Med najbogatejšimi Slovenci tudi letos Pomurci, ki pa so glede na lani vsi padli po lestvici navzdol. Najbolj Družina Karoly, ki ima podjetje GMT. 

Pomurski bogataši vsi nižje na lestvici kot leto prej, največji padec je doživela družina Karoly, ki je padala za 39 mest. Vladimir Puklavec je na lestvici zdrsnil za 18 mest, družina Polanič pa za 12.

Pomurci zdrsnili po lestvici

Vsota premoženja sto najbogatejših Slovencev je letos za 1,3 milijarde evrov presegla lanski rekord in znaša skoraj 7,1 milijarde evrov, kažejo ugotovitve revije Manager, ki je tudi letos pripravila lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Prag za vstop na lestvico se je povišal, in sicer za skoraj sedem milijonov evrov, na 27,7 milijona evrov, kar je z naskokom največ doslej.

55. mesto:  Vladimir Puklavec - 41,7 milijona evrov (lani 45,3,0 milijona evrov)

Najvišje med Pomurci se je tudi letos uvrstil Vladimir Puklavec, a je na lestvici zdrsnil za 18 mest. Puklavec je polovični lastnik holdinga Gasfin Group s krovno družbo Gasfin in investicijsko roko te družbe Gasfin Investments. Obe družbi imata sedež v Luksemburgu. Poleg tega je Puklavec sam v Sloveniji še 15-odstotni lastnik družbe Puklavec Family Wines Holding, preostali delež imata omenjena luksemburška holdinga, so zapisali pri reviji Manager.

Po poročanju revije Manager, je skupina lani načrtovala sto milijonov evrov prihodkov, a tudi 14 milijonov evrov izgube. Razlog za izgubo je predvsem v stroških projektov, ki še niso dosegli učinka.

Pri Managerju pravijo, da je iz poročila holdinga Puklavec Family Wines razvidno, da epidemija ni občutneje vplivala na prodajo, saj večino vina prodajo v trgovinah, kjer se je prodaja celo povečala. Vseeno pa skupina podjetij pod okriljem holdinga še vedno ni donosna.

61. mesto - Družina Polanič (Intering Holding, Skupina Panvita) - 37,8 (lani 32,8)

Družina Polanič je na lestvici 100 najbogatejših Slovencev padla za 12 mest. Poslovni imperij, ki ga je zgradil Stanko Polanič skupaj s partnerjema Jožefom Horvatom in Antonom Ravničem, obsega gradbeni in kmetijski del. Gradbeno podjetje Pomgrad in skupina Panvita.

Po pisanju revije Manager je končna ocena družine Polanič glede na dobre rezultate in konsolidacijo lastništva v Panviti nekoliko višja in znaša 37,8 milijona evrov.

Stane Polanič je ob prošnji za komentar Managerju dejal, da ga vsako leto me presenetijo z enako vestičko, ki mu je v prvih letih povzročala glede na okolje nelagodje, danes pa ponos, ker je tudi okolje to začelo sprejemati kot normalen družbeni pojav. 

95. mesto: Družina Karoly (GMT) - 28,3 milijona evrov (lani 30,7 milijona evrov)

Družina Karoly je na lestvici 100 najbogatejših Slovencev padla za kar 39 mest. Družina Karoly ima podjetje GMT. Vladimir Ka­roly ga je po pisanju Managerja z ženo Ido GMT ustanovil leta 1992 v Murski Soboti, zdaj sta solastnici tudi hčeri in s simboličnim deležem zet Tomaž Gider, ki je prokurist.

Prihodki skupine GMT so lani upadli skoraj za desetino, dobiček pa za 19 odstotkov, na 2,3 milijona evrov, piše revija Manager. Oceno premoženja družine Karoly so tretje leto zapored prilagodili navzdol, in sicer za dva milijona evrov.

Razlog za zniževanje ocene je vse skromnejša dobičkovna marža, ki je v pandemiji pod dodatnim pritiskom. Ekonomija obsega za zdaj še ne daje želenih rezultatov.

Na prošnjo Managerja za komentar se niso odzvali.

Povezani s Pomurjem

Na lestvici pa najdemo tudi nekaj milijonarjev, ki sicer niso Pomurci, a so tako ali drugače povezani s Pomurjem. 

39. mesto - Matjaž Satler (MSIN) - 51,5

Na lestvici najvišje uvrščen med njimi je Matjaž Satler, ki je tudi novinec na lestvici. Kot je moč razbrati iz revije Manager, ima Satler prek podjetja MS Invest v lasti polovico investicijske skupine MSIN, ki je konglomerat približno 20 podjetij. Največje so skupine odvisnih družb Cetis, KIG in Donit Tesnit ter odvisne družbe Hifi Colorstudio, GT Naložbe in Donep. Skupaj zaposlujejo okoli 900 ljudi. 

Medtem ko so do lani kupovali industrijska podjetja, so v zadnjem četrtletju 2020 prvič vstopili v storitve, in sicer s prevzemom družbe Papilio iz Murske Sobote, ki prek podjetja Linija obvladuje Avtobusni promet Murska Sobota

Satlerjevi poslovni začetki sovpadajo s certifikatno privatizacijo. Bil je sodelavec borzne hiše Nika, nato pa leta 1994, ko je LB Pomurska banka ustanovila Pomursko družbo za upravljanje skladov, postal njen direktor, še piše Manager. Satler je preko podjetja Kremen tudi solastnik podjetja Paradajz.

Lani so prihodki od prodaje v skupini MSIN znašali 95,9 milijona evrov, kar je štiri odstotke manj kot leto prej, čistega dobička pa je bilo za dobrih 7,8 milijona evrov. 

50. mesto: Iztok Lipnik - 44,8 milijona evrov (lani 36,6  milijona evrov)

Na lestvici najbogatejših Slovencev je tudi Iztok Lipnik, ki sicer ni Pomurec, a je lastnik 30 odstotkov družbe Elrad International, in je na lestvici zdrsnil za sedem mest. Podjetje Elrad International izdeluje elek­tronske sklope za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike in avtomobilske industrije. 

Poleg tega je Iztok Lipnik še četrtinski lastnik proizvajalke elektronske opreme za motorna vozila Elrad WS, so še zapisali pri Managerju. 

Drugače od prejšnjih let, ko so vseskozi nizali rekordno prodajo, so z lanskimi 145 milijoni evrov prodaje raven prejšnjega leta zgrešili za poldrugi milijon evrov, za približno pol milijona, na 9,7 milijona evrov, pa je upadel tudi čisti dobiček, je razvidno iz objave v reviji Manager. Vseeno so oceno premoženja zvišali.

68. mesto: Izidor Krivec - 35,2 milijona evrov

Povratnik na lestvici je tudi Izidor Krivec, ki sicer ni Pomurec, a skupaj s svojo družbo Amur Inženiring obvladuje 60 odstotkov Celjskih mesnin. Ta poleg celjskega podjetja za predelavo mesa vključuje Radgonske gorice, Pršutarno S'Krasa in mesnico Ledas.

Čisti dobiček so lani povečali za 160 odstotkov, na 5,2 milijona evrov, kar je največ v zadnjem desetletju, čeprav so prihodki od prodaje upadli za štiri odstotke, na 92,8 milijona evrov, kažejo podatki Managerja. 

Komentarji (15)

Lepec (ni preverjeno)

Poserjem se na puklastega brontozavra - od kdaj pa je on Pomurec??? Lahko gre za ptičje strašilo na polje. Satler škoda beded......a bomo zbirali denar pomoč za Gezo Mezgo - Karolyja????

anton77 (ni preverjeno)

Obogateli tisti, šteri so posredno ali neposredno povejzani z "pandemijo".....

Anonimesc (ni preverjeno)

Prekmurci dovolj je, idemo si iskat novo domovino, ovi bagataši pa kar naj ostanejo tu kjer so in ki pripadajo toj gnili izdajalski koloniji kabale!

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

Parsifal (ni preverjeno)

anton77...ci malo poglednes bole bos vido ka so vecina vsi ze od prle na lestvici..tak ka ne mejsaj pandemijo cuj...ne presti samo naslova pa komentar takoj pijsat..

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

2022 (ni preverjeno)

Zdravniki bodo odhajali posebno mladi ker je sistem totalna bedarija.Eni keširajo ogromne denarje večina zdravnika pa nima takšnih bajnih plač in dodatkov.Diplomirane sestre so zdaj isto kot zdravniki a odgovornost dosta manjša.

stroj (ni preverjeno)

ka pa zdaj? do lejko dele živeli??'

Fujd (ni preverjeno)

Naj dajo plače kak trbej
Te cigane pa spostrelat
Keri dela samomor prvo te spakvat pa te sebe

brezowski (ni preverjeno)

verjetno je bole pomembno, kak jim je premoženje "zdrsnilo", nej nekša novinarska lestvica...in to je nej glij občutno, pri polaničovih se celo povečalo za pet milijončkov. ajaj, malo analitične širine bi lejko premogli.

sendvič krat dva (ni preverjeno)

Sledeča misel je od športnika, igralca in politika Arnolda Schwarzenegger.
Denar človeka ne osreči. Ko sem imel 48 milijonov dolarjev, me to ni osrečilo. Ko sem dosegel 500 milijonov dolarjev, me to ni nič bolj osrečilo kot takrat, ko sem imel samo 48. Res je, denar nas ne osreči.

Totenhem (ni preverjeno)

Daj te meni pejnaze.

In reply to by sendvič krat dva (ni preverjeno)

gfrewtwe (ni preverjeno)

delavcon večje plače , pa te pač namesto 7 milijonov dobička de 6 milijonov dobička, to je tak žmetno
samo vsi te gledajo samo na svojo rit, kera je pa tak že puna vsega ka ji več nika nej trbej

slvkoso (ni preverjeno)

večina bogatašev nastane tako da delavcu ne da dovolj plače....... tu je država zatajila saj nima koristi od nekaj deset bogatašev, če bi ta denar bil normalno porazdeljen tistim kateri so prispevali temu bogatemu bi bila skupna kupna moč zelo velika in s tem potencialno dosti priliv DDV. Skratka od bogatašev država nima nobene koristi škoda da se tega ne zaveda. Bogastva je dovolj za vse samo je nepravilno rasporejeno

In reply to by gfrewtwe (ni preverjeno)

štajerec

Naj objavijo plače delavcev

Zmaga Plemeniti (ni preverjeno)

zurnal24/magazin/vip/tako-je-videti-notranjost-jelinciceve-prestizne-primorske-vile

HojSS PRESS (ni preverjeno)

Brezvezno je neko pisanje, da so nekam "padli" !!!
NIkamor niso "padli" in ne "zdrsnili" !!!
Celo povečali so prihodke.
Bistvo je v tem, da je pač veliko ljudi ali podjetij, ki imajo še več premoženja in so pač višje na lestvici od Pomurcev.
Sicer je pa vse skupaj brez veze ta lestvica nekih "najbogatejših" ali "bogatih" !!!
Bogastvo ni samo v materialnih dobrinah.
In tudi ni rečeno, da je nekdo bogat in ima denar, če je na lestvici.
Lestvico sestavijo na osnovi premoženja.
To pa je zelo relativno.
Podjetje je lahko zelo veliko vredno ali nič vredno.
Eno je knjigovodska vrednost. Druga zadeva je vrednotenje po določenih kriterijih.
In potem še vrednost, ki bi jo dobil z dejansko prodajo !!!
Če ni kupca je lahko vrednoteno na stotine milijonov, ki so samo mrtva številka na papirju !!!!
Tudi podjetje lahko izkazuje velik prihodek in ima tudi velike izgube.
Lahko pa je malo prihodka in velik dobiček.
Kar pa še tudi ni pravi pokazatelj !
Zato je potrebno vse številke med seboj obdelati in zadevo gledati kompleksno.
Prihodek za podjetja pomeni fakturirano vrednost in ne denarja !!!!!
Pomemben je denarni tok !
Prihodek in prejemek sta dve popolnoma drugačni zadevi !
In zelo, zelo pomembni zadevi sta še likvidnost in solvenstnost !!!!!
Ehhh, kaj bi o tem, večina Slovencev pač meri bogastvo po tem v kakšni pločevinassti škatli se kdo vozi po cesti !!!!!

Starejše novice