FOTO: USZS
Ministrica dr. Helena Jaklitsch je dan preživela s Slovenci v Porabju.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je včeraj dan preživela med Slovenci v Porabju. Najprej se je v Gornjem Seniku udeležila predstavitve knjige o župniku Janošu Küharju nato pa še praznovanja 30. obletnice samostojnosti Slovenije, ki jo je v vojaškem muzeju v Čepincih organiziralo najštevilčnejše slovensko društvo v Porabju, Društvo porabskih slovenskih upokojencev.

Sveta maša ob tridesetletnici samostojne države

Jaklitscheva se je udeležila tudi praznovanja 30. obletnice samostojne in neodvisne Slovenije, ki jo je pripravilo Društvo porabskih slovenskih penzionistov. Prireditve so se udeležili tudi župan Čepincev, predsednica Zveze Slovencem na Madžarskem, predsednik Državne slovenske samouprave ter zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu.

Po sveti maši, ki sta jo v hvaležnost za 30 let samostojne slovenske države darovala generalni vikar murskosoboške škofije Lojze Kozar ml. ter župnik v Markovcih in Gornjih Petrovcih Dejan Horvat, je sledil kulturni program.

Čeprav nas loči meja, smo del skupnega narodnega telesa

Zbrane je nagovorila tudi ministrica dr. Jaklitsch ter poudarila, da moramo biti ponosni, da imamo svojo državo, četudi smo majhni po številu, smo po srčnosti, zvestobi svojemu jeziku, svoji tisočletni zgodovini in izjemni duhovni tradiciji velik narod, ki mu je pred tridesetimi leti uspelo uresničiti sen mnogih generacij, ko smo jasno, enotno in nedvoumno potrdili, da hočemo živeti v svoji državi. Slovencem na Madžarskem je na srce položila:

»Čeprav nas loči državna meja, smo vendarle vsi skupaj del enega, skupnega narodnega telesa. Vsi skupaj smo en, slovenski narod. Brez vas, naši Slovenci, ki živite v Porabju, tudi naš narod ni popoln. Brez vas bi naši državi, državi vseh Slovencev – doma, v zamejstvu in po svetu – nekaj pomembnega manjkalo.«

Ministrica je ob tej priložnosti tudi čestitala predsednici društva Marjani Fodor in Šandorju Bediču za prejem pomembnih odlikovanj, ki jih Madžarska podeljuje narodnim skupnostim za pomemben prispevek na področju ohranjanja jezika, kulture in narodne identitete.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gecmec (nepreverjen)

Ja, dobro ka še majo vsaj oni volau malo proslavlat. Država je na njih pozabila 1keden po "vojni".

ravninec (nepreverjen)

Ka ta ministranka ni slovenka, dr. Helena Jaklitsch ?

Starejše novice