Novi varčevalni ukrep na področju kulture je posegel v sodobni ples, vlada je prav pred pričetkom največjega slovenskega festivala tovrstne umetnosti ukinila Center sodobnih plesnih umetnosti.

Vlada je na zadnji seji sprejela sklep , s katerim se pričakovano ukinja javni zavod Centra sodobnih plesnih umetnosti - CSPU, ki je bil ustanovljen komaj julija lani. Eden izmed številnih ukrepov na področju kuture bo vladi po izračunih prihranil 660 tisoč evrov letno, učinke pa bodo po besedah nekdanjega v.d. direktorja zavoda, Matjaža Fariča, kulturniki začutili ne samo na področju financiranja, ampak bo viden tudi psihološki odraz.

Nadaljevanje varčevalnih ukrepov na področju kulture

V luči pričetka enega največjih plesnih dogodkov v Sloveniji, festivala Fronta, je vlada ponovno uvedla varčevalne ukrepe na področju kulture, tokrat je bil na vrsti omenjeni center. "Nasprotovanje politike se je čutilo že ob ustanavljanju pod Pahorjevo vlado, v ozadju pa je bilo čutiti tudi močno lobiranje s strani vplivnih kulturnih managerjev proti ustanovitvi. Sama ukinitev ni prišla tako napovedano, saj se je to že vedelo od nastopa nove vlade," meni Farič in dodaja, da je delovanje centra predstavljalo stalnost in lažji razvoj plesnih umetnosti. S selitvijo domene sodobnega plesa na nevladne organizacije bo na voljo tudi manj državnih razpisnih sredstev, pravi nekdanji prvi mož zdaj že ukinjenega centra.

Močen vpliv na nevladni sektor

Ukrepi vlade so z varčevalnim zakonom močno skrčili ali ukinili delovanje nekaterih kulturnih zavodov ter organizacij, začevši z ukinjanjem ministrstva, na kar so se odzvali številni zaposleni na področju umetnosti. "Umetniki smo bili v primeru Centra samo kmetje na šahovnici politike. Vsebina ni bila pomembna. Če je vlada Center pravkar ukinila, ga najverjetneje nekaj časa ne bo imela niti namena ustanoviti. Prej je bilo upanje, da se bo nekaj spremenil. Sedaj vemo, da bo stanje enako, če ne še slabše, saj se varčevalni ukrepi močno poznajo tudi v nevladnem sektorju," glede ukrepov še dodaja Farič.

Težje do evropskega denarja

Pomanjkanje državnega okrilja pri sodobnem plesu bo imelo vpliv pri sami produkciji, ukrepi pa so po besedah govorca vplivali tudi na spremembe na področju samozaposlenih in pridobivanju evropskih sredstev. "Veliko težje je pridobivati sredstva iz tujine. Če ima slovenski proračun na razpolago manj sredstev, pa bi vsaj z določenimi mehanizmi lahko olajšali pridobivanje mednarodnih sredstev, ki so še na voljo drugje. Z ukinitvijo Centra sodobnih plesnih umetnosti je vlada naredila tudi simbolno potezo. Posredno sporoča, da slovenski dosežki s področja sodobnega plesa za kulturno politiko niso dovolj relevatni."

S spleta

Komentarji (43)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
tinka78

Potrebno je zategovati pasove pri stvareh, ki niso nujno potrebne za preživetje. Center sodobnih plesnih umetnosti je sigurno ena izmed takih zadev. Se strinjam, več bo potrebno preložiti na nevladne organizacije, več bo potrebno vložiti prostovoljnega dela. Vendar naj je tako tudi v športu. Ne pa da se v teh časih gremo neke velike investicije v športne objekte, namesto da bi investirali v izgradnjo drugega tira železnice, poglobitev kanalov v luki Koper ter ostale pomembne razvojne projekte.

blindluck88

Drugi tir železnice pa je daleč nabolj nepotrebna investicija.... LOL

makovec

za celostni razvoj je vsekakor pomembnejša, kot pa športni objekt :) lol-anje več ni moderno LOL

samosim84

Zakaj je potrebno zategovati pasove? Tinka, le kako ta naj človek razume???
Zategovanje pasov je iracionalna in najbolj pretkana prevara, ki so si jo izmislili neoliberalni botri začenši s Friedmanom in Hayekom v začetku 80. In v slabih tridesetih letih je njihov stroj očitni uspešno opral možgane in tudi iz ljudi, ki živimo v skrajni provinci(Pomurje), naredil pohlevne in za vodji capljajoče ovce.
Realnost je taka, da naše potrebe in želje kreirajo in sporžajo umetni dražljaji, ki si jih sprevržene elite vedno znova izmišljajo. Vladavina dolga, pomanjkanja in varčevanja ima že nesluteno moč in vpliv. In glede na pohlevnost, apatičnost in vdanost v usodo, ki veje tudi iz Tinkinega komentarja, nam ne sme biti vseeno. Dokler sami pristajamo na krojenje vsakdanjega kruha, si bomo težko kaj izborili. Danes ukinejo Center za sodobni ples, jutri kakšno drugo institucijo. Potem nam počasi prepovejo pridelavo hrane in tako dalje do bridkega konca ... Ko ne bo več teles, na katerih bi se pasovi sploh lahko zategovali ...

_racija_

Naj raje politiki odrežejo kakšen % od svoje plače! Dvomen ka bi se jin tak fejst poznalo na življenskon standardi...nej ka pa idejo ukinjat ministrstvo za kulturo in režejo finance na področjih kera ti včasih polepšajo den in ti odvrnejo misli od toga v kakšon propadi smo... mislen ka bi več haska bilo če bi ukinili ministrtvo za zamejce ali ka je že, ker ga državljani RS definitivno ne nucamo...aja te bi Ljudmilo trbelo dati na nekšo delovno mesto ge bi mogla dejansko neka delati in tudi kaj razmišljati...nej to nebi šlo...:P

2304

Iskreno upam, da bo država enkrat te zasebne zavode, ki živijo skoraj izključno iz javnega denarja objavila na SUPERVIZORJu.

Potem bodo državljani hitro ugotovili, da jim prav nič ne manjka.

Mraz

Nekateri bi očitno tudi na Antarktiki bili prepričani, da je zastonj malica njihova naravna pravica.

"Zakaj je potrebno zategovati pasove?"

Zato, ker je enaka poraba, kot v času debelih krav, in ob negativni rasti BDP-ja, nevzdržna. Proračunski primanjkljaj je zato velikih 6 % BDP-ja na letni ravni (priporočila v EU so maksimalno 3 %, mimogrede). Mednarodni finančni trgi ob nesprejetju prepotrebnih strukturnih reform ter ob dejstvu, da se ne zadolžujemo zato, ker bi povečali investicije, ki bi prinašale rast (ampak zaradi zavoda kot je npr. tale in zaradi plač v javnem sektorju, ki so nesorazmerne s spremembami prihodkov proračuna), začnejo dvomiti, da bomo ta dolg odplačali - s tem rastejo obresti na državne obveznice, iz katerih se država financira, ter s tem letni proračunski primanjkljaj (pospeševanje zadolževanja). Nadalje sledi rast donosnosti obveznic do te mere, da jih nihče več ne bo kupoval (ne bodo verjeli, da bodo obveznice kdaj poplačane – grška varianta). In takrat več ne bomo mogli odplačevati svojih tekočih obveznosti (plače, obresti ipd.) – bankrot.

Saj nam to ves čas dopovedujejo domači in tuji ekonomisti, vendar vse kaže, da brez učinka. Nekateri raje prisluhnejo teorijam zarote.

_racija_

no fajn ka si povzel, ali pa z nekec skopero, to ka eni lajnajo že...kar en čas...:) "zategovanje pasov" ja, samo na kakši način? to metanje čunt mi ide že resno na živce... varčujejo na takši banalen način ka jih je lejko samo sran...

Daddy_Cool

No te pa vi znalci razložite kak se špara

crt (nepreverjen)

"Umetniki smo bili v primeru Centra samo kmetje na šahovnici politike."

to je zelo normalno, saj ste od iz proracuna, ki ga politika sofira, tudi prejemali denar. v gostilni vsakdo razume, da tisti, ki placa, tudi izbira muziko, ko gre za raven drzave, pa je to nenadoma zelo tezko razumeti in je vsak prejet denar razumljen kot vecna pravica.

Vipko
Truplo

Mraz je lepo razložil, zakaj se naj špara. Kako se naj špara, pa so različni pristopi, načini. Pač odvisno od vsake vlade posebej.

Eni ukinejo to, drugi bi verjetno kaj drugega. Meni osebno nič ne manjka, ker se je ministerstvo za kulturo dalo pod ministerstvo za šolstvo in da se ukinejo določene inštitucije, kakor je tale za ples. Drugim to manjka. Ker so se ravno končale olimpijske igre... nihče se ni spotaknil ob dejstvo, da nismo imeli olimpijske hiše... Po mojem smo jo tam in takrat veliko bolj rabili, kakor marsikateri agencijo, katero vlada ukinja ali jo je že.

To kar piše Racije je zame bedarija... veliko nas je raztrosenih po svetu in vedno smo imeli ministrstvo, katero nekoliko skrbi tudi za naše izseljence. Dobro, mogoče ne rabimo ministrstva, nekaj pa. Verjetno tudi drži, da to ministrstvo nima veliko zaposlenih? Tako, da nekateri nakladate vsepovprek samo zato, ker nekaterih ministrov enostavno ne marate oz. ste nastrojeni proti Cerkvi, katere viden predstavnik je tudi ga. Novakova.

Plemeniti

Lahko bi začeli šparati tudi z ukinitvijo plačevanja prispevkov cerkvenjakom. Pa ministrstvo za Slovence po svetu je tudi eno veliko vstran metanje denarja. Pa konec koncev tudi banke, ki so v državni lasti. Denar nosimo tja v kamionih, izginja pa na zadnja vrata.
Če bi banko prodali KBC ali kateri drugi tuji banki, zdaj nebi bilo ne duha ne sluha o raznih nasedlih kreditih, visokih regresih, nagradah za kao uspešno vodenje in podobnega vstran metanja denarja.

Vipko
Truplo

Plemeniti, vse to drži, vendar nam je odpeljal več ali manj tudi predzadnji vlak. Kaj je sploh na zadnjem?

Za prodajo bank ali kakšnega podjetja, kjer ima država lastniški delež ni bilo nikoli političnega soglasja. Ne glede na to, katera opcija je vladala. Sedaj je itak vseeno... npr. Nema Lošije Banke ne bo kupil nihče, prav tako verjetno niti NKBM.

Kar se tiče plačevanja prispevkov duhovnikom (mislim, da so tudi to letos zmanjšali) in morebitno ukinitev Ministrstva za Slovence po svetu pa to ne znese kaj veliko. Kot sem napisal... to ministrstvo je potrebno, ne moremo pustiti naših izseljencev na cedilu. Imam zelo daljne sorodnike v Avstraliji in verjemi, radi pridejo domov, večkrat grejo na veleposlaništvo kaj urejat in so tudi veseli, če jih obišče kakšen minister. Sicer z veleposlanikom Balažicem niso ravno najbolj zadovoljni, ampak to pustimo.

Plemeniti

Za vsako stvar se kupec najde, vprašanje je samo cena. Za NLB in NKBM bomo zdaj zaradi političnih spletk pač stržili dosti nižjo ceno, kot bi lahko pred leti. Če ju bomo sploh kdaj prodali.
Veleposlaništva naj ostanejo, sploh tam kjer je dosti Slovencev izseljenih. Ministrstva za Slovence po svetu dolgo nismo imeli pa jim tudi ni nič manjkalo. Ja, vse to so dokaj male številke, ampak tudi plesni center je bil mala številka. Kamen na kamen palača.

Vipko
Truplo

No ja, če že primerjaš tale plesni center in ministrstvo za Slovence po svetu - verjetno je tole drugo vseeno bolj pomembno?

Podobnih zadev kakor je tale plesni center... je kar veliko in kot praviš - kamen na kamen palača. Vsaj meni tale plesni center ne bo manjkal niti promile enega procenta... Vse preveč se razni kulturniki zanašajo na državno pomoč in sredstva. Naj grejo na trg in najboljši bodo sigurno obstali? Marsikateri pesnik ali pisatelj računa, da bo komot živel od tega, da na leto napiše dve pesmici ali eno črtico? Moje mnenje!

MacUser

Hja ne ven, če je tou šparanje, ka mamo na drugi strani dvej operi. Opera je najdražja umetnost. Mamo tri simfonične orkestre plus dva operna. Pa vsi nemajo popolne zasedbe, tak ka eni špilajo v trej, pa na trej koncaj vličejo plačo pa honorare.
Mislin, ka bi lejko mi meli dosta toga, samo enkomerno razporejeno po cejli kulture. Zaj pa mamo na eni strani dosta na drujgi pa nika.

_racija_

Če sos e izselili jin je očitno nej pasalo biti v naši državi in so raje v eni drugi, zakoj bi imeli te še tu pravice? saj pa ne plačajo davkov! :P če bi plačevali davek ali takso ali whatever za to ga naj majo, ge ga ne nucan pa man tudi sorodnike v tujini...maš veleposlaništvo ka ti ureja te stvari če ka nucaš...

cashualcash

@ Truplo...znan ka ti je tou že doktor pravo, ampak zgleda ka ne razmeš...ti si betežen!!!

Vipko
Truplo

Gornji, ti si lažnivec, ker trdiš nekaj, kar ni res. Meni vsaj v zadnjem letu dni ni noben doktor povedal, da sem bolan.

Zdrav sem kot dren... srce dela v redu, kondicija solidna, teža tako, tako, holesterol v mejah, pri krvodajalski akciji tudi nisem bil slabokrven, počutim se odlično.

Tako, da se zadavi!!! Ti in tebi podobni... Sicer pa se smešiš: napiši, zakaj sem bolan... kaj sem napisal tako čudnega, nesprejemljivega. Ta mi idioti tako iz ozadja (ker ne vem kdo so, oni pa točno vejo, komu pišejo) nekaj očitajo, je najmanj nizkotno in nebontonsko!

Vipko
Truplo

Racija... ti sorodniki (pa niti niso, to je tako v šali povedano 95. koleno) so pobegnili iz države mislim da 1955 leta, ko sta takrat fant in dekle nekje pri Radgoni preplavala reko Muro. Šest mesecev sta bila v nekem centru za izbeglice v Avstriji, nato v Avstralijo. Nekje 1970 leta se jima je pridružil še drugi zakonski par (je pa zanimivo, da sta dva brata poročena z dvema sestrama). Seveda so prišli v Avstraliji na svet tudi otroci... Velikokrat oz. po zmožnosti se vračajo domov... in radi imajo, kar je tu. Hčerka enega od para ve bolje peti slovenske narodne, kakor jaz. Tam v Camberri imajo slovenski klub in se srečujejo in ohranjajo spomin in še kaj na donovino, za drugo generacijo pa to pomeni neko oddaljeno domovino staršev...

Ne glede, zakaj so domovino zapustili je prav, da imamo neko službo, ministrstvo, katero skrbi tudi za povezavo med nami. Moje mnenje!

BuLsHiT

a buci buci

Marduk

Nekaj za premislek za naše umetnike:
"Ko mi je bilo lepo in sem živel prijetno in je vse lepo pelo, je bil to zame jalov čas, ko sem se mučil, sem kaj napisal, kajti muka te zresni in naredi človeško." (Ivo Andrič)
Pa, če še to povežem z Borisom Pahorjem, ki danes praznuje 99 let - disidentom, za katerega je težko verjeti, da mu je bilo v življenju z rožicami postlano...
Naj se malo zamislijo in naj se malo zamislijo ljudje keri zdaj jamrajo in ne vidijo perspektive - naj si prečitajo Kolimske zgodbe (Varlam Šalamov) in izluščijo iz tega srž, česa vsega je človek zmožen prestati in vseeno živeti človeško.
Kopf hoch!

_racija_

fajn ka si predstavo svoje družinsko drevo in to prečudovito zgodbo delil z nami...kak so kaj? kda pa pridejo?:P neasimilerani folk je še najbokši, ide se izseli koristi vse dobrote nove domovine, prilagoditi se pa nešče... ka ti pišeš iz slo ali si tudi že za mejo...? :P neven komi na čast nucajo ministrstvo, za folkloro?

BuLsHiT

to ministrstvo bi se komod dalo pod zunanje samo je pac ludi ljudmili trbelo nekso ministrstvo dati, ka de ja pridno klacila tisto ka JJ sce

Vipko
Truplo

Če bi vidva frajerja malo bolj trezno brala, namesto da samo pljuvata, bi ugotovila, da to meni niti niso neki sorodniki. Pač dva polbratranca po materini strani. Kljub temu, da so ostroci tam rojeni pa še vedno za silo govorijo predvsem prekmursko, kar bi vsaj jaz pozdravil. Vidva itak vse vesta, še najbolje pa pljuvati. Malo tekmujta, kateri pljune dlje, predlagam pa vama, da se postavita eden proti drugemu.

Če se dobro spomnim, smo imeli vedno ministrstvo za Slovence po svetu? Torej to ni neki unikat Janševe vlade. Po svoje sicer drži, da bi lahko namesto tega ministrstva skrbelo za izseljence zunanje ministrstvo, ampak tako je. Kaj bi takega pridobili brez tega ministrstva, meni ni jasno? Kontra se seveda "vseznalca" ne sprašujeta, čemu smo imeli v prejšnji vladi dvoje ministrstvo za šolstvo in koga se potem tam rivalo. Jan, nekateri si pred svojim pragom niste sposobni pomesti.

Tako po svoje ni vredno, da se kontrakomentira vajino zlobno pisanje. Se vidva obesila ali zadavila, naši ljudje širom po svetu ne glede na vzrok izselitve še vedno imajo radi prvotno domovino in se zanjo zanimajo. Sploh ni point, koliko haska mi imamo od tega. Marsikateri naš človek je v novi domovini nekaj dosegel in na to smo lahko ponosni. Žal so oni čedalje manj na svojo prvotno domovino... vse, kar se dogaja nam ne služi na čast. Pa to spet ne gre iz moje glave, niti njihove. Vse padajoče bonitete, naša neverodostojnost, visljevanje in vzdigovanje komunizma nam res dvigajo spoštovanje po svetu? Malo morgen!

Iz vajinih postov veje čista zloba, zato dalje več ne bom takšnemu pisanju repiliciral.

BuLsHiT

idi se rajsi ednok k nekosmi psihiatri ka ti nekse tablete da, ka ta tvoja prestrasenos pred komunisti je nej normalna vec

_racija_

ščeš povedati ka mo se pražila v pekli...? :) ti svoje poste pogledni malo pa boš vido ka sam sebi kontra gučiš...ti bi bil primeren za politika...

marianne1789

@truplo

bonitete nan kaplejo zavolo Janše, keri paranoično straši z grškin scenarijon!

in če se lejko ministrstvo za kulturo gladko ukine (kero je, glede na tvoje poste, rejsan bilo nesposobno..), te se lejko samostojno ministrtvo za peščico lidi v državaj n1000 km kraj, še ležje...

Resno misliš, ka nebi prihranili nekaj stotisoč evrov letno, če nebi pripojili to ministrvo zunanjemu ministrstve? Ali pa pač nej trbej, zato ka ga je janša nej ukino? Mogoče pa strici iz ozadja lobejrajo proti ukinitvi xD

telko o pucanje pred svojin pragon (no pa še vdari eno o prejšnji vladi)

Mraz

"bonitete nan kaplejo zavolo Janše, keri paranoično straši z grškin scenarijon!"

Ja, podobnost ekonomskih kazalcev z Grčijo je pa zgolj naključna. Sicer lepo, če ste nekateri takšni optimisti glede naše ekonomije (sicer vem, da tega ne morete utemeljiti s številkami), da za padce bonitetnih ocen krivite le izjave Janše, a je včasih bolj koristno biti realist. Mimogrede, ravno zadnjič sem preletel članek o tem, kako je lahko pretiran optimizem pri vožnji z avtomobilom škodljiv. :)

marianne1789

Bush je leta 2002 obiskal Japnosko in na tiskovni konferenci izjavil, da sta z japonskim premierjem govorila o 'devaluacijski temi.'... Japonski trg se je začel skoraj rušiti, naslendji den kabinet Busha povej, ka je Bush ščeu povedati, ka sta gučala o 'deflaciji'... in samo ena besejda je povzročila paniko na trgaj...

Zaj pa janšo si do počitnic nej čiu drujgo kak, *grški scenarij de tu*, *FP je zadnja rešilna bilka*, *država de v bankrote itd*...

Zaj mi ti povej, ka dejansko vrvleš ka Janša z ustvarjanjon izrednih razmer ne škoduje bonitetnin ocejnan??

Te mi pa ti povej v številkaj, zakoj gibimo bonitetne ocejne? Ka gučimo ojojoj in vse upe prelagamo na en ustavni predlog?

Če bi janša pravo, ka; se parlament sicer sooča z teško situacijo ampak sprejemajo utrezne zakone, za zagon gospodarstva in da so že sprejeli zakon o fiskalnem pravili, da pa bodo v prihodnje še bolj sodelovali z opozicijskimi strankami, saj verjamejo, da bodo našli skupen jezik.

In neje tou bole pomirjujoče za trge in bonitetne ocejne, kak pa stavlanje vsega na eno kocko (nej se slepiti, saj nan tudi zlato pravilo nede drastično zdignolo bonitetnih ocen) in sakodnevnoga strašenja lidij; *to je naslednja grčija*, če s ene sprejme toga predloga.

janša pač zaj išče nekšo stvar, ka lejko pa t prston pokaže na drujge in povej oni so krijvi, ka so nej sprejeli toga zakona... ko da konkretne številke ne lažejo (!!!). Ker do zaj je pokazo nenormalno varčevanje pri socialno najšibkejših, razmetavanje denarja pri podjetjih v drečih številkah in seveda njemu priljubljenega - političnega kadrovanja!

Ali da ti na kratko razložin v terminologiji avta; janša brunda, ka se more avto nujno in predvsem polakejrate, ka de te na oko fajn, medten pa so kolesa prazna, olje in bencin sta že dolgo na rezervi, luči ne svetijo, mi vozimo v temi a potrebujemo pa lepo polakirano karoserijo, ker potem pa se bomo *puf* zbudili v avtu AAA+++ in vse bo rešeno...

Mraz

Odgovori na vse očitke in vprašanje so jasno razvidni iz mojih prejšnjih postov.

"Zaj mi ti povej, ka dejansko vrvleš ka Janša z ustvarjanjon izrednih razmer ne škoduje bonitetnin ocejnan??"

Vpliv izjava o grškem scenariju vsekakor lahko ima, da bi se pa bonitetne ocene znižale parkrat samo zaradi takšne izjave, pa ne verjamem. Vedno, ko se bonitetna ocena zniža, je to tudi utemeljeno s strani bonitetne hiše. Tukaj si lahko prebereš utemeljitev zadnjega znižanja: http://www.delo.si/gospodarstvo/makromonitor/moody-s-znova-znizal-bonit…. Janša? Oh please..

"Te mi pa ti povej v številkaj, zakoj gibimo bonitetne ocejne? Ka gučimo ojojoj in vse upe prelagamo na en ustavni predlog?"

Preberi moj prvi post in glej povezavo zgoraj.

Vipko
Truplo

Stokrat ponovljena laž postane resnica. To je znano.

Retoriko o strašenju vlade navadno uporablja poslanka Pozitivne Slovenije ga. Bratušek. Seveda naivneži verjamejo, da bonitetne hiše dajejo ocene na podlagi izjav premiera, kateri bi lahko resnici na ljubo v tem primeru porabil malo več taktike oz. bil na tistem sestanku tiho. Itak so vsi premieri, kateri so bili takrat tam vedeli malodane vse o nas. Nič novega jim ni povedal. Izjava je pač prišla strahovito prav komunjarjem, kateri pač izkoristijo vsako priliko, da zavajajo ljudstvo.

Po podatkih Dela smo sicer glede na DBP zadolženi 13. po vrsti in veliko jih bo takoj reklo, saj to ni nič stranšnega. Dolg na prebivalca je okrog 8.500 evrov, kar je trikrat manj od dolga na enega prebivalca Nemčije. Spet nič stranšnega. Če to poenostavimo: v nekem gospodinjstvu, kjer nosijo denar notri trije, štirje in to kar solidni znesek, se sigurno lahko zadolžijo za novi avto in še kaj. Dočim prvi sosed, kjer služi eden, pa še to minimalno plačo, ne more vzeti kredita niti za manjši znesek, ker ga bo težko vrnil. Matematično bi se zadolžil za nekajkrat manjši znesek, vendar matematika svoje pove.

Da ne naštevam dalje, Janša je itak za vse kriv, v pol leta je uspel državo zapraviti (da je iz skoraj nič nekaj velikega zapravil je res mojstrovina). Vse to kaže samo na zavajanje komunjarjev, njihovo hlastaneje za oblastjo, ohranitev svojih pozicij in še kaj.

In glupi narod verjame! Njim je samo treba vreči kost v smislu, kakšna krivica se je zgodila nekomu, kateri je izgubil 35 evrov pokojnine oz. evro več, ali pa manj. Ja, vsi so za šparanje, ampak zaboga, ne pri meni. Pri drugih!

Da ne dužim, hitro bo streznitev, pa ne glede na to, katera vlada bo vladala. Sedanja nas pritiska s šparanjem, morebitna nova komunjarska pa nas bo spet zadolžila. Samo da ne vem, kje bo povprečni Slovenec vzel 8.500 ali več evrov, da se plača dolg. Ker podatki niti ne upoštevajo javnega dolga, tu pa so podjetja tako šere-bere zadolžena do "guše", pa tudi marsikateri posameznik si je brzopleto nakopal preveč kredita za nepotrebne stvari (avti, kakšna nepotrebna nepremičnina, luksuzna potovanja...) in sedaj je ojooooooooj. Aja, Janša je kriv! In "opanković" bo vse rešil. Figo bo! On finančno niti Ljubljane ne ve voditi, da ne govorimo o stalnih kolobocijah glede preprodaje zemljiš.

Vipko
Truplo

Da še dopolnim mnenje Marianne, za katerega mislite, da verjame, da nam padajo bonitetne ocene zaradi izjave Janše. On točno ve, kaj je res, le zavaja neuke. In stokrat napisana laž lahko postane resnica.

Če bi bilo tako, kakor trdi on in npr. Bratušekova a mislite, da je npr. naš premier, grški, španski... tako nor, da bi to govoril. Vsi bi rekli: ja kar dobro nam gre, sicer smo malo več zapravili, zato potrebujemo nekaj denarja. Grk bi rekel, ljudje se strinjajo, da malo šparamo, kaj malo, pripravljeni so še bolj šparati in se odpovedati pol pokojnine. Turisti tako silijo k nam, da kar zahtevajo dvakrat višje cene, samo da bo manjša gneča. Naš bi rekel, proizvodnja se nam bo v kratkem povečala, brezposelnost bomo izničili in celo rabili bomo tujo delovno silo. Ljudje malo varčujejo, vendar tudi dvigajo prihranke iz bank, da bodo pokupili dobrine, avte in da se bo potrošnja povečala. Banke sploh ne stojijo tako slabo, marsikateri odpisani kredit bo vrnjen, ker so tajkuni dojeli, da so bili nepošteni in da je treba gledati predvsem na državo in ne nase.

Dragi Marianne - lepa pravljica ane? A res misliš, da bonitetne hiše ne razpolagajo s podatki? Da dajejo ocene na podlagi izjav politikov? Če res to resnično verjameš in namenoma ne zavajaš ljudi, si res butast lata v ograji! Pa brez zamere, nič ne žalim, butastemu povedati da je butast ni žalitev.

marianne1789

Skratka janšovo paničarjenje pa nesposobnost sprejemanja pravilnih odločitev sta krivi za padanje bonitetnih ocen... ali san kaj v spusto? Mogoče strice iz ozadja?

@truplo. tvoja mama je butasta lata v ograji...

kokodrilo

@Truplo "Stokrat ponovljena laž postane resnica. To je znano.", ti si si že začo vrvati, gelibar?

marianne1789

Vi ne razmite, ka če politik, keri vodi državo, zača paničariti in gučati,ka slovenija v kratkon kak grčija sledi naslednje;

- mednarodni trgi dobijo občutek, da tu vlada nesposobna - vlada

- to pripela do toga, ka se vlagatelji poberejo iz države, saj što pa bi vlago v državo, ge se politik nemrejo zmejniti za dobrobit lastne države...

- ker ni svežoga toka kapitala, se mora odpuščati, storilnost je vedno menša in zača kapati bdp in še nižje bonitetne ocene...

To je efekt snežne krogle!

Še inouk van pravin, ka majo izjave politika oz. premierja (!!), še posebej na gospodarskon področje velik vpliv na dogajanje na trgih.

Kak san napiso, če bi janša pomiril trge pa lidi, nan v po leta nebi tak drastično zmenšali bonitetnih ocen...

Vejpa povej mi kda je Angela Merkel paničarila, ka če se toga ZP nede vpisalo v ustavo, ka do v 2. letaj bankrotejrale?? Ali pa ka bi Hollande na velko pumpo, ka če SE sprejme, ka de zavolo 'zvezanih rok' dejansko povzročilo propad, zaradi nezmožnosti potrebnega zadolževanja.

To v ni enoj količkaj dostojanstveni državi nejsi zasledil. Samo tu ka van vsi po vrsti odavlejo meglo, ko da de to ZP magično rejšilo gospodarstvo in bonitetne ocejne. Saj kak ste sami pravli, številke so pomembne, nej pa nekši vpis v ustavo, keri bi bojda dal pozitiven signal.

malo morgen mi mo še skos meli 120.000 lidi na cesti, državna podjetja pred bankroton in dokapitalizacija bnak in podjetij tik pred propadon(torej še večje ustvarjanje družbenoga primanjkljaja)..

Nej glavno ka si naši politiki nemrejo zaslujžiti kave na seji in ka nas že 2 mejsca nategavlejo z ten fiskalnin pravilon.

Kak san pravo; avto trbej najprle servisejrate, pa ga komaj te odpelate k ličare, in nikakor nej obratno.

Vipko
Truplo

Marianne... stokrat napisana laž postane resnica.

Spet zavajaš. Mene ne moreš!

"Mednarodni trg dobi občutek, da tu vlada nesposobna vlada!" Da in ne. Mednarodni trg je dobil neki "občutek" že veliko prej. Se ti ne zdi?

"To pripelje, da se vlagatelji poberejo iz države...!" Kateri in koliko jih sploh imamo? Ker jih prakrično ni, boš zlahka naštel tiste, kateri so odpičkali ven, ali pa se pred vrati notri premislili? Tvoji so bili prej tri leta na vladanju... pa kolikor spremljam podatke, investitorjev praktično ni?
"Ker ni svežega kapitala.... itd!" Svežega kapitala ni, ker nam več nihče noče posoditi niti denarja za zgledno obrestno mero oz. ni tujih vlagateljev, ker smo si mednarodni ugled zapravili - že davno. S komunjarji na čelu!!!

Dalje tvojih idiotarij nisem niti bral. Mojo mater pusti na miru, lepo prosim, ker jaz tvoje nisem omenjal!

marianne1789

ja. vednoo so za bivše zagrizene komuniste krivi bodisi pingvini z madagaskara ali tete iz ospredja. če jin to večer pomaga zaspati, bog žegnjaj...

meni se bedake ne da prepričevati, to je že odlično uspelo orožari.

Vipko
Truplo

... nobenega argumenta nisi navedel? Sicer s svojega napačnega stališča, pa vendar.

Se pa strinjam tudi kontra: čemu bi preprečeval bedaka, kateri je itak prepričan, kateremu so oprali možgane do popolne čistosti?

BuLsHiT

ja truplo tij mas edini prav...

Mraz

»Še inouk van pravin, ka majo izjave politika oz. premierja (!!), še posebej na gospodarskon področje velik vpliv na dogajanje na trgih.«

Torej še enkrat povem: ne oporekam, da to ne more imeti vpliva na trge. Vendar, da to izpostavljaš in deset krat ponavljaš kot enega glavnih razlogov za padanje bonitetnih ocen, je že malce smešno, če ne kar butasto.

Bonitetne hiše ocenjujejo, kakšna je verjetnost, da se izposojeni denar vrne. Sicer očitno ne moremo zbližati stališč okoli tega vprašanja, vendar osebno verjamem, da so za slabe bonitetne ocene kriva naslednja dejsta:
- slabo stanje bank (zaradi tega podjetja dobijo malo kreditov za investicije, ki bi v bodoče prinašale rast) – valjda to ni zaradi Janševih izjav?
- stopnja zadolženosti in stopnja trenutnega zadolževanja;
- relativno majhen delež proračuna namenjen za investicije ter relativno velik delež proračuna namenjen za plače, socialne transferje ipd. (z drugimi besedami to pomeni, da se v veliki meri zadolžujemo za financiranje socialnih transferjev, plač v javnem sektorju ipd., in ne zaradi investicij) – trgi vedo, da to ne bo prineslo rasti, zato ne posojajo z veliki zaupanjem denarja;
- nesprejetje strukturnih reform (trgi vedo, da državna blagajna na dolgi rok ne bo vzdržala ob trenutni politiki gospodarjenja z javnim denarjem) – in tukaj se spet pojavi dvom, da bo npr. čez deset let država zmožna vrniti denar, in s tem manjšanje kredibilnosti;
- grožnje z referendumi, vlada z majhno večino in stalnim nasprotovanjem opozicije reformam.
- drugo, kar sem pozabil zajeti.
Tudi bonitetne hiše so dale podobne opise in države s podobnim stanjem imajo podobno oceno, ampak OK, zate so glaven krivec Janševe izjave. Kogar to prepriča, ga nima smisla prepričevati.

»Samo tu ka van vsi po vrsti odavlejo meglo, ko da de to ZP magično rejšilo gospodarstvo in bonitetne ocejne.«

Tukaj je cel kup reform, in ne samo Zlato pravilo. Zlato pravilo bi pa pomirilo finančne trge zato, ker:
- bi izposojevalci denarja vedeli, da se država ne bo zadolževala do skrajnosti, npr. 200 % BDP (takrat denarja najbrž ne bi videli);
- bi se preprečil kup butastih referendumov, ki preprečujejo prepotrebne strukturne reforme;
- najbrž še kaj.

Drugače pa predlagam, da greš za svetovalca grške vlade, in jim na hitro pomagaš iz krize z leporečenjem.

marianne1789

Prav maš.

Mraz

Tell me something I don't know.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice