Jaz sem trgovino tukaj imel že pred mostom, potem pa so mi še most zraven naredili. Take veze sem imel.

Mislim, karikiram, brez veze. Niti slučajno. Mislim, moja vizija je bila, sem vedel, da se bo to zgodilo, ampak sem vedel, da moram dve leti tudi tam preživeti s slabo ekonomiko.«

Od Gourmeta do Prekmurske šunke na Japonskem

Po zaključku zgodbe Diši po Prekmurju, se je pričela zgodba Gourmet over Mura, s katero so s partnerji želeli premakniti kulinariko in pokazati, da tudi v Prekmurju obstaja hrana na višjem nivoju.

Zgodba se je zaključila tako, da je eden izmed partnerjev zaščitil blagovno znamko in je postala individualna lastnina, ki je drugi več ne smejo uporabljati.

Janku pa je uspel še en velik podvig. S pomočjo nekdanjega častnega konzula Republike Slovenije, gospoda Yukija Morija, je Kodilina šunka našla pot na Japonsko.

Da so dosegli sporazum z Japonsko, je trajalo sedem let. Na Japonsko pošiljajo z letalom od 100 do 300 kilogramov Prekmurske šunke.

Zgodba o uspehu se nadaljuje …

Danes so resni ponudnik hrane in gostinsko-turistične ponudbe. Zgodba se je začela razvijati pred leti, ko so najprej ustvarili degustacijski prostor. 

Janko pojasnjuje: »Smo spodaj naredili kuhinjo in to je tako z leta v leto raslo in potem je en presedans se zgodil, ko sta se v hiši pojavila dva eminentna kuharja, kot najeta kuharja, Daniel Sukić in Boštjan Lačen.

In so fantje, moram povedati, so na nek način zbudili mojo pozornost in sem rekel, glejte, spodaj imamo portfelj kupcev svežega mesa.«

»Turistični ogledi obstajajo, pravim imamo steber prodaje, maloprodaje. Steber skozi gastronomijo in steber prodaje v turizmu, da našim gostom omogočimo pogled, kje se šunke zorijo.

Razložimo jim o šunkah, o pršutih, o prašičih, o zorjenju govedi in potem seveda to lahko sprobajo, lahko kupijo ali pa po naročajo in kupujejo v svoji bližini. Ta paket je tisti, ki nam odtehta to investicijo, ki smo jo naredili.«

Verjame v prihodnost

Na trditev, da so v tridesetih letih dokazali, da kljub raznim valovom, ki so jih premetavali lahko preživijo in rastejo, doda: »Ne, ne. Mi smo trdni in suvereni, seveda nas vsi ti valovi premetavajo.

Ampak naša ladja ima kurz in verjamem tudi, da ta svet ima kurz, da ti valovi nas edino včasih malo streznijo.«

»Jaz vsaki taki stres, pa vsaki taki izziv jemljem kot dobro, ne kot slabo. Zdaj pa je vse slabo, pa ne bomo več delali, pa nimamo prihodnosti. Verjamem, da je prihodnost za vse in vsakem slabem je tudi nekaj dobrega.«

Komentarji (37)

Minefele (ni preverjeno)

Lepo se slisi. Meso od kod in pod katerim poreklom se prodaja?
Delovna sila? Placana dovolj? Preko katerih socialnih podjetij?
Zascita gibanice? Ok se strinjamo, ampak za kaksno ceno? 300€ za mali lokalcek kateri je gibanico pekel pred Jankotom in sedaj drustvu za promocijo necesa
,kar je ze vsem znano? Zakaj oglasevati nekaj kar vsi poznajo? 300€ za njihovo drustvo…rvcja pri gibanici je na letni ravni prav toliko kot je cena njegovega dovoljenja saj je njena priprava prekmurske gibanice predraga glede na prodajno ceno.
Gourme- zlajnana zgodba enih in istih nadutezev pri “ukradenem imenu” samo izgovor da se spet potegnejo nova EU sredstva z pomocjo njegovih socialnih podjetnikov in se naredi novo drustvo vsaj tako porocajo njegovi eminentni zaposleni na kavicah.

Čergoli (ni preverjeno)

Vsaka Gorička šunka je boljša od butcherjeve.

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec pa tij si mimo domače šunke nej bejžal. Kreten zaostali ge pa te tij v varaši dimiš šunko? Aja verjetno v peči na plin ali pa kurilno.

In reply to by Čergoli (ni preverjeno)

Čergoli (ni preverjeno)

Ubogi šizofrenik

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

Vinetu (ni preverjeno)

In kaj on daje regiji? ok zaposlitve...kot je že en rekel,za kakšno plačo ..... druga pa ne vem kaj je ta gospod dal regiji...

edass (ni preverjeno)

Ja ka li, ponudbo zakoj se sploj zabari odlocijo priti se. Poznan 100 lidi, ka so bli v prekmurji iz ostalih regiji pa so sli tudi k kodili pa njin je bil highlight. Pa v ljubljani na trznici je tudi na dobron glasi, pa njegovi izdelki tudi.

Mene sicer boli, ampak tipi nej trbej rejsiti svejt, ka njemi bar tisto ka je dosegno priznas

In reply to by Vinetu (ni preverjeno)

tuncika

Pač komentiramo in nič drugega................
MEDO SE VRAČA ::::::::::::::::::::::::::::::::
Ko "bogati penzionisti" ne zmorejo več živeti normalno, gredo v medije ali politiko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PENZIONISTI TRDNO V SEDLU, ALI PAČ NE ?????????????????? PENZIONISTI PAČ NE ODNEHAJO, SAJ GRE ZA DENAR , ALI NE ???????????????????
PRI NAS PA ŠE VEDNO TRDNO V SEDLU – NEDELJSKA ODDAJA – z naj..naj gosti….
Pač komentiramo in nič drugega................
Bobovnik nič več na voditeljskem stolčku Milijonarja? Nega več Mišike, nega več Zvezdane, eni pa so nesmrtni.......
Namesto "nenadomestljivega " BOBO-ja naj bi odslej počel nihče drug kot Jure Godler. Priljubljeni voditelj oddaje Ta teden z Juretom Godlerjem sicer velja za enega bolj predrznih TV-voditeljev pri nas.
Pravim pač, da upokojenci niso trend dobre gledanosti (Bobovnik, Miša Molk, Zvezdana in še kdo..
Dal sem predlog za nove voditelje te oddaje, katere poznam po zelo dobrem vodenju oddaj ali poročil. Moški : Marko Horvat - je mlad, inovativen, hudomušen
Ženska : Samanta Gomboc ali Ines Puklavec - je mlada, lepa in pametna..
Spoštovani komentatorji, podajte komentarje. Če mi boste dali minus, je to pač vaše mnenje, če bo plus, enako.
Pač komentiramo in nič drugega................
SOBOTAINFO prosim ne brišite komentarjev, da ne bom imel občutka da živim v Rašiji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

yutybe (ni preverjeno)

ti psihič pod ženskim nadimkom nič ne komentiraš ampak spammaš butalaštine in to že več kot 10 let

najdi si život no

In reply to by tuncika

Flip (ni preverjeno)

Butalaština ?? Čapec ?

In reply to by yutybe (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

tuncika pa ka tupiš brez veze.

In reply to by tuncika

Čika Kure original (ni preverjeno)

Ze pa dezurni imbecili in primitvci v vsem svojem sjaju komentirajo nekaj o kon nemajo pojma. Verjetno pa vsi po vrsti neizobrazeni seljaki na minimalci doma ali na bausteli v avstriji. Me zanima ka ste vi taksnoga pomembnoga dosegli v zivljenji ka lejko tak nalejci serete po drugih lidaj? Kelkin lidan vi placo davlete?

Ludvig (ni preverjeno)

Ne ponizuj ljudi,keri delajo,ker ce nebi bilo teh ljudi,kere delodajalci izkoriscajo,nebi tak na debelo srali. Tebi se tudi vidi ka si seljak,zdaj neizobrazeni ali izobrazeni,tak nema veze.

In reply to by Čika Kure original (ni preverjeno)

Olosh (ni preverjeno)

Daj ne smili se sam sebi. Seveda ja, ker ce je na minimalci ma pravico srati po nekon keri pac vec zasluzi in je svojo mladost nameno garanji in nej zurkan? Ajd setnja gobezdalo

In reply to by Ludvig (ni preverjeno)

Čika Kure original (ni preverjeno)

Ne palamudi. Prekmurska kultura je ka se po sakšon uspešnon človeki gnojšnica zlijva z velkimi vejdrami. Gda čitaš komentare na sobotainfo pod prispevkami o podjetnikih in ostalih keri so neka dosegnoli maš občutek ka je v Prekmurji sramotno biti uspešen in samo če si zabiti primitivec keri nema nikše šoule in more fejst delati za minimalca, edino te nekaj valaš. Ali pa če fuzbal špilaš, pa še te redno serejo po tebi, če slučajno kakšno tekmo ne odšpilaš najboukše. Tisti, keroga pa delodajalec izkorišča si je pa itak san kriv ka se pa pistij. Daš odpoved pa ideš ge ti je boukše. Ali ka, če nesposoben prekmurski neizobraženi narod ne gene iz svoje kolibe in najljubše gostilne. Namesto ka bi se odselo nekan ge de njemi boukše in bi meo boukšo službo, de rajši doma rinto za minimalca in srao za šankon in po forumaj, ka so privatniki svinje ka izkoriščajo delavce. Vsi lejko odprejte firme, zaposlite 20-30 lidij pa jin davlete 2000€ plače. Pa te mo van vsi ploskali in te vzoren primer ka ne izkoriščate delavcov. Dokler pa to ne napravite ali pa dokler se ne postavite sami za sejbe, te pa dale nesposobni primitivci, keri za svojo nesposobnost in neuspešnost krivite uspešne lidij.

In reply to by Ludvig (ni preverjeno)

Ludvig (ni preverjeno)

Zakoj se pa te nika slaboga ne pise od Transpaka pa podobnih firm. Ne gobezdaj pa ne seri.

In reply to by Čika Kure original (ni preverjeno)

štenkaš na kubik (ni preverjeno)

Zato ka so to firme v tuji lasti, po tujcaj se pa ne spodobi srati, samo po domačih lidaj.
Ovi carthago je tudi vzorčni primer sužnjelastništva in nategovanja države, pa so vsi tak navdušeni ka je ta fabrika v Odrancaj. Ali glavno ka so švabi in ka zaposlujejo ogromno lolekov pod minimalcon... Kodila pa je pač baraba, zato ka je domačin.

In reply to by Ludvig (ni preverjeno)

Olosh (ni preverjeno)

Lol :D

In reply to by Čika Kure original (ni preverjeno)

Pajdas pajdo (ni preverjeno)

Tak na hitro..
Stari PAJDO 🤣🤣

Sam doma (ni preverjeno)

Kak se pa te gibanica dela

Olosh (ni preverjeno)

Janko, ne zmeri ten idioton zgoraj. Ne vejo ka pisejo ;) Ti mas za sebof izjemno uspesno podjetnisko zgodbo, zaposlenih kar nekaj lidij, super restavracijo in kvalitetne izdelke. Kapo dol. V primeri ka pa citas komentare se ne sekeraj za tej low lifere z nizkin IQjon, ker to so najvecji manjaki keri so v zivljenji nej nika iz sebe in za sebe naredili :) To so ovi za šankon, ka drugo ne delajo kak nagibajo, kelnarce šlatajo pa so že minimalno 500X resili svet, samo sebe nej ;)

Brezobraza (ni preverjeno)

Nede se on nika sekiro brez skrbi. Nima obraza! Ne dela iskrene zgodbe! Vsak gleda za svoj zep ampak ni treba nategovati ljudi za to.

In reply to by Olosh (ni preverjeno)

na-teg (ni preverjeno)

Te pa ajde, lepou po vrsti naštej koga pa kak pa ge je on natejgno. Pa nekše dokaze bi tudi bilo lepo predstaviti.

In reply to by Brezobraza (ni preverjeno)

per (ni preverjeno)

Pa nej je on nategno on ga je gej

In reply to by na-teg (ni preverjeno)

bonge (ni preverjeno)

Koudila pa Milošević, najboukšiva podjetnika v države. Buahaha

Simonsen (ni preverjeno)

V redu, ampak krvavice se imenujejo krvavice zato, ker je v njih kri, v tistih kašnatih pa je ni, zato jih imenujemo kašnice. Ampak oseba iz njihove trgovine me poučuje, da so krvavice tudi tiste, ki ne vsebujejo krvi. Tak, da ni glih neka višja raven kulinarike, če stvari ne znamo prav poimenovati ( danes bi temu rekli ''nasloviti'' ).

krvavi pod... (ni preverjeno)

Ne modruj brezveze. Pač se pravi krvavice. Ges san še nigdar nej čuo ka bi pri nas rodbina na goričkon gda pravla kašnice. Vse so to krvavice.
Ka boš pa pravo na to ka angleži krvavican pravijo puding? :)

In reply to by Simonsen (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Tij samo dale slovenca špilaj, krvajice so krvajice z ali brez krvij.... V Prekmurji že od negda!!!!

In reply to by Simonsen (ni preverjeno)

Flip (ni preverjeno)

Ne razumem s eravno v mesne jedi , ampak nekoč sem pri njih v upanju da bom kupil za praznovanje meso s tunke, dobil šunko v zaseki . Pač kolikor mi je znano bi morala biti pakirana z zaseko svinjska ribica . Sicer dobri izdelki, ampak nerealno predragi .

rwsar (ni preverjeno)

Tij si se en od cobanov, keri de guco ka je kapitalizem jebani, kda ti pa trd da ceno, pa dzauces.

In reply to by Flip (ni preverjeno)

NE NORMALNE CENE (ni preverjeno)

MISLIM DA TA KODILA MALO PREVISOKO LETA, 38 €/KG ŠUNKE, svinski kare 25 €/kg, junčje meso 47 €/kg, teletina 53 €/kg, ocvirki 18 €/kg, (cene so iz njegovega cenika) saj to si samo lahko privoščijo tajkuni ala Golob. Glede na to da se slovenski prašiči dobijo po 1,5 do 1,8 € za kg žive teže, prašiči iz uvoza - Poljska pa 3x ceneje SE KODILA RES MORA OBZLATITI, HVALA NA TAKI PONUDBI. Kupim prašiča izključno krmljenega z domačo krmo po 1,6 €/kg in to je kvalitetno meso da se Kodilovo lahko skrije.

Durok (ni preverjeno)

Poleg tajkuna Goloba si pozabil omenite še največjega trgovca z orožjem daleč naokoli.

In reply to by NE NORMALNE CENE (ni preverjeno)

lolu (ni preverjeno)

mali plavi?

In reply to by Durok (ni preverjeno)

kukolelesa (ni preverjeno)

Vejpa kujpi, sto ti brani?!

In reply to by NE NORMALNE CENE (ni preverjeno)

Muftič (ni preverjeno)

Osel gre samo 1x na led. Z njim v posel več nikdar!!

Ka pa je napravo on za regijo? Ka njej je vrno?

magyar bacsi (ni preverjeno)

On je nategun. Jugda je ZAKON.

. (ni preverjeno)

Šimfajo pa takšni ka so nevoščejni či v Prekmurjišto uspe. Mi smo bilij v soboto pa tan nej prvič pa lejko poven hrana postrežba ambient vse na nivoji. Tisti keri si pa tou nemrete privoščiti pa ne filozofejrajte mate lokale v keron je mogouče cejna po vašon okusi, ka se pa tijče kvalitete je cejna primerna tomi.

Čergoli (ni preverjeno)

Zatakni si tega lubeničarja v svojo zadnjico. Sem v soboto bil Mala Iža pri Čakovcu ..lubeničar samo lahko sanja podobno sceno. Ti pa se kar ukozi.

In reply to by . (ni preverjeno)

Starejše novice