Slika je simbolična.
Kočevski gozdovi so dom rjavih medvedov, a sedaj so nekateri že prišli na vzhodnejši del Slovenije. V noči na sredo je medved presenetil lovca v Žetalah, ta pa ga je v silobranu ustrelil.

V noči iz torka na sredo je mlad oziroma približno tri leta star medved, ki je tehtal okrog 140 kilogramov, presenetil lovca, ki je bil na nočni preži na divje prašiče. 

Po pripovedi lovca se je nenadoma približal na tako majhno razdaljo, da slednjemu naj ne bi ostalo drugega, kot da ga ustreli. 

 »Ta medved je bil opažen in ustreljen v noči iz torka na sredo na pogorju Maclja, ki je približno 300 metrov oddaljeno od naselja Čermožiše. Medved je lovca presenetil pri spustu iz preže, ko je čakal na divje prašiče, približal se mu je na zelo majhno razdaljo, manjšo kot 30 metrov, lovec ga je v tistem trenutku tudi ustrelil, pri tem lovec ni bil poškodovan, medved pa je pač bil ustreljen in bil prepeljan v naš lovski dom,« je danes pojasnil Silvo Kores, starešina Lovske družine Žetale.

Prvi primer rjavega medveda v Halozah

V Halozah se domačini in lovci ne spominjajo, da bi kdaj v svojem okolju srečali rjavega medveda, čeprav naj bi se občasno pojavljal na Pohorju, ki je od Žetal, kjer se je v sredo pojavil medved, oddaljeno približno 70 kilometrov. 

»Pri nas tu si niti v sanjah nismo predstavljali, da bi se lahko medved pri nas pojavil, ker k nam niti ne sodi. Pri nas enostavno ni niti približno primernega življenjskega prostora za medveda, niti za njegove prehode, kaj šele za njegovo stalno bivanje,« dodaja starešina Lovske družine Žetale. 

Lovski inšpektor je opravil zaslišanje v skladu s prekrškovnim postopkom.

Gozdovi v Halozah niso primerno življenjsko okolje za rjave medvede

Primerno življenjsko okolje za rjavega medveda je kočevsko-notranjski prostor, saj medvedom zagotavljajo dovolj gozdnih kompleksov za življenje. 

»Mi smo sredi gozdnatih Haloz, ki so sicer redko poseljene, ampak to naselje je poseljeno razpršeno. Sicer tu živi malo ljudi na kvadratni kilometer, če pa se ozremo okrog sebe kakih 300 ali 400 metrov je neka stanovanjska hiša, nek objekt, pašna živina in zato pri nas enostavno ni nekih prostranih gozdnih kompleksov. Vsi gozdni kompleksi pri nas so manjši od 400 hektarjev in s tem si niti ne moremo predstavljati, da bi v našem okolju živele velike zveri,« še dodaja. 

Lovca čaka denarna kazen

Na podlagi samoprijave kršitelja je bil izpeljan klasični prekrškovni postopek. 

»Tukaj, seveda, gremo po črki zakona, to pomeni zakon o naravi predpisuje pri kršitvah torej pri poseganju na zaščitene živali na tej rdeči listi, so pa kazni v razponu od nekaj syp pa do nekaj 1000 evrov. Gre za prekrškovno denarno globo,« pa dodaja lovski inšpektor Sebastijan Soršak

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fujd (nepreverjen)

Ka bi še medved kakega človeka napadel kaj bi potem bilo???lovec si zasluži nagrado

gost512412 (nepreverjen)

od kje ti ideja, ka so medvedi napadalni? če se ti približaš nekomi in si nej napadalen pa te ovi strlij, što je krijv? Nagrado boš jemi dal, ka te strejlo?

In reply to by Fujd (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Seveda ka so nej napadalni, tü ti dan prav !!! Vejpa samo pogledni pravljico o treh medvedih. Kdo je jedel iz moje sklede? Kdo je sedel na mojem stolu in ga premaknil? Kdo je ležal na moji postelji in jo pomečkal? Tou je tak ena nebogljena žival, ka bole nemre biti...

In reply to by gost512412 (nepreverjen)

gost512412 (nepreverjen)

tij si samo dele pravlice šti :) priporočan rdečo kapico ali pa sedem kozličkov ali pa trije mali prašički.. tan je vuk nebogljena žival... pa zna gučati glij tak kak tvoji trije medvedi... :)

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Vejpa tij si s pravljicami začo (ka medved baje nej napadalna žival). Ges san samo nadaljeval, v hudomušnem stilu, sarkazem... Ali gnesden je tou že preveč zahtevno za intelektualce...

In reply to by gost512412 (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

lovci so ustrelili že veliko ljudi

In reply to by VRANA (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

medved pa ni ustrelil še nobenega lovca

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

pancek (nepreverjen)

kdor si je izmislil ta zakon si zasluži da mu žival odgrizne glavo

akoll (nepreverjen)

poglej nazaj kdaj je bil objavljen in kdo je takrta vladal? tisti si je izmislil

In reply to by pancek (nepreverjen)

bmkk (nepreverjen)

pa ga je pac ustrelil.. se pravi ce se meni nesce pribliza pa cutin nevarnost ga pac malo tak do smrti zabodnen.. bravo.. dalec smo prisli.. lovci so pa itak sama ena velka mafija..

administrator (nepreverjen)

tito je tudi bil lovec
samo je bil slab strelec
zato je vedno bilo skupaj z njim na lovu
12 ostrostrelcev

In reply to by bmkk (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

a pri jofanki tudi

In reply to by administrator (nepreverjen)

tuncika

Iz mesa naj skuhajo bograč, ga prodajo in plačajo kazen, simpl.

Mama mia (nepreverjen)

Ni imel ustreznega prevoza,za medveda do svojega doma,pa bi ga naj razpravo,pa z njim v zamrzovalnik,ne da je dal v javnost,da je medveda ustrelil.Eh ti moj lovec si videl,kaj je Slovenija in njeni zakoni ustreliš žival,pa dobiš kazen ustrelili so Dobrotnika iz Negove Ivana Krambergerja ,pa so vse pod preprogo pometli sedaj se vidi,kaka politična mafija je vladala v Sloveniji slovenskemu narodu in vsi v tej zadevi nikoli niso bili obsojeni vsi so zunaj a naklepno,ker je bil trn v peti komunistom, so ga le ti dali ustreliti in nihče drug,da vam bo za vselej jasno in ne ni bil kot so lagali nam slovenskemu narodu,da ga je ustrelil neki človek v vinjenem stanju.To lahko kučan reče le svoji ženi.

administrator (nepreverjen)

da bi se na veke vekev
cvrl v peklenskem ognju

In reply to by Mama mia (nepreverjen)

lovec jaka (nepreverjen)

marš pederu

In reply to by administrator (nepreverjen)

Jack000000 (nepreverjen)

"Medved je lovca presenetil pri spustu iz preže, ko je čakal na divje prašiče, približal se mu je na zelo majhno razdaljo, manjšo kot 30 metrov" - in taki slepci in glušci pokajo po naših šumah..

Ragnar The King (nepreverjen)

Medveda pokopati z vojaškimi častmi
Po vsej državi zastave na pola koplja
Sirene da zatulijo
in vsi državljani obmolknejo za 5 minut
kot znak spoštovanja
do medveda ki je bil neoborožen
in ga je ubil oboroženi atentator

administrator (nepreverjen)

KAJ BO POKAZALA OBDUKCIJA
MENE ZANIMA
ALI JE BIL USTRELJEN V HRBET
TO SEDAJ SODNA MEDICINA
HITRO UGOTOVI

In reply to by Ragnar The King (nepreverjen)

lovec jaka (nepreverjen)

ne jedi govna

In reply to by administrator (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

ene resnićno zanima ali je vhodna strelna rana od spredaj
ali od strani
ali od zadaj

In reply to by administrator (nepreverjen)

zikolino (nepreverjen)

kdor strelja v hrbet ali od strani ni vreden da sonce sije na njega
Takšen po navadi sam stori samomor

In reply to by administrator (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Bližje resnici pa je moja trditev, da je lovec zamenjal medveda za divjega prašica in to namerno in ga enostavno počil. Ponoči ne ločiš če je svinja ali medved. Nočni lov pa je itak prepovedan.

In reply to by Ragnar The King (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

vprašala tovarišica v šoli je.
Kaj je definicija lovca?
in Janezek odgovori-
Lovec je oborožen pjanec
ki gre skozi gozd
naravnost v gostilno!

gostja 426 (nepreverjen)

V silobranu, in strašansko natančen strel, ja, seveda ... Lovsko pravilo je, da se moraš prepričati, kaj streljaš, in šele nato streljati, on pa je mislil, da je ustrelil divjega prašiča. In potem je to pomoto doma še razstavil, fotografiral in fotko poslal svojim frendom. Ah, kako mu verjamem.
Kazen je povsem zaslužena, pravzaprav je krivolov lahko tudi kaznivo dejanje in tako bi mu moralo biti sojeno.

Kmetje ne vedo, da so nekoč volkovi in medvedje živeli povsod, človek je tisti, ki jim je območje močno skrčil, zdaj pa se ljudje sprenevedajo, da medved ne spada sem ... Slab spomin in neznanje kmetov, nič novega.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice