Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije opaža, da število parov bele štorklje v Sloveniji narašča, predvsem v krajih, kjer tradicionalno niso gnezdile. Vzrok, da izginjajo iz Prekmurja, naj bi bilo pomanjkanje hrane.

Pri Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije že od leta 1999 spremljajo število parov bele štorklje v Sloveniji. Ugotavljajo, da so se ptice začele naseljevati na območjih, kjer tradicionalno niso gnezdile.

Čeprav je v Sloveniji največ primernih habitatov za belo štorkljo v panonskem svetu, v zadnjih letih opažajo zmanjšanje števila za štorklje primernih travišč. Iz Prekmurja se zato širijo proti severozahodu, vse do Gorenjske. 

Damijan Denac, direktor Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ob tem poudarja, da bela štorklja s svojega tradicionalnega naselitvenega območja, Prekmurja, počasi, a vztrajno izginja.

»Na Murski ravni je leta 1999 gnezdilo 87 parov belih štorkelj, lani pa le še 55,« opozarja Denac.

V Prekmurju primanjkuje hrane za štorklje

Vzroki za izselitev naj bi bile spremembe v okolju, predvsem pri virih hrane.

Štorklja se najpogosteje hrani z žuželkami, dvoživkami in malimi sesalci, ki jih lovi na travnikih. Zaradi intenzivne kmetijske obdelave pa je v Prekmurju ostalo zelo malo travnikov.

»Skrb vzbujajoče je, da se posledice odražajo pri vrsti, ki ni velik ekološki specialist in ima dokaj širok spekter plena, ki ga lovi,« je dejal Denac.

Projekt: Leti, leti štorklja

Sredi poletja 2019 je društvo na Ljubljanskem barju z GPS sledilno napravo opremilo dva mladiča belih štorkelj. V naslednjem letu so z oddajniki opremili še tri mladiče iz istega gnezda, ki so se podale na pot do Afrike. Ob tem so spremljali vsak njihov zamah s krili. 

Akcijo 'Mlade štorklje na poti v Afriko' so izvedli v sklopu projekta Leti, leti štorklja, katerega pobudnik je Elektro Ljubljana.

Podatki o prehranjevališčih in premiku belih štorkelj jim bodo koristili pri skrbi za v prihodnje. Slednje, kot tudi številne druge ptice selivke ogrožajo številne nevarnosti in identifikacija le teh lahko vodi k boljšemu preživetju ptic.

S spleta

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rile (nepreverjen)

močvirja izsušili,zemljišča zastrupili,skratka bo panonska nižina z časom postala puščava.(Mladina pa odhaja)

Jbg ffstgdfgjbc (nepreverjen)

Prekmurje je postalo čisto GMO jeb. korporacij. Kmet pa je pohlepen in ga ne zanimle da uničuje cel ekosistem v prekmurji, njemi je samo pomembno da proda ta jeb. GMO kukrco, Mrš!

In reply to by rile (nepreverjen)

H..... (nepreverjen)

Idejo ta gde so boukše plače.

idejo... (nepreverjen)

v avstrijo, kjer ni bilo socializma.

In reply to by H..... (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

V prekmurju skoraj več ni travnika, vsaj v ravnini ne. To je povzročil ignorantski odnos politike do kmetov in industrializacija kmetijstva ter s tem uničenje tradicionalnih metod obdelave zemljišč.

gosts6 (nepreverjen)

in preveč je kulakov s 200+ konji traktorji, ki so tortalno industrializirali kmetijstvo. Bo prišel dan ko bo njih pokupil korporacije in ne bo več kmetov.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Lepo napisano, to je načrt, uničiti malega, večji prevzame, potem pa velike zadolžiti da banke/korporacije pokupijo za mali denar. Tako se že desetletja dela v ameriki in to prihaja oz. je že v evropi.

In reply to by gosts6 (nepreverjen)

riconomile (nepreverjen)

te jih pa še marke dol strejlajo kak te nebi šle drugam

Evropsko selo (nepreverjen)

Pa ka nemamo mij v Premurji nekše evropsko selo štrkof? Ka pa te oni delajo? Ne pouvlejo malij štrkof?

In reply to by riconomile (nepreverjen)

...... (nepreverjen)

Da ne bodo spet delali raziskavo.
Razlog je znan. Prevelika kmetijske subvencije za njive, kar pomeni posledično oranje travnikov in zasutje močvirnatih travnikov in sprememba v njive. Ter delno tudi opuščanje govedoreje in stimuliranje svinjereje, kar pomeni spet več koruze in več pesticidfov v pitni vodi. A bo refrendu?! Krivec kmetijska politika.
Rešitev. Travnik, 2 krat košen mora imeti vsaj subvencijo 2x ali 3x subvencije kot jo ima njiva. Če se že gremo uničevanje trga s subvencijami.

Gost5 (nepreverjen)

Spet odvisno kako zadevo gledaš, travnik je bolj ekološki in podpira biodiverziteto. Tudi če ga nekdo samo enkrat zmulča ker ne rabi trave, je ne more prodati, naredi več za naravo ker omejuje zaraščanje. Glavni krivec je industrializacija kmetijstva, vedno večji stroji, vedno večje parcele, uničevanje mejic, vedno več gnojil in pesticidov. Osebno ne bi delal razlike med višino subvencije za njivo in travnik. Rešitev je v tem, da se stopi nekaj korakov nazaj in se končno odloči ali se gremo okoljsko vzdržnega kmetijstva kjer se gleda na okolje, na kvaliteto pridelane hrane in posledično na malo višje odkupne cene te malo manjšo pogačo za preprodajalce in trgovce, ali pa se gremo popolne industiralizacije kmetijstva z vsemi minusi, ki jih prinaša. Imam pa občutek da se je kapital že zdavnaj odločil za drugo opcijo. Človeška požrešnost pač ne pozna meja.

In reply to by ...... (nepreverjen)

,a..... (nepreverjen)

se strinjam, vendar tvoj predlog pije vodo samo v teoriji. Vsak kmet gleda skozi denarnico kaj bo prideloval. In eu subvencije so jih naredile se bolj za zbiralce subvencij. Kvaliteta in odkupne cene, sistem je prevec kompleksen da lahko vplivas na to in tukaj je premalo mesta da ti vse razlozim. zato je povecanje subvencije za travnik najboljsa kratkorocan in hitra resitev. Gre samo za obraten postopek kot je sedaj ko spodbujajo intezivne njive.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

martaza (nepreverjen)

O kmetijske politike zahtevamo dodatno večje subvencije in plačila za močvirante travnike in nasploh za travnike. Kje so varuhi narave?

čarni vrag (nepreverjen)

Točno to. V Prekmurju je število goveje živine zelo padlo. Sena ne rabijo več. Zato in zaradi višjih subvencij so travnike preorali. Od naših politikov so še štorklje pametnejše. Še posebno se je stanje poslabšalo za ministrovanja prekmurskega zeta Grega Židana- Terana.

2929a (nepreverjen)

In kaj bo potem novi simbol Prekmurja?
Zbiramo predloge: prvi predlog županske rondoji sredi ravnic.

lone (nepreverjen)

pijani lovci

In reply to by 2929a (nepreverjen)

orglice (nepreverjen)

Simbol Prekmurja se počasi, a vztrajno izseljuje, je zmanjkalo vode, zakaj , naj odgovori stroka , če je oziroma če si upa !?

Munt (nepreverjen)

Naj si vzamejo to v zakup tudi ti špekulanti naravovarstveniki ,lenuhi ,ki delajo v svojem lastnem interesu in politike.Poglejmo Muro,to je danes kanal po katerem odteka voda,življenje okrog njega in v njem je mrtvo.Ti lenuhi niso dovolili gradnjo elektrarn v interesu živali,a res?Mura danes teče v strugi,globoki 3 do 4 metrov v moji mladosti je Billa največ 1 meter in v strugah je bilo življenje .Muri in strugah pa polno zdravih rib in drugih živali.Vodo bi s elektrarnami zadržali in bi se lahko razlivala po okolici ,življenje bi se vrnilo in namakali bi tudi lahko polja.A česa se dotakne leva politika tam tudi trava ne raste več.

GE STE NARAVOV… (nepreverjen)

KJE STE ZDAJ NARAVOVARSTVENIKI ??? Vse vaše lapanje o zaščiti narava je čista PREVARA IN ZAVAJANJE, štrk je pametna ptica in se seli tja kjer ima boljše pogoje za življenje in to vaše čisto zavajanje o neokrnjeni naravi v Prekmurju ne drži ker ste slepci in plačanci kapitala pa politike in dejanskega problema ne vidite. Glavni problem je seveda kmetijska politika, ki se je v 8 letnem mandatu ministra komunistsocialista ŽIDANA drastično poslabšala, ne poslabšala dobesedno uničila. Omenjeni ŽIDAN se je dejansko iskazal v praksi, ko je uničil farmo Nemšček, torej pojma nima. Pa bom zelo konkreten, kaj je narobe v kmetijstvu v Prekmurju. To je SUBVENCIJA IN VELIKI KMETJE, katere je zgrešena kmetijska politika celi čas podpirala. SAMO ZARADI SUBVENCIJE so ti veliki kmetje preorali čisto vse travnike ki so obstajali, ni važno če je tam kaj zraslo, važno da se je dobila subvencija. SEVEDA TEGA NARAVOVARSTVENIKI NE VIDITE IN NOČETE VIDETI, PROTESTIRATE IN SE BUNITE ZA OSLOVO SENCO VSE OSTALO PA GRE V P..... M....... (žal primernejšega izraza ne najdem) ŠTRK JE SEVEDA PAMETNEJŠI OD VAS.

Vah, (nepreverjen)

Vej pa to de Muki prišo pa de zrikto , on je velki stroķovnjak za vse , ostali naravovarstveniki pa nemajo časa , da bi se ukvarjali z temi malenkostmi , teleta namreč rajši kolesarijo vsak teden , kot da bi se spoprijeli s problemi , družbenopolitični delavci pač.

Koga ti foliraš (nepreverjen)

Vej pa Židan je navaden koršmit , spomnimo se , da je bil na praksi pri Nabergoji , ka je hodo po Goričkem prasce vkaplat , in glej ga zlomka, model je postal minister.

p3p (nepreverjen)

Pa ka ma veze če je bil koršmit Janša pa je bil komunist pa udbaš pa kradno dokumente JLA pa peneze od provizij za orožje pa je predsednik vlade.

In reply to by Koga ti foliraš (nepreverjen)

GODŽIRO (nepreverjen)

Veze ma telko , ka zna ge ma prasec đajca kar je dobro , ne razmi se pa nič od nič na kmetijsko krajino in podeželje , ne bom pa sploh omenjal sladkorno Ormož , teran in še bi lahko našteval , meni se zdi , da je najbole podpiral čebelarje , ampsk poleg čebel obstajajo tudi druga področja , moje mnenje pač.

In reply to by p3p (nepreverjen)

GODŽIRO (nepreverjen)

Tak mimogrede , vse zgoraj napisano je resnica in za tem stojim , ti p3p pa samo nekaj nakladaš , mogoče si kaj slišal , ali imaš dokaze za tvoje trditve , ker če jih imaš si jih dolžan prijaviti ustreznim organom .

In reply to by p3p (nepreverjen)

Pa ja , (nepreverjen)

v skladu s preživelo ideologijo se je vsak travnik preoral , pametna politika kmet.ministrstva , ker živine tak ne rabimo,bomo šli po meso v trgovske centre , vsako mlako , vsako travniško mokrišče so izsušili , vsako "dniko" če povem po domače so zasipali , Mura je postala "kanal" , in nenazadnje , tudi zaradi tega je suša , ker če nič ne izhlapeva tudi dol ne pada nič , in kdo je že vodil kmetijski resor dva mandata , tak da ne ga srati , nič od nič.

xcxx. (nepreverjen)

pozabil si na agromeriolacije, ki jih zupani izvajajo v obcinah ob podpori eu sredstev. Na koncu pa delamo namakalne sisteme. ker bi vsako leto perfektno vreme.

In reply to by Pa ja , (nepreverjen)

Tak je (nepreverjen)

Trava na travnikaj se je pokosila pa priletelo 10 strkov, na pokosenoj so hitrej nasli plen, zaj pa se travniki ka so ka se ne kosijo vec telko ali pa so njive gratali in seveda strk v visikoj travi zmetnej lovij, ge je njiva pa kukarca pa tak nemre... Mali kmetje so drzali tau se kelko telko gor dokec so meli govedo, velki kmet pa ide na obdelovalbo povrsino znaci travnik v njivo znaci kontra za strka... V prekmurji so mali kmeti skoro izginuli, nekaj jih se je na gorickon. Evo najbausi primer evropska ves strkov V. Polana ma se mogoce 2 kmeta z kravami v celoj obcini, 10 lejt nazaj bilo 30+, cena mesa spadnola in se je dol pistilo, 1l mleka je bil 0,12€ v trgovini skoro 1€, zakoj de se jebal kmet tan ge najmenje dobij... Tau pa je politiki krijva rajse iz tujine kak domace in slo vse v kurac....

oppppp (nepreverjen)

politika? ja, ampak kmetijska zbornica, svetovalne sluzbe in sindikat kmetov jim pa drzijo stango.

In reply to by Tak je (nepreverjen)

Oven (nepreverjen)

Še štorklje vas ne marajo, prekmurcev...

šalovčar (nepreverjen)

pa ta Damijan Denac je fuknjeni, ni zadosti travnikov ....... pridi malo v naš kraj in boš videl koliko je travnikov in zaraščenih njiv, ki jih en veliki kmet ne dela več, raste samo ambrozija in druge trave.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice