Če se bo trenutni trend naraščanja števila okužb nadaljeval, lahko do konca septembra pričakujemo do 2000 potrjenih okužb z novim koronavirusom na dan, je danes napovedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Konec septembra se pričakuje, da bo med 120 in 150 zasedenih intenzivnih postelj s covidnimi bolniki. Vrh epidemije se pričakuje sredi oktobra.

Bomo vrh vala dosegli sredi oktobra?

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na vladni novinarski konferenci navedel, da reprodukcijsko število trenutno znaša 1,28, kar pomeni, da  »ni kaj lepega za napovedati v tem trenutku«. Upa, da se bo krivulja epidemije vendarle umirila. Po najbolj optimistični verziji bi lahko vrh tega vala epidemije dosegli sredi oktobra.

Število okužb narašča tudi med osebami, starejšimi od 65 let, ki so najbolj občutljivi za prebolevanje covida-19. Pred dvema dnevoma so med to populacijo potrdili 112 okužb, hospitalizacija med starejšimi od 65 let je bistveno pogostejša in se približuje 20 odstotkom.

Število hospitalizacij se povečuje

Število hospitalizacij covidnih bolnikov se povečuje in po besedah Kreka ni pričakovati, da bi se umirjalo, saj bi se moralo najprej zniževati število okuženih, šele 14 dni za tem se bo to poznalo tudi v bolnišnicah. Po podatkih ministra za zdravje Janeza Poklukarja trenutno v bolnišnicah zdravijo 348 covidnih bolnikov, od tega 86 na intenzivnih oddelkih.

Meja vzdržnosti zdravstva je pri 160 zasedenih intenzivnih posteljah s covidnimi bolniki, po Krekovih ocenah bo takrat, ko jih bo več, situacija krizna.

»Bolj bomo precepljeni, bolje bo«

V četrtek so v državi cepili 19.160 prebivalcev, kar je po besedah Kreka zelo dober uspeh. Zadovoljni so tudi, da so doslej uspeli precepiti milijon prebivalcev, kar se doslej v Sloveniji še ni zgodilo.

Trenutno je v državi na zalogi skupaj 718.600 cepiv proti covidu-19. Danes je pošlo cepivo proizvajalca Johnson & Johnson. Težava je v tem, da v preteklih tednih niso prejemali rednih dobav tega cepiva, a s prihodnjim tednom pričakujejo redne dobave po 21.600 odmerkov na teden.

Cepljenje tako ostaja med ključnimi ukrepi za obvladovanje epidemije. »Bolj bomo precepljeni, bolje bo. Če se bomo potrudili, se bomo lahko odprli čez mesec ali dva,« je napovedal.

Med ključnim ukrepi je tudi iskanje okuženih, njihovih stikov, odrejanje karanten, spoštovanje preventivnih ukrepov in pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni in testirani).

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ipomjhzhju (nepreverjen)

https://www.youtube.com/watch?v=0D_hLRLwp20&t=512s KORONA NATEG IN PREVARA PCT VSE TO JE PROTI USTAVNO IN NIMA ZAKONSKE PODLAGE!

Maska. . (nepreverjen)

KREK, NE SEKIRAJ SE, POČASI SE BOŠ NAVADIL NA CIVILIZACIJO.

In reply to by ipomjhzhju (nepreverjen)

Luka. (nepreverjen)

Ona budala ki Tanjo flaskom natepava se je cepil sedaj se mu pa ne digne več. Mater se je zajebal ta naš Dejan svinskoglavi. Res je tele mamino

In reply to by Maska. . (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Luka ali bi ti mene naguzil. Moj doebac Dejan svinskoglavi je postal ženski peder in ga administrator natepava

In reply to by Luka. (nepreverjen)

Levicar (nepreverjen)

V slogi je moč. Upreti se moramo tem ukrepom in s skupnimi močmi bomo zmagali nad fašizmom.

Banda. . (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

CEPLENJE OBVEZNO IN KONEC!!!!!!

In reply to by Levicar (nepreverjen)

_______ (nepreverjen)

Ker kak v vijde fejst pomaga…bu***o. Cepi se v celo.

In reply to by Banda. . (nepreverjen)

Muraa pfuj (nepreverjen)

Pfuj temu nategu,,,,,stopimo skupaj,sem cepljen in sen proti tem kaj se dogaja,nedelite se na cepljene in neceplene ker vecinoma necepljeni so bolj zdravi kot mi cepljeni....stopimo skupaj in pocistimo to golazen na vrhu z vsemi majmuni

ZA muraa pfuj (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pa ka čakaš pametnjakovič, na covid oddelku v bolnici rabijo takšne kot si ti AJDE DA TE VIDIMO JUNAK DOKAŽI NAM. Ne žali nas ostale z majmuni in golaznijo, ker ko bo nam kmalu pun kufer takšnih bedakov bomo mi skupaj stopili in potem vam ne bo dobro. DOSTA JE DA BI 2 % NORCEV ZAJEBAVALO VSE OSTALE SLOVENSKE DRŽAVLJANE.

In reply to by Muraa pfuj (nepreverjen)

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Zgleda,da 50% precepljenost ni dosegla pričakovanj.

Tinka13 (nepreverjen)

Kako, če pa se toliko ljudi cepi ? Ali pač tudi cepivo ne deluje?

In reply to by Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Lepec (nepreverjen)

Tarzan . kreker - bedanec le kdaj se boš uredil???? NEMARNEŽ!!!!!! A veš kaj pomeni frizerstvo, brivski aparat??????? GNIDA NEMARNA!!!!! Prišel bo strup za tebe - ZLATKO!!!!!!

magyar bacsi (nepreverjen)

Tarzan - Kreker - Bedanec tebe le kar naj Karči virus napade in te.......zaslužiš si!!!!!!!

čarni vrag (nepreverjen)

»Bolj bomo precepljeni, bolje bo«

To so hujši kak telci. Tudi če se vsi danes cepili bi cepivo začelo delovati šele en mesec poznej. Tačas bi pa bili zaradi poslabšanja imunskega sistema bolj izpostavljeni nevarnosti okužbe.

Dr. Jrek (nepreverjen)

Čas de ka te zapirali. Ka mo pa malo ležali. Ka se čaka ajde idemo. 😃

čarni vrag (nepreverjen)

Če se bo trenutni trend naraščanja števila okužb nadaljeval, lahko do konca septembra pričakujemo do 2000 potrjenih okužb z novim koronavirusom na dan, je danes napovedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Daj Krek zmešani ne palamudri. Kje je zdaj osemdesettisoč mrtvih, ki si jih napovedoval lani.

nagicigan (nepreverjen)

TALE KREK BI SE MALO BOLJ MORAL UREDITI, ČE BI BIL PRAVI DIREKTOR, SAMO ON JE TRENUTNO NASTAVLJENI OD VLADE IN SE NJEMU JEBE KAKO IZGLEDA. NAJ SI MALO POGLEDA DRUGE DIREKTORJE SLOVENSKIH FIRM, KAKO SO UREJENI.

Magyar Bacsi (nepreverjen)

Tarzan kreker, gnida nemarna, neurejena, smrdeča...a se kaj bojiš ZLATKOTA??????

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice