FOTO: Mediaspeed
Lendavski župan Janez Magyar se je odzval na ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, da krši zakon. Magyar se sprašuje, ali si KPK zakone razlaga po svoje.  

Včeraj smo objavili poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) glede nezdružljivosti funkcij župana občine Lendava, Janeza Magyarja. Komisija je namreč ugotovila, da župan od leta 2018 opravlja dve funkciji, ki nista združljivi. Gre za funkcijo župana in člana sveta osebe javnega prava Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti občine Lendava.
 
Pojasnili so, da zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, določa, da poklicni funkcionar - med katere ob upoštevanju zakona o lokalni samoupravi sodi tudi poklicni župan, ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah, gospodarskih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava, razen v društvih, ustanovah in političnih strankah. 

Župan pravi, da ni jasno, kje naj bi izvajal koruptivno tveganje

Na ugotovitve komisije se je za Sobotainfo odzval tudi župan Magyar, ki pravi, da Komisija za preprečevanje korupcije, ki ni odgovorila, kjer on, kot funkcionar izvaja koruptivno tveganje.

Nadalje Magyar pojasnjuje, da komisija pri tem ni sledila dejstvu, da sta proračuna občine Lendava in proračun Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Lendava popolnoma ločena. Slednja se namreč financira neposredno preko državnega proračuna oziroma točneje ‘preko’ Urada Vlade Republike Slovenije za narodna vprašanja.

»Je KPK to dejstvo spregledala namenoma? Menim, da ja, saj me k temu razmišljanju vodi tudi dejstvo, da tabela o nezdružljivosti, ki jo je izdelala KPK, teh dveh funkcij ne šteje kot nezdružljivi,« pojasnjuje Magyar, ki dodaja, da je najbolj nenavadno, da v tabeli o nezdružljivosti ti dve funkciji nista zavedeni kot nezdružljivi. »Zakaj??? Ali mogoče zato, da si malo po svoje razlagajo zakone in da lahko nekoga diskreditirajo,« se sprašuje župan.

Magyar dodaja, da se Madžarsko samoupravno interesno skupnost ne more obravnavati zgolj kot navadno pravno osebo javnega prava, ampak kot osebo javnega prava.

Magyar prepričan, da ne dela nič narobe

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v 1. odstavku 28. člena namreč dopušča izjeme, da je določen funkcionar lahko član oziroma lahko opravlja tudi dejavnost upravljanja, nadzora oziroma zastopanja če gre za društva, ustanovo in politično stranko, tako Magyar.

»Je KPK namenoma ‘spregledala’ to jasno določilo svojega akta? Menim, da ja, saj tudi 64. člen Ustave Republike Slovenije v svojem določilu jasno zapiše, da avtohtoni italijanski in madžarski narodni skupnosti ter njunim pripadnikom je zagotovljena pravica, da svobodno uporabljajo svoje narodne simbole in da za ohranjanje svoje narodne identitete ustanavljajo organizacije, razvijajo gospodarske, kulturne in znanstvenoraziskovalne dejavnosti ter dejavnosti na področju javnega obveščanja in založništva,« piše Magyar.

Magyar pravi, da je v interesu manjšine, da neki poklicni funkcionar, v konkretnem primeru župan občine, kjer živijo pripadniki madžarske manjšine, kandidira na volitvah za občinski svet narodne skupnosti, in če je izvoljen v svet narodne skupnosti, je tudi član Sveta madžarske narodne skupnosti. 

»Tako članstvo zagotovo ne predstavlja nikakršne kršitve integritete, še manj tveganje za korupcijo, saj sem že pojasnil, da je financiranje madžarske narodne skupnosti zagotovljeno iz državnega in ne občinskega proračuna, zaradi česar odpade tudi vsako korupcijsko tveganje.
V tem primeru gre za t. i. pozitivno diskriminacijo, kar je pri pripadniku manjšine dopustno in celo ustavno zagotovljeno.«

Preprečili bi mi ustavno zagotovljeno pravico

Na koncu Magyar dodaja, da če bi obveljalo trenutno tolmačenje KPK in bi se kot aktualni župan občine Lendava odločil za ponovno kandidaturo za župana, bi mu bilo onemogočeno tudi sodelovanje na volitvah za Madžarski Svet samoupravne skupnosti Občine Lendava, čeprav je kot pripadnik madžarske manjšine vpisan v ustrezen volilni imenik. 

»Bila bi mi preprečena ustavno zagotovljena pravica voliti in biti tudi izvoljen. Mi KPK namenoma jemlje to ustavno pravico? Zakonodajalec je namreč Državni zbor RS, v kakšnem smislu si to lahko KPK dovoli, da se postavi nad zakonodajalca, v tem primeru Državni zbor RS.«

Magyar je KPK predlagal in prosil, da se na Državni zbor naslovi zahteva za obvezno razlago 28. člena Zakona integriteti in preprečevanju korupcije. 
»KPK tega ni storila. Zakaj? A je to naredila spet namenoma? Poudaril bi, da se je KPK postavil nad zakonodajalca in tudi kar je velika nevarnost nad Ustavo RS, ki državljanom omogoča pravico do obrambe. 
Magyar dodaja, da mu KPK, kot državni organ vsaj v dveh primerih ne dovoli uveljavljanja pravic, ki mu jih zagotavlja Ustava Republike Slovenije.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
...... (nepreverjen)

Ov ka pa šušmari na UEFI , pa nej kriv nika , in takši bi naj vladali , sami poštenjaki , ovo gospo pa so za dvej šniti pancete malo nej na križ pribili , čiglih je tudi njeno dejanje nedopustno.Hvala lepa za takše lidij , na bruhanje mi ide samo ob njihovoj omembi , kje mi živimo?

Marta K. (nepreverjen)

Tako je, Vesel in Židan pa nista nič naredila narobe. Janšo čaka še veliko dela pri očiščenju Slovenije, kolesarji mu pa to preprečujejo in otežujejo.

In reply to by ...... (nepreverjen)

Marta K. (nepreverjen)

In zdaj še vedno verjamete, da so Janšo po pravici zaprli tik pred volitvami??? In, da so Joviču pošteno sodili, pa balkanski bojevnik, suzpenz Radonjiča, odpisi 50 miljonov Jankoviću, obsojali "sovražni govor", če rečeš kaj proti islamu; po 500 šiptarjev na enem naslovu, i nikome ništa; ... Levi mediji pa to podpirajo in podpihujejo. Janša je preslab in premajhen za njih, da bi lahko tu naredil red.

In reply to by ...... (nepreverjen)

Marta K. (nepreverjen)

Žal je pa edini.

In reply to by Marta K. (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Zakoj pa ne odstopi od edne izmed tej funkcij. Ščista preprosto, ka lejko kasera na dva kraja. Fse se vrti okoli pejnez, či mali človik kaj fkradne v zatvor z njin, či kakšen občinar, poslanec, funkcionar zadejva zastara. Bog nan pomagaj, drujgi nan itak več nemre, pred takšnimi koristolofci.

Marta K. (nepreverjen)

E vidiš, tako cela leta delajo levicarska sodišča vred z levimi vladami. Še več takih primerov si preberi na novi24tv, kako je sodnica oprostila korupcijo,...

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Marta K. (nepreverjen)

Za to pa zdaj Janšo ovirajo že pri "čiščenju" medijev, da naj sploh ne bi mogel priti do urejanja in čiščenja sodstva. Evo, Jankoviču in poslovnemu kolegu so spet ta leva sodišča odpisala 28 miljonov evrof.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Parodija (nepreverjen)

Robert Šumi , bivši policaj-krimič predsednik Kpk-ja , za pričakovati.

Društvo Madžar… (nepreverjen)

To je isti pravni problem, kot z narodnostnim parlamentarcem Horvathom, ki je predsednik Pomurske madžarske SAMOUPRAVNE narodne skupnosti (PMSNS). Slovensko pravo je na strani Magyarja in Horvatha. Zakaj? Ker je to nivo kaotičnega slovenskega prava! Madžarska SAMOUPRAVNA narodna skupnost občine Lendava (MSNSOL) kot tudi PMSNS delujeta kot neka interesna (verska, športna, narodnostna...) skupnost ali društvo. V svojem imenu imata zapisano SAMOUPRAVNA, ker je to ostalo iz obdobja samoupravljanja in komunizma (SIS - samoupravna interesna skupnost), nima pa to nobene pravne veze z LOKALNO SAMOUPRAVO. Torej so pravno na nivoju interesnih skupnosti ali društva (Madžarov), temu pa je Magyar lahko član, Horvath pa predsednik! A JE TO SLOVENIJA. Bogi Madžari pa mislijo, ka so nekaj posebnega v Sloveniji, a so samo društvo Madžarov.

Parodija (nepreverjen)

Zakaj misliš,da Madžari mislijo ,da so nekaj posebnega?

In reply to by Društvo Madžar… (nepreverjen)

...loj (nepreverjen)

KPK je politicni organ, pod nujno ga razpustit in zmanjsat javni sektor. Iz megle so potegnili obrazlozitev in hoteli rehabilitirati Vesela za vstop v politiko. Probelm je 400 eur za rezino prsuta in teran, NI pa problem 250 tisoc na leto, neprijavljeno. Vse so krivi strankarski rtv in sranje od hujskacev poptv.

binokal (nepreverjen)

daj magyar predaj se že enkrat, no. vsi vemo kaj delaš, neheaj se dalje smešit ker lažeš le sebi.

Grk (nepreverjen)

Samo moramo priznati, je pa sposoben. Baje bodo še letos zgradili gondolo iz Lendave do Lentija in to samo na dveh stebrih.

Etr (nepreverjen)

Ne, šestpasovni podzemni tunel bodo gradili od Lendave do Sobote pod Črnim logom.

In reply to by Grk (nepreverjen)

ČE NISI NAŠ ....... (nepreverjen)

SRAMOTA SLOVENIJE, ČE NISI NAŠ SI OBSOJEN ( VSE ŽE VIDENO 1945 V INZVEN SODNIH POBOJIH)
Če ni naš, mu je potrebno nekaj najti in ga jebati, niti slučajno pa KPK ne bo jebal nobenega levičarja, če mi ve kdo napisati vsaj eno ime levičarja ki ga je obsodila KPK, kot na primer Vesel, Jankovič, Veselinovič itd NIČ KRIVI a ti so pa njihovi ti pa lahko, saj se jim ne more nič zgoditi. Dobro je rekel Kramberger ki so ga taki umorili “In ko ne bodo vladali, dodajam, takrat bodo protestirali, in pozivali k smrti tistih, ki vladajo, pa niso iz njihovih vrst!”

buncika (nepreverjen)

Ka Orban team, United Media van zjebo nabavo TS Medio? Kosovar Istvan včasi stavo prodajo, ka nej dobo njegov financer Nove24, debli Orban fašo, posla. Če neje mađar, te prosto po Kosovari, nem jo.

fafalinko (nepreverjen)

Madžari, vejpa Janšo mate na kolenaj, ka van že dal drugi tir pa pol parcel v Kopri.

Vejpa nemrete zatok vse meti..ali pač?!

Vejpa (nepreverjen)

Komunajzari, ka ži pa krulite?

za fafalinka (nepreverjen)

Orban bi moral v zameno za Prekmurje dobiti ne le par kvadratov Kopra, pač pa celo Primorsko,
pa bi še bilo premalo.

Parodija (nepreverjen)

Enih par pol pismenih lolekov levojajčnih bi rejsan moglo iti v madžarske puste , ka bi tan malo goske pasli .

p3p (nepreverjen)

To si mislo na tvoje madžarske rojake?

In reply to by Parodija (nepreverjen)

Papaštrumpf (nepreverjen)

Za nekoliko let v Lendva varaši več ne bo slovenskega jezika, že zdaj je katastrofa, v trgovini "tešik", kje smo?
Manjšina se prilagaja, Lendava nasprotno, kako je na Koroškem?

Bürgermeister (nepreverjen)

Donacije prejema SD, Območna enota MS, s pripisom za rd. spray.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice