Kakšno je stanje v slovenskih bolnišnicah? V tretjem valu je hospitaliziranih več ljudi, a se njihovo število trenutno zmanjšuje.

Na cepljenje se je od prejšnjega tedna mogoče prijaviti prek aplikacije na portalu zVem. Do danes zjutraj se je prek omenjenega portala na cepljenje prijavilo že 52.500 oseb, je povedal državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Nadalje je spregovoril o stanju v bolnišnicah in pozval prebivalce, da se odzovejo na cepljenje: »Prosim vse prebivalce, ki so dobili vabilo na cepljenje, da se nanj odzovejo. Vsa cepiva v Sloveniji so enakovredna in so varna.« 

V tretjem valu več ljudi v bolnišnicah

V bolnišnicah se zaradi covida na današnji dan zdravi 508 bolnikov, 133 jih potrebuje intenzivno nego. Šest bolnikov je v nedeljo umrlo.

V drugem valu so postelje v intenzivnih oddelkih predstavljale 17 odstotkov vseh bolnikov, v tretjem valu pa se je število dvignilo na 25 odstotkov. Vindišar pojasnjuje, da razliko med obema valoma pripisujejo angleški različici novega koronavirusa.

Vir: Vlada Republike Slovenije
Vir: Vlada Republike Slovenije

Število hospitaliziranih se trenutno zmanjšuje

Trendi števila hospitaliziranih kažejo zniževanje tako na standardnih kot tudi na intenzivnih posteljah. »V tem tednu bomo lahko dodatno zmanjšali skupno število covid kapacitet in omogočili obsežnejše izvajanje ostalih necovid programov,« razlaga Vindišar. 

Dodaja, da se zavedajo pomena zagotavljanja vseh rednih programov, »saj bomo samo na ta način lahko zagotavljali ustrezno dostopnost do vseh zdravstvenih storitev.«

Pokazal se je pomen javnega zdravstva

Državni sekretar se je ob tem zahvalil vsem zdravstvenim delavcem: »Obremenitve v zadnjih mesecih so pri večini bile izjemne. Uporaba osebne varovalne opreme je dodatna obremenitev. Kljub vsemu pa smo skupaj uspeli odgovoriti na številne nove izzive.«

Posebej je izpostavil visok nivo solidarnosti in pripravljenost vseh deležnikov pri pomoči med bolnišnicami. Izjemne napore izvaja tudi primarna raven, ki poleg hitrega testiranja izvaja tudi množično cepljenje. »Pomen javnega zdravstvenega sistema je dobil novo potrditev,« je zaključil.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jovanovski (nepreverjen)

Ne se cepit gre se za načrtno pobijanje ljudi.

VRANA (nepreverjen)

Proti čem se naj cepim proti gripi katero vsako leto preboliš brez problema ampak čudežno je izginila hm smrdi in to zelo. Vse je kovid mvj lažnivo.

Salafist (nepreverjen)

Joj joj joj nej cepit, zato ka nan tista slika na facebooke pravla ka nevarno:( Joj joj joj. Vse je janša kriv, tudi za korono, joj joj joj

Salafist (nepreverjen)

Mislin, neizobraženost enih vas tu je rejsan samo višek norosti. Nej čudno ka nas drugi majo za norce

In reply to by Salafist (nepreverjen)

Mamini tele (nepreverjen)

Banano si dobo ali to dan?daj ide nazaj v vrtec vpise....v kmice se vvvv kmiceee

In reply to by Salafist (nepreverjen)

Deyavuks (nepreverjen)

Najbolj nas imajo za norce politiki mediji in njihova podkupljena stroka.

In reply to by Salafist (nepreverjen)

Salafist (nepreverjen)

Evo tipicen primer artikuliranja od toga ka san mislo, brez najemnine v tvoji glavi

In reply to by Deyavuks (nepreverjen)

KikiRikiMS (nepreverjen)

Cepilna taktika v Sloveniji katastrofa. Lahko se učijo od Srbije.

gostaja (nepreverjen)

25 let je jedla hamburger v McDonadsu in hrenovke iz Lidla, potem pa izgovor, ne bom se cepila, ker ne vem kaj je noter v cepivu.
Saj ni cudno da drvimo v kapitalisticni socializem. Venezuela prihajamo.

venezuelec (nepreverjen)

Točno tak! V Venezuelo s tovarišom Janšo naprej!

In reply to by gostaja (nepreverjen)

Fujd (nepreverjen)

Kaj zdaj se cepit ali ne?
Pa idijoti naj ne komentirajo

Rando M. (nepreverjen)

Dajte še direktno ZDMS pitajte malo, kelko lidi majo oni na čakalni listi, ka mo znali, kda naj čakamo, ka mo na vrsti.

balounar (nepreverjen)

Če so tak varna cepiva, zakaj pa te zdaj astra zeneco več nado kupili v EU?, seveda tudi pri nas, do včera je pa bila taaaaaak varna, pa učinkovita. Ma dajte no!? pa samo blesavci van verjamejo!

Uceneccccc (nepreverjen)

Kje pa si ti slišal da več nedo kupili? baba rekla baba čula - EU se ni zavezala k dodatnim količinam za kar pa je razlog počasna dobava... ne pa da več nebodo kupili kak ti praviš. Sami strokovnjaki na osnovi novic s televizije, forumov in facebooka so tukaj očitno.

In reply to by balounar (nepreverjen)

nevenše (nepreverjen)

Dobro, samo ka pitan. Celo leto san se pazo in več ali menje upoštevo ukrepe ter se nejsan okužo. Zdravo san žijvo in krepil svoj imunski sistem ter ostal zdrav. Še celo navadnoga prehlada san nej meo, pa ga man sakšo leto. In zdaj ščejo od mejne ka se cejpin in si dan tej virus prostovoljno v sejbe spistiti, če glij san se cejlo leto trudo in odreko stvaren zato ka ga nebi doubo. In to samo zaradi toga ka mo lejko šou not v gostilno in na Hrvaško na morje? Malo morgen! Tak mi je čistak vrejdi.

En Prlek (nepreverjen)

Meja si pač srečo, kak jo mojo norci skoz!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice