Po ugotovitvah računskega sodišča področje nabave zdravil še vedno neustrezno, trem lekarnam negativno mnenje.

Računsko sodišče v prečni reviziji pravilnosti nabave zdravil v treh lekarnah v letu 2020 ugotavlja, da javni lekarniški zavodi zdravila še vedno naročajo mimo predpisanih postopkov javnega naročanja in da je stanje na področju nabave zdravil še vedno neustrezno. Pomurskim lekarnam, Lekarni Velenje in Lekarni Sevnica je izreklo negativno mnenje.

Naročila še vedno mimo predpisanih postopkov javnega naročanja

Javni lekarniški zavodi so marca 2017 pooblastili Lekarniško zbornico Slovenije za izvedbo skupnega javnega naročila zdravil, a je nato državna revizijska komisija dvakrat razveljavila postopek skupnega javnega naročila, nazadnje v začetku oktobra letos.

Ob tem računsko sodišče opozarja, da pridružitev javnih lekarniških zavodov k priložnostnemu skupnemu javnemu naročilu ne vpliva na njihovo obveznost, da nabavljajo zdravila v skladu z zakonom o javnem naročanju.

Javni lekarniški zavodi tako danes še vedno naročajo zdravila mimo predpisanih postopkov javnega naročanja, ugotavlja računsko sodišče. Dobavitelji zdravil v treh revidiranih lekarnah lani niso bili izbrani na podlagi predpisanega postopka oddaje javnega naročila, čeprav bi glede na skupno vrednost nabave zdravil morali biti.

Večino zdravil so revidirane lekarne naročale pri treh največjih dobaviteljih na podlagi neposredno sklenjenih pogodb o poslovnem sodelovanju in/ali kupoprodajnih pogodb, sklenjenih v letih od 2014 do 2020 za nedoločen čas, v poročilu o prečni reviziji pravilnosti nabave zdravil v lanskem letu v treh lekarnah izpostavlja računsko sodišče.

Lekarne opozorile na motnje na trgu zdravil

Sodišče v izdanem zbirnem poročilu navaja, da so revidirane lekarne ob tem opozorile, da bi izvedba predpisanih postopkov javnega naročanja zdravil lahko povzročila motnje na trgu zdravil ter posledično moteno oskrbo prebivalstva z zdravili.

»Vendar pa ugotavljamo, da revidirane lekarne niso z ničimer konkretno pojasnile, kako bi izvedba javnega naročila v skladu s predpisi o javnem naročanju lahko ogrozila nemoteno oskrbo prebivalstva z zdravili. Prav tako nam niso predložile dokumentov, kjer bi se do tega argumentirano in konkretno opredelila Lekarniška zbornica Slovenije,« je zapisalo računsko sodišče.

Navedlo je tudi, da hkrati podatki, ki so jih pridobili med izvajanjem revizije, kažejo, da tudi pristojne institucije na sistemski ravni še niso analizirale in ocenile realnosti in velikosti morebitnih tveganj v tej smeri.

»Če bodo analize pokazale, da ob naročanju zdravil po predpisanih postopkih javnega naročanja dejansko obstaja realno tveganje za nastanek motenj na trgu z zdravili in pri oskrbi prebivalstva z zdravili, pa bi moralo ministrstvo za zdravje nemudoma, skupaj z ministrstvom za javno upravo, aktivno pristopiti k iskanju in oblikovanju sistemske rešitve za nabavo zdravil v Republiki Sloveniji, s katero bo naročanje zdravil skladno s predpisi EU, hkrati pa ne bo povzročilo motenj na trgu zdravil in pri oskrbi prebivalstva z njimi,« je še navedeno v poročilu.

Ravnale v neskladju s predpisi

Računsko sodišče je ob navedenih ugotovitvah Pomurskim lekarnam, Lekarni Velenje in Lekarni Sevnica glede pravilnosti nabave zdravil v letu 2020 izreklo negativno mnenje, saj je ocenilo, da so pri nabavi zdravil ravnale v pomembnem neskladju s predpisi.

Od vseh treh revidiranih lekarn je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnih poročil, v katerih morajo izkazati, da so pripravile načrt aktivnosti, s katerim bodo zagotovile nabavo vseh zdravil na podlagi postopka za oddajo javnega naročila, kot to predvideva zakon o javnem naročanju.

Področje nabave zdravil pri nas neurejeno

Da področje nabave zdravil zaradi neskladja zakonodaje pri nas ni urejeno, so že večkrat opozorili tako javni lekarniški zavodi kot tudi Lekarniška zbornica Slovenije. Ta je v začetku oktobra letos razveljavitev drugega skupnega javnega naročila zdravil s strani državne revizijske komisije označila za »nedopustno in povsem nelogično«.

Da ni možno hkrati zadostiti določbam strokovne zakonodaje in zakonodaje s področja javnih naročil, so konec avgusta v odprtem pismu predsedniku vlade, ministru za zdravje in ministru za javno upravo opozorili tudi javni lekarniški zavodi in zahtevali takojšnje sistemske spremembe.

Komentarji (22)

zajcodstopi (ni preverjeno)

zajc je naredo vse samo za svoja dedica pa sorodnike in znance… brez kakrsnihkoli karakterskih, sposobnosti itd… so zaposlovali na zzzs in lekarnah… mafija… PRIMER: doktor predpise na recept momax te mafijska lekarna pravi ka nasonex ne se doplaca momax pa 1,5€…. mafija.. zdravila draga… naj se malo zamisli clovek, nihce ni nenadomestljivi.. vse ka je kj vredno vse je za doplacati.. kama smo prisli… ZAJC ADIJO

Kaco... (ni preverjeno)

PROSIM ZA PODATEK, ČE KJE CEPIJO ČETRTI ODMEREK, NEBI RAD ŠEL NA ATICEPINSKE PROTESTE BOLAN ZA COVIDOM .
HVALA.

kalap (ni preverjeno)

trenutno v Izraelu.

In reply to by Kaco... (ni preverjeno)

Ghjfgcvh (ni preverjeno)

Cepi se u čelo tak dolgo dokler ne umreš cepec zabiti!

In reply to by Kaco... (ni preverjeno)

umuz m (ni preverjeno)

🐮😅😂🤣

In reply to by Kaco... (ni preverjeno)

Cezar (ni preverjeno)

direktora pa nabavnoga odpistiti ... samo zgodilo se nede nika, ka mata verjetno ge kakšo botrino .. takši in podobni prevaranti vodijo že 30 lejt občino pa državo ... lekar de resno trbelo na barikade ...

realnoo (ni preverjeno)

VSE POVPREJK SAMO MUTENJE...!
POMURSKE LEKARNE SO JAVNI ZAVOD IN SO USTANOVLJENE NA OSNOVI DENARJA OBCANOV DOLOCENIH OBCIN.
ZAKAJ LEKARNE SPLOH DELAJO MOLJONSKI DOBICEK KATERI SE PRETAKA V OBCINSKE BLAGAJNE!!??
CE DELAJO ZA OBCANE OZ LJUDI BI CEJNA RAZNIH ZDRAVIL MORALA BITI Z MINIMALNO MARZO!!
ZA MENE JE TAU BISTVENI PROBLEM.

LJUDJE DRAGI, JAVNA PODJETJA IN ZAVODI SO NOVODOBNE PRALNICE DENARJA!

Pufkač (ni preverjeno)

Igor, ne bluzi.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Gost56435 (ni preverjeno)

Lepo na konci napisano in že večkrat poudarjeno ka zakonodajo trbej urediti ka so še velke luknje. Zdaj mo meli soboške lekarne. Boš prišo po lekadol do dali naročilo. Boš počako 30dni zaradi roka dobave zdravila, če se slučajno što ne pritoži. Če ja te de se še duže čakalo. Bi komi pasalo če be trgovine mele okenco pa bi po naročeno prišo za en mejsec? Po takšon ka pišete be mogla biti po domače skladišča prepovedana

mslekarne (ni preverjeno)

Kak pa kaj delajo soboske lekarne??

true&true (ni preverjeno)

Najboksi javni zavod v Murski Soboti pa kak koli obracate.

gost36420

tudi kak javni zavod se morejo držati pravil in predpisov...

In reply to by true&true (ni preverjeno)

prola (ni preverjeno)

jefškovi strejlalo iz vseh topov, samo ka bi prevzeli trdnjavo imenovano lekarne, Zajc pa kljub vsemi pogimno stoji in brani zadnjo trdnjavo pred soboško SD

Đouže (ni preverjeno)

Ge je pa ka naš Štihec?

A (ni preverjeno)

Lekarniška mafija v Sloveniji hara. V Londoni ista zdravila cejna polovico cenejša jak pri nas.

šanči--cibek (ni preverjeno)

To je spet ,delo SD in dr pendreka

. (ni preverjeno)

so pa zato plačali manj !

KOMUNISTI NIMA… (ni preverjeno)

Komunistično računsko sodišče naj najprej pomete pred svojim pragom njihov poveljnik Vesel najbolj krši predpise pa se njemu in njegovim tovarišem med katere spada tudi Jevšek za zdaj še ni nič zgodilo bo pa se v prihodnosti "vsak pes pride enkrat na svoj prelaz"

. (ni preverjeno)

je pa bilo zanimivo, kak so kontrolirali glede mask, potem je prišla novica da je đđ bil na obisku pri njem, potem je pa bilo vse kot mora biti.

In reply to by KOMUNISTI NIMA… (ni preverjeno)

.... (ni preverjeno)

Ci nebi bilo zajca bi ze zdavnaj vse propadnolo.. vi keri ga pa tak dol serete, bole ka v skolko sedete pa fajn volo dol pistite.. bruh..

asdasd (ni preverjeno)

S tem Zajcem in od prihoda tega Zajca v Pomurskih lekarnah same težave !?

In reply to by .... (ni preverjeno)

kostanjevica (ni preverjeno)

ah dajte.. cela Zajc rodbina ste na ton forumu pa minuse drugin davate….vsi drugi so van proti.. 😉 reci pisi kaj ces samo tak je! verjetno ma Stunfov blagoslov ka je “nedotakljivi”

Starejše novice