Z današnjim dnem se zvišujejo cene hrane, napovedujejo pa se še višje cene pogonskih goriv.

Črne napovedi glede večjega poskoka cene hrane se uresničujejo. S pričektom novega šolskega leta so le-te poskočile na rekordno višino, najvidnejša porast cen je opazna pri koruzi in pšenici. Ekonomski analitiki opozarjajo, da na dvig cen vpliva predvsem suša in dražji naftni derivati, kar posledično dviguje ceno storitev mlinarjev, mesarjev in ostalih zaposlenih v živilsko – predelovalni industriji. Meso enega večjih slovenskih proizvajalcev se je danes podražilo za kar 12 do 25 odstotkov, trgovci pa napovedujejo tudi dvih cene kruha.

Podražitve pa se obetajo tudi pri naftnih derivatih. V skladu z uredbo o spremebah cen goriv, se bodo jutri slednje ponovno spremenile. Po oceni strokovnjakov, se v primeru, če vlada ne bo znižala trošarin, ponovno napovedujejo višje cene pogonskih goriv. V Sloveniji je cena goriv v evropskem povprečju, najdražje cene pa beležijo na Norveškem, kjer za liter 98-oktanskega goriva odštejejo 2,021 evra.

S spleta

Komentarji (34)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
tinka78

To se bo moralo počasi nehati, sicer bo ljudem res prekipelo. Slovenski trgovci so po višini marž na vrhu v Evropi. Marže so za 30 % višje, od povprečja v EU! In zdaj bodo še dražili z izgovorom, da se je dobava zaradi cene naftnih derivatov zvišala in zaradi suše?

Opravite svoje delo, dragi novinarji, pa analizirajte cene mesa. Kolikšen del cene mesa predstavljajo transportni stroški. Potem vzamite dvig cen naftnih derivatov in preračunajte koliko je podražitev naftnih derivatov DEJANSKO vplivala na dvig cene živil.

Še to. Naši južni sosedje razmišljajo o posebni obdavčitvi ob izvozu kmetijskih izdelkov in pri uvozu iz tujine. S tem bodo zmanjšali izvoz kmetijskih izdelkov v tujino, kar pa je edino pravilno ravnanje v teh časih. Naše domače proizvode izvažamo ven iz države, uvažamo pa nižjekakovostne izdelke, ki jih potem naši trgovci drago prodajajo. Temu je treba narediti konec!

Vipko
Truplo

Tinka, nekaj ne gre skupaj. Trgovci bodo prodajali ali naše, ali tuje meso prav tako po visokih maržah?

Če ne bo šlo drugače, bomo hodili kupovat v tujino, kakor nekoč, ko se pri nas marsikaj ni dobilo. Veliko je kriva tudi politika, razni strokovnjaki, v tem primeru za kmetijstvo, kateri nam filajo glave z raznimi trditvami, da je naše blago kakovostnejše, da je hrana bolj zdrava ipd... A mislite, da npr. Madžari jejo drek? Ukrajinci? Pripombe imamo, če se kaj uvozi iz Avstrije, ker je naše baje bolje? Ma morgen malo... Več ali manj so zadeve podobne kvalitete... problem je samo, kje kupiti in da čimmanj plačaš.

Swan

kaj truplo pripravljaš teren za zamenjavo Bogoviča. Si dobil navodila iz centrale?

čriček

Truplo ti ka si vegan te to sigurno nede prizadelo, sicer pa mo samo v nedelo jeli meso pa pika.

Vipko
Truplo

Swan... ne sračkaj. Lahko jaz napišem še tako normalen komentar, najde se kdo tak kot ti, kateri potem hoče doliti olje na ogenj.

Mi se lahko hitro strinjamo glede gospodarskih zadev, kakšnih življenjskih. Seveda za sedaj nikakor v razlagi zgodovinskih dogodkov polpretekle zgodovine. Tu smo na popolnoma nasprotnih bregovih in tako bo verjetno kar ostalo. Tistih komentarjev se bom v bodoče probal izogibati, kajti več ali manj je večina na tem forumu nastrojena proti desnici in vedno, kadar kaj napišem, dobim po glavi, he, he... Še dobro, da je solidno trda.

Swan, kar se tiče Bogoviča... Po njemu udarja tudi Židan, čeprav je bil sam miniter pred njim, vendar res le leto dni. Pred Židanom je bil minister mislim da tisti čudak, kateri je odletel glede tistih pesekov in še česa. Torej so vodili kmetijsko politiko vsaj tri leta prej, tale Bogovič, kateri je res zelo na udaru, pa mislim da pol leta. V pol leta se že nekaj mora narediti... kaj je naredil oz. ni ne vem, ker to ravno ne spremljam.

Čriček... jaz sem hud mesožder! Bomo pa morali verjetno res jesti več kaj drugega (pa tudi to se draži), kupovati cenejše salame, meso tam, kjer ti prav tako dajo popust... Časi so slabi in bodo še slabši. Vsi, kateri imate službe in jih v času krize obdržite se samo zavedajte, da kljub temu, da se vse draži, še niste na najslabšem. Treba se bo pač odpovedati marsičemu... mi, kateri smo brez dela pa bomo morali delati malodane čuda, da se preživi.

Vipko
Truplo

... točno ne vem, vendar bi naj pod Bogoviča spadalo tudi prejšnje Ministrstvo za okolje in prostor. Danes Židan po Murskem valu pove, da je bilo to daleč naslabše urejeno ministrstvo. Verjetno je s tem nekoliko stopil v bran Bogoviču... kateri ima res sedaj veliko več dela.

Sicer pa bi naj omenjeni minister v kratkem, morda že jutri prišel v našo Obmursko deželo, da si ogleda posledice suše. Vsaj Židan je zelo dejaven glede tega, da je treba kmetom čimhitreje pomagati. Je pa napadel premierja Janšo, ker bi naj ta Bogoviču odvzel neka sredstva in jih bodo morali nadomestiti iz nekih rezerv proračuna. Ne vem. Bo že, da je res, ker so bili ostali kar tiho (redna ponedeljkova oddaja, ko na Murskem valu sodelujejo pomurski poslanci).

čriček

Mi kateri smo brez dela in ne bomo nikoli več delali dragi kolega truplo, se vsak dan borimo s tabo vred za obstoj, pa kljub temu ne mo jel hrenovk za 7 eur kolko stanejo že zdaj ali govejega stegna za 8, 60 eur, ali Kodilove šunke za 16 eur. še dale mo jedli meso vendar manj krat in manj, tudi to je resan ka že zdaj kupujem tolko mesa kot ga dejansko porabimo mi3je in včasih bi resan bilo boljše napraviti kaj brez mesa pa mi kljub desetletjem kuhanja včasih ne pride na misel.
Prokleta politika, samo to leko povem ka ga serejo tisti ki so državo v to pripelali, te majo takše dohodke ka lejko meso pa vse ostalo zdignejo za 100 posto pa se jin to nede poznalo, to je problem te države, graščak je sigdar mel pun vamp dočim so tlačani prepelice pa divjad lovili ka so nej do mesa mogli priti, pa se bojim ka de zdaj tuj tak, divjadi je še falabogi zadosta.

Vipko
tinka78

Malce sem se nerodno izrazila oziroma navrgla tisti zadnji odstavek, ki mi je pač prišel še na misel. Najprej bi bilo potrebno nekako rešiti to z visokimi (oderuškimi) maržami. Tukaj je težava predvsem v kartelnem dogovarjanju cen. To se je pred leti že začelo razkrivati, a se je potem vse skupaj ustavilio. Žal. Tukaj bi moral varuh konkurence, ki je očitno zaspal ali pa so mu pristrigli peruti, posredovati in razbiti to nesnago.

Tisti zadnji odstavek o domačih izdelkih in uvozu nekakovostnih tujih izdelkov pa sem pač dopisala, ker do velikih stroškov transporta prihaja ravno pri živilih, ki jih uvažamo. Cena v Sloveniji pridelanih živil je še manj odvisna od cene goriv.

Moje mnenje je pač, da so cene goriv in suša zgolj izgovori trgovcev, da lahko še bolj navijejo marže.

KIRA

Svet:
Uničujoč pa je tale prvi septembrski ponedeljek za naše denarnice.
Svinjsko meso se je namreč podražilo za kar 26%. Goveje meso je dražje za 13%, medtem ko perutninarji napovedujejo dvig cen za 10 do 15%. Moka se je že podražila za 15%, Žito napoveduje do 3 in pol odstotno podražitev kruha, testenine se bodo podražile tudi do 7%.

Kdo si bo to lahko še privoščil, oz. imate kakšno rešitev?

JA, jo imam. Oderuhe linčat. Barabe lopovske.

ĐingleBens

ka si noure, vej pa tou več nej normalno v toj našoj "preljubi" sloveniji...saki den na slabše..bole prazna denarnica še teko višiše cejne... :(

Jumpi

Kira!
Ja pa ja. Seveda.
Sklonili boste glave in komaj čakali nove kataloge in iskali izdelke po novih akcijskih cenah. Zelo predvidljivo.

quovadis

Live off the land like your parents and grandparents did. Raise your animals and grow your own vegetables, grain, and fruit. Problem solved. Progress in most cases is not good. Look around you. Do you want to live to work, or work to live???

josko

Moj sousid je gnes pravo ka je mesou gratalo svinjsko drago! Pa še praf ma!!

siniček

svašta ej,, evo narod zdaj ste nej glasni na forumaj hhh .. pa to so cigani tooooooooooooooooooooo..... truplo boš hodu v avstrijo po meso če maš 1500 eu plačo te leko samo eni ka mamo 500 plačo ..? to je slovenija too .. pederska politikaaaa .. uničavlejo narod.. samo slovenci smo si vse sami krivi ka poslušamo pa trpimo, enein preveč dobro ideee .. trbelo bi jih zdrmati v tej politiki pa bi mer billl ...

marjetica

Truplo de odo k Urški na obit ;)

Vipko
Truplo

Siniček... ja če ne bo šlo drugače. Če bo cena v Avstriji bistveno nižja in se bo splačajo iti po nakupih spet tja, kakor nekoč, zakaj pa ne?

Imamo, kar imamo: trg in ta določa cene. Ker je nekaj monopolistov, kateri si kartelno marsikaj uredijo, so marže, cene pač takšne, kakršne so. Baje bi naj bila pšenica v ceni kruha zastopana samo v 7%. Če je to res... kdo pobere ostalo oz. v kakšnih odstotkih?

Nekatere cene so enostavno previsoke, formirane tudi "na ime"! Jaz tako več ne kupujem barkavo, ker je tista merkatorjeva za pol cenejša in zdi se mi, ker nisem ravno haklav, prav tako dobra. Nehajmo jo vsi kupovati... pa da vidimo, kaj se zgodi. Podobno je lahko z mesom. Vendar, kdaj pa bomo potrošniki enotni?

veverca

@Truplo: "Če bo cena v Avstriji bistveno nižja in se bo splačajo iti po nakupih spet tja, kakor nekoč, zakaj pa ne?"

Geli Truplo - kak v dobrih starih komunajzarskih časih...

Vipko
Truplo

Tisto niso bili dobri časi, ker takrat pri nas ravno nisi dobil dobro in poceni blago za kupiti. Navadna socialistična sranja so stala več kakor podobni izdelki v tujini.

veverca

Ja, zaj so pa nebesko dobri časi. Puno dobroga, pa fejst pocejni.

Navadna kapitalistična sranja pa do pomali že tüj drakša kak v tujini.

Inda si nikaj nej mogo küjpiti, ka nikaj nej bilou.

Zaj maš sega puno samo pejnez premalo.

Reeeedno dobri časi, nega kaj - kak či bi sladoled skou glažojno lijzo.

josef

Ja truplo fejst si pameten. Drzava to dela točno zaradi takšnih lidi kak si ti, ka te "obupajo". Bi rad vido, kak si 50 kg mesa pelaš z avstrije, bi to rad vido ja. Vpa znankar neboš odo vsaki 3 den po meso v avstrijo. Prevoz v avstrijo je pa šenki nej? Vpa oča pa mati plačata tank, nega nevole...

Vipko
Truplo

Josef, napisal sem, če se bo izplačalo... nič drugega. Pa šel po meso dvakrat na teden, ali po celo svinjo. Kdor si bo to lahko seveda privoščil. Reven ne bo kupoval mesa, pa bilo malodane zastonj. Ko ni, pač ni!

"Mala šumska životinjice"... mislim, da se tri, štiri leta nazaj ravno ni nihče kaj dosti pritoževal nad novejšimi časi v primerjavi s tistimi socialističnimi? Nekdaj si lahko tudi marsikaj kupil, vendar so bili izdelki v primerjavi s tujino predgragi in slabše kvalitete, tu pa več ali manj mislim bolj na tehnično blago. Aja, pa po kavo smo letali v Avstrijo (več se ne spomnim, ali je pri nas ni bilo, ali je bila predraga), tudi verjetno po banane in še kaj. Tako je pač bilo. Ker pa bo tale kriza verjetno trajala, se močno bojim, da bodo bogati ponovno hodili v Avstrijo po "banane", mi siromašni pa ne, doma pa jih zaradi krize itak ne bo mogoče kupiti.

In ker bilokaj napisal so takoj sovražna mnenja, se iz debate umikam!

joc69

10 + 100 .
Ge si zdaj Janezek ?
Bencin , gesti , vse ide gor... Eni pa še vseeno vrvlete svojomi "brezmadežnomi" lidieri. c-c-c-c

marianne1789

eni so zadotsa butatsi, ka do ga še dale volili. vupan samo ka se čim duže obdrži na oblasti, ka se pokaže in dokaže njegova nesposobnost in de na kunce politično mrtev.

me skrbi, ka do bedaki še vedno nasedali tomi, ka on nika nej kriv in ka so vsi proti njemi. Če so 20lejt tomi nasedali nej vrag ka še njemi eno 20.000 še dale nebi.

po padci de opozicija kriva, tete iz ospredja, pingvini z madagaskara, bolezen njegove hčerke, samo on nikoli in nikdar... pa neka, lidge so itak zagamane živali.

Mraz

"Bencin , gesti , vse ide gor... Eni pa še vseeno vrvlete svojomi "brezmadežnomi" lidieri. c-c-c-c"

Nekateri pa očitno gledajo na državo kot da je vsemogočni bog, ki lahko določa cene hrane (kljub uničujoči suši v celotni regiji in v ZDA), cene nafte (kljub dvigom cen na svetovnih trgih), pa še, da zdajšnje izdatke pusti na isti ravni kot v času debelih krav. Mislim, da je takšna miselnost največja grožnja naši državi.

Vipko
tinka78

Mraz podatek, da imajo trgovci v Sloveniji 30 % višje marže od evropskega povprečja, pove dovolj, mar ne? Ni treba, da država kaj "da", dovolj je že, da razbije kartele.

V nasprotnem primeru bomo pač hodili kupovat čez mejo, kot je rekel Truplo. Nam, ki živimo v bližini meje, se bo splačalo. Enkrat tedensko po nakupih, še avto natankamo, ker je cenejše gorivo, pa smo že kar precej prihranili.

KIRA

ges san se pa zaj do suz nasmijala iz toga komentara: Reeeedno dobri časi, nega kaj - kak či bi sladoled skou glažojno lijzo. fenomenalen :D

čriček

To vse so prvi znaki Grškega scenarija bankrota države, ste slišali koliko so železnice v zgubi? Pa bo zopet država primaknila denar, to nasuničuje takšne razmere nas pogubljajo.

przelmuding

Tou je pa ena navadna lopovščina, kme je na televiziji lipou povedo ka se rejcon tou nede poznalo skoraj nika. Zakoj pa te trgovci zdigavlejo cejne, či do mesau plačali isto kak do zdaj. lopovi pa majo izgovor ka do se bole bogatili.

Mraz

"Mraz podatek, da imajo trgovci v Sloveniji 30 % višje marže od evropskega povprečja, pove dovolj, mar ne? Ni treba, da država kaj "da", dovolj je že, da razbije kartele."

Pretirane poenostavitve. Marže sicer so 30 % višje, vendar, po besedah agrarnega ekonomista, ki je delal raziskavo, to ne pomeni, da podražitve ne bi bile nujne za eksistenco trgovskih podjetij. Ugibam, da je za to kriv sistem davkov.

Jumpi

Država-vlada ne bo rekla nič, ker ima neposredno hasek od povečanja cen v obliki davka. Gre posledično za povečanje proračuna.
Nakupe v sosednjih državah pa podpiram iz enega preprostega razloga.
Zadnjič je en stric, tudi na sobotainfo, omenil problem samooskrbe (okoli 40%). S tem dejanjem je jasno in glasno dal zeleno luč, da smo "ranjeni" in s tem nekomu omogočil in nakazal možnost zvišanja cen. Če imamo samo 40% ali pa še manj samooskrbe, bodo itak trgovci prodajali meso tujega izvora, ki ga ni prizadela suša.
Pa poskušajte prizadeti domačega kmeta. Ga ne morete, ker je že itak "ogrožena vrsta".

Mraz

"Če imamo samo 40% ali pa še manj samooskrbe, bodo itak trgovci prodajali meso tujega izvora, ki ga ni prizadela suša."

To bi mogoče lahko trdili, če bi suša prizadela samo Slovenijo (tudi zato, ker je relativno majhna). Ker pa je letošnja suša imela globalne razsežnosti, bo tudi rast cen globalna: če je na enem koncu dober pridelek, na drugem pa slab, to pač pomeni, da bo povpraševanje na "dobrem" koncu toliko večje, s čimer tam sledi rast cen. Podobno bi se cena iraške nafte dvignila, če bi v Rusiji zmanjkalo nafte.

joshy

Glih danes sem v intersparju malo pogledal vitrino z svežim mesom in lahko rečem da je pri dveh tretjinah mesa oznaka "poreklo avstrija" kar pomeni da trgovci že zdaj večino mesa uvažajo iz tujine, ker je naše predrago...

RobertH

Druge izbire ni kot da prelistamo reklame in izkoristiti popuste pri vseh artiklih,ki jih ponujajo naše trgovine....ali pa kot je Tinka že napisala....vsaj enkrat tedensko v Avstrijo po nakupih in na "tank"....Moj oče je napravo življensko napako in mame ni poslušal ko je predlagala,da bi za vedno ostali v Avstriji....Gnes mu je že žal in znankar je mislo ka de TITO večno živel in vodo Jugoslavijo....!!

BorutB

Že pred leti se je gučalo, ka nega manevra s financami na borzi, ka de vse šlo k vragi s tejmi špekulacijami in da se bodo spravili na trge prehrane, energije. Tou je zdaj tu, što pa je mogoče mel moč kaj spremeniti pa je čako...

...avstrijec pride pa odkupi naše meso pa nan proda mesne izdelke...
...avstrijec pride, pokupi pšenico za 20% več kak dajo naši, pa nan proda izdelke...fala bougi ka kmet lejko bar na takši način več dobi...

...v avstriji kolega tanka trenutno falej kak pri nas, 5 eur prišpara na tanku...njemu se splača ker se tan vozi in je usput...
...usput tam znakupi pive, ki so tudi do 50% fajlej v akciji pa tudi skoraj vse ostalo...
...torej gremo v avstrijo tankat in nakupovat...kljub par krat nižjemu standardu. in tu nega logike. ali idejo v takše kredite ka si privoščijo tak standard ka de jih 100x bole vrag vzel kak nas, ali pa se rejsan ne vejmo iti.

..meso? ne prizadene me preveč, mo se pač prilagajali trgu. kot nekoč. kupiš v akciji na količine kot nekoč. smo še tega vajeni, saj so naši starši tudi tak mogli delati. pač pri mlinu kupiš 100 kil moke pa je. pa kruh sam spečeš doma za 60 centov ne pa za 3eur na kilo. plus toga maš rženoga, nej pa z bele moke z nekimi Eji in umetno pobarvan da je črn...morda bomo bolj zdrav jedli na koncu koncev in manj tudi količinsko.

...pa na koncu bomo jedli 5 jedi kot nekoč...žgance, krompir, malo šunke tu pa tam od kmeta kuplene ne sivon trgi...rižo, pa kaj mlečnoga...

...pili bomo bezgov domač sok in sok iz grozdja - domač, ne bomo potrebovali 100 vrst vode z okusi, kajti bezgov sok bo in je tudi super dober...

..in preživeli bomo! morda bo še manj bolezni, ker ne bomo jedli toliko umetne hrane in umetnih pijač...najbolj mi je smešno kako eni s ponosom pijejo pijače xy zero cukra. kot da so boga za keco zgrabili, na etiketi pa prepoznaš od sestavin samo vodo, vse ostalo (kakšen A4 format sestavin v normalnih fontih) pa je strup..

...zakaj ne moreš najti normalnega zvečilna s sladkorjem...zakaj mora biti v vsakem umetno sladilo? ali pa cukri brez sladkorja ... mar se res zobje toliko kvarijo od cukra ka se splača vso to kemijo konzumirati in počasi zapravljati ostalo telo, glavno ka so nas zobje preživeli. te pa po 30, 40 letih umetnih sladil in prehrane pridejo raki takši ali ovakši. kemija se v telesu sešteva in nalaga ... ne gre skozi kot nekaj bio sestavljivega.

taka, ...smo pri temi meso: rešitev?!: dva sousida se naj zgučijta, pa pri kmeti kujpita sakši pol svinje pa je. Pa domače klobasi, pa šunko, pa koline v celoti kak se šika in še ljudje se bomo bolj nazaj radi meli in razumeli, zdaj pa samo sakši drvi v svojoj 'kajeni' s svojin falaton svinjine, ima svinjsko kulturo na cesti in vozi kot bik nabit na volan, gleda pa srepo kak hijena! mogoče pa je tou sam vzrok krize....za razmisliti!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice