Takšen je bil naslov petkove okrogle mize Območne organizacije Socialnih demokratov pod vodstvom Dejana Židana.

V razpravi o problematiki Evropske unije so na povabilo stranke SD sodelovali tudi Tanja Fajon, poslanka Evropskega parlamenta, diplomat Peter Bekeš in poslanec Evropskega parlamenta Lojze Peterle. V zadnjem času poteka veliko razprav na temo problematike Evropske unije, o možnostih nastanka »novih Grčij«, njenem možnem razpadu in kje se Slovenija znajde v vsem tem, so ugotovili udeleženci.

Rešitev v vzpostavitvi bančne unije?

O prihodnosti Evropske unije pa so prejšnji teden navsezadnje govorili tudi tudi v Evropskem parlamentu. Kot je na okrogli mizi pojasnila evropska poslanka Tanja Fajon, imamo skupno evrsko denarno enoto, nimamo pa vzpostavljenega sistema, kako dejansko zavarovati naše skupne finančne trge. “Vse gre v smeri, da če želimo da Evropska unija preživi, rabimo močnejše politično povezovanje. Pojavlja se potreba po vzpostavitvi bančne unije,” pove Fajonova, ki meni, da evropska centralna banka sama ne more reševati (vseh) naših težav. Pri tem dodaja, da kljub situaciji ostaja optimistka in misli, da druge rešitve za nas ni. "Evropska unija, države, ki smo skupaj, smo skupaj zato da smo močnejše. Vsaka država zase bomo zagotovo nemočni." Graditi bi bilo treba na novem zaupanju, na solidarnost med revnimi in bogatimi državami, še zaključuje. 

“Za nastalo situacijo smo si krivi sami”

"Do tega, v čemer smo, smo prišli po lastni zaslugi, in dajem relativno majhno težo svetovni oz. globalni krizi. Dejstvo je, da v tej isti krizi v isti evropski zvezi gre Nemčiji, Švedski, Poljski in tudi Avstriji v redu. Postavlja pa se vprašanje, zakaj enim gre drugim, pa ne gre," pojasnjuje evro poslanec Lojze Peterle, ki dodaja, da je do krize prišlo “zaradi nespoštovanja lastnih pravil igre”. Če bi se držali enotnih pravil igre po celotni evropski zvezi, vključno z Grčijo, potem do teh problemov ne bi prišlo, je oster Peterle. Ta izpostavlja, da bo treba na novo premislit temeljno idejo evropske zveze, pri čemer meni, da Evropska zveza kot taka ne bo razpadla, je pa vseeno po njegovem dobro, da o tej varianti govorimo, da bi se bolje zavedali, kaj bi pomenilo, če bi ta projekt razpadel. “Razpad tega projekta oz. ustroja bi pomenil težko popravljive posledice na globalni ravni," pove Peterle, ki ga Fajonova dopolni, da lahko skupaj preživimo le, če bomo imeli prave voditelje in ideje. 

V EU zaskrbljeni nad Slovenijo, ki nima jasnega cilja

V Evropskem parlamentu so se po besedah navzočih na petkovi okrogli mizi postavljala vprašanja, kako resna je situacija za Slovenijo, in ali bo slednja zares zaprosila za pomoč ter ali smo na robu bankrota. Po mnenju Fajonove bi se morali v Sloveniji javno pogovarjat o tem, kje vidimo Slovenijo v Evropski uniji in da povemo, kaj sploh želimo. "Pred leti smo bili zgledna država, šli smo prvi v evrsko območje, zelo hitro smo odpravili meje, vedno so govorili, da smo najboljši učenci, prvi na čolnu, bili smo vzgled vsem, ki so v tistem obdobju vstopali v Evropsko unijo. Danes to ni več tako, danes nam postavljajo vprašanja, kaj se je zgodilo z nami, ali nam gre res slabo, kaj je narobe, ali ne vemo več kaj bi radi." Fajonova meni, da je pri nas največji problem pomanjkanje komunikacije, ne znamo si  pomagati, vsak gleda samo še nase, prav tako pa nas pesti pomanjkanje jasnega skupnega cilja, v katero smer plujemo. Če gre enemu dobro, bomo naredili vse, da ga uničimo - če v tujini naredimo dobre kadre, jih doma ne bomo znali porabiti, ker nam bodo škodovali, še sklene evropska poslanka. 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
tinka78

Prej ali slej se bo Evropska unija izrodila v tvorbo dveh hitrosti. Države z močnim gospodarstvom bodo šle svojo pot, ostali bomo stopicljali za njimi.
Vprašati se je potrebno tudi na kakšen način bodo države, ki zdaj rešujejo evropske države v krizi, pozneje vzele kar je njihovega.

Freestayler

Tinka te pa popravim,da si nimajo kaj vzet saj je že "njihovo".EU ne bo propadla,saj se že stoletja pripravljajo da bodo unije EU,ameriška unija,azijska unija in afriška unija.Kakorkoli že od kar smo prišli do EU,samo gremo dol,noben denar nas ne bo rešil,ker nas ne more,saj kcel svet je dolžen tolk denarja centralni banki,da če bi vse vrnili bi lahko le 1/4 vrnili,saj ostalega denarja 3/4 NI in te 3/4 je v firmah,ozemljih,itd. za katere sem že prej napisal da je že vse "njihovo".Reši nas le lahko moč ljudstva in upor proti denarju in "suženjstvu" kar pomeni "srednji vek".A o tem debatirat in pisat pa je ogromno.Res pa je da je denar in orožje sveta vladar.

theused

Samo, da vključijo Srbijo, Hrvaško in Bosno, bo EU v obdobju 5 let razpadla in to ne na nedolžen način.

marianne1789

EU gre po poti SZ. V SFRJ je imela vsaka republika + avtonomni provinci enakopraven glas v skupščini, v EU ga seveda nimamo. Skrbi me, ker EU praktično samovoljno vodijo neizvoljena telesa (evropska komisija, predsednik evropskega sveta, predsednik evropskega parlamenta).

Grčija je praktično postala Bruseljski protektorat (evropska komisija in svet sta praktično vsilili 121. člen Lisbonske pogodbe grškemu narodu).

Ko je Irsko gospodarstvo doživelo padec (leta 2010 če se ne motim) in je vlada doživela krizo (nezaupnica, ničelna javna podpora, itd.), so iz Bruslja sporočili, da bi bilo neprimerno, če bi irci imeli splošne volitve. Komisar Olli Rehn je povedal, da se morejo zmeniti o proračunu, preden bodo ircem dovoljene splošne volitve.

To so zaskrbljujoči dogodki!

Prav tako to famozno fiskalno pravilo. To je prišlo iz Bruslja, to bo dalo še več nadzora ECB-ju in ta kriza se izkorišča ravno za to;povečanje nadzora, povečanje vpliva ECB v suverenih državah.

Vojaške samostojnosti in samouprave praktično Republika Slovenija več nima, ozemeljska integriteta ne obstaja že od vključitve v NATO in Šengensko območje (npr. Italjanski reaktivci grobo kršijo našo suverenost saj preletavajo naš zračni prostor brez mednarodne pogodbe ali dovoljenja našega vladnega vrha!).

Zadnji element suverenosti je ekonomska (bančna) politika. S fiskalnim pravilom nas hočejo zavezati k 'smernicam' ECB in evropske komisije.

Ko SNB odvzamejo suverenost odločanja oz. soodločanja pri gospodarskih vprašanjih bomo de facto postali kolonija EU. Do takrat bo pošla vsa suverenost, odločali se bomo lahko edino o višini prometnih kazni (pa še to se bo sledilo 'evropskemu povprečju'). Do takrat bomo praktično volili birokrate, ki bodo izpoljnevali navodila Bruslja (v večji meri to že zdaj počnemo).

Fora je, da prebivalci EU držav praktično nimajo demokratični pravic v EU, saj je samo ena država imela referendum o Lizbonski pogodbi (irska) ter dve državi o evru (Danska in Švedska). Ker so bili vsi predlogi zavrnjeni je Bruselj enostransko sprejel odlog, da države članice ne smejo imeti referenduma, povezanih z evropsko unijo!

dončec

Al ne po poti Sovjetske zveze?

PipMaster

Ja, zelo je žalostno kam nas vse to vodi. Ne vem kaj je z nami ???? Vse to in še mnogo drugega, če vzamemo samo lastno državo, kar mirno dopuščamo.

Vipko
buldog

Upam, da je odgovor na gornje vprašanje - ne! Slovenci se iz naše polpretekle izkušnje lahko naučimo sledeče: v bivši Jugi smo stokali kak nas vsi izkoriščajo; potem smo dobili lastno državo in šele potem se je začela kraja - do obisti so nas okradli naši lopovi. Suverenost smo izgubili, pa ne zaradi EU, pač pa zaradi do konca skorumpirane in nemoralne lastne elite, ki je slovensko državo spravila v položaj, da bo kmalu prosila za vbogajme pri svetovnih in evropskih finančnih elitah! Kakšna država je to in kakšna je to suverenost?
Pa še nekaj je zaskrbljujočega - ob razpadu EU ne preti samo nevarnost vojn med exjugo narodiči, ampak se lahko prebudijo in razžarijo stari antagonizmi med obrenskima sosedama. Kam je to večkrat pripeljalo v zgodovini pa je tudi znano.

Mihy

@buldog

največ od toga ka si pravo je napravila tvoja LDS, ki je bila tudi najduže na oblasti. Od nje so se fčili vsi ostali...

Vipko
buldog

....in so se zelo dobro nafčili! Mislim ka bi eventuelno razkritje glavnih lopovov pokazalo, da kraja nima strankarskega predznaka.

przelmuding

Kakšna izjava ka nan slabo ide zaradi pomanjkanje komunikacije, ta nema trij čiste zatou nan tak ide. Slabo nan ide zavolo lopovskih nesposobnih politikov, keri so nas na kant spravili. Tej Peterle pa njemi podobni lažnivci.

Starejše novice