Na parkirišču ob Slomškovi ulici so danes že zabrneli delovni stroji. Pričela so se pripravljalna dela za gradnjo poslovno stanovanjskega objekta, ki pa je bil včeraj tudi tema na seji Mestne občine Murska Sobota.

O pripravljalnih delih za gradnjo poslovno stanovanjskega objekta na gramoznem parkirišču ob Slomškovi ulici smo povprašali znanega pomurskega arheologa Branka Kermana, ki je za Sobotainfo povedal, da se na tem območju trenutno delajo izkopi.

Arheologi so prisotni zaradi možnosti morebitnih najdb, vendar zaenkrat s pomočjo sond niso našli še ničesar.

20. seja Mestne občine Murska Sobota

Na 20. seji Mestne občine Murska Sobota so včeraj mestni svetniki sprejeli razlago odloka za lokacijski načrt za ožje mestno središče. S tem bo investitor za gradnjo poslovno stanovanjskega objekta ob Slomškovi ulici lahko dobil gradbeno dovoljenje.

Osnovni odlok s spremembami in dopolnitvami o lokacijskem načrtu za ožje mestno središče mesta Murska Sobota je že v preteklih letih na parcelah ob Slomškovi ulici predvideval gradnjo poslovnega objekta, kasneje pa poslovno stanovanjskega objekta.

Uskladitev zasnove s prostorskim aktom

»Gradnja se v vseh teh letih ni izvedla. Sedaj, ko se investitor odloča ali bi gradil objekt z nekoliko spremenjenimi gabariti in razporejenimi funkcijami in bi takšen ustrezal njegovim potrebam, so nastale dileme ali je zasnova usklajena s prostorskim aktom,« je na mestni seji povedala Angelca Dokl Mir, vodja oddelka za okolje in prostor.

Pomisleki svetnikov zaradi vizualnega izgleda

Brez pomislekov svetnikov tudi tokrat ni šlo, zato je bila ena izmed želja tudi vključitev strokovne in širše javnosti v razpravo.

Na tnalu je predvsem izgled stavbe, ki naj bi zastiral pogled na Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota. 

»Projekt zasleduje en plemeniti cilj, to je vzpostavitev novih stanovanj in to je hvale vredno. Ob tem naj še povem, da nas v prihodnosti zaradi tega projekta lahko zaboli glava,« meni svetnik Romeo Varga.

Po prvotnem odobravanju gradnje pa so pred kratkim dobili povsem drugo sliko objekta. 

»Zdaj smo dobili povsem eno drugo stavbo, katera ima po moje par resnih težav. Prva težava se nanaša na vizualni del. Kot sem omenil, zapira pogled na knjižnico in ne dovoljuje pogleda iz knjižnice,« je še pristavil Varga. 

Prvotni izgled stavbe (vir: gradivo Mestne občine Murska Sobota).
Spremenjen izgled stavbe (vir: gradivo Mestne občine Murska Sobota).

Atraktiven izgled nove stavbe 

Stavba naj bi zajemala klet, pritličje in štiri etaže. V kleti naj bi se nahajali parkirni prostori in shrambe, v pritličju vhodi, dovozna rampa in lokali oziroma poslovni prostori, stanovanja pa se nahajajo v nadstropjih.

Župan občine Murska Sobota je ob koncu še povedal, da bosta 72 stanovanj odkupila tudi stanovanjski in nepremičninski sklad

»Investitor se je ojunačil za gradnjo, zaradi tega ker ima garantiran odkup teh stanovanj. Ta stanovanja bo kupec, stanovanjski nepremičninski sklad, dajal na trg,« pa je pojasnil župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek.

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

omogočite neprofirno parkiranje pri knjižnici! kak lahko zazidate knjižnico brez parkirnih mest?

isti (nepreverjen)

Saj pa imaš na Kocljevi parkirna mesta. Za primerjavo: V času študija sem bil večkrat v NUK-u v LJ pa mi na misel ne prišlo, ka bi se z avtom tam klal okrog. Tu v mali Soboti pa mam občutek ka bi vsak vseposedi rad do vrat prišel z avtom.

In reply to by . (nepreverjen)

benica (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

isti ........... Ti še verjetno dan danes študiraš in celo v Ljubljani ,da ja znamo ,kje si .

In reply to by isti (nepreverjen)

Goricanka44 (nepreverjen)

Knjiznica je od 27.pomurskih občin. Morda bi lahko pomislili tudi na te in invalide. Sicer se mi zdi vredu, da so parkirisca na Kocljevi.

In reply to by isti (nepreverjen)

Nacisti ne (nepreverjen)

ne smejo graditi na slovenski zemlji

In reply to by Goricanka44 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Kolko je pa fraj mest? V šklojco se vozim tri kroge okrog sobote da je fraj plac.

In reply to by isti (nepreverjen)

ZA ISTI ZA ČASOM (nepreverjen)

TEBE IN TVOJE SOBOČANCE JE ČAS POVOZIL. Dandanes je zelo važno, da se pripelješ čim bližje tudi do vrat objektu, ki ga nameravaš obiskati, čas je prekleto dragocen, zaradi takih bedarij je središče Sobote mrtvo zapuščeno ampak vam to v Soboti še ni kapnilo v glavo. Kako si vi predstavljate poslovanje Upravne enote, banke, pošte, sodišča, knjižnice, CSD da ne omenjam lokalov ZAPRITE ENKRAT V TEJ ZABAČENI SOBOTI VSE DOL IN UVEDITE KOČIJE IN RIKŠE ZA PREVOZ PO MESTU BEDAKI. Sicer pa ZAKONODAJA PREDPISUJE koliko parkirnih mest morajo imeti javne inštitucije IN VI TEGA V SOBOTI NE IZPOLNJUJETE.

In reply to by isti (nepreverjen)

Čudo (nepreverjen)

Pa cejla Sobota en sam parkplac. Še na prenovljeni Slovenski ulici so nej mogli, ka nebi parkplace nazaj narisali, pa pokvarili smisel prenove. Ka ti bi se direktno skozi vrata na upravno enoto pelo?

In reply to by ZA ISTI ZA ČASOM (nepreverjen)

Gost726 (nepreverjen)

Jaz hočem met dostop z AVTOM ker je moja pravica da parkiram kot človek in grem v knjižnico ali pa v sosednjo kavarno!!!

In reply to by isti (nepreverjen)

AHAM (nepreverjen)

Prednost maloga varaša (Sobote) je ravno v tem da se lejko pripelaš z avtojom kamorkoli! ;)

In reply to by isti (nepreverjen)

mladi1 (nepreverjen)

Lekar se nej nigdar študejto. V Maribore smo mele knjižnico brez parkirnih mest pa smo si preživele. Na tisteh par parkirneh mest okole pa tak nikole placa nej bilo.

In reply to by . (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Lepo, lepo naši pejnezi idejo za nakup dragih stanovanj v mestnem središču.

Larison (nepreverjen)

Jap to gli, te pa prej ka za mlade, mlade my ass

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

lucija 789 (nepreverjen)

GRDO. Kdo se upa pod takšno grdo stavbo podpisati?

gostja 426 (nepreverjen)

Ne ven Po dosedanjih izkušnjah - Kalamar, Zrinski, če pa nej njeva, pa Koželj.

In reply to by lucija 789 (nepreverjen)

hop konoplja (nepreverjen)

Meni se prvotni izgled bole vide, kak druga varijanta....

Cezar (nepreverjen)

Kak je lejko nešče dau dovolenje brez zelenih površin, pa kak je lejko što dovolo ka se zida drugo kak so bili paperi. če bi ge kak občan tou napravo, bi me občinski linčali. Debeloga so pa nateg.... najprej njemi pokažejo lejpoga piceka, te dobi poloužka .... to je lekar soboška klasika.... mol, zdaj imoreal, pa še što ... ali pa z drugoga kraja ka pokasejra

AHAM (nepreverjen)

Vej pa v soboti je zelenica oz. trava sivi beton :(

In reply to by Cezar (nepreverjen)

gost 55 (nepreverjen)

Na sosednji parceli pa avtobusna postaja in brnenje avtobusov od 5 do 21 ure. Bravo!!!!

gostja 426 (nepreverjen)

Pred 20, 30 lejti je tou rejsan bilou brnenje, zdaj pa nika dosta od toga. Po tretji vöri pa itak skoro nikšnoga avtobusa več nega. Bole moteči do avtoje na cesti, ker de zgradba itak prevelka za parcelo, pa de segala bole ali menje na cesto.

In reply to by gost 55 (nepreverjen)

daljnogled (nepreverjen)

Kakšen pogled? To ka iz knjižnice neboš več vido što pri Sammyji na kavi sidij je nej glih nekša katastrofa. Ges mislin ka je ten baban tan v knjižnici glih to problem, ka do zdaj mogle vse okouli do Sammyja iti nej pa samo direkt prek. Romeo pa bole ka se ne slini.

invest... (nepreverjen)

Verjetno je pa vsen jasno ka se je zadnji stanovanjski blok iz javnih pejnez zazido puno lejt nazaj v Stari ulici. Vse ka se je po ton zidalo so bile zasebne investicije. Če teh nebi bilo že 20 kejt nebi meli v Soboti kakšnoga nouvoga stanovanja. Če se že občina in država ne potrudita graditi novih stanovanj te naj bar to privatniki delajo. Podpejraj ka do stanovanja na ton mesti namesto nekših poslovnih prostorov. Tisti trije avtobusi na den ka pridejo in odidejo iz postaje pa verjetno nedo nikoga moutili.

Hshsh (nepreverjen)

Ce bi meni odkupil 100 stanovanj stanovanjski sklad, bi tudek zidal. Zdaj pa nemren, ka san nej pri koriti... Kak se eni lepo povlejo pa dobivajo nagrade za naj podjetnike...

Larison (nepreverjen)

ŽEPA DO NOT NARIVALI PA ZGUŽVALI... Malo fejst nepremišljeno, ovi svetniki ka so izrazili dvome so meli čist praf, za ostale pa se vidi ka nemajo pojma. Pa me praf zanima če de resno za mlade, tej nevejo nika poceni delati.

11 (nepreverjen)

A lepse lokacije nega v soboti....

MiniMax (nepreverjen)

Še eden projekt pranja denarja

Vejpa (nepreverjen)

Za te mlade komotneže, da ne rečem lenuhe, je še to predobra lokacija.

opeter1

Le kaj se je tukaj zgodilo? Kako je lahko takšna velikanska sprememba?
Torej bodo zdaj namesto poslovne stavbe stanovanja ...

gostja 426 (nepreverjen)

Ka so mislili soboški svetniki, ka de se zastero izgled na zgradbo - vej pa tou se je znalo že cejli cajt, ka de zgradba visika, pa ge de stala, ka so mislili teh 10, 20 lejt? Verjetno se ide za znanstvo z arhitekton, keri zdaj težko prenese, ka njegova zgradba zdaj nede več vidna od daleč, ali kak. Itak pa, gda arhitekti od drugod pridejo se, pravijo, ka je knjižnica napačno umeščena v prostor, tudi nouvi objekt de. Itak de predimenzionejrani, takak knjižnica. Ali glede na tou, ka so Zvezno ulico itak vničili že pred desetletji, je boukše, ka se nouvi objekt končno zazida, ka nemo cejlo večnost toga zanemarjenoga parkplaca gledali.

Nebuloze (nepreverjen)

Cejli svejt zida stanovanja izven centra mesta, mi pa idemo delat spalno naselje v čisti center mesta. Te pa de palik problem, kda de se kaj dogajalo, ka nemrejo spati pa ka nemajo mejra

. (nepreverjen)

Ščejo prehiteti firmo ka dela merkator, ker bojo najemniki šli rajši tja.

Jevškova korupcija (nepreverjen)

Tukaj ne gre za nič drugega kot za korupcijski dogovor Jevšek - Polanič. Tu ne gre za urbanizem. Na upravni enoti pa jim pri tem pomagajo. Strogi center bodo s tem uničili (kolos te zgradbe ne sodi na to mesto). Jevšek bo vse naredil, še čevlje polizal Polaniču. Ta pa bo spet pomagal pri volitvah (finančno bo podprl SD kamarilo). In to občinska večina levičarskih svetnikov mirno potrdi na mestnem svetu.

Čudo (nepreverjen)

Predmestna arhitektura. Ali za Soboto je dovolj.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice