Tri največje pomurske občine so predstavile lanske in letošnje investicije v javno infrastrukturo.

Po krčenju sredstev državnega ministrstva za sofinanciranje javne infrastrukture na lokalni ravni se številne slovenske občine namenile manj denarja za tovrstne investicije. Tri največje pomurske občine, murskosoboška, lendavska in ljutomerska navkljub nižji proračunski postavki realizirajo številne projekte na področju javne infrastrukture.

Največja letošnja investicija MOMS-a projekt TCF - Energetika

Mestna občina Murska Sobota je v minulem letu namenila dobrih 1,5 milijona evrov proračunskih sredstev za nekatere izvajane investicije v javno infrastrukturo, med katere se uvršča največja lanska investicija – kogeneracija na Lendavski ulici v Murski Soboti v vrednosti 693.791 evrov. “Dokončan je bil projekt ureditve kolesarskega omrežja in sicer z ureditvijo kolesarske poti z izgradnjo mostu od M. Sobote ( Markišavske ceste ) do Polane, potekala je urditev pločnikov v naselju Kupšinci in Satahovci,” so o nekaterih lani izvajanih investicij pojasnili na MOMS. Med večje lanske investicije še štejemo projekt 3 Parki – 3 Park: dokončanje revitalizacije mestnega parka II faza, dokončanje ureditve novega parka v SOIC in revitalizacije topolovega drevoreda do Rakičana, sofinanciranje projekta Cero Puconci II faza, izgradnja skate parka v vrednosti 20 tisoč evrov, vrtca v Černelavcih v višini 133 tisoč evrov in nenazadnje kotlovnice na OŠ III Murska Sobota.

Občinski proračun MOMS je v letošnjem letu namenil sredstva za 14 investicij: v ureditev pločnika skozi naselje Kupšinci, ureditev mirujočega prometa, prenovo javne razsvetljave, sofinanciranje Cero Puconci II faza, izgradnjo kanalizacijskega omrežja n Pušči – I. faza, sanacijo severnega kolektorja – I. faza, sofinanciranje projekta Vodooskrbe Pomurja – sistem B, toplovod na Kardoševi ulici v višini 49 tisoč evrov, v TCF – Energetika v višini 1,6 milijona evrov, ureditev ŠRC Černelavci, ureditev ŠRC Bakovci in ureditev kotlovnice na OŠ I.

Pestro tudi v Ljutomeru

V občini Ljutomer so v lanskem letu izvedli številne investicije, med največje se uvršča celovita prenova mestnega jedra, za katera je občina pridobila razpisna sredstva v višini 1.539.401 evrov. “V letu 2011 je bil urejen Stari trga in delno Postružnikova ulica v Ljutomeru. Plačana so bila gradbena dela v vrednosti 559.953,00 evrov, stroški nadzora v vrednosti 7.020,00 evrov in oglaševalke storitve v vrednosti 506,00 evrov. V letu 2012 bo urejena Vrazova ulica, Ulica Ivana Kavčica, Užiška ulica, Zacherlova ulica, Ulica Franca Kovačiča in Ulica ob progi. Rok končanja celotne investicije je avgusta 2012,” so pojasnili na ljutomerski občini. Za tekoče vzdrževanje lokalnih cest so bila v letu 2011 porabljena sredstva v višini 184.170 evrov, za tekoče vzdrževanje javnih poti pa sredstva v višini 131.575 evrov. Občina je v lanskem letu obnovila javno pot Hujbar v vrednosti dobrih 26 tisoč evrov, potekal je rekonstrukcija odseka Pristava – Mota ter ureditev pokopališča in kopališča v Ljutomeru. Občani ljutomerske občine so bili v lanskem letu priča še izvajanjem del v Splošni knjižnici Murska Sobota, gradbenih del kanalizacijskega omrežja Šalinci – Krištanci – Grlava ter izgradnje kanalizacije na prispevnih območjih SČN Ljutomer.

V letošnjem letu so v ljutomerski občini navedli naslednje projekte in inveticije v javno infrastrukturo: gradbena dela na zbirnem kanalu Pristva – Stročja vas, rekonstrukcija del na cesti LC 223220 Stročja vas – Podgradje v naselju Stročja vas, izgradnja kanalizacije v Stročji vasi ter izgradnja Zadružnega doma v Cvenu, Izgradnja komunalne infrastrukture na Juršovki in ureditev otroškega igrišča, ureditev odvodnjavanja odpadnih voda v Industrijski coni v Ljutomeru in rekonstrukcija garderob na nogometnem igrišču v Ljutomeru. 

Lendavska občina lani največ proračunskih sredstev za kanalizacijsko omrežje

Občina Lendava je v letu 2011 za javno infratrukturo porabila približno 2,8 milijona evrov. Proračunska sredstva so bila namenjena dokončanju izgradnje III. Faze kanalizacije za naselja Pince, Pince Marof, Benica, Mostje, Banuta Genterovci, Radmožanski in Kamovci, za projekt obnove dvojezične osnovne šole I Lendava, v okviru katerega je potekala prenova telovadnice ter projekt ureditve cestne in turistične infrastrukture na Hotizi.

V letošnjem letu se med večjimi investicijami omenja energetska obnova vrtca v Tomšičevi ulici in novogradnja vrtca v mestnem jedru, obnova ambulante nujne medicinske pomoči v ZD Lendava ter izvedba del pri športno-kolesarskem centru v Čentibi.
 

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
tinka78

Kdaj se bodo pomurski občinski veljaki končno spravili k pameti in začeli dajati v najem strehe stavb v občinski lasti. Občina Koper, se mi zdi, je pred kratkim dala investitorjem v sončne elektrarne v dolgoročni najem strehe stavb v občinski lasti. Pri nas pa veselo postavljajo lesene konstrukcije, da potem lahko na njih postavljajo sončne elektrarne, namesto, da bi izkoristili tisto, kar že stoji.

Vipko
tinka78

Kdaj se bodo pomurski občinski veljaki končno spravili k pameti in začeli dajati v najem strehe stavb v občinski lasti. Občina Koper, se mi zdi, je pred kratkim dala investitorjem v sončne elektrarne v dolgoročni najem strehe stavb v občinski lasti. Pri nas pa veselo postavljajo lesene konstrukcije, da potem lahko na njih postavljajo sončne elektrarne, namesto, da bi izkoristili tisto, kar že stoji.

Ä‘žćčš

Tinka, kolikor vem se na nekaj teh razpisov v MS ni javil nihče. Subvencije države za sončne elektrarne so se precej zmanjšale in se firmam to očitno "več ne splača"

Vipko
tinka78

Očitno je bil razpis narobe zastavljen (beri: občina preveč požrešna). Bi pa lahko, tako kot v Izoli, najeli kredit in sami postavili elektrarne na nekaj stavb.

Mihy

Tinka ti ze znas ka je narobe. Zakoj ne kandidiras za zupanjo. Sodec po tvojih komentarjih bi dobila "veliko" podporo...
Mater od kod ljudem telko "znanja" in poznavanja vsega i svacega

joc69

Tinka je multipraktik :)

stackoverflow

Tinka ne bom se ponavljal. Beri (moje) prispevke v novicah o fotovoltaiki dokler ti ne bo jasno kaj sem želel povedati.

picodirkac

Naj mi Kipšinčari ne zamejrijo, me pa resno zanijma, če je bole potrejben ŠRC v Kipšinci, kak most prejk Ledave na kolesarski stezi proti Markišavcan. Oj , moj župan, pa ga že sereš, je pa tou zatou, ka mij nemamo nikoga v mestnon svejti pa se nišče za nas ne briga, zatou pa mamo kolesarsko brez mousta, dokeč ne prijde do nesreče,prouti Polani, med njivami, pa stojij lejpi, pa ga samo par lidij - rekreatijvcov uporabla. Pa že od nekoga spomenijk za evropske pejneze. Tak slabe vlade smo v MS še nej meli, pa se župan li držij funkcije, kak pijen plouta !!!Ojoj Tunek!

čriček

Upam ka do zamenjali na pol posošene topole ki se nikak ne vživijo v tiste ki bujno rastejo, takšno malomarnost in odnos do tega nasada od občine nebi pričakoval.

Ä‘žćčš

@čriček,

ge san pa mislo ka Komunala ali vrtnarija ma prejk topole. Nej san znal ka župan to zalevle :)

čriček

Upam ka se najde tisti ki de to urejo pa če de to sam soboški župan, svadi me samo to ka so nej na spomlad gda so vidli ka je več kak 30 kom sadik na pol pognalo in to samo spodni del od polovice dale pa so suji, te včasi bi lejko sadike zamenjali z istimi in to takšimi ka so celi pognali, to ka so nej niti tiste suje dele odrezali je pa že malo čujdno in stvar nakazuje na nebrigo zaduženih za vzdrževanje teh dreves.

©®©

Eni ste prav smejšni kak hitro najdete (napačnoga) dežurnoga krivca (picodirkače za mostove po vaseh, čričke za topole).

@čriček
Daj ne motaj, ka nemaš pojma. Nega stanja "na pol drevo pognalo". Je pognalo ali pa se je posušilo. Kelko ges vidim gda mimo bižin so pognale vse sadike. Ene so v rasti naprej, druga bole zadaj. Za eno leto več nede razlike med njimi. Ka če bi sadike prepustil tistim, ka se na to razmijo in se nebi bruko s trditvami o potrebni zamenjavi napol pognanih sadikah.

@picodirkac
vse lokalne stvari po vaseh so v pristojnosti krajevnih skupnosti in plana KS. Občina samo da pejneze KS, program (prioritete) pa postavljajo sami v KS. Tak ka če ti ne pašejo prioritete po KS se obrni na predsednike in člane KS.

Dokejč eni ne razmite lokalne samouprave do vaši komentari o dežurnih krivcih smejšni.

En član v mestnem svetu nemre nika napraviti za svojo vas, ker odloča večina. Tak ka picodirkac šenki polagaš upe v svojoga mestnoga svetnika.

P.S.
Trava na domačem dvorišču mi je gratala žuta. Tudi ges mislim, ka so na občini preveč brezbrižni do toga problema in bi že zdavnaj morali ukrepati :) Picodirkač in čriček, predlagam ka se združimo in idemo protestejrat pred občino... Aja, Tinka mora tudi priti ka mestni upravi razloži ekonomsko računico za javne razpise...

Kak nam je fajn ka bar znamo što nam je za vse kriv. Bar lejko gundžamo tü na forume... lol

marianne1789

boom, you just got owned biaches... :P

quovadis

Few months ago you cut down some very old and beautiful trees. Now you are planting new ones...Brain is a terrible thing to waste...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice