Foto: Jure Banfi
Hranilne vloge državljanov v banki Sberbank so varne.

Hranilne vloge državljanov so v podružnici Sberbank v Sloveniji po besedah premiera Janeza Janše varne.

Odziv premierja

»Finančno ministrstvo si skupaj z Banko Slovenije in institucijami Evropske unije prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas,« je poudaril.

Janša se je, kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, s tem odzval na sporočilo, da se sankcije proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino odražajo tudi v bančnem sistemu.

Posledično pa je bila na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine poslovanje.

400 evrov dnevno

Banka Slovenije je ob tem sporočila, da je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem se bo za slovensko hčerinsko banko poiskalo hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovilo nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom.

Do srede zjutraj so dvigi in plačila komitentom omejeni na 400 evrov dnevno, več podrobnosti o nadaljnjih korakih bo znanih v torek.

Finančni minister Andrej Šircelj je po odločitvi o sankcijah zoper rusko banko Sberbank danes zagotovil, da so omogočili tudi rešitve, ki bodo zagotavljale varnost varčevalcev, kar je pozdravil. Obenem je spomnil, da varnost prihrankov jamčita tudi sklad za jamstvo vlog in državni proračun.

Neuradno: v igri za prevzem komitentov Sberbank NLB, Gorenjska banka in Unicredit

Po tem, ko je Evropska centralna banka ponoči odločila, da Sberbankine evropske banke prekinejo poslovanje, se je vključil mehanizem reševanja bank v teh postopkih.

Ta predvideva več scenarijev: ali prodajo oziroma prenos take banke, ali začasen prenos premoženja in obveznosti banke na novo poslovno entiteto v delni ali popolni lasti države, torej slabo banko, ali pa dokončen prenos na slabo banko.

Po neuradnih informacijah se za slovensko Sberbank trenutno uporablja prvi scenarij, torej poskus »prenosa komitentov«. Tudi po neuradnih informacijah so v igri Nova ljubljanska banka in Gorenjska banka, pa tudi banka Unicredit, poročajo Finance. 

Ali bodo te tudi dejansko oddale ponudbo za prevzem Sberbankinih komitentov, bo predvidoma jasno jutri. Evropska centralna banka bo o morebitnem prenosu komitentov na novo banko odločala po »super hitrem postopku«, pišejo Finance.

Komentarji (3)

Putler kaput (ni preverjeno)

Janši ni za verjeti. Verjemite meni!

TRG (ni preverjeno)

To je zagotivil zakon, NEJ JANŠA. Žalostno kak zavajate javnost janšisti.

Kolenickov (ni preverjeno)

Opa,ti si pa seznanjeni z podatki ,keri nejso v javnosti. Cestitam,z tebej se neka bou.

In reply to by TRG (ni preverjeno)

Starejše novice