Vprašanje, ki je viselo v zraku ob včerajšnjem prvem javnem predvajanju najdražjega slovenskega filma, je bilo: Bo dosegel slavo Petelinjega zajtrka?

Šanghaj scenarista in režiserja Marka Naberšnika je posnet po knjižni predlogi Nedotakljivi prekmurskega literata Ferija Lainščka. Gre za Naberšnikov drugi celovečerec, njegov je namreč trenutno drugi na lestnici najbolj gledanih slovenskih filmov - Petelinji zajtrk.  (Nedavno ga je za 20 tisoč ogledov prehitel Hočevarjev Gremo mi po svoje.)    

Dogajanje postavljeno v Prekmurje
Snemanje filma Šanghaj je od lanskega julija potekalo v Filovcih, Murski Soboti, Panovcih, Mariboru, Ljubljani in Trstu. Za potrebe filma je bilo treba večino prizorišč zgraditi, največji izziv pa je predstavljala osrednja romska vas Šanghaj, pri kateri je bilo v veliko pomoč gradbeno podjetje Pomgrad, ki je na ravnici ob majhnem jezeru v Filovcih pomagalo postaviti celotno prizorišče in ga na koncu tudi podreti. Okolica je morala namreč biti urejena v prvotno stanje. 

Belmondovo ženo Amando igra nekdanja mis Nemčije
Pristna romščina je osrednji jezik filma, le ponekod slišimo nekaj prekmurščine, srbščine, bosanščine, italijanščine. Ustvarjalci so celoten scenarij prevedli v romski jezik, na vajah in snemanju pa je bilo prisotnih več lektorjev za romščino, med drugim je besedilo prevajal tudi Jožek Horvat Muc. Protagonista filma, čednega Roma Belmonda, igra makedonec Visar Vishka, njegovo greha vredno ženo pa nekdanja miss Nemčije Asli Bayram, sicer turških korenin. Kot zanimivost naj povemo, da ima eno pomembnejših vlog v filmu Vlado Novak, osrednji lik Petelinjega zajtrka. V filmu se pojavi Feri Lainšček, v vlogi policista pa smo opazili tudi mestnega svetnika Marjana Gujta. Znani obrazi pozornemu gledalcu vsekakor ne uidejo ...

Zavoljo elektrike Romi postali zgledni komunisti
Film nam približa življenjsko zgodbo romskega poglavarja Belmonda, njegove sanje o svojem lastnem mestu, ki ga 'na črno' postavi v okolici Murske Sobote. Zgodba je zavita v številne življenjske preobrate, ki jih povzroča veliko hrepenenje po boljšem življenju. Tako v filmu tudi o tem, kako je romski družini pri elektrifikaciji naselja pomagala komunistična partija, o močnih ženskah, ki so steber življenja moškega, o priložnosti in pogubi, ki jo je prinesla vojna v Jugoslaviji, in o tem, da Romi za seks nikoli ne plačujejo. Film prikazuje, kako daleč je romski poglavar pripravljen iti, da bi potešil svoje ambicije in otroške sanje. Bo zaradi tega uničil svojo lastno družino?

Nagrada v Montrealu dobra popotnica
Film se je še pred uradno premiero v Sloveniji uvrstil v tekmovalni program filmskega festivala v Montrealu v Kanadi, in domov odnesel nagrado za najboljši scenarij. Kot je pred včerajšnjo predpremiero povedal Marko Naberšnik, je slednja vsekakor dobra popotnica pred začetkom predvajanja v Sloveniji. Tudi Šanghaj ima namreč nekaj podobnih elementov, kot jih je imela uspešnica Petelinji zajtrk, in sicer ljudske like, duhovito zgodbo, ljubezen. Ali bo to dovolj, da film preseže svojega predhodnika, bo vsekakor odločilo gledalstvo. Film prihaja v kinematografe danes s premiero v Mariboru, že naslednjo sredo, 3. oktobra, pa bo film ponovno predvajan v Partymaxu v Murski Soboti. Že danes popoldan bomo objavili nagradno igro za vstopnice, zato, kot pravijo na televiziji, ostanite z nami. 

Pogovor z režiserjem in scenaristom, Markom Naberšnikom

Za nagrado v Montrealu se zdi, da se je nekakšna dobra popotnica pred začetkom predvajanja v Sloveniji. Kaj pravite vi?
"Že ko smo bili sprejeti na festival v Montreal, za kar smo bili na nek način izbrani izmed 3000 filmi v sklop 17 tekmovalnih filmov, je bilo veliko veselje. Ko pa smo prejeli še eno izmed glavnih nagrad, pa moram povedati, da sem bil kar nekaj dni brez besed. Ko dobiš priznanje na tako velikem festivalu, ki velja za enega največjih v Severni Ameriki, dobiš popotnico in pozornost dela tujega okolja in možnosti za nadaljno sodelovanje. Sanjaš lahko še bolj ambiciozno. Pri izbiri naslednjega projekta obstajajo določena poznanstva, zaupanje pri tujih producentim - lahko potrkam na vrata ali za bolj razkošne proračune ali da snemamo del filmov v tujini s tujimi igralci. S tem dobi film še večji mednarodni zalet. Še celo večji kot Šanghaj, pa že ta ima veliko mednarodnih elementov. Niti me ne čudi, da so ta film prepoznali v tujini in mu namenili nagrado.

Ali lahko glede na povedano sklepamo, da vam je bilo po uspehu Petelinjega zajtrka nov projekt lažje izpeljati?
Vsako snemanje filma je zelo zahtevno, vsako snemanje, ki je že za teboj, pa ti da novo moč. Petelinji zajtrk mi je dal mnogo izkušenj, njegov uspeh mi je dal samozavest. Šanghaj je na nek način zgodba, ki se nadaljuje in gre naprej. Tudi uspeh v tujini mi daje določeno samozavest, pri čemer za naprej puščam odprta vsa vrata in upam, da nas tudi v prihodnje čaka veliko podobnih podvigov.

Kar bode v oči nekega povprečnega gledalca, je, da gre za najdražji slovenski film. Kje se bo to poznalo oz. kako vam je to olajšalo snemanje in celotno izvedbo projekta?
Šanghaj je res za slovenske razmere najdražji, stal je 1,2 milijona evrov. Za mednarodne razmere je to še vedno relativno nizek, za naše razmere pa je to lep proračun. Z njim smo lahko naredili bogato zgodbo, scenografijo z veliko igralci in mislim da bo vsak igralec v tej sliki videl določeno vrednost. Lahko pa pogledamo tudi tako, da je gospodarska stiska in se ljudje sprašujejo, koliko denarja za en film… Naj povem, da je pri filmu sodelovali vreč kot 1000 ljudi in dejansko je ves ta denar namenjen mnogim, ki jim je film način življenja. Navsezadnje tudi turizmu, saj smo snemali na realnih lokacijah.

Za Petelinji zajtrk lahko povemo, da je tako po zgodbi kot jeziku in lokaciji bil blizu ljudem. Kaj pa je magičnost, ki bo pritegnila v Šanghaju?
Tudi Šanghaj ima nekaj elementov, ki jih je imel Petelinji zajtrk. Ima ljudske like, duhovito zgodbo, ljubezen. Mislim da je to že tisto, kar je Feriju (Lainščku op.p.) lastno. Feri je pisatelj, ki ima največ filmov, posnetih po njegovih delih. Vsak avtor v njegovih delih prepozna neko zgodbo, preprostost, iskrenost, ljubezen, pozitivnost in melanholijo. Vsi karakterji so zelo iskrivi, že od Halgata naprej. V Šanghaju imamo like, ob katerih se bomo od srca nasmejali, imamo pa tudi situacijo, o kateri se bomo zamislili. 

Tako kot Feri, vas pri snemanju, zdaj že lahko govorimo uspešnic, spremlja prekmurska ravnica..
Prihajam iz Maribora. Prekmurje, Prlekija in Štajerska so deli Slovenije, ki so mi najbližji. Kot otrok sem del vsakih počitnic preživel v Moravskih Toplicah, del mojega sorodstva je iz Prlekije. Ko vem, da se neka zgodba dogaja v tem okolju, se počutim domače in na nek način mi je kot da bi se vračal domov. Težko si predstavljam delati v katerem drugem okolju, ki mi ni tako blizu. Zato tudi ni naključje, da sem potencial prepoznal prav pri Feriju.

Scenarij: Marko Naberšnik
Režija: Marko Naberšnik
Igrajo:Visar Vishka, Asli Bayram, Senad Bašić, Jasna Diklić, Miki Trifunov, Bojan Emeršič, Marjuta Slamič, Saša Petrović, Vlado Novak, Anđelo Kontrec, Dominik Kontrec, Mišo Kontrec, Senko Velinov, Goran Navojec
Producent: Arsmedia
 

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
čevapčič na ražnje

"o močnih ženskah, ki so steber življenja moškega" .. aja? Tau je mišljeno finančni steber moškega življenja, predvsem v odhodkovnem smislu? Znanost bojda pravi, da ženska v moškem življenju bolj poskrbi za odhodek kot prihodek, no ne vem .. :)

.. čevapčič! :)

.. dober prispevek, ge bi tude šau tau včeraj .. ;)

.. zakaj se na filmskih platnih toliko prikazuje ljubezen? Ljubezni ni, ljubezen ni pravljica, ljubezen nam je vsem v pogubo .. :) .. ne ne, ljubezen je edini čudež, ki ga znanost ne more razložiti, ne, ampak res .. ;)

RobertH

bom gledal ta film....:)

zekzek

Super,
organizatori so v rdeči dvorani razen nekaj ponosnih romov posedli nerome v zeleni pa razen 15-stih neromov samo rome. Diskriminacija na višku

samosim84

Ges paver san bil v rdečoj dvorani. Pa mijslin, ka nas je bilou pavrov več kak 15 ... Je pa rejsan bilou v rdečoj več Romov kak pavrov.
Ges san diskriminacijo bole vido v ton, ka je spodaj pred stubami cejli čas en varnostnik svejto (še nikdar san ga nej vido) in ka so bilij pred vhodon v Partymax sparkejrani policaji ...

marianne1789

zekzek

diskriminacija je glij tou ka ti gučiš kelko bi moglo ciganov pa kelko bejlih biti... Saj če se ne moutin je sakši meu šanso iti in so nej gledati kak što v vide ali s kec je. samo po tvoje bi mogli...

mrkefca

kakšne gezik je tou v filme?

sukarchavo

Feri redno kasera na racun romov. Ce romov ne bi bilo, bi bil klosar. Vse vredi, samo me moti, ka nika ne organizera kaksne tecaje za romsko deco ali pa odpro kaksno fundacijo za romske otroke v Prekmurji.

â„¢oâ„¢

Ja, Feri je največji romski pisatelj :) Tudi od tega se da odlično živeti, kot je pred menoj dobro ugotovil sukarchavo. Vprašanje je samo ali je to dobro ali slabo za rome...

Mallapa

Super, da hodijo ljudje v kino. Se pa sprašujem ali bi taisti prišli tudi na javno razpravo glede razvoja mesta, regije, daljnovoda ?! Ali bi prišli demonstrirat, če bi se borili za delovna mesta, tako kot to počnejo v Španiji, Franciji in drugod?!

Sobochanec

Za koga je dobro, če:
- Goran Bregovič špila cigansko muziko, pa je nej rom?
- Šukari špilajo cigansko muziko, pa je niti eden nej rom?
- Feri Lainšček pijše romane o ciganaj, pa je nej rom?

Za koga je nej dobro, če:
- Oto Pestner popejvle črnske duhovne pesmi, pa je nej črnec?
- Sukarchavo fčij amerikance špilati fuzbal, pa je nej brazilec?
- je Francesco Totti špilo za Romo, pa je nej rom?

???

sukarchavo

Sobocanec si ze slisal ka nas nekateri slovenci na novo klicejo brazilci? LOL

sukarchavo

Neman nika proti Feriji samo resno bar bi lejko odpro kaksno fundacijo za romsko deco, naprimer ka bi jin pomagalo v soli, ker vsi vemo ka majo romski otroci probleme v soli. Samo ka naj pravim, ce pa nasi romski svetniki nika ne delajo v tej smeri. Saksi samo za sebe gleda. Ce nebi bilo Muca pa zveze romov bi bili na slabsem kak smo. I hate selfish people.

Sobochanec

@sukarchavo
Tou, ka ste brazilci je že stara couna, sten, ka ne vijdin v ton nika slaboga. Pač obvladate fuzbal pa muziko, kak brazilci, pa bole zdravo farbo mate ;)

O romskoj problematiki je pa že napijsano čista vse, samo bole rejdki tou bar probajo izvajati. Gda je pa njefka, te pa itak fčasi vö prvličejo tiste najbole divđe rome, pa slovenska stereotipnost v problematično grupo vse rome skladej, mogouče ešče tebej cuj denejo, čiglij si "amerikanec", ker pač znaš fuzbal špilati, pa (verjetno) popejvati. čao

delija

Goran Bregovič je nej rom hahah pozanijma se malo,pa bos znau što njemu je oča in ka je oča telko za info:)[email protected] si smesen haha

kozorog

kda de te film v maxsimusi

Daddy_Cool

Že se vrti. Včera je biu prvič se mi zdi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice