Vir: osebni arhiv Grily Naturae
Na domačiji Osterc v Vučji vasi ponujajo domače izdelke pod blagovno znamko Grily Naturae. Ena glavnih dejavnosti ekološke kmetije so nasadi sivke.

Ime blagovne znamke »Grily Naturae« izvira iz vzdevka »grilek«, ki se na domačiji Osterc prenaša iz roda v rod. 

Nasad sivke je začetek zgodbe »ekološko«

Z zasaditvijo sivke na kmetiji Osterc so se odločili, da bo ta zgodba temeljila na ekološki pridelavi.

Družina pravi, da je narava za njih zelo pomembna, zato z njo ravnajo zelo spoštljivo. Ob tem verjamejo, da to, kar materi naravi daš, dobiš tudi vrnjeno. 

Vir: osebni arhiv Grily Naturae
Vir: osebni arhiv Grily Naturae

Gojenje sivke »Lavandula angustifolia«

Na kmetiji Osterc gojijo sivko z latinskim imenom »Lavandula angustifolia«, ki jo lahko neposredno nanašamo na kožo, nudi pa tudi blagodejne učinke na telo.

»Sivko negujemo ročno, ročno jo pobiramo in sami destiliramo. Imamo svoj destilator, s katerim pridelujemo eterično olje,« pravi ekipa Grily Naturae.

Iz te vijolične rastlinice pridelajo marsikaj. Tako v njihovi ponudbi najdemo eterično olje, ki je namenjeno vsestranski uporabi

»Iz sivke izdelamo tudi hidrolat, ki kožo pomiri in jo navlaži. V ponudbi imamo tudi sol s sivko, balzam za ustnice, negovalno olje, masažno olje, deodorant, dišeče vrečkice s cvetovi sivke, med s sivko in pa vzglavnik polnjen z ajdovimi luščinami in sivko,« opisujejo svoje izdelke Osterčevi.

Vse izdelke izdelajo sami po skritih receptih. S tem namreč zagotovijo najvišjo kakovost izdelkov ter nadzor nad sestavinami in svežino produkta. 

Vir: osebni arhiv Grily Naturae

Ne samo sivka, imajo tudi med

Dela nikoli ni dovolj, bi bil pravi rek za družino Osterc. V sadovnjaku namreč lahko vidimo prvi čebelnjak, v sivki še enega ter na bližji jasi med gozdovi še tretjega.

»Poleg vseh dejavnosti imamo tudi čebelnjake, s skupno 24 panji. Tako pridelujemo cvetlični in akacijev med ter med s sivko,« še dodajajo. 

Vir: osebni arhiv Grily Naturae

Obiskovalcem omogočeno fotografiranje v nasadih

Na družbenih omrežjih obiskovalci kmetije Osterc prav velikokrat objavijo fotografije iz tamkajšnjih nasadov sivke.

»Veseli smo, da si obiskovalci izberejo prav naše polje za fotografiranje v nasadu sivke. S tem se širi naša prepoznavnost in poveča želja drugih, da bi obiskali naš nasad v času cvetenja,« zadovoljno razlaga družina Osterc. 

Vir: osebni arhiv Grily Naturae

Drugačna ponudba zanimiva za ljudi

Ekološka kmetija Osterc se predstavlja z drugačnostjo. Sivka je nekaj posebnega, tako po izgledu kot po vonju, zato v primerjavi z drugimi ponudniki izstopajo.

»Krog kupcev se iz dneva v dan širi, najbolj pomembno pa je, da dobivamo stalne stranke. Te nas zelo spodbujajo pri izdelavi novih izdelkov. Mnenje kupcev nam veliko pomeni, zato so povratne informacije res dragocene,« pravijo sogovorniki. 

Zaradi epidemije je trenutno na kmetiji malo obiskovalcev

Na domačiji so trenutno vsi obiski vnaprej dogovorjeni, zaradi preprečevanja širitve okužb s koronavirusom. Pohvalijo se lahko tudi z občasnimi obiski tujih gostov, ki pa največkrat pridejo iz Avstrije. 

Vir: osebni arhiv Grily Naturae

Na tem mestu so najprej bili Slavičevi

Dela na kmetiji Osterc je veliko, pa vendar ga opravljajo sami. V času največje sezone jim na pomoč priskočijo prav vsi družinski člani. 

Začetki kmetije, takrat pod priimkom Slavič, naj bi bili pred 400 leti. Zdaj je glava družine Slavko Osterc, ki je kmetijo prevzel od očeta Feliksa. Po prevzemu je kmetijo najprej posodobil in zdaj jo vodi skupaj z ženo Renato.  

Na kmetiji zemljo obdeluje že veliko generacij, ki so skozi zgodovino imele različne dejavnosti, od konjereje do čebelarstva. Z nekaterimi dejavnostmi se ukvarjajo še danes.

Leta 2016 so se dodatno začeli ukvarjati s sivko. Gojijo kar 1350 sadik sivke, ki se razprostira na 0,28 hektarjih zemlje. V zadnjih letih so zasadili še visokodebelni ekološki sadovnjak. V njem raste 82 sadik jablan, deset sadik višnje in 12 sadik orehov. 

Vir: osebni arhiv Grily Naturae

Želja po širjenju vonja sivke daleč naokrog

Na ekološki kmetiji Osterc si v prihodnje želijo čim večjo prepoznavnost v Sloveniji. Hkrati tudi upajo, da jim uspe izpeljati še kakšen dogodek v sivki, kot so ga imeli že pred leti. Takrat so ob svetovnem dnevu joge imeli vodeno jogo v sivki. 

Vir: osebni arhiv Grily Naturae

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zdravo mazanje (nepreverjen)

Sam "spacam" levando oz. sivko z oljčnim oljem za kakšen mesec in pol. Tudi šentjanževko, kamilico, zelene orehe. Razne kombinacije, veliko boljše za mazanje kože od raznih "umetnih" zvarkov, katere nam kot "zdrave" ponujajo po trgovinah. Je pa res, da moji pripravki nimajo zaščitnega faktorja proti UV žarkom, razen sivke, katera bi naj imela faktor okrog 2. Tako vsaj piše.

Nbbvo (nepreverjen)

Glede na blagovni znamko bi lahko delovalo kot da ni iz slovenije, je uvozeno, bi se spodobili kaksno prlesko besedo ohraniti.

- (nepreverjen)

tega in podobnih dejavnosti bi moralo biti več tu okrog

realnoo (nepreverjen)

SAMOPROMOCIJA?

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec bar nikak si nekaj ustvarja. Tij tele prizadeto manjasto si pa pač nemreš ka si cejlo življenje socialni problem. Gnoj prekleti pokvarjeni v dujšo.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Starejše novice