V prvi obravnavi so poslanci obravnavali novelo zakona o policiji, ki policistom daje dodatna pooblastila na področju navijaštva.

Poslanci Državnega zbora so nedavno obravnavali ter v prvem branju sprejeli novelo zakona o policiji, ki prinaša nekatere novosti na področju obiskovanja športnih prireditev ter navijaštva. Večkratnim prekrškarjem in storilcem kaznivih dejanj z znaki nasilja bi se s sprejetimi spremembami zakona lahko popolnoma prepovedalo obiskovanje športnih dogodkov, s sprejetjem pa se obetajo novosti tudi na področju navijaških potovanj.

"Gre za širši družbeni problem"

Na osrednji junijski seji DZ so poslanci Pozitivne Slovenije s prvopodpisanim Petrom Vilfanom podali predlog novele omenjenega zakona, ki predvideva dodatna policijska pooblastila za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah. Dodatna pooblastila mož v modrem bi po besedah prvega moža murskosoboške policijske uprave, Draga Ribaša, lahko samo deloma izboljšala stanje na področju navijaštva. "Nikakor pa ni pričakovati, da bi predvidena nova ukrepa celovito rešila to problematiko. Gre namreč za širši družbeni problem, pogojen s številnimi dejavniki, kar posledično zahteva vključitev vrste služb in tudi civilne družbe, da bi se ta problematika celovito rešila,” odgovarjajo na policijski upravi ter menijo, da bi bil za celovito reševanje tovrstnih vprašanj potreben pristop vseh subjektov.

Začetek izgredov, konec potovanja

Ob obravnavi so predlagatelji spremembe zakona izpostavili nično toleranco do nasilja, ki se razlikuje do dosedajnih uradnih postopkiv policistov. Slednji so se pri kršiteljih na športnih prireditvah ravnali po členih zakona o prekrških ter zakona o kazenskem postopku. “Zaenkrat niti policija niti sodišča nimajo nikakršnih možnosti izrekanja ukrepov prepovedi udeležbe na športnih prireditvah, saj naša zakonodaja takega ukrepa trenutno ne predvideva," še dodaja direktor PU Murska Sobota glede predloga, ki predvideva prepoved udeleževanja športnih prireditev za kršitelja ali povzročitelja kaznivega dejanja z znaki nasilja. Novela prinaša tudi novosti pri potovanjih na športne prireditve. Potovanja, ki bi se na vlakih ali avtobusih sprevrgla v izgrede, bi policisti z novimi pooblastili prekinili.

S spleta

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
tinka78

Edino pravilno, da se tukaj vzpostavi red. To, kar se je dogajalo ta teden v Sarajevu, je res sramotno. Te mariborske navijače bi bilo potrebno kaznovat z družbeno koristnim delom v Bosni in nekajletno prepovedjo udeležbe na športnih prireditvah.

Pa saj tudi pri nas ni kaj dosti drugače. Ko je kakšna večja tekma v Murski Soboti, se že pred tekmo zganja kraval na ulicah.

Sobochanec

Takkak pri sakšoj regulativi in pri sakši spremembi zakonodaje. Poslanski mlijni do začnoli mleti in semleto skrpucalo de prišlo na izvajalsko raven.

Problem?
Problem je tej, ka šef izvajalcov že pri pripravi zakona pomisleke ma, kak se tou ne da zriktati. In za njega so npr. Gringosi, Vijolice ali pa Gorgončice, širši družbeni problem !?!

Širši družbeni problem so nešterni navijači izven športni terejnov, tan, ge nikak ne razgrajajo, pa nika ne delajo, pa na pragi pedesejtoga lejko skalkulejrajo, ka so v živlejnji več državne socialne podpore kak plače doubili.
In tü majo dotični subjekti štartno mesto za šank-šinfanje države pa sistema cejloga.

mile82

Či se pa tinka78 s ten strinja, te de že tak moglo biti. Glede na tou, ka je verjetno stalni obiskovalec šprtnih prireditev in je vidla in doživela že vse kar se v navijaštvi da, ji nemo oporeko. Trbej nekši red naprafti. Slovenska mesta so teden za tednon podobna Bejrute, tak tou več dale nejde. Lekar je resno premalo, ka ma policaj pooblastilo, ka ti po lastni presoji pač napiše kazen za vsaj 1000 evrov na keroga se nemreš pritožiti. Pa tudi pooblastilo, ka te zaprejo v kletko in te obravnavajo kak tretjerazrednoga državljana je premalo....Trbej kak v angliji. Ker tinka78 je ziher bila že v angliji na fuzbali. Od gda je zakon o navijaštvi, nega več navijaških izgredov. Vsi se majo radi. Pa v Nemčiji, pa na Švedskon.....Praf maš tinka78, red trbej že končno ednok naprafte! :D

Kak je Sobochanec napiso. Politika nan maže oči z nepomembnostmi.

copicar

Sobochanec,se strinjam

stackoverflow

tinka ženske in nogomet po mojih izkušnjah ne gredo ravno z roko v roki.
Prenehaj s komentiranjem. Hvala. :)

bojci19

stackoverflow
in kaj je zdaj tinka narobe komentirala???

joshy

Mater kakše pametnjakoviče mamo pa tü gor...
Zaj pa vi meni povejte, ja kakše navijaške izgrede pa mamo te mi v Sloveniji??? Za vas butce so očitno navijaški izgredi že tau če se na tekmi eni drüge šinfamo, pa če nišče eno baklu ali petardo vužge??? Ljudje dragi van se očitno niti ne senja ka so navijaški izgredi!!!
@tinka78, tau ka se je dogajalo v Sarajevi, što je začo, pa ka se je štoj zdero, tau nišče točno nevej!!! Še sami bosanski policaji so pravli ka so nej čüli mariborskih navijačov ka bi se zdirali "nož, žica, srebrenica" tak ka nej nekoga na pamet obtoževati po ton, ka si čüla od "bosanskih" medijov, keri so pač jezni na slovenijo zaradi izpada Želježničara!!!
@Sobochanec. ka bi ti zaj rad pravo ka smo navijači socialni problem??? Ges san Gringos, pa san NIKOLI nej prejemo socialne podpore, ka san direktno po končani šoli šal delat, pa kelko znan tüde večina drügeh gringosov ode v slüžbo ali pa še v šolo, torej ka bi ti rad s ten povedo???
@mile82, slovenska mesta so že podobna Bejrute??? Ka ti se slučajno drogejraš??? Gda smo bili v Sloveniji priča navijaškim izgredom v keron koli slovenskon mesti??? Človek božje, pa ti se zavedaš ka je bilo v Anglije v časi najhujšiš izgredov??? Očitno se ti niti ne senja, ka vaček nebi piso takšeh bedarij tü gor!!!
Tak ka ljudje, malo preštudejrajte ka tü gor pišete prle kak nekoga nekaj obtožujete!!! Ja od gda za boga miloga pa mamo te mi v sloveniji navijaške izgrede???

Spy

Jao joshy no. Prešti še eno post od mile82. Kelko ge razmin je bil post sarkastično naravnani, v smisli, če tinka78 pravi ka zakon nucamo te ga pa resno nucamo! Z ostalin ka si napiso se pa strinjan. Glij tak z poston od mileta.

Daj tinka78 povej mi kda so v MS nazadnje bili kakše večji izgredi. Zaj pa resno. Zahtevan odgovor! Pa takše bedarije kak jih ti leko napišeš je nej nišče sposoben...

Vipko
Truplo

Čeprav ne maram komunjarjev, pa Vilfanov zakon o navijačih (Vilfan je član Pozitivne Slovenije) podpiram.

Slovenija glede navijaštva ni neki večji problem. Ampak, marsikaj se pa dogaja... če ne drugega, je navadno kraval med Violami in Zelenimi Zmaji. Stožice so že večkrat malo demolirali ipd.

Vsi, kateri trdite, da ste navijači, se zakona ne bojte. On je naperjen proti 1% huliganom. Dobesedno! S tem ne mislim, da če je npr. 50 Gringosov pijanih in malo "plešejo" po tribuni, da je to problem. Problem je, ko se kje čakajo, da se bodo tepli, ko leti kamenje z ene tribune proti drugi na samem stadioni ipd...

Red se mora narediti... ne pa, da se dela tak, da mora policija privesti tako Gringose, kakor nasprotne navijače na stadion. A ste kot policaji, da morata biti vsaj dva skupaj, da se ne izgubita, he, he...?

Še to: kar se je dogajalo v Sarajevo je sramota, vendar tega Zakon seveda ne bo urejal. Vsaj mislim. Vseeno, dvomim, da so po Sarajevu ravno rohneli in izzivali razni Smrekarji, Javorji... ampak bolj Bećirspahići, Alamuhmedinovići in podobni???? Bi rekel, da če jim vojna ni bila dovolj, kaj še hočejo?

Sobochanec

Moderni nogomet sistematsko deluje prouti nasilji, rasizmi, nacizmi,... in, če što včerašnje kadre iz Sarajeva dojema kak doprinos k kulturizacije nogometa, te moren empirično zaključiti, ka je tej osebek maloumen!!!

@jošky
Tij si pa očitno en navaden posranec, šteri je v časaj balkanske morije v đajcaj trgo očove gate ali pa mogouče dva pampersa na den. Tvoje dojemanje omembe Srebrenice v kakšonkoli konteksti violskoga navijanja je potemtakem razumljivo. Bedak.

uzk

kelko smrtnih žrtev je bilo do zdaj na tekmah fuzbala v Sloveniji v samostojni Sloveniji? 0!

v državnon zbori bi se trenutno mogli ukvarjati z drugimi problemi, nej pa s ten ;)

Vipko
tinka78

Dragi mile, Spy, Joshy in vsi ostali, ki se zgražate nad mojim komentarjem, zdaj pa dobro poslušajte (berite). Ne briga me kako izgledajo navijaški izpadi v Bejrutu, Angliji, Argentini, Bangladešu ali kjerkoli drugje. Vem samo to, da je lani poleti, ko je bila neka tekma v Murski Soboti, bil cel center poln nekih pobesnelih navijačev, ki so iskali navijače druge ekipe, ki so prišli iz Maribora ali od kod že, da bi se stepli z njimi. Vmes so postopali gor in dol po ulici, potem je priletel eden domači in se začel dret, da so nasprotniki na avtobusni postaji in potem so se vsi tja pognali, čez par minut so že šli nazaj. Hvala bogu v spremstvu policije.

Se vam zdi, da to spada na ulice? Upam, da ne. Sicer pa skandiranje v Sarajevu je bilo čez vse meje normalnega razuma.

uzk

tinka viš ka mejšaš stvari. ulica pa športna prireditev (beri tekma) sta 2 različnivi stvari.

kakšno skandiranje v Sarajevu? nož, žica..? skandiranja neje blo, kar je potrdila tudi bosanska policija. zadosti kredibilen vir?

Vipko
tinka78

Kaj pa mešam, če lahko vprašam? V predlogu zakona piše, da bodo lahko prepovedali vstop na tekme osebam, ki so v preteklosti storile prekrške ali kazniva dejanja, ki vključujejo nasilje. Meni se zdi, da preganjanje nasprotnikovih navijačev po ulicah čisto ustreza tem kriterijem. Se ti ne zdi?

Pred dnevi so vsi mediji poročali o tem, da so se mariborski navijači po ulicah Sarajeva drli nož, žica, Srebrenica. Sicer pa je Sobochanec prav napisal, da ste pred 15 leti, ko se je v Srebrenici in marsikje drugje po Bosni in Hercegovini dogajalo mesarsko klanje, verjetno še v peskovniku delali pogače in se igrali z avtki. S takimi stvarmi se ni za hecat. 15 let ni obdobje, v katerem bi se zacelile rane, ki jih pusti genocid. To je podobno, kot bi leta 1960 po središču Varšave hodili nemški navijači in se drli heil Hitler ali kakšne druge nacistične vzklike.

uzk

kakši mediji? 24ur pa slovenske novice sta za tebe kredibilna medija? še 1x ti pravin ka je bosanska policija dala uradno izjavo ka neje bilo skanderanja na temo Srebrenice, pa ne mejšaj dreka brezveze ;)

BuLsHiT
mile82

tinka78...ščel san ti po ovinkaj povedati, ka obstajajo zadeve, v kere se ne razmiš. Znan, ka je tou zaj verjetno šok za tebe..:)...

stackoverflow

Čudi me kako so druga svetovna vojna (in podobne teme) še vedno popularne. Nekateri imajo še vedno posledice iz teh časov, čeprav niso bili zraven in govorijo o stvareh o katerih nimajo pojma.
Res je, takšna dejanja so obsojanja vredna in poskušajmo, da se ne ponovijo. Vedno, ko nekateri posamezniki želijo nekaj doseči, jih izkoriščajo za popolnoma nesmiselne stvari.

Kaj želijo navijači Željezničarja? Da jim nakažemo nekaj milijonov za psihične travme?

Začnite razmišljati s svojo glavo, da ne bo služila samo za frizerja.

yyyeb

kreteni, vstop prepovedan.pravilno

Jim Beam

vas bomo pa pač čakali pred stadionom tako, da boste še naprej morali živeti z fobijo ultrasov.

I-OWN-YOUR-MOM

Za neka, ka je letno 10k EUR škode, kero itak krijejo mafijske zavarovalnice, de se sprejemo novi zakon, keroga sprejetje košta par 100 jurjof tak pa nači?

S ten se strinjate?

Itak. Ofčice. ;)

I-OWN-YOUR-MOM

Sicer pa je o ton že bila ena tema: http://sobotainfo.com/novice/ogled/10719/?s=s

Pa na fotoultras en super članek.

Pa na radio študent en super članek.

Ali što de to od vas lolekov, ka idete 2x letno na tekmo, sploj štel.

Vi ziher bole razmite navijaštvo, ja. Itak. To de to.

Vi mate ziher kakkše koli argumente za, ja.

Znate vi, ZAKOJ se to sprejema, ja ... ahahaah. Kar neka.

only12345

ges mo tu samo dodal... poglejte ANGLIJO ! in more biti razumnome človeki vse jasno...

black panter

cigani bugarski so dali gol

yyyeb

mene zanima šport ne pa navijaštvo tak,ka če nobenga od teh majmunov ne bi bilo, bi mi bilo vseeno.pa še normalni ljudje bi lahko na tekme hodili.naj mi noben ne govori o vzdušju,ker tekme 1. slovenske lige so več ali manj klavrne glede vzdušja.

black panter

GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL

black panter

ZMAGAAAAAAAAAAAAAAAAA IDEMO DALE

black panter

ZMAGAAAAAAAAAAAAAAAAA IDEMO DALE

Spy

''Sicer pa je Sobochanec prav napisal, da ste pred 15 leti, ko se je v Srebrenici in marsikje drugje po Bosni in Hercegovini dogajalo mesarsko klanje, verjetno še v peskovniku delali pogače in se igrali z avtki.''

Ka si pa ti delala?

I-OWN-YOUR-MOM

Una jih je rešavala. :D

Ka je ova rejsan znapisala, amazing :D

"Kaj pa mešam, če lahko vprašam? V predlogu zakona piše, da bodo lahko prepovedali vstop na tekme osebam, ki so v preteklosti storile prekrške ali kazniva dejanja, ki vključujejo nasilje. Meni se zdi, da preganjanje nasprotnikovih navijačev po ulicah čisto ustreza tem kriterijem. Se ti ne zdi?"

Dejansko SE vmešavleš. In sicer v to, ka osebna svoboda posameznika nesmi biti, ka se zbije z nekin, što se šče isto zbiti z njin.

:)

Vipko
Truplo

Preveč nekateri gledate zadeve samo s svojimi očimi.

Kot sem napisal, Zakon bo veljal za mogoče 1% obiskovalcev. Za take, kateri ne poznajo reda, kateri ne spoštujejo drugih ljudi in še kaj.

Za večino normalnih navijačev nekih sankij po mojem ne bo. Če se bo dol s tribune tu in tam drlo deset pijanih navijačev, to po mojem res ne bo razlog, da se ukrepa.

Problem je v tem, kar je napisala Tinka: ko se že vnaprej grupirajo navijači z namenom, da bodo npr. v parku obračunali s tem in onim, ko leti kamenje levo in desno, ko kateri od navijačev ne posluša, uboga varnostnika ali policijo.

Določeni pač ne bodo več smeli obiskovati športnih prireditev in prav je tako. Če ne gre zlepa, bo šlo zgrda. Zakaj mi, kateri delujemo npr. v košarki o takem zakonu sploh ne razpravljamo. Tam je red in bo tudi vnaprej brez večjega števila policije ali varnostnikov. Tekme obiskujejo enostavno drugačni profili navijačev. Saj ne pravim, tudi pri košarki se včasih kaj sfiži... Amapak nekatere nogometne navijaške skupine so pa takega obnašanja, da je treba nekaj storiti.

Se strinjali ali ne, tako bo!

Vipko
tinka78

Nekateri imate res težave z bralnim razumevanjem.

Fizično nasilje je prepovedano in pika. To, če se dva želita stepsti sredi ulice, še ne pomeni, da to lahko naredita. Ja?

Sicer pa šport in nasilje ne sodita skupaj. Nekoč je celo veljalo, da bi se v času olimpijskih iger vzpostavilo premirje na vojnih območjih.

Jim Beam

povejte mi en primer, ko je bilo na bilokateri tekmi kakšno sranje? (razen ciganov) nevem res koga se bojite, ker tudi mi ne podpiramo brezglavega nasilja in matretiranja. zato bi rad slišal en primer, ko je bilokateri gringos gnjavil kakega navadnega navijača? bojite se lastne sence, ker ste ovce, ki sledite sistemu, ki nas vodi v prepad, ampak glavno, da vi preberete novice in 24ur in naenkrat ste bogovi, ki lahko sodite in obsojete vsakogar, saj mediji pa že morajo imeti prav. prekmurje republika šinfanja. lejko vas je sran, najležej je vse doj posrati pa nika nej napraviti!

Vipko
Truplo

Dragi Jim Bean! Tudi zate velja, da imaš hude probleme z bralnim razumevanjem.

Ta Zakon se ne sprejema zaradi kakšnih dogodkov v Prekmurju, ampak je to Zakon za celo Slovenijo. To kot prvo in malo tudi pomisli, kaj se včasih dogaja na Stožicah in Ljudskem vrtu, ko se zgrabijo Viole in Zeleni zmaji?

In kot drugo, kaj se razburjaš? Če si prabral moje pisanje, bi ugotovil, da sem namignil, da v bustvu ta Zakon velja za 1% navijačev. Za take, katerim res ne moreš ničesar dopovedati. Si ti med njimi? Če si, potem... če pa ne, pa ti mora biti pogodu, da se to sprejema.

power.play

Ges san proti tomi zakoni.Že zdaj mamo zakon,ki policiji in nadaljnjin subjekton omogoča ukrepanje,pa se ga ne izvaja tak kak je predvideni.Plus toga,v državi je dejansko,pa je to nej floskula,ogromno bole pomembnih stvari kak pa če do se 3-4-krat letno eni navijači zbili na ulici ali pa verbalno prepucavali na stadioni.Kak dodatno do s ten uničevali zdrava jedra v sedanjih navijaških skupinah in na konci mo meli samo še gledališčnike na stadionih.In mimogrede-noben zakon nede mogo uničiti nasilnežov.Tudi v Angliji,kak jo eni opevate,so nej napravili skoraj nič.Samo pregnali so jih (za kratek čas) iz stadionov na ulice,zdaj pa so tudi znani številni primeri sranj iz stadionov.Samo mediji o njih pač ne poročajo.Dajte,skorumpirani politikanti,začajte se baviti z resnimi stvarmi,nej s potretimi stolami.Če se dve skupini zbijeta na njivi pa se mi to resno ne zdi tak velki problem,kak prepričiti gospodarski kriminal.Ka že pusti večje posledice?

BuLsHiT

ej truplo sto so zeleni zmaji??

anglezi se pa tak rajsi po nizjij ligaj sicejo pa jih nisce ne gnjavi :D

bolano

tinka najboukše ka se zapremo v konzerve kak ribe pa de cejli svejt varen!:D či so navijaški izgredi štere so v blagoj oblike mogoče 1x na lejto te še nej si bijla v kakšon spartacusi, nedelici ale b&w. aja..nega člankof o ton pa so ti nej mogle sprate mozga

Spy

Še najbole žalostno pa je to, ka je prvpodpisani Peter Vilfan, keri je bil svojoga časa profesionalni športnik. In od takšoga človeka bi pričakuvo, ka de razmo pomen navijačov in navijaških skupin. Tej zakon nad slednjimi izvaraja REPRESIJO. Tekme oz. športni dogodki brez navijačov pa so podobne meši.

ŠE ENOK: Navijači in navijaške skupine so tisti ka davlejo pečat in pomen športi (vsaj fusbali)!!!

I-OWN-YOUR-MOM

Tinka

Pa koga koji kurac briga, če tebi fight ne zgleda fajn, pa bi ga IZKLJUČNO ZATO prepovedala in omejevala svobodo lidan delati to, ka med seuf ščejo? S kec fpizdi to sovražnost do so-lidi gemleš? Što si te ti koji kurac, ka boš nekšoga šerifa špilala?

Daj, Tinka, naštej mi svoje hobije, prosin. Ka mo ge začo tebi pisati, ka ti lejko delaš, pa ka nej, pa kelko-X bole za zdravstvo so nevarni tvoji hobiji, kak pa navijače, kere se zdravi enoga na 100, keri so udeleženi v fighti, pa še to nej nekše opercije pa neka. Za zdrastvo so strošek kvečjemi vsi drujgi športi razen toga. Še fakin jahanje je 100x bole nevarno, kak pa nekši wannabe fight nekših amaterov sredi ulice.

Ma bogme, šuti enkrat že pri zadevaj, o kerih nemaš pojma. Ali ti čist vseeno, či ščeš omejevati lidi pa tuj nasploh - pisati takše nesmisle, kak jih ti?

Idi malo parkrat na tekme, ka boš vidla kak maloumni so policaji, kak ponepotrebnon se ob prvon menšon incidenti spravlajo na navadne lidi, se zderajo na njih, jih pošikavlejo, itd. itd. (nazadnje v Lendavi, pred ten pa 1000-x prle). Policaji skos samo poslabšajo situacijo s svojin primitivnon obnašanjon nekše nad-vlade nad navadnimi lidgmi, in to samo zato, ker v resnici nemajo za burek in se jin trosijo lače, te pa sprejemajo takše ne-racionalne odločitve, ka gli UNI največji primitivci v spadnejo.

Neznanje in primitivzem policajof je tisto, ka napravi NA STADIONAJ največ pizdarij. Skos je isto. V 80% primeraj so za VEČJE, posledične pizdarije krivi policaji s svojin ravnanjon. Pa itak se samo z njimi bijejo več ali menje - med seuf (med navijači) se itak nišče ne bije prinas ... :D

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice