Starša prepričana, da ima njun sin zaradi napake zdravnikov zdaj hudo okvaro možganov, zaradi česar je na vozičku in ne more govoriti. Staršem zdaj pritrjuje tudi nemško strokovnjak.

Obupani starši zdaj devetletnega fanta Julijana Peterke iz Cankove od Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana zahtevajo 860 tisoč evrov odškodnine. Gre za najvišjo odškodnino pri nas. 

Julijan hudo bolan zaradi napake zdravnikov

Julijan se je rodil s srčno napako, vendar pa starša vztrajata, da je bil deček pred operacijo živahen in razen tega, da je imel srčno napako, zdrav. Okvara na srčnem spodbujevalniku je pri dečku povzročila več usodnih srčnih zastojev, zaradi katerih je fantek zdaj hudo prizadet.

Starši kliničnemu centru očitajo, da jih zdravniki niso dovolj obveščali o stanju otroka. Prav tako naj bi eden od zdravnikov Julijana na ultrazvok poslal šele po dveh mesecih, čeprav naj bi mu starši vseskozi prigovarjali, da je z otrokom nekaj narobe.

Prispelo mnenje nemškega strokovnjaka, ki pritrjuje staršem

Na sojenju pred tremi leti je sodnica predlagala, da Julijana pregleda še izvedenec iz Nemčije. In zdaj je prispelo mnenje nemškega strokovnjaka, ki pritrjuje mnenju staršev.

Kot je razvidno iz poročila nemškega strokovnjaka, edino zdravljenje, ki ni bilo izvedeno optimalno, je bila vstavitev elektrode med posegom konec septembra 2019. 

Nemški strokovnjak pravi, da namestitev nove elektrode ni bila pravilna. Potrebno bi bilo izvesti drugačno vstavitev elektrode. 

Piše še, da kirurg, ki je operiral, očitno ni pravilno izvedel menjave. Pred posegom je bila namreč zabeležena dobra funkcija prekata, po posegu pa več ne. 

Dodaja še, da bi bile potrebne ultrazvočne preiskave srca, ki pa jih ni bilo. 

Zdravniki naredili napako

Nemški strokovnjak v svojem poročilu zaključuje, da ima deček Julijan redko in kompleksno srčno napako, ki je bila najprej zelo dobro zdravljena. 

V sklopu potrebne menjave elektrode spodbujevalnika pa je zaradi napačne namestitve prišlo do poslabšanja srčne funkcije, kar je privedlo do ponovne operacije in večkratnih reanimacij. 

Zato ima Julijan zdaj zelo hudo okvaro možganov, kar po mnenju nemškega strokovnjaka ne bi mogli pričakovati zaradi srčne napake. 

Komentarji (16)

lucija 789 (ni preverjeno)

ČESTITKE staršem za vztrajnost. Upam da jim uspe s tožbo ki sicer ne bo povrnila zdravja fantku pa vendar bo opomin velikokrat prepotentnim zdravnikom.

zob za zob (ni preverjeno)

Kaj pomaga ves ta denar če bo še naprej ta gamad toktorska opravljala svojo dejavnost .
Tukaj je edina pravica zob za zob ...

In reply to by lucija 789 (ni preverjeno)

Hkiiofc (ni preverjeno)

Bravo upam da vama uspe...ker to so kriminalci prevaranti kao fake stroka ki izvajajo črno magijo nad ljudmi.

Šah

Lahko dobim ves denar sveta pa nebi bil srecen ce bi se mi to zgodilo

22aniB (ni preverjeno)

Pa saj se ne gre za to, da bi starši tožili, ker bi mislili, da jih bo ta denar osrečil. Imeti invalida pri hiši, sploh, če je to otrok, je povezano z ogromnimi stroški. Eden od staršev se mora dobesedno posvetiti otroku, pustiti službo in biti skrbnik 24 ur na dan. Prilagoditi je potrebno hišo, kupovati večje avtomobile, ki so prilagojeni za prevoz invalida, potem so tu še stroški voženj na terapije, terapevtskih pripomočkov in še dosti tega. Ta denar je dejansko odškodnina. In prepričana sem, da noben starš ne bi žrtvoval svojega otroka za nekaj denarja in da noben denar ne more nadomestiti zdravega otroškega smeha.

In reply to by Šah

trululu (ni preverjeno)

Grozno strašno je tou ka se njin je zgoudilo, samo vüpan ka teva dva stariša ne spadata med tiste keri v primeri cepljenja proti covidi gučijo ka naj zavüpamo stroki...

Lalika (ni preverjeno)

Vse v življenju se zgodi z namenom. Enim je potrebna težka življenjska izkušnja, da postanejo boljši ljudje. Žal... Pa vse dobro familija seveda.

Odškodnina (ni preverjeno)

To, ka pa ma otrok prirojeno tako težko srčno napako, da se v večini primerov sploh ne priporoča rojstva, pa nikoli nišče ne napiše. Glavno ka je zdravstvo vedno na tapeti....

splavar (ni preverjeno)

Se strinjam. Gda se postavijo pred znanost in dobrobit otroka verski razlogi, pač pride do takšnih žalostnih stvari. Na koncu pa najbolj trpi otrok. Velika večina razumnih ljudi v takšnih primerih upošteva nasvet zdravnikov in se odloči za splav.

In reply to by Odškodnina (ni preverjeno)

Mateja Peterka (ni preverjeno)

Nisem nameravala najprej sploh brati komentarjev, kaj šele da bi kakšnega komentirala… a zdaj poti nazaj več ni. Pri vašem bi se želela ustaviti. Odločila sva se rojstvo otroka s srčno napako. In sicer iz razloga, da je bila napaka ugotovljena v 6. mesecu nosečnosti, ko sem že čutila gibanje otroka, ko sem ga že poimenovala, ali če želite -ko se je med nama že razvila trajna povezanost. In prav tako sem razmišljala v tej smeri - kaj če rodiš popolnoma zdravega otroka, pa se npr. kasneje zgodi nesreča in pristane na vozičku… a ga tudi takrat “odpraviš”??? Naj dodam še to. V mnenju je zabeleženu še to, da je prognoza takih pacientov, kot je naš Julijan, v splošnem za otroštvo zelo dobra!! Lahko si pa pogledate skupino Starši otrok s srčnimi napakami, kjer boste prebrali, da je pravzaprav kar precej otrok srčkov, ki čisto normalno živijo. Pa srečno!

In reply to by Odškodnina (ni preverjeno)

Miki mali (ni preverjeno)

Žalostno , zelo žalostno da strokovnjak iz Nemčije pove da je bilo potrebno pred posegom narediti UZ preiskavu srca, kaj ,naši bogovi v belom to ne pomnijo,ali je to tako žmetno narediti, ne, to je taj odnos do pacienta v SLO zdravstvu, če kaj poveš, op ! takoj je to napad na zdravstveno osebje,ničelna toleranca in,in.
Naj živi corona in dodatki na plače.

đako (ni preverjeno)

Nedodakljivi so tiho, samo da vrana vrani ne izkljuje oči. Beli prasci kje ste.

Hmhmhm, denar (ni preverjeno)

Saj koliko je tako bolnih otrok, potem bodo vsi tožili zdravnike in državo za odškodnino. Te državo in
zdravstveno zavarovalnico mora vrag vzeti. Pa podobnih primerov bo če dalje več.

necepec (ni preverjeno)

Fejst me ma, ka bi komentejro, samo mo raj vgrizno v tastaturo!

M Maja (ni preverjeno)

Prav je,da se take zgodbe objavijo. Kam pa pridemo, če bi kdo izbiral kaj novinarji objavijo in kaj ne. Na ta način ljudje pridejo do informacij,če hočete preberejo zgodbo družine,ki se bori za hudo bolnega otroka. Otrok je imel srčno napako,ki ni bila ustrezno zdravljena po mnenju izvedenca strokovnjaka na tem področju. Odškodnina staršem pripada,o višini pa odloči sodnik,med drugim glede na potrebe otroka,ki so nedvomno večje kot pri zdravem otroku. Sočustvujem s starši in jih podpiram,da se tudi taka zgodba objavi. Hvala tudi za iskren zapis o tem, zakaj se niste odločili za splav. Kot mati lahko povem,da bi se verjetno v 6. mesecu enako odločila. Želim vam veliko nadaljnje moči v življenju kljub hudi preizkušnji. Vse dobro!

Ofeden (ni preverjeno)

Ne dajte se!
več nas je takšnih šterin so zajeb... dejte pa lipou pod tepih pomeli.
Nemreš njin nika ka dajo preverjati napako svojin doktoron kolegon.
Edino či tuje strokovnjake vklüčiš maš nekše šanse ka dobiš tožbo.
Srečno Julijan in starši!

Starejše novice