Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je za danes dopoldne preko videokonference sklicalo ločene sestanke z ravnatelji osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, na katerem bodo podali informacije o začetku novega šolskega leta.

Sestankov se bodo udeležili še predstavniki ministrstva za zdravje, Zavoda Republike za šolstvo, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter drugi deležniki.

Z ministrstva za izobraževanje so sporočili, da glede na lansko leto v novem šolskem letu ne bo večjih sistemskih sprememb. Novost je pogoj PCT, ki je nujen za varno vstopanje v šolski prostor.

»Uvajali bomo ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi,« so na ministrstvu pred novim šolskim letom zapisali na Twitterju.

Po doslej znanih informacijah naj bi v prihodnjem letu imeli učenci zadnje triade možnost samotestiranja, ki bo prostovoljno in se bo izvajalo doma. S samotestiranjem naj bi šolsko leto začeli tudi srednješolci, ob naraščanju okužb naj bi v srednjih šolah uveljavili pogoj PCT.

Učence in dijake pozivajo k cepljenju

Zadnji dve šolski leti sta bili precej drugačni od prejšnjih, saj ju je močno zaznamovala epidemija covida-19. Lani se je šolsko leto sicer začelo »normalno«, v šolskih klopeh, a se je kmalu zaradi hitrega naraščanja števila okužb pouk preselil na daljavo.

Da se to letos ne bi zgodilo, sta ministrica za izobraževanje Simona Kustec in minister za zdravje Janez Poklukar minuli teden pozvala učence in dijake, da se cepijo.

»Obema je ena izmed ključnih prioritet to, da šole ostanejo odprte in varne. Skupen nama je cilj, da vam vsem omogočiva čim bolj normalen potek šolskega leta,« sta zapisala.

Da je cepljenje najboljši način za omejevanje epidemije, a naj bo prostovoljna izbira posameznika, menijo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Glede testiranja zaposlenih so prepričani, da bi morali toliko zaupati učiteljstvu, da bi se lahko učitelji podobno kot dijaki samotestirali doma.

Obvezna testiranja bo sicer od 23. avgusta plačati delodajalec, pri čemer se v sindikatu pridružujejo pozivom šol, naj sredstva zagotovi država.

Aktualne epidemiološke razmere naj bi sicer danes predvidoma s premierjem Janezom Janšo pretresal tudi del svetovalne skupine. Da se bo sestanka udeležil, je za STA potrdil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fbbczki (nepreverjen)

NATEG in PREVARA LAŽI SVINJO PODKUPLENO RETARDERANO DO KRAJA!

italy (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kdor med zaposlenimi v šolstvu nima potrdila o cepljenju, ima pet dni časa, da ga pridobi, po tem roku pa ostane doma na neplačanem dopustu. Pa Slo?

Gost5 (nepreverjen)

Kaj ti je cepivo vdarilo na možgane, sigurno je kakšen krvni strdek. Sicer če greš k zdravniku bo tako ali tako rekel, da to ni od cepiva in je bilo že od prej. V tvojem primeru bi zdravniku dal celo prav.

In reply to by italy (nepreverjen)

italy (nepreverjen)

vse bo to prišlo tudi k nam, samo z zamudo, ker je pač enim preskok iz socializma v demokracijo pustil prevelike posledice. Kul-talibani pač ne razmite nika brez prisile, iz prejšnjih časov navajeni, ka drugi namesto vas mislijo.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

pct (nepreverjen)

Mimogrede, naj nekdo pove sindikalistu Štruklju, da Jacinda pravkar zapira Novo Zelandijo - za 7 dni, lockdown, ker imajo 1 (enega) okuženega. Kapiš?? Verjetno ne!

ceplenec123 (nepreverjen)

Tebi pa naj nešče povej ka v Veliki Britaniji ne veljajo več nikši ukrepi, s 1.9 Danska ukinja čisto vse omejitve v zvezi s korono. Še v dosti drugih državah se počasi vse ukinja. To ka majo določene države takše histerike na oblasti kak mi, še ne pomejni ka so tiste države primerne za jemanje vzgleda. Zakoj se nebi rajši vzgledovali po normalnih državah, nej pa po paničarskih?

In reply to by pct (nepreverjen)

Matejnevej (nepreverjen)

Mogoče zatou ka majo 74% preceplenost. Mijbpabse vedno ugotavljamo ali je virus resničen ali zmišljeni. Balkan in vzhodna Evropa nam je mesto.

In reply to by ceplenec123 (nepreverjen)

Ceplenec123 (nepreverjen)

Ja tudi rejsan, samo majo pa glede na to svojo precepljenost procentualno večkratnik okuženih napram nam, tudi nenormalno več hospitaliziranih s težjin potekon bolezni, še vedno jin ljudje umirajo v dosti večjih številkah kak pri nas. Ges san tudi cepljeni, virusa ne negiran, samo se mi ukrepi zdijo nesmiselni. To ka pa delajo v NZ in Avstraliji je pa tudi bolano. In te se najdejo takši kak ti, ka davlejo tisto za primer. Svašta

In reply to by Matejnevej (nepreverjen)

dosta (nepreverjen)

PCT ne sme biti pogoj za vstop oz. obisk šole... za osnovno je itak protizakonito to uvajati, ker so le te obvezne...
sicer nasploh PCT ne bi smel biti pogoj za šolo oz. delo, ker nimamo razglašene pandemije oz. izrednih razmer...

ja rejsan je
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

... še eden strućko za ustavo!

In reply to by dosta (nepreverjen)

. (nepreverjen)

to bojo hitro uredili

In reply to by dosta (nepreverjen)

bre (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Slovenija ima na nivoju Evropske unije največ proticepilcev in dvomljivcev v cepivo. Potčr-ko šola pač, pameti očitno preveč!

ceplenec123 (nepreverjen)

Kelko je prinas ceplejnih? Malo več kak 40% .... kelko jih je v Franciji? Enako kak pri nas! V Nemčiji okoli 50%. Malo bole je precepljena samo Španija, pa Skandinavske države. Pa še Anglija. Vsi ostali so tak kak mi. Ne palamudi neka brez veze. Zakoj po raznih državah uvajajo obvezna cepljenja? Zato ka se nigi narod nešče več prostovoljno cepiti. Zakoj morejo v Italiji meti po leti pa pou in kolapsi zdravstvenoga sistema in tisočim mrtvih zdaj po telkon časi obvezno celjenje za zdravtvene delavce? Zakoj se tan po vsen ton nejso ščeli prostovoljno sami cepiti? Isto v Franciji? Zakoj je pri nas zdravtsveno osebje cepljeno približno 50%?

In reply to by bre (nepreverjen)

tistianticep (nepreverjen)

Pred uporabo jezika preveri, če maš mozek vkloplene! Ka je mogoče cepljenje zakonsko obvezno, ali je prostovoljno mogoče? Ide, pa se saki den cejpe (lejko si pa igle vajene).

In reply to by bre (nepreverjen)

ulaaja

Šestnajsto poglavje
KAZNIVA DEJANJA ZOPER ČLOVEKOVE PRAVICE IN SVOBOŠČINE
---
Kršitev enakopravnosti
131. člen
(1) Kdor zaradi razlike v narodnosti, rasi, barvi, veroizpovedi, etnični pripadnosti, spolu, jeziku, političnem ali drugačnem prepričanju, spolni usmerjenosti, premoženjskem stanju, rojstvu, genetski dediščini, izobrazbi, družbenem položaju ali kakšni drugi okoliščini prikrajša koga za katero izmed človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki so priznane od mednarodne skupnosti ali določene z ustavo ali zakonom, ali mu takšno pravico ali svoboščino omeji ali kdor na podlagi takšnega razlikovanja komu da kakšno posebno pravico ali ugodnost, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.
(2) Enako se kaznuje, kdor preganja posameznika ali organizacijo zaradi zavzemanja za enakopravnost ljudi.
(3) Če stori dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, se kaznuje z zaporom do treh let.
---
Prisiljenje
132. člen
(1) Kdor koga s silo ali resno grožnjo prisili, da kaj stori ali opusti ali da kaj trpi, se kaznuje z zaporom do enega leta.
(2) Pregon se začne na predlog.

Vestni_opazovalec

Upam, da se tega člena (oziroma obeh) zavedajo vsi, ki trenutno prilivajo na ogenj in zahtevajo "pregon"/skoraj pogon necepljenih, ki z določeno mero nezaupanja, gledajo na vsiljevanje ukrepov in "cepiv" (patentni urad je zavrnil patent Moderne , ker ne kot cepivo ne preprečuje nastanka bolezni, kar bi cepiva naj dosegala). Trenutni "pripravki" spadajo med t.i. eksperimentalna cepiva, za katera pa ne veljajo klasični postopki pridobivanja vseh dovoljenj, kar je z vidika medicine zanimiva praksa (sploh glede 3 faze preverjanja, ki traja več let in za kar ni bilo časa v primeru teh "cepiv"). Posledično je število inovativnih farma podjetij skočilo samo v ZDA za 20%, sploh glede na to, da ne jamčijo odškodninsko za stranske učinke "cepiv"... vsi se zanašajo na EMA, CDC in podobne organizacije, ki so v zgodovini naredile že veliko napak (tudi s smrtnimi izidi, ki so se končale kot tožbe dobljene na sodiščih, a vedno so bile tožene farmacevstke firme, ne omenjene inštitucije), skratka še ena čudna zgodba suverenih držav, ki ne morejo zaščititi zdravja svojih državljanov.

In reply to by ulaaja

slab opazovalec (nepreverjen)

Predlagam, da si prebereš še ZNB, ki med drugim pravi:

39. člen

Kadar z ukrepi, določenimi s tem zakonom, ni mogoče preprečiti, da se v Republiko Slovenijo zanesejo in v njej razširijo določene nalezljive bolezni, lahko Vlada Republike Slovenije odredi tudi naslednje ukrepe:

1. določi pogoje za potovanja v državo, v kateri obstaja možnost okužbe z nevarno nalezljivo boleznijo in za prihod iz teh držav;

2. prepove oziroma omeji gibanje prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih;

3. prepove zbiranje ljudi po šolah, kinodvoranah, javnih lokalih in drugih javnih mestih, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni;

4. omeji ali prepove promet posameznih vrst blaga in izdelkov.

In reply to by Vestni_opazovalec

Vestni_opazovalec

Drži. Saj se ti ukrepi izvaja-(li)jo, ali? Rezultati? Če banaliziramo in domačih žarišč čez poletje ni bilo, so se pa iz "kontaminiranih" področij vračali turisti, ki so (necepljeni) morali dokazovati neokuženost s testi HGAT ali celo PCR, število okužb pa se je kljub temu povečalo, zato je lahko logičen sklep, da so virus prinesli "v državo" predvsem tisti, ki jim ni treba pokazati testiranj, pač pa potrdilo o prebolevnosti oziroma cepljenju (Testirani so vključeni v prejšnjem stavku). Torej kljub vsem ukrepom skladnim z 39.členom (izkušnje skoraj 2 let), kažejo na to, da vsi ti ukrepi ne pomagajo k zatiranju bolezni, tudi 2x večja precepljenost od lani ne. To pa je tudi ugotovitev ,tokrat tudi uradne študije in predmet protestov v najbolj precepljeni državi, Izraelu. Če so cepljeni manj podvrženi posledicam poteka bolezni je to dobra odločitev za cepljene, vendar hkrati ne more biti razlog za zmanjšanje pravic necepljenih, ker tudi proizvajalci cepiv nimajo študij, ki bi dokazovale, da cepljeni ne morejo širiti virusa. Torej bi ukrepi morali veljati za vse (maske gor, razkuževanje). Kvečjemu bi se lahko zaračunavale dodatne premije zaradi daljšega ležanja v bolnišnici, a bi potem skladno s tem morali diskriminirati tudi kadilce ali amaterske športnike, rakave bolnike ali tiste s sladkorno ali drugimi avtoimunskimi boleznimi pa nam nikoli ni padlo na misel kaj takega, vsaj do zdaj ne.

In reply to by slab opazovalec (nepreverjen)

Vestni_opazovalec

Mimogrede: zakaj mediji ne poročajo tudi o dogajanjih v Izraelu, Nemčiji, Franciji, Avstraliji, Islandiji? Ker je razlika med mainstreammedia (85% novic prihaja iz 4 globalnih virov informacij) in marginaliziranimi enostavno prevelika in apatičnost ljudi, ki je posledica zmedenosti (zdaj ta novica, zdaj ta fake-novica, nismo strokovnjaki, ali strokovnjaki , ki imajo diametralno nasprotna mnenja), delajo svoje. Bo treba počakati (kje so zdaj raziskovalni novinarji), da se razkrijejo finančne injekcije medijem za širjenje propagande, ki ustreza določenim interesom. Realnih soočenj ni, zmedenost komuniciranja vlade pa je dodatna katastrofa, ki dodatno povzroča nelagodje pri prebivalstvu. Edino kar za zdaj uspeva v tej histeriji je delitev ljudi, če ne na rdeče in črne, pa na cepljene in necepljene. To pa postaja nevarno.

In reply to by Vestni_opazovalec

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice