Preverili smo, kako kaže odprtju nekaterih priljubljenih gostinskih lokalov, ki so kljub zeleni luči vlade svoja vrata še pustili zaprta.

V zadnjih tednih je prišlo do postopnega oživljanja gostinske dejavnosti po večmesečnem zaprtju. Tako smo prvi lahko odprli terase gostinskih lokalov v rumenih regijah, nato pa z zadnjim tednom še po celotni Sloveniji.

V rumenih regijah je omogočena tudi strežba v notranjosti lokalov, pri čemer pa morajo gostje imeti opravljen test ali potrdilo o prebolelem covidu ali dokazilo o opravljenem cepljenju. Poleg tega so v veljavi tudi ukrepi trimetrske razdalje med mizami in 1,5 metrska razdalja med ljudmi za isto mizo, do česar so precej kritični v gostinskem sektorju. 

Lagev bar z desetim majem, nova kavarna konec meseca

Številni gostinci so zaradi navedenih pogojev, pa tudi vremena in strahu pred ponovnim zaprtjem, pustili vrata svojih gostinskih lokalov še zaprta. Tako je storil tudi lastnik verige lokalov Lagev bar Mario Maučec.

»Lagve odpiramo naslednji teden, s ponedeljkom. Prej nismo, ker smo se bali, da bo sledilo ponovno zaprtje zaradi poslabšanja situacije, a kot kaže, se bodo stvari počasi normalizirale,« nam je potrdil Maučec, ki bo kmalu odpiral tudi novo kavarno na prenovljeni Slovenski ulici.

Od Istrefa Emrulija je namreč vzel v najem poslovne prostore ob bivšem Šopingu, kjer je prej bivala Mana.

»Če bo vso šle po sreči, načrtujemo otvoritev Mestne kavarne 27. maja,« je napovedal za Sobotainfo.

Ob trenutnih pogojih ostajajo zaprti

Ena izmed priljubljenih gostiln, ki je še zmeraj zaprta, je tudi okrepčevalnica Bunker. Po besedah šefa Igorja Drvariča, pa bo tako ostalo tudi v prihodnje, vse dokler bodo v veljavi trenutni pogoji.

»Tudi, če so gostje lahko znotraj, so to zame neživljenjski pogoji. Kar se pa tiče terase, pa smo preveč odvisni od vremena. Dokler se stvari ne bodo normalizirale in stabilizirale ne bomo odpirali in ostajamo zaprti,« je dejal lastnik priljubljenega lokala z odbitim ambientom na Slovenski ulici.

Svoja vrata pa so ne glede na stroge pogoje odprli v Piceriji in špageteriji Nona, kjer strežejo tudi v notranjosti. S tem tednom se ravno tako odpirata Uno Rajh in Gostišče Oaza v Mlajtincih, soboška Zvezda pa odpira zunanjo teraso.

Posebna pomoč za gostinstvo in turizem

Gospodarsko ministrstvo je sicer napovedalo sprejem posebnih ukrepov pomoči za gostinstvo in turizem, med drugim naj bi se podaljšalo in povečalo izplačilo mesečnega temeljnega dohodka, predviden pa je tudi enkratni dodatek za podjetja in samozaposlene s področja gostinstva in turizma, ki so lani utrpeli upad prihodkov za več kot 10 odstotkov. 

Veliko nejevolje je bilo tudi zaradi vračanja državnih pomoči, zato je ministrstvo za finance nekoliko omililo pogoje za izračun prihodkov v lanskem letu in s tem morebitno obvezo vračanja državne pomoči po protikoronskih zakonih. Po novem se pri izračunu padca prihodkov tistim subjektom, ki so lani zaposlovali ali vlagali, to upošteva.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

S temi par gostilnami v soboti bi se šli turizem?

- (nepreverjen)

gostiln in barov imamo na splošno preveč

In reply to by . (nepreverjen)

rotschild (nepreverjen)

Kak pa te naj odprejo ko pa ne vejo kama so djali kljüče.

In reply to by . (nepreverjen)

Bfrzuji (nepreverjen)

Se ne splača odperati ka vsi znajo ka je tou nateg od natega kak male lidij v glavou jebati

Polilotik (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka te je stoj natejgno?

In reply to by Bfrzuji (nepreverjen)

Hojsklažniplan (nepreverjen)

Eno leto nas že nategavlejo pa lažejo.. kak je neka v bistvi pa ni nič

In reply to by Polilotik (nepreverjen)

juuy (nepreverjen)

cakaj ka do tvoji starsi ale tvoja deca zbetezala. pa te boj glasen ka je nika nej. to je totalno nespostljivo do tistih ka smo
zgubili svojce zaradi covida. lejko poves ka je nej mogoce “nej tak resno” nemas pa niksne pravice gucati ka je v bistve nej nic. lidje merajo in to je nej nic

In reply to by Hojsklažniplan (nepreverjen)

koronapaničari (nepreverjen)

Ka tij lolek si še nigdar v življenji nej biu betežen? V tvoji družini še nišče neje meo kakšne težje bolezni? Meni so svojci mrli od drugih bolezni pa san zaradi toga nej đouko po forumaj pa drugin v oči takšne stvari meto. Niti san nej od nikoga zahtevo ka se odpoveduje svojin pravican in svboščinan zaradi toga. Meni sta dedek pa babica oba mrla od gripe in mrse, pa je nišče nej zganjo panike zaradi toga. Ge ste vi paničari te bili? Pun kuurac man vas bedakov, keri ste v bistvi edini razlog ka smo zdaj v totalnon dreki in še dugo mo. Samo vi davlete legitimnost toj svetovnoj manipulaciji.

In reply to by juuy (nepreverjen)

Beast (nepreverjen)

Zelo dobro si napisal.

In reply to by koronapaničari (nepreverjen)

magyar bacsi (nepreverjen)

Za dan mladosti 25. maj se pripravlja vsesplošen ognjemet, vse bo poletelo v zrak in se bo zažgalo!!!!!

mfghj (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

cestitke tebi in zivel danasnji dan, obletnica smrt diktatorja brez gnile leve noge.

In reply to by magyar bacsi (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Vi vsi ki tako radi pričakujete da se vse gostilne odprejo,nimate pojma kako služijo tisti ki so jih zaprli,primer vsi politiki imajo vikende in večina tudi vinograde in v vikendih in v vinogradih so fešte take da te vse narit vrže kako žurajo in seveda tudi zraven služijo z pijačo,jedjo in z kurvarijo,toje biznis in ne gostilne.

LENUHI (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Te jim že tak dobro ide od državne pomoči, ka ne rabijo delati.

Nnen (nepreverjen)

Kaj pa metropol? Carda?

Pistabav (nepreverjen)

Majo zaprejto, pa dobivajo lepše pare kak kda obratujejo.. zakoj bi odperali neka polovično

Vanek76 (nepreverjen)

Tou ka ne odpejrajo pod takšnimi pogojami ka bi se gosti morali cepiti ka bi notri sedeli je dobra gesta, ka pomeni ka majo radi svoje goste, pa ka neščejo z genocidon mazati svoje duše. Vi pa šinfajte kelko ščejte pa talajte minuse, kda de prišo tej den, de pa tou zelo hitro, pa nej zaradi ene gripe, te gor prišli kak so obrnili polovico prebivalstva v grob, pa tou samo z eno navadno brizgalni iglo, no mogouče ena nede zadosti, pa še kakšen cheimtreils, razni bojni kemični strupi, zastrupitve hrane, 5g sevanje, no pa še nekaj si poglejte, ne boste mogli verjet kaj se dogaja pri nas v Sloveniji.
https://youtu.be/6PGSKPy69cM

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice