Od Mure, Drave do Donave se bo raztezal na svetu prvi pet državni biosferni rezervat.

Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Madžarska in Srbija so države, ki so predložile vlogo zgodovinske vrednosti. Nastala bo prva pet državna biosfera na svetu. 

Na današnji dan bo Unesco na srečanju v Nigeriji razglasil prvi pet državni biosferni rezervat na svetu. Območje je veliko kar 930 tisoč hektarjev, zajema pa tudi 700 kilometrov rečnega toka Mure, Drave in Donave. 

Mura, Drava, Donava - največje zaščiteno rečno območje v Evropi

Tako bo z današnjim dnem območje teh treh rek postalo največje zaščiteno rečno območje v Evropi, prav tako pa je potrditev zgodovinskega pomena zaradi ogromnega območja, ki ga zajema.

Tako bo 'Evropska Amazonka', kot območje že imenujejo potekala od avstrijske Mure do Drave in Donave v Srbiji. 

Do tega koraka je prišlo, ker so številne vrste odvisne od Mure, Drave in Donave, prav tako pa je od tek rek odvisno veliko ljudi. 

»V času podnebne krize in velikega izumrtja vrst postaja varstvo narave stvar preživetja. Razglasitev biosfernega rezervata je pomemben korak k zeleni in trajnostni prihodnosti, v kateri ni več prostora za negativne prakse, kot so novi projekti gradnje hidroelektrarn, nepotrebna regulacija rek ali odstranjevanje usedlin. Območje »Evropske Amazonke« zato vidimo kot dober primer sobivanja ljudi z naravo,« je povedala Nataša Kalauz, direktorica Svetovnega sklada za naravo Adria. 

Vrednost projekta pa je prepoznala tudi Evropska unija, saj bodo sofinancirali projekte v vrednosti več kot 20 milijonov evrov. Ti se bodo osredotočali predvsem na revitalizacijo rek, trajnostne prakse in krepitev sodelovanja med državami. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
57io.... (nepreverjen)

A je ta del mura v sloveniji? Ker 700km in navedna 3 rek kjer ja donava, ne vec ce kaj ostane za reko muro, mogoce 5 km ob izviru v avstriji. Dajte bolj podrobno pisat o pokrajini ob muri.

ffran

Ti reke Mure še niso videli in o njej ne vedo NIČ !!

In reply to by 57io.... (nepreverjen)

ffran

Ti reke Mure še niso videli in o njej ne vedo NIČ !!

In reply to by 57io.... (nepreverjen)

Tejjja (nepreverjen)

Lepo za globalno segrevanje, malo bo pomagalo. Ampak samo danes se je v tretjem svetu narodilo novih 220 000 otrok (na leto 80 000 000), kar je glavni krivec za globalno segrevanje-preveč prebivalstva, posekali so že vse gozdove in dokumenterne oddaje to zaman opozarjajo že leta. V Afriki je povprečje 12 otrok na žensko. Kje bodo čez nekaj let jemali les za kuhanje? Ali travo za živino,... Mi norci jim pa dol pošiljamo še hrano in zdravila, da naj jih je še več.

JanciKrek (nepreverjen)

tebi loleki se sploj ne senja, ka so primarni krivci globalnoga segrevanja

In reply to by Tejjja (nepreverjen)

Starejše novice