*Fotografija je simbolična (VIR: MOMS)
Odbor za kulturo je sprejel predlog Resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021-2025, a dopolnilo Dejana Židana, da se v resoluciji poudari pomen prekmurščine, ni bilo sprejeto.

Na odboru za kulturo so sprejeli že tretjo resolucijo o nacionalnem programu za jezikovno politiko od osamosvojitve Slovenije. Prvi resoluciji, s katero je bila začrtana jezikovna politika za obdobje 2007–2011, je sledila resolucija za obdobje 2014–2018.

Tretja resolucije brez omembe prekmurščine

Gre za strateški dokument, ki naj bi stroki in politiki zagotavljal trdno podlago za premišljeno in sistematično urejanje jezikovne situacije v slovenski družbi. 

Nova resolucija za obdobje 2021 - 2025 se osredotoča na področja jezikovnega izobraževanja in jezikovne opremljenost, na splošno jezikovno kulturo in jezikovno krajino ter na bližnje predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v letošnjem letu. Tudi v tokratnem 68 strani dolgem dokumentu, kakor v obeh prejšnjih, pa ni omembe prekmurščine.

To je želel sedaj popraviti pomurski poslanec Dejan Židan, ki sicer ni član odbora za kulturo, ampak je le nadomeščal kolega Matjaža Nemca. Na sejo odbora je tako prišel s posebno 'prošnjo'.

Židana je začudil izid glasovanja o njegovem predlogu (FOTO:BOBO).

Predlog Židana za vključitev prekmurščine zavrnjen

»Resolucijo sem prebral nekaj ur pred odborom in ugotovil, da gre za zelo resen dokument za naslednjih pet let, ki razpolaga s 40 milijoni evrov. Govori o slovenskem, romskem, italijanskem, madžarskem jeziku ... nikjer pa ni prekmurščine. Omeni sicer narečja, ampak prekmurščina ni narečje, je nekaj več,« je pojasnil poslanec socialnih demokratov za Sobotainfo. 

Po posvetovanju s strokovnjaki je sestavil amandma, ki ga je podprl tudi predstavnik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, in tako vložil dve dopolnili k Resoluciji za večjo veljavo prekmurščine ter večje sofinanciranje projektov za ohranjanje, razvoj in promocijo prekmurskega jezika. Za Židanov predlog pa ni bilo zadostnega posluha, saj so poslanci s 5:7 zavrnili njegov amandma.

Ko se tudi pri nepolitičnih vprašanjih, odloča politično

»Vsakega člana odbora, iz vseh poslanskih skupin, sem posebej prosil za podporo in nihče mi je ni odrekel. Glasovanje me je presenetilo. Vem, da so bila vprašanja, zakaj potem niso vsa narečja omenjena, ampak prekmurščina ni navadno narečje. Je nekdanji knjižni jezik, nadnarečni in pokrajinski jezik ter tudi jezik, ki je vpisan v razvid nesnovne kulturne dediščine,« je povedal vidno razočarani Židan, ki poudarja še pomen prekmurščine za porabske Slovence.

Kot je še poudaril nekdanji predsednik državnega zbora, pri zadevi ni šlo za politično vprašanje, zato ga je začudilo glasovanje poslanske skupine NSi, žal pa mu je bilo tudi, da na odboru ni bila prisotna poslanska skupina LMŠ, ki po napovedih obstruira delo državnega zbora.

»Če bi LMŠ bil tam in ne bi obstruiral, bi imeli osem glasov in bi amandma bil sprejet,« je še dodal Židan. 

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pancho vila (nepreverjen)

Katastrofa. Najprle je bil prekmurski knjižni jezik pa te so začali güčati o slovenskon jeziki. Mi znamo što smo. Za nje nam je pa se eno.

prekmurec75 (nepreverjen)

mi prekmurci smo za slovenijo drugo kosovo vsaj siftarski jezik v sloveniji je vec vreden kot nas prekmurski jezik

Sundimtar Shiptar (nepreverjen)

Ne së shpejti do të jemi në parlamentin tuaj dhe pas disa vitesh ju do të jeni pakica në vendin tuaj!

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

Ofeden (nepreverjen)

ge se že več dugo neman za slovenca...če me što pita ka san, pravin Prekmurec!

feri11 (nepreverjen)

Točno tak, kak si pravo... Samo nas je premalo takši, nega mi ujšega, kak da mlade "moderne" stariše čuješ; Tijan, pojdi, pozor, kolo pa takše "slovenske"...

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

isti (nepreverjen)

Horvatov NSi je bil proti. Sramota, da tak zastopaš Prekmurce. Glavno, ka je dobra plača pa se vse pozabi.

feri11 (nepreverjen)

Slovenci za Prejkmurje sploj nevejo, ka obstaja.... Razen, da ščejo šenki piti pa gesti.... Pa ešče te se obnašajo arogantno, kak če bi se Kristuš na Zemlej pojavo....

neko (nepreverjen)

prekmurje, ki ma svojo kulturo in jezik zatirajo že od stare jugoslavije naprej. našoga poslanca jožefa horvata je leko sran, ka je del te skupine pa ne vupa nika povedati.

pomurc (nepreverjen)

Horvat iz NSi nima časa za Prekmurce, je preveč zaposlen s preštevanjem glasov za svoj sedež predsednika DZ. Smo pa Prekmurci očitno tudi neki mazohisti. SDS in NSi dol visi za Prekmurje, na vsakem koraku nas pozabljajo in ponižujejo, ko bodo volitve, pa bosta ti dve stranki v Prekmurju spet dobili največ glasov.

neko (nepreverjen)

in on je bil profesor na srednji šoli. sramota.

In reply to by pomurc (nepreverjen)

Akademik (nepreverjen)

Mali polanski Đouži se je osmešo.

Križevski (nepreverjen)

Židan lepo samopromocijo tira, populistično. Tik pred zdajci vloži neusklajeni amandma, zna ka nede šlo skozi, s prstom kaže na NSi in na LMŠ (konkurenca) in se kuče po prsaj, kak on za Prekmurje. Poleg toga pa pozablja, kak je navedeno tuj v članki, ka v časi, kda sta se sprejemali prvi dve resoluciji, je njegva stranka mela kulturo prejk, pa tuj nej bilo prekmurščine notri. Ne bojte naivni.

jesi duplin (nepreverjen)

"tik pred zdajci" - je to prekmursko?

In reply to by Križevski (nepreverjen)

Po0 (nepreverjen)

Kriv je LMS od Sarca. Zakaj niso sli glasovat.

Realnost (nepreverjen)

Ne leva, Ne desna, Lesna. Vas Marjan.

ŽIDAN NI PREKMUREC (nepreverjen)

OD KDAJ PA JE ŽIDAN PREKMUREC ????

še vedno bodoči? (nepreverjen)

In ka ma to veze s ten ka so nas pa zatajili?

In reply to by ŽIDAN NI PREKMUREC (nepreverjen)

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Svin.ski Židan se bori za prekmurski jezik - smejh te buje. Zakaj pa on ne obvlada prekmurščine? Zatoj ka vas ma za samare!

še vedno bodoči? (nepreverjen)

Žalostno je tou gda se za nas Prekmurce morejo boriti drugi, zato ka naši "pravi" Prekmurci v vladi nemajo posluha za lasten narod. Tudi gda se je Prekmurje priklučilo Jugoslaviji po prvoj vojni je za tou biu najbole zaslužen prlek. Rejsan si za drugo nej kak za vardo.

In reply to by Bodoči Vardist (nepreverjen)

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Tvoja mama je za vardo!

In reply to by še vedno bodoči? (nepreverjen)

Pravegoričanec123 (nepreverjen)

Mij mo za njih skos "tisti Madžari prek Mure"....

100-100 (nepreverjen)

Jezero lejt so naši predniki živeli fkuper z Vogrami, varvali so naš jezik, običaje. 100 lejt je od toga ka smo združeni z matico, prekmurščino še dale gučimo, dale jo pišemo, dale naše običaje varvlemo. Neje uspelo Vogron, nede uspelo nitik drugin. Uspelo de samo nan sami. Či mo se zanašali na drujge, ešče posebi na politiko, pa kakšne koli barve že je, nemo daleč prišli. Fčimo svojo deco, tou ka so naši stariške že nas, nedajmo se doj gledati, bojmo ponosni , zanosni ka smo mo lejko na ton lejpon falajči zemle doma. Naj nas nede sran, nema nas zakoj biti. Ostanimo dobri lidge, nafčimo te štere radi pridejo k nan, našoga jezika, navad. Pa ne nasedajmo politikantskoj propagandi, v ton časi rajši delajmo deco, malo nas je.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice