Foto: Peter Dominko
Nafta je v minuli sezoni za las zgrešila drugo mesto, vodstvo kluba pa je poleti pomladilo moštvo. Dejan Dončić je v pogovoru za Sobotainfo poudaril, da ambicije ostajajo enake, naprej pa ga žene tudi ambicioznost Lendavčanov.

Točka je v zadnji sezoni 2. SNL zmanjkala nogometašem Nafte, da bi se v kvalifikacijah za prvo ligo udarili s Koprom. Dejan Dončić ob pogledu nazaj priznava, da si je ekipa dovolila spodrsljaj ali dva preveč.

Razlog za nihanja je našel tudi v nekaj nenačrtovanih odhodih. Tik pred začetkom lanskega prvenstva je Žiga Živko prestopil v ZTE, sredi sezone se je poslovil Roland Paku.

V pomembnih trenutkih je zmanjkalo nekaj širine, a igralcem ne očita ničesar, saj je Nafta dosegla največ zadetkov in igrala lep nogomet. 

Nafta izgubila nekaj nosilcev igre

Po besedah Dončića so pokazatelj dobrega dela tudi poletni prestopi med prvoligaše. Nekaterih nogometašev ni bilo moč zadržati v Lendavi, saj so želili zaigrati še na višjem nivoju, ob tem pravi Ljubljančan.

V Lendavi so, tako kot v praktično vseh drugoligaših, pošteno prevetrili igralsko zasedbo. Omeniti velja predvsem odhod Florijana Raduhe v Celje, Jaka Bizjak je oblekel dres Aluminija, Stjepana Oštreka pa si je izposodil Koper. Ubochioma Meshack, drugi strelec zadnje sezone, se je vrnil v ZTE.

Odhodi: Florijan Raduha (Celje), Jaka Bizjak (Aluminij), Rok Pirtovšek (Rogaška), Tadej Pirtovšek, Ubochioma Meshack (ZTE/MAD), Ožbej Kisovec (Ilirija), Kevin Körmendi (Csakvar/MAD), Tim Židan (Bilje), Lucian Pozsgai (Olimpija Dolga vas), Stjepan Oštrek (Koper/posoja).

Prihodi: Marsel Stare (Tabor Sežana), Žan Florjanc (Fužinar), Aljaž Cotman, Žan Kumer (Triglav Kranj), Erik Burai (Mezőkövesdi), Daniel Szökrönyös (ZTE/MAD), Stefan Moćić (Celje), Bence Szabo (ZTE/MAD).

Dončić stavi na mlade

Modrim so se pridružili predvsem mladi in dokazovanja željni nogometaši. Lendavski strateg dobro pozna Žana Kumra in Marsela Stareta, s prvim je delal v Kranju, drugi pa je tudi pod njegovim mentorstvom zrasel v mladinskih selekcij Domžal.

»Marsel Stare je mlad igralec, bivši reprezentant mladinskih selekcij. Iz Domžal se je preselil v Tabor, imel je nekaj smole s poškodbami. Gre za igralca, ki lahko ponudi še več, kot je doslej. Kot sem že dejal, verjamem v mlade igralce, prepričan sem, da bo dal velik doprinos našemu moštvu.«

Članski ekipi se je pridružilo tudi nekaj mladincev, pod vodstvom Dončića bosta do nadaljnjega trenirala Marko Čuček Bezjak in Antonio Martinjaš

»Pri mladih igralcih gledam predvsem na to, če so fizično in psihično pripravljeni. Če imajo to kakovost, ni bojazni. Tudi pri Triglavu sem priložnost namenjal mladim igralcem, kot trener pa moram verjeti in v igralcu prepoznati, da lahko igra na tem nivoju.«

Kdo bo zapolnil luknjo v napadu?

Lendavčani so v minuli izdaji 2. SNL zabili 60 zadetkov, največ v ligi, polovico so jih dosegli Ubochioma Meshack, Stjepan Oštrek in Jaka Bizjak, ki niso več del kluba. Kdo jih lahko zamenja?

»Vsi trije so kakovostni igralci, vendar je v življenju tako, da nekdo gre in drugi pride. Pred nami je nova zgodba z novimi igralci in na to se moramo osredotočiti,« pravi Dončić in v napadu opozarja na Nermina Haljeto, Vedrana Vinka, Mihaela Rebernika in Marsela Stareta.

Sprememba se bo zgodila tudi med vratnica. Florijana Raduho bo v golu zamenjal Aljaž Cotman, z nekdanjim vratarjem Maribora pa se bosta borila še Marko Galoši in še en novinec Stefan Močić. 

Konkurenca v moštvu prinaša napredovanje, dodaja Dončić, obenem pa verjame, da bodo novinci ekipi dali dodatno kakovost.

»Ekipi smo priključili mlade igralce, ki so v bivših klubih igrali pomembno vlogo, zato že imajo izkušnje. Strokovno vodstvo verjame v njih. Lahko ustvarimo uspešno zgodbo, za vsakega novinca pa je potrebno verjeti, da lahko napreduje individualno, s tem pa raste tudi klub.«

Ambicije ostajajo nespremenjene

Oseminštiridesetletni strokovnjak, ki je dolga leta deloval v Domžalah, pričakuje, da bo uvod prvenstva zaradi številnih menjav v drugoligaših izjemno zahteven. Realno sliko razmerij moči med klubi bi lahko dobili šele okoli desetega kroga.

»Težko je karkoli napovedovati, saj je bilo veliko sprememb, tako na igralskem kot organizacijskem področju. Igralci so se premešali po klubih, veliko je mladih nogometašev. Zadnje prvenstvo je bilo skrajšano, mi pa že komaj čakamo, da pričnemo sezono.«

Čeprav rošad ni manjkalo niti v Lendavi, pa pričakovanja pred novo sezono niso nič manjša. Pripravljalne tekme so dale dober obet, Nafta je dobila šest od osmih preizkušenj.

»Pričakovanja so vselej na najvišjem nivoju, vsak trener želi biti čimvišje na lestvici. V ekipi je precej novih igralcev, v določenih situacijah se morajo še prilagoditi na nove zahteve. 

Tudi zato smo odigrali veliko pripravljalnih tekem. S tem smo skušali novincem pomagati, da se čimprej vklopijo v moštvo in da ohranimo tisto, kar nas je vselej krasilo. Želimo igrati napadalen nogomet in dosegati veliko zadetkov.«

V Lendavi se počuti kot doma

Dončić na vprašanje, če je letošnja ekipa Nafte boljša ali slabša od lanskoletne, odgovoril, da bo to vidno po prvih ligaških preizkušnjah. Verjame pa, da lahko s svojimi varovanci igra hiter in atraktiven nogomet, a opozarja, da novinci potrebujejo še nekaj časa za prilagoditev na nove zahteve in zakonitosti v igri.

So pa v Lendavi ohranili visoka pričakovanja, tudi zaradi ambicij in strasti, ki jih kažejo prebivalci mesta in okolice. Ti so motivacija tudi za trenerja članske ekipe modrih.

»Vsi v mestu pričakujejo in želijo, da smo na najvišjem nivoju. Za to se trudimo vsi v klubu, skušamo zadovoljiti Lendavčane, ki živijo za nogomet. 

To je največja strast in navdihuje tudi mene. Ljudem ni vseeno, želijo nekaj več in to je motivacije tudi za nas trenerje. V takšni sredini je potrebno biti ambiciozen.«

Dončić ob koncu pogovora še doda, da se je v Lendavi, kamor se je preselil sredi sezone 2019/20, praktično že udomačil, čeprav dvakrat tedensko še vedno obišče družino v prestolnici.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sijo1972 (nepreverjen)

Ajde Nafta potrudite se in pridite v prvo ligo ka bomo spet gledali prekmurske derbije

qzle (nepreverjen)

Eh moj Dončič, zabredel si ti v Lendavi..no ja, dokler imaš zagotovljen keš, vztrajaj.

Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Južnjaki v sloveniji so isto kak cigani... Tak pomale be se ta šlepale. Samo delale nebi🙄

akademik (nepreverjen)

Bravo Nafta. Čestitam na podmladku. Čisto vsi igralci so iz šole nogometa slavne Puškašove akademije. Da ne govorim, da so vsi Lendavčani. Propad.

Zemla nuca gnoj (nepreverjen)

Df bo pa baje generalni menedžer v ekipi luzerjev...

Starejše novice