Kaj imajo skupnega vlečenje vrvi, streljanje živih golobov in sinhrono plavanje s samim seboj? To so bizarne in pozabljene športne discipline, ki so nekoč navduševale gledalce olimpijskih iger in prinašale odličja.

Pobrskali smo po bogati zgodovini olimpijskih iger in pripravili izbor olimpijskih športov, ki so utonili v pozabo. Nekateri od njih so res bizarni. Ste vedeli, da so nekoč olimpijske medalje podeljevali tudi za pesmi, risbe in kipe? 

Spoznajte nenavadne olimpijske športe, ki jih je povozil čas. 

Vlečenje vrvi

Vlečenje vrvi se je na olimpijskih igrah pojavilo petkrat med leti 1900 in 1920. Dve ekipi, ki sta vlekli vrvi v nasprotnih smereh, sta poskušali nasprotnike povleči čez črto, ki ločuje ekipe. 

Takrat je lahko na olimpijskih igrah sodelovala več kot ena ekipa iz vsake države, tako da je vse kolajne lahko pobrala ena država. To se je zgodilo leta 1904, ko so Združene države Amerike pometle s konkurenco in na domačih tleh osvojile vse tri medalje. Štiri leta kasneje so stopničke zasedle tri britanske ekipe. 

Zlata medalja je takrat pripadla ekipi policistov, a njihov uspeh je bil kontroverzen. Američani so protestirali nad tekmečevo obutvijo. Kot navaja poročilo, je ekipa policistov tekmovala v težkih čevljih, ki so jim olajšali pot do zmage. 

Vir: Wikimedia

Čeprav je vlečenje vrvi danes bolj ali manj le še kratkočasna aktivnost, se je šport potegoval za ponovno uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. Japonski organizacijski komite predloga ni uvrstil v ožji izbor. 

Streljanje živih golobov

Da, prav ste prebrali. Na olimpijskih igrah v Parizu leta 1900 so se odvijali številni čudni dogodki po današnjih merilih. Zagotovo najbolj izstopa streljanje živih golobov.

Zmagovalec je bil tisti, ki je sestrelil največ ptic. Ubitih naj bi bilo skoraj 300 ptic, tekmovalno igrišče pa naj bi bilo posuto s krvjo in perjem. 

Ta krvoločni šport se je začel in končal leta 1900 v Parizu. Šport je na olimpijskih igrah gostoval le enkrat in se nato ni več nikoli pojavil, saj so ga označili za preveč krutega. 

Tekmovalci v streljanju živih golobov: Maurice Fauré iz Francije, Léon de Lunden iz Belgije, Donald Mackintosh iz Avstralije (vir: Wikimedia).

Skok v višino z mesta

Skok v višino je olimpijska disciplina vse od prvih iger moderne dobe leta 1896. Do leta 1912 pa so tekmovali tudi v skoku v višino z mesta, torej brez zaleta.

Šampion tistega časa je bil Ray Ewry, ki je z mesta preskočil kar 1,65 metra visoko postavljeno letvico. 

Povsem enako usodo je doživel tudi skok v daljino z mesta. 

Plezanje po vrvi

Plezanje po vrvi je bilo prisotno že na prvih sodobnih olimpijskih igrah leta 1896 v Atenah in je bilo del gimnastičnega programa. Prva leta je predvsem štel umetniški vtis, a je tega kasneje zamenjala hitrost plezanja in višina, do katere je tekmovalec priplezal. 

Dvoboj s pištolami

Ob dvoboju s pištolami verjetno vsi najprej pomislimo na divji zahod in vesterne, a ste vedeli, da so se nekoč streljali tudi na olimpijskih igrah? Na tekmovanju sta sodelovala dva močno zaščitena moška tekmovalca, ki sta streljala drug na drugega z voščenimi naboji. 

Šport je bil predstavljen na igrah v Londonu leta 1908 in na igrah v Stockholmu leta 1912 ter ni bil del uradnega tekmovalnega programa. 

Vir: Topend Sports

Enoročno dvigovanje uteži

Ta vrsta dvigovanja uteži je bila na olimpijskem programu v letih 1896, 1904 in 1906. Tekmovalec je izvedel tri dvige z vsako roko, zmagal pa je tisti, ki je dvignil največ kilogramov.

Kolesarjenje v tandemu

Kolesarski šprint na 2000 metrov je bil nekoč zelo priljubljena disciplina. Prvič je bila del olimpijskih iger leta 1908, nato pa je bila prisotna med leti 1920 in 1972. 

Čeprav je na prvih tekmah v tej disciplini nastopilo le malo držav, se je število sodelujočih kasneje povečevalo. Na zadnjih dveh olimpijskih igrah je sodelovalo v letih 1969 in 1972 je sodelovalo 28 kolesarjev iz 14 držav.

Najuspešnejši državi sta bili Francija in Italija, obe sta zlato medaljo osvojili trikrat in dvakrat bronasto. 

Solo sinhrono plavanje 

Šport, katerega ime deluje precej nasprotujoče, se je na olimpijskih igrah prvič pojavil leta 1984 in si mesto prislužil še na igrah v Seulu štiri leta pozneje in znova v Barceloni leta 1992.

Tekmovalec ni plaval sinhrono s sotekmovalci, ampak so bili njegovi gibi »sinhronizirani« z glasbeno spremljavo. 

Solo sinhrono plavanje je nato spremenilo svojo nenavadno ime, danes se imenuje umetnostno plavanje, zato se disciplina zdaj sliši veliko manj čudaško in ne več kot prvoaprilska šala. 

Smučanje za konji

»Skijoring« je zimski šport, pri katerem človeka na smučeh vleče konj, pes ali motorno vozilo. Njegove korenine so na Norveškem in Švedskem. Kot predstavitveni šport se je pojavil na zimskih olimpijskih igral leta 1928 v St. Moritzu.

Tekmovanje je takrat potekalo s konji, ki so smučarje vlekli po zamrznjenem jezeru. 

Šport se po tem letu ni več nikoli pojavil na olimpijskih igrah. Čeprav pri nas ta šport poznajo le redki, je danes še kako živ, predvsem v Severni Ameriki. 

Vir: Wikimedia

Plavanje z ovirami

Ob streljanju živih golobov se je leta 1900 prvič in zadnjič na olimpijskih igrah pojavil še en nenavaden šport. Na programu je bilo plavanje z ovirami. 

Tekmovalci so na reki Seni morali preplezati hlod in vrsto čolnov ter nato pod vodo plavati še pod drugo vrsto bark.

Umetnost na olimpijskih igrah? 

Za konec še najbolj nenavaden »šport« od vseh, ki so bili kdaj del olimpijskih iger. Danes le malo ljudi ve, da so med letoma 1912 in 1952 na olimpijskih igrah tekmovali tudi umetniki. Ne samo v športnih disciplinah, takrat so se za medalje borili tudi v umetniških, kot so kiparstvo, arhitektura, književnost in glasba. 

Leta 1912 v Stockholmu se je na stopničke povzpel Walter Winans in postal prvi dobitnik zlate olimpijske medalje za kiparstvo. Pred tem je osvojil že dve medalji v streljanju.

Madžar Alfréd Hajós je osvojil dve medalji v plavanju, nato pa še eno za arhitekturni načrt stadiona. Omenjena »športnika« sta edina, ki sta osvojila medalje v športu in umetnosti. 

Jean Jacoby je edini umetnik, ki je osvojil dve zlati medalji (vir: Wikimedia).

V štirih desetletjih so podelili 151 medalj za izvirna umetniška dela s športnimi motivi. A tekmovanja v umetnosti so vseskozi ostajala v ozadju športa. Bila so kaotična in pogosto spreminjala pravila, prav tako je bilo zelo nezanesljivo ocenjevanje del. 

151 medalj, ki so jih podelili v umetniških disciplinah, je bilo nato povsem izbrisanih iz olimpijskih lestvic in arhivov. Prejete medalje se tudi ne štejejo k skupnemu seštevku medalj, ki jih je prejela posamezna država.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
z.all (nepreverjen)

in hitrostno naziranje hamburgerjev.

detroit

zanimivo
kolesarjenje v tandemu....
nekoč ja, smo vozili v tandemu na repici ali pa na štangi kolesa kakšno mlado.

https://m.youtube.com/watch?v=NauLkNZiJrc

Gggvbbbhb (nepreverjen)

Vas lažnive medije doj strlite s pištolof ker drugo si ne zaslužite gnoji pohabljeni lažnive

100-100 (nepreverjen)

Tebe pa trbej, čin prle odpelati k psihilogi, ovači si boš , še kaj napravo.

In reply to by Gggvbbbhb (nepreverjen)

Starejše novice