FOTO: Jure Banfi
Epidemiološka slika bi bila brez cepljenja proti covidu-19, ki pomembno zadržuje razvoj epidemije, danes bistveno hujša, je ocenil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Konce epidemičnega vala bo po oceni direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka avgusta, zaradi novih različic pa je treba še naprej upoštevati vse preventivne ukrepe.

Težko napovedovati jesenski potek epidemije

Kot je Krek še dejal na današnji novinarski konferenci, je zaradi narave virusa, ki se zelo dobro prilagaja okolju, težko napovedovati jesenski potek epidemije. To je odvisno tako ob pojava morebitnih novih različic koronavirusa, pa tudi precepljenosti prebivalstva.

Slednje želijo povečati tudi z možnostjo cepljenja brez naročanja, ki bo v tem tednu potekalo v vseh cepilnih centrih. Za to je predvidenih okoli 150.000 odmerkov.

Okužb bistveno manj v skupinah, ki so bolj precepljene

V Sloveniji je sicer s prvim odmerkom cepljenih okoli 37 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi pa 26 odstotkov. Med polnoletnimi pa je s prvim odmerkom cepljenih 44 odstotkov, 32 odstotkov pa z vsemi.

Če prištejmo še tiste, ki so okužbo z novim koronavirusom že preboleli, pa je po besedah Kreka s prvim odmerkom zaščitenih 56 odstotkov odraslih.

Pregled okužb po starostnih skupinah, kot je dejal Krek, kaže, da je okužb bistveno manj v skupinah, ki so bolj precepljene, predvsem starejše. Posledično je tudi bistveno manj hospitalizacij in smrti.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Krek, Krek daj skrij se nekam in ne blebeči tja v tri dni. Sramota za Slovenijo.

orglice (nepreverjen)

čas dopustov bo mimo in lahko ponovimo vajo u epidemijo !

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

xyz123 (nepreverjen)

Prevod njegovih besed: Če bo jeseni ostalo še kaj denarja za pokrast bomo razglasili epidemijo ...

Bmc (nepreverjen)

Kak je pa te lani nej takšoga časa stanje slabo bilo,pa nej bilo cepiva.Pa te či de telko lidij ceplenij do jeseni,te nemre biti več epidemije pa širjenja virusa ali Krek?

Kovidprevaaaara (nepreverjen)

NATEG IN PREVARA ČLOVEŠTVA VSA ZADEVA JE IZMIŠLJENA!

Lajcimen (nepreverjen)

Mene pa zanima kda mo delavci v gospodarstvi deležni kakšnih dodatkov?

. (nepreverjen)

80 procentof se nas more cepiti, jeseni pa tretja doza. Ka bomo odprti, ka si nede politika zmišlavala pa delila dodatke. 20 let in več nas bojo stiskali ka jin povrnemo. Pejnazi za razoj bojo pa šli za "razvoj".

Starejše novice