Foto: Bobo
Pomurski poslanec Dejan Židan je prepričan, da mora v Resoluciji o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021 - 2025 dobiti primerno mesto tudi prekmurščina.

Poročali smo, da je poslanec socialnih demokratov Dejan Židan na seji odbora za kulturo skušal z dopolnili umestiti prekmurščino v Resolucijo o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021 - 2025.

Izkoristil poslovniško možnost

Njegov predlog na odboru ni dobil zadostne podpore, a nekdanji predsednik državnega zbora se ni vdal.

Poslanci bodo Resolucijo v državnem zboru sprejemali prihodnji teden na plenarnem zasedanju, po poslovniku pa obstaja možnost vložiti amandmaje na tako imenovani odprti tekst, torej dele, ki so bili na pristojnem odboru spremenjeni. 

To možnost je Židan tudi izkoristil in skupaj s poslansko skupino SD, Levice in SAB vložil dva amandmaja vezana na prekmurski jezik:

  1. Sofinanciranje projektov, ki omogočajo ohranjanje, razvoj in promocijo prekmurščine kot nekdanjega slovenskega knjižnega jezika in sedanjega nadnarečnega,  pokrajinskega jezika, ki je del slovenske nesnovne kulturne dediščine (v podpoglavju »Zunaj Republike Slovenije« ).
  2. Dopolnitev v podpoglavju Nosilci dejavne jezikovne politike v petem odstavku v oklepaju: (…, slovenskih narečij in prekmurščine kot nadnarečnega, pokrajinskega jezika,…)

Bodo poslanci prepoznali pomen prekmurskega jezika?

Kot poudarja Židan, je vpis prekmurskega jezika v Resolucijo na odboru za kulturo podprl tudi Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Strokovnjakinja in poznavalka prekmurskega jezika Klaudija Sedar pa tako utemeljuje pomen prekmurskega jezika:

»Prekmurski knjižni jezik se je v panonskem jezikovnem prostoru med Muro in Rabo oblikoval v 18. stoletju (potrditev norme z delom Nouvi zákon Štefana Küzmiča), se potrdil v vseh funkcijskih zvrsteh, sredi 19. stoletja pa se je zaradi jezikovne enotnosti oblikoval enotni slovenski jezikovni standard - kranjski in prekmurski knjižni jezik sta se poenotila in oblikovala v enotno slovensko knjižno normo, v slovenski knjižni jezik. Prekmurščina je prešla torej nazaj v narečne okvire kot je bila to pred 1771 in je eno od štirih narečij panonske narečne skupine, ki se deli na tri podnarečja: goričansko, osrednje ali ravensko in južno ali dolinsko. Vendar: Ta stara stara knjižna prekmurščina se v zadnjih desetletjih v posodobljeni različici razvija kot nadnarečni,  pokrajinski knjižni jezik, se ohranja v zasebnem sporazumevanju, kot obredni jezik pri evangeličanih, kot publicistični in umetnostni jezik prekmurskih avtorjev, vse večjo vlogo pridobiva v popularni kulturi kot pomembnem identitenem dejavniku. 

V prekmurščini imamo bogato knjižno produkcijo od leta 1715 naprej (prva doslej znana tiskana knjiga, že prej znani posamezni rokopisni viri), konec 19. stoletja še razvoj publicistike – do srede 20. stoletja), zatem še druge zvrsti, umetnostne itd. Živost prekmurskega jezika, bogastvo besednega zaklada, dolgoletno tradicijo in razširjenost na vseh funkcijskih ravneh dokazuje tudi številčnost slovarjev, slovnice, leposlovnih in drugih del prekmurskih avtorjev ter številnih jezikoslovnih in zgodovinskih razprav o nastanku, razvoju, spreminjanju in obstoju jezika in njegove jezikovne podobe. ? To izročilo je potrebno ohranjati in prenašati na prihodnje generacije. Potrebno je spodbujati ustvarjalnost v prekmurščini, jo razvijati, graditi, spoštovati to posebno zgodovinsko-jezikovno specifiko znotraj  slovenskega knjižnega jezika. Dodaten pomen prekmurščine je v krepitvi in ohranjanju slovenske identitete v prostoru med Muro in Rabo. Prekmurščina je vpisana je v Register nesnovne kulturne dediščine vpisana (9. 7. 2019, EID: 2-00072: Prekmurščina) in l letom 2018/19 se je začela kot interesna dejavnost Prekmurski jezik in kultura izvajati na 6 OŠ (Beltinci, Tišina, Fokovci, Kobilje, Grad, Kapela).«

Po mnenju Židana je strokovnih in utemeljenih razlogov dovolj in bo tako z velikim upanjem pričakal glasovanje v državnem zboru. Seja se bo pričela sicer v ponedeljek, 17. maja in bo trajala nekaj dni.

S spleta

Komentarji (39)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
keramichar (nepreverjen)

prekmurščina je nadjezik slovenskoga jezika

. (nepreverjen)

Ka nede kak s teranom?

Anarhi 88 (nepreverjen)

Če je židan poleg, itak z toga nič nebo. Zajebo je prašiče, zajebo je teran, zajebo je ...

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

S toga

In reply to by Anarhi 88 (nepreverjen)

Vindija (nepreverjen)

Prekmurje in prekmurščina so izmišljeni pojmi 20. stoletja, sta politična šovinistična konstrukta, pred tem ti pojmi NIKOLI niso obstajali, NIKOLI nikjer niso bili zapisani. Obstaja pa vendščina, obstajajo Vendi (Vindi, Veneti), naša dežela pa bi morala biti Venedija ali Vindija (podobno kot so Slovani na zahodu Veneti - Venecija, Benečani - Benečija). Današnja prekmurščina je že mešanica vendščine in modernega slovenskega knjižnega jezika, saj v prekmurščini že manjkajo nekdanji nemški in madžarski fonemi, nekatere črke in veliko vendskih besed. Vendščina ima veliko več fonemov, kakor slovenščina! Skratka - vendščino je asimilirala akademska (umetna) knjižna slovenščina 20. stoletja. Zato pa nastajajo takšne šovinistične definicije, kot je npr.: "prekmurščina kot nekdanji slovenski knjižni jezik". Prekmurščina ni in ne more biti nekdanji slovenski knjižni jezik, ampak je nekdanji samostojni vendski knjižni jezik.

ravninec (nepreverjen)

Bedak od bedaka ! Kvazi zgodovinar ! Dalje od 4. razreda zgodovine ni povohal !

In reply to by Vindija (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Povoho si je zgleda tij nej, marko... Takša mala pokrajina, pa telko različni lujdi.... Marki si po rejsi slovenofili, slovencan bi najrajši nekan zlezli, na Goričkon pa zavedni Prejkmurci (Vendi)....

In reply to by ravninec (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Zakoj minusi, če ma pa človik praf...???

In reply to by Vindija (nepreverjen)

zgod.ov.in.ar (nepreverjen)

Če smo že pri ton sta tudi Slovenija in slovenščina izmišljena pojma, ki do 20.stoletja nista obstajala. Tudi Avstrija se več ne imenuje Habsburška monarhija ali pa še kaj drugoga iz preteklosti.
Pa še glede jezika. S svojimi trditvami si pokazal, da ti ni dosti jasno glede povezave prekmurščine in mađarščine. Prekmurski, vendski ali kak bi ga imenoval, jezik, je na teh področjih obstajal dolgo pred prihodom ogrov. Torej, če gradiš naš jezik na zgodovinskih dejstvih bi po pravici moral izpustiti kakršne koli povezave z mađarščino. V bistvu je zanimivo to, da je v bistvu obratno kot trdi večina ljudi glede prekmurskega in mađarskega jezika. Uradni mađarski jezik ima 40% besed, ki imajo slovanski koren. Zato je bolj na mestu trditev, da mađari govorijo prekmursko, kot pa da prekmurci gučimo mađarsko.
Je pa lepo, da raziskuješ, ampak ljubiteljski zgodovinarji večinoma gradite na všečnih postavkah in populizmih. Pa brez zamere.

In reply to by Vindija (nepreverjen)

Sclavus (nepreverjen)

Kaj je bilo prej, jajce ali kokoš? Tvoja trditev je primitivna, ker so še prej tu bili Avari, Huni, Rimljani, Kelti, neandertalci pa drugi opičnjaki. Sicer pa so Slovane na Balkan naselili Avari (ali Obri), po prekmursko Vogri. Prvi Slovani v Prekmurju, na ozemlju Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bolgarije se pojavijo v 6. stoletju, v času Avarov, ki so s pomočjo Slovanov napadli Bizanc, to je znanstveno dejstvo.
Madžarščina nima 40% slovanskega korena, ampak je okoli 10% besed slovanskega izvora. V glavnem gre za izraze v povezavi s krščanstvom in poljedelstvom, ker so Slovani bili sužnji (Sclavus v lat. pomeni suženj), prej Rimljanov, nato še Avarov, potem pa tlačani. Madžari so prevzeli te besede, ker oni niso obdelovali zemlje, ampak so Huni, Avari in Madžari bili živinorejci, predvsem govedi in konjev.

In reply to by zgod.ov.in.ar (nepreverjen)

Prek_murka (nepreverjen)

Ime Vendi in poimenovanje za jezik vendščina so nam skonstruirali nihče drug kot Madžari. Če se vam toži po zgodovini in ste podpornik madžarizacije Prekmurja (ali celo Slovenije), lahko mirne duše odpotujete k sosedom in tam tudi ostanete.

In reply to by Vindija (nepreverjen)

Sclavus (nepreverjen)

Ma kakšen konstrukt, ženska boga, Venedi, Veneti, Vendi so prvotno ime za Slovane, v Baltskih državah še danes tako imenujejo Slovane. Poglej si stare zemljevide in beri malo o Venedih ali Venetih. Ravno nasprotno, ime Slovan je konstrukt in sicer konstrukt Rimljanov. SCLAVUS pomeni suženj, Rimljani so namreč Slovane množično kupovali za poljedelska dela.

In reply to by Prek_murka (nepreverjen)

Kak pa te (nepreverjen)

Rad bi naknadil primanjkljaj, ki ga je z brezbrižnostjo povrozočil Prekmurju. Bolj verjetno, da gre za nabiranje
predvolilnih "jurčkov" (se mi zdi?)

prekmurščina (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ni jezik, ampak narečje, katerega niti Bog ne razume.

anti boomer milica (nepreverjen)

spi*di nazaj ljubljano, govno žabarsko. ljubljana neje slovenija. bog pa ne bostaja, jeb**o boga.

In reply to by prekmurščina (nepreverjen)

As05 (nepreverjen)

Prekmurci smo potomci ljudi, ki so imeli hrbtenico ... kljub 1000 letni nadvladi ogrov smo še tu...bravo Židan!

As06 (nepreverjen)

Prekmurci so tu zato, ker jih Madžari niso nikoli zatirali. Če bi pa Madžari v vsaki tretji vasi naselili Madžarske koloniste, kak je to Jugoslavija zrihtala po leti 1919, pa bi bili Prekmurci asimilirani isto, kak so danes Madžari v Sloveniji. Takša je istina.

In reply to by As05 (nepreverjen)

anti boomer milica (nepreverjen)

nemaš pojma ka je istina, madžaron en.
vougri so nas še kak ščele asimilierate od začetka avstro-ogrske pa do konca vojne. malo si prešte zgodovino, nej pa ka nekaj na pamet tu palamudiš, madžaronski bak.

In reply to by As06 (nepreverjen)

As06 (nepreverjen)

Nej san jes nikši madžaron, samo ti istino poven. Če bi nas Madžari zatirali, nas Prekmurcov zaj ne bi bilo niti pol. Kda so se Prekmurci morali bojevati proti Madžaron? Štere so te bitke? Kelko Prekmurcov je bilo v aresti v 1000 letaj zaradi boja proti Madžaron? Madžari nan niso prepovedali pisati in tiskati knjige, ravno nasprotno! Vedno smo mejli prekmurske knjige, novine, cerkve, župnike, mejli smo prekmurske šole. To ka so lejta 1880 dali tudi madžarska imena sakši vejsi, pa ka so uvedli pouk madžarščine, pa je normalno. 1000 let pa so nej spreminjali nikša imena, nikšo narodnostno sestavo! Vsi prekmurski priimki so ostali, tou je zatiranje? Pogledni ti Madžare v Sloveniji zadnjih 100 let. Od 20 gezero jih je ostalo okkoli 2 gezero. Vsen smo priimke poslovenili. Kompletno madžarsko inteligenco smo leta 1919 pregnali, prvi diplomirani Madžari se na novo pojavijo komaj tan po leti 1960! Seposedi so slovenske kolonije v madžarskih vasej v okolici Lendave, ge maš madžarsko kolonijo v Prekmurji? To so dejstva.

In reply to by anti boomer milica (nepreverjen)

Klaus (nepreverjen)

lepo si napijso, zato je nej mogouče razmite toga sovraštva do Madžarov, po drugi strani pa ne vijdemo posledic 45 letne Jugoslavije, kera je spremenila sestavo prebivalstva v Sloveniji, govorico in pisano besedo, kulturo in tudi vero. Pa eni še kak hvalijo razpadlo Yugo, ne vidijo pa, ka nan zaradi toga pred očmi razpada Slovenija, vej nan pa že vladajo tej, ka so v ton časi prisli k nan. Nekaj pa tudi iz sovraštva do Janše, vej bi pa eni za padec Janše radi uničili Slovenijo.
To je zelo kratkovidno. Po Janši bomo rabili drugoga Janšo, ovak države več nemo mele!

In reply to by As06 (nepreverjen)

jojojox (nepreverjen)

Če nebi omeno Janše bi bil tvoj post čisto normalen.

In reply to by Klaus (nepreverjen)

Klaus (nepreverjen)

resno san dugo premišlavo, ka naj namesto Janše napijšen, ker san znau, ka na to ime razpalin marsikoga!
Če pustimo ob strani njegove napake, nucamo enoga v bodoče, ki bou tak trmaste, ki bo mel jajca v pravon pomeni, hrbtenico in keri de vupal kaj spremeniti, žal gnes takšnoga ne vijden. In če bomo iskali samo Nejanšo, v bistve pomagamo Janši, torej?

In reply to by jojojox (nepreverjen)

sasoš (nepreverjen)

stara finta levih strank; najprej vse uničijo, zapravijo, te pa ščejo z rešitvijo lastnih napak pridobiti na popularnosti.....to jin več ne pali!
Isto Židan in SD s ten predlogon.

In reply to by Klaus (nepreverjen)

Pimpek (nepreverjen)

Ta močna hrbtenica se vidi tudi po ten ka smo meli cejlih 7 al 8 partizanov, medten ka so druge pokrajine mejle bataljone.

In reply to by As05 (nepreverjen)

anti boomer milica (nepreverjen)

PREKMURŠČINA JE ORIGINALNA SLOVENŠČINA. TOU SI ZAPOMNITE TAN V LJUBLJANI!!!

Pimpek (nepreverjen)

Naštej mi 5 knjig v prekmurščini ka si jih prešto.

In reply to by anti boomer milica (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Pa ka se tej nesposobnež nika pšej tü zdaj? Kak ga nej sram? Kda je bil malo bole na poziciji, je nika nej napravo! Še več, dosti stvari je doj zapravo, uničo,....! Zdaj de pa neka pametüvo??

ammk. (nepreverjen)

SD samo velika laz za dosego oblasti, klnjajo se klavcem, kot je bilo v Romuniji, Nicolae Ceaușescu, romunski komunistični diktator. vse podobne slike. Narod pa trpi.

Prekmursko dru… (nepreverjen)

Mag. Židan je naš prekmurski poslanec, hkrati tudi član Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota. To je v skrbi za prekmurski jezik in kulturo v sodelovanju z domačo stroko razvilo obsežen in razvejan večletni projekt Prekmurski jezik in kultura. Drugih prekmurskih poslancev, ki bi sledili takim ali podobnim pozitivnim , popolnoma neideološkim iniciativam, pač trenutno nimamo.....Zahvaljujoč mag. Židanu z vložitvijo amandmajev na tekst resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko izkoriščamo možnost za večjo institucionalno in s tem tudi materiano podporo prekmurskemu jeziku, kar gre v naše splošno in skupno dobro. Upamo, da bo mag. Židanu ( in s tem vsem nam) z vloženimi amandmaji uspelo! Pred dvema letoma smo na podoben način z lastno iniciativo pri Ministrstvu za kulturo že uspeli z vpisom prekmurščine v razvid nesnovne kulturne dediščine.

Vendar se žal lahko tudi taka nedvomno pozitivna in koristna iniciativa, kot dandanes vse drugo, sprevrže v ideološki kulturni boj. A bomo Prekmurci spet sami sebi pljunili v lastno skledo zaradi takih kratkovidnih in drobnjakarskih predsodkov, kdo je Prekmurec po guču, rojstvu in prednikih, ne pa po dejanjih in prepričanjih? Vsi imamo možnost narediti kaj za skupno korist, tudi dlje, od komentiranja na fb ali forumih, kjer tekmujemo, kdo bo bolj pogumen v zlivanju gnojnice na vse in vsakogar! Poglejmo zadevo z druge plati in predvsem podprimo domače izvirne ideje, ljudi, ustvarjalce, kulturo, pa tudi politike takrat, ko to našo trdno podporo za skupno korist in skupno javno dobro najbolj potrebujejo.

VRANA (nepreverjen)

Seveda podpirajmo domače !!! Ampak zastopajo naj nas pošteni, sposobni, delovni, z iskrenimi nameni, ljudje po katerih bi se lahko zgledovali...

NIČ od tega ni koršmit !!! Niti nobeden drugi politik !!

In reply to by Prekmursko dru… (nepreverjen)

jojojox (nepreverjen)

Torej tudi Jože Horvat ni pošteni, sposoben, deloven in iskren prekmurec, glede na tou ka nas v ton primeri ne zastopa in ne podpejra prekmurščine?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

.ruštvo (nepreverjen)

Čisto sprenevedanje oz. nabiranje političnih točk!
Kak to drugače razmete, če pa on in njegova SD Tanja podpejra prihod migrantov, prihod Kosovarjev in ostalih narodov v slo, ge se v eni varašaj več niti slovensko ne gučij, telko je teh exjugo prišlekov.
In zdaj se on bori za prekmurščino, kero so zj+bali glih njegovi, keri so po drugi vojni načrtno selili južnjake v Slo in tudi Prekmurje.
Nemamo vsi tak kratkega spomina in nejsmo vsi za Kučan/Janšo, eni mislimo z lastno glavo, zato vas ne razmen, vsaj tiho bi bili, bi bili bole verodostojno.

In reply to by Prekmursko dru… (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Aha nekdo že misli na tiste obubožane kulturnike, ustvarjalce umetnosti s pisano besedo, da bodo lahko kaj zaslužili, saj se bi s sprejetjem amandmaja mogoče našel kakšen Euro iz državnih jaslih.

In reply to by Prekmursko dru… (nepreverjen)

--------- (nepreverjen)

Takši je to vrag, ni sen zna.

100-100 (nepreverjen)

Mi šteri se mamo za Prekmurce, mo dale delali fsak pr svojij močej , ka de se prekmurščina dale gučala v našij krajaj. Tou ka pe edni kvočete brez veze, s takšno ali načišno politiko nan je pa fseedno. Ponosen , ka sen Prekmurec, ponosen ka sen Slovenec.

jojojox (nepreverjen)

Vedno ponosen Prekmurec ... ponosen slovenec pa nikoli.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Če se nekomu res gre toliko za prekmurščino, se naj v šolski sistem predlaga, učenje prekmurščine kot poseben predmet, da se ga mora naučiti cela Slovenija. To bi pa že bila prava dimenzija skrbi za prekmurščino.

Prekmursko dru… (nepreverjen)

Prav to smo v našem društvu storili že pred 3 leti, ko smo oblikovali strokovne podlage ( najbolj se je angažirala naša članica g. Panker) za izvedbo interesne dejavnosti (krožka) pod nazivom Prekmurski jezik in kultura v prekmurskih osnovnih šolah. V šolskih letih 2018/2019 in 2019/2020 je interesno dejavnost po izdelanem programu izvajalo 6 osnovnih šol. Izkušnje, ki smo jih pridobili v tem obdobju, so izjemno pozitivne. Dejavnost je zaradi epidemičnih razmer in odsotnosti otrok iz šol nekoliko zastala, vendar jo bomo zagotovo nadaljevali v naslednjem šolskem letu, Ugotovljeno je bilo, da ima dejavnost dober motivacijski potencial, da je interes šolajoče se mladine za tovrstno dejavnost nadpovprečen, saj poleg učenja besedišča vključuje tudi raziskovanje oziroma iskanje starih besed izven šolskega okolja. Učenci so se predstavili javnosti na različnih prireditvah tako doma kot tudi v Porabju ob obisku vrstnikov dvojezične osnovne šole v Gornjem Seniku....Sicer pa smo na našo skrb za prekmurščino kot pomembnega dela skupne dediščine že opisali v enem od prejšnjih komentarjev. Toliko v pojasnilo!

In reply to by afta he (nepreverjen)

markoZ85 (nepreverjen)

Negdo je napisal slovnico sodobne prekmurščine. Ne vem kdaj bodo jo izdali. Bila je načrtovana pred par leti

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice