Porabski Slovenci so se letos že osmič odpravili na 270 kilometrov dolgo pot iz Andovcev, ki ležijo tik ob slovensko-madžarski meji vse do Triglava. 18 pohodnikov iz Porabja dnevno prehodi 45 kilometrov, do cilja bodo prišli v nedeljo.

Tako kot zadnjih sedem let, ko so porabski Slovenci začeli svoj pohod v porabski vasici v Andovcih in ga ponosno zaključili na najvišjem slovenskem vrhu na Triglavu, so se na to dolgo pot podali tudi letos. 

Lanskoletni vzpon Porabskih Slovencev na Triglav.

»Pravijo da nisi pravi Slovenec, če še nisi bil na Triglavu. In mi kot porabski Slovenci se čutimo tudi za prave Slovence in hočemo pokazati, da smo zavedni Slovenci,« pravi Karel Holec, predsednik Državne slovenske samouprave, ene od dveh krovnih organizacij porabskih Slovencev.

Ponosni na slovenske korenine

V minulih letih, se je na to pot podala tudi predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs, ki se sicer letos dolge ture do Triglava ni udeležila, je pa obujala spomine na pohodne dni po Sloveniji.

»Takrat, ko sem jaz šla iz Porabja do Krederice, moram priznati, da sem doživela nekaj čudovitega. Greš zato, ker si ponosen na svoje korenine, ker je Triglav simbol slovenstva. To je nekaj, kar dokazuje, da spadaš nekam, da si del enega naroda, da imaš iste korenine, da isti jezik govoriš,« je jasna predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem. 

Prepešačenih 40 kilometrov na dan med prijaznimi ljudmi in lepotami Slovenije

Zadnja leta je pohod potekal po lažji varianti, in sicer po načelu štafetne menjave pohodnikov, kjer so pohodniki bili razdeljeni v tri skupine. Vsaka skupina je dnevno naredila 30 kilometrov, in se naprej zapeljala s kombijem, letos pa se je 18 pohodnikov odločilo za težjo pot.

Čisto vsak pohodnik dnevno prehodi 45 kilometrov, kar pomeni, da bodo do cilja te 270 kilometrov dolge poti prispeli v nedeljo. A dolga in težka pot porabske pohodnike navdušuje vedno znova. Tako z lepotami Slovenije, kot preprostimi in prijaznimi ljudmi.

»Ljudje so zelo prijazni, mahajo, trobijo, prinesejo nam vodo, pivo,« pove Holec. 

»Slovenija se meni zdi zelo lepa. In take kraje vidimo tu peš, da jih z avtom ne bi nikoli,« navdušeno pove pohodnik Norbert, ki se je tovrstne poti udeležil že peto leto zapored. 

Simbolni pomen prehojene poti

Prehojena pot z vzponom na Triglav nosi simbolni pomen, nam pove Karel Holec, saj se preko tega krepi nacionalna samozavest. Ravno utrjevanje slovenstva je ena ključnih nalog Zveze Slovencev na Madžarskem.

»Po mojem mnenju je najbolj pomembno to, da dosežemo, da naša pokrajina Porabje postane tudi privlačna za Slovence, da ostanejo v naši pokrajini, da bodo tudi v bodoče tvorili našo skupnost,« pa še dodaja predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Vsa čast vam udeležencem. Upam, da vas uvrstijo med nominirance za OI. Za srčnost in domovino.

vodka (nepreverjen)

Čestitke za vztrajnost in pripadnost Slovenskemu rodu.

Starejše novice