Organizatorji kulturnih prireditev so preverjanje PCT pogojev označili za problematično, sprašujejo se tudi o vprašljivosti pravne podlage na katerem temelji takšno preverjanje, obsojajo pa tudi nejasna navodila in odsotnost komunikacije.

Za nami je prvi konec tedna izvajanja novega ukrepa, ki organizatorjem nalaga preverjanje izpolnjevanja PCT pogojev za obiskovalce kulturnih prireditev.

Kot poudarjajo mariborski organizatorji, so bili z ukrepom seznanjeni iz medijev in čeprav je bila prvotna informacija, da bo začel veljati v ponedeljek, 26. julija, je sam odlok dejansko stopil v veljavo že dan po sprejetju, torej v petek, 23. julija. To je povzročilo nemalo zmede tako pri organizatorjih kot obiskovalcih.

Zabeležili 50-odstotni upad obiska

»Zabeležili smo 50-odstotni upad obiska, pa ne zato, ker obiskovalci ne bi izpolnjevali PCT pogoja, pač pa zato, ker niso vedeli, da morejo predložiti dokazilo ali pa ga preprosto niso želeli predložiti. Negodovanje in zmerjanje so občutili predvsem naši zaposleni. Temu bi se lahko izognili, če bi bili s predlogom ukrepa predhodno seznanjeni, prav pa bi bilo tudi, da bi lahko pri pripravi tovrstnih predlogov, ki močno posegajo v naše poslovanje, tudi sodelovali,« opozarja Stipe Jerič, direktor mariborskega kina Maribox.

Kino dejavnost je bila sicer od začetka epidemije do danes, torej deset mesecev, popolnoma zaprta. Tako organizatorji kulturnih prireditev poudarjajo, da kino dejavnost ni odgovorna za širjenje okužb in za najslabšo epidemiološko sliko v Evropi. 

»Ne nasprotujemo ukrepom, tudi ne PCT pogojem, nasprotujemo pa izključevalnemu odnosu, valjenju krivde na nas za širjenje epidemije, ad hoc ukrepom brez pravne podlage in nejasni oziroma neobstoječi komunikaciji,« še dodaja Jerić. 

Ob vstopu morajo brez aplikacije preverjati občutljive podatke

Da novi ukrepi neustrezno komunicirani, brez možnosti za pripravo, povzročajo veliko zmedo, nejevoljo obiskovalcev in veliko gospodarsko škodo, ki bi se ji s sodelovanjem lahko izognili, menijo tudi številni drugi organizatorji prireditev.

»Za novi odlok smo izvedeli iz medijev, časa za pripravo pa dejansko ni bilo. Najprej smo želeli, da o tem obvestimo naše obiskovalce. Obvestila smo izobesili na vrata, na blagajne in novico objavili na spletne strani. Nato smo morali poskrbeti za dodatne zaposlene, ki bodo preverjali PCT pogoje. Aplikacija ta vikend še ni delovala, zato je bilo preverjanje še oteženo. Obiskovalci ne vedo, da si teh ukrepov nismo izmislili mi, kljub temu pa slabo voljo zlivajo nad nas,« pa poudarja Jana Plestenjak s kina Kolosej.

Podobno meni tudi Katarina Klančnik Kocutar, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor.

»Prireditelji dogodkov smo v nezavidljivem položaju, ko moramo od danes na jutri, brez dovolj natančnih navodil in aplikacije preverjati občutljive podatke naših obiskovalcev. Ne samo, da imamo pomisleke v zvezi z osebnimi podatki, ki smo jih prisiljeni preverjati, ampak nas skrbi tudi upad obiska, ker vemo, da vsi naši obiskovalci ne pristajajo na tovrstne pogoje in so tako vrata za mnoge zaprta,« poudarja Klančnik Kocutarjeva.

Ukrepi, ki ogrožajo javno življenje in zaposlitve

Da se je nemogoče v tako kratkem času pripraviti na tako veliko spremembo v stiku z občinstvom, ki je za razvoj filmske kulture bistvenega pomena, meni tudi Žiga Brdnik, programski selektor Letnega kina Minoriti.

»V novici se je omenjala aplikacijo, s katero naj bi preverjali izpolnjevanje pogojev, ki pa še zdaj ni usposobljena, kljub temu pa je ukrep obveljal. S tem smo prisiljeni nedopustno posegati v zasebnost vsakega posameznika, kot bi gledali skozi okno v posameznikovo kopalnico,« poudarja Brdnik.

Pri tem dodaja, da medtem ko sta kultura in umetnost, kot javno dobro znova potisnjeni v kot, pa so zasebni nakupovalni centri še vedno dostopni pod niti približno tako represivnimi ukrepi.

»Kar je absurd, ki ne ogroža le javnega življenja, ampak številne zaposlitve in preživetje mnogih že tako ogroženih prekarnih delavk in delavcev, od tega meseca niti več upravičenih do nadomestila zaradi izpada dohodka,« zaključuje Brdnik.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ostera (nepreverjen)

bla, bla, bla, samo balkanci v sloveniji imajo s tem problem. Tega ni v avstriji, niti v nemciji, tam vse spila. Ocitno imajo boljso diktaturo ali manj balkancev. Ce jim ni vsec, pac ne organizirajte nic.

Adijooo!!! (nepreverjen)

Moja država, moja pravila. Če ti ni kaj všeč, izvoli... ADIJOOOOO!!!

solidarnost ni… (nepreverjen)

Tvoja država in tvoja pravila so lahko v tvoji dnevni sobi. In samo tam imaš pravico do lastnega enoumja. Nimaš pa pravice tega enoumja vsiljevati (ter groziti) drugim. Živela strpnost in solidarnost! (vem, da ne razumeš, kaj to pomeni)

In reply to by Adijooo!!! (nepreverjen)

Petkov piciklist (nepreverjen)

Ja saj to kaj si napisal je res samo to velja za vse komentarje ne samo za tega pod katerega si komentiral, in tudi zate. Lp.

In reply to by solidarnost ni… (nepreverjen)

pikapokau (nepreverjen)

gostinci in organizatorji kulturnih dogodkov v avstriji pa PCT pogoj pregledujejo že 2 meseca. In vse brez panike, noben medij sploh ne omenja kot problem. Ali so samo nasi nesposobni, ali se samo delajo budale? ali samo se ena bitka nsposobnezev da pririnejo do korita na racun neumnih volivcev?

Gnoo (nepreverjen)

Ne nasprotuje PCT pogojem, ob enem pa jamra nad 50% upadom obiska za keroga je kriv PCT pogoj.

turk

A je bilo mogoče objavljeno v uradnem listu ?
NE. Torej....

Kučko (nepreverjen)

turk pa ti si nov obraz na volitvah ali pa te naj vsaj Fajonka predlaga za vrhovnega sodnika za v Brusel ker odlično obvladaš ustavo

In reply to by turk

. (nepreverjen)

Če je pandemija je pač tak.

barcelona (nepreverjen)

Razumeti to nasprotovanje vsakemu ukrepu v Sloveniji je težko. Ali imamo res takšne veleume, ki bi se spopadli z epidemijo na drugačen način. Naj navedejo 5 stavkov, kako in kaj delati ? Prepričan sem, da vas čaka vsaj nobelova nagrada, če ne še kaj več, ko boste rešili človeštvo na lep in prijazen način, ki bo vsakemu po godu.

pct (nepreverjen)

…sem ze nekaj casa v Nemciji. Ko grem zvecer na koncert, grem prej na hitri test, rezultati pridejo na mail zelo hitro. Testi se izvajajo prakticno na vsakem vogalu, kar pa ne morem trdit za MS. Ljudje nocemo porabit za testiranje vec kot 20min, vkljucno z potjo do centra. V MS bi moralo bit vsaj 3. ali 4. testni centri, ter obvescanje o rezultatih po mailu, da bi lahk testiral ljudi pred dogodki, pogosto brez, da zapravljajo prevec casa za teste.

Fonzekk (nepreverjen)

Pojdi se cepit!

In reply to by pct (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Test ti en drek vala.

In reply to by pct (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Uživajte zaj, ko Kacin sprazni bazenček in se poslanci vrnejo s hrvaške bo fse drugače.

Cato the Censor

Celi svet tako dela, ne, tu v Blatnem Dolu pa so vsi bolj pametni od ekstra klas imunologov, zdravnikov in strokovnjakov, boš pač preverjal, če se s tem ukvarjaš, če ne pa odpri trafiko, v končni fazi, če bi mi bili Avstrijci, bi sam pokazal list, ne pa da ga nekdo išče od mene, skratka, blablabla

ja rejsan je

V Afstreje... je tou normalno, prinas pa se zdaj vlečej na pomouč ustava, pa tej, tej zakon...
https://www.domovina.je/slovenski-gostinci-in-organizatorji-kulturnih-p…

In reply to by Cato the Censor

drski679 (nepreverjen)

Tan nej bilo komunizma...

In reply to by ja rejsan je

Lolika (nepreverjen)

Hehe vlada ne vej ene pametne stvari napravti. Ene same. Bunch of fucking morons.

Ali nika nej, zavihajte rokave lidgej, trbelo de se pikatiiii

+- (nepreverjen)

Malo si poglednite 35 člen zakonodaje.

Kapelica (nepreverjen)

Eto v soboto v Andrejcaj nišče nej pital nikoga za test ali kakoli. Bilo nas je pa kak mravlej

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice