V trgovinah kmalu ne bo več obvezna izročitev računa, kmetje ne bodo več obvezni davčni zavezanci. Nova predlog zakona predvideva tudi zvišanje splošne olajšave, zaradi česar bi zavezanci prejeli višje neto dohodke.

Vlada je na sredini seji določila besedila predlogov zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o dohodnini in o davku na dodano vrednost. Kot je pojasnil minister za finance Andrej Šircelj je skupna točka vseh treh zakonov poenostavitev, lažje obračunavanje davkov za davčne zavezance, lažje nakupovanje in seveda tudi to, da se omogoča večjo konkurenčnost gospodarstva.

Izročitev računa v trgovinah ne bo več obvezna

Šircelj je predstavil spremembe zakona o davku na dodano vrednost. Kot je povedal, izročitev računa v trgovinah ne bo več obvezna. Račun v papirni obliki se bo izročil kupcu le na njegovo zahtevo. »Zlasti če bo to zagotovilo za zagotovitev garancije,« je dodal. 

Izdaja računa ostaja obvezna, kar pomeni, da se bo račun evidentiral v blagajni. »Gre zgolj za izročitev,« je pojasnil Šircelj.

Kmetje ne bodo več obvezni davčni zavezanci

Kmetje v prihodnje ne bodo več obvezni davčni zavezanci. Do zdaj so bili davčni zavezanci tiski, ki so imeli več od 7500 evrov prometa, zdaj ne bo več nihče. »Če pa kateri kmet to želel, bo še vedno lahko postal davčni zavezanec,« je dodal minister.  

Kot je pojasnil Šircelj, bo prišlo tudi do nekaterih poenostavitev: »Obrazci ne bodo več obvezni s predpisi, kar pomeni bistveno poenostavitev za davčne zavezance. Ko govorimo o novem davčen zavezancu, registracija ne bo obvezna pred prvim prometom, kar bo bolj prijazno in enostavno kot do sedaj,« je dejal.

Sprememba zakona predvideva 45-odstotno olajšavo pri zaposlovanju oseb z deficitarnimi poklici

Glede predloga sprememb o zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb je Šircelj dejal, da prinaša nove olajšave. In sicer prinaša olajšavo pri zaposlovanju v višini 45 odstotkov plače za osebo, ki ima deficitarni poklic. 

»Danes so ti poklici na področju zdravstva in računalništva,« je dejal. Za zaposlitev osebe s temi poklici bo delodajalec imel posebno olajšavo. Točno določeni poklici bodo določeni s pravilnikom.

»Osebe, ki so mlajše od 25 let, bodo dobile še 10 odstotkov višjo olajšavo,« je dejal Šircelj in pojasnil, da želijo s tem mlade zadržati v Sloveniji.  

Poleg investicijske se uvaja še olajšava za tiste pravne osebe, ki bodo investirale v digitalno oziroma v zeleno preobrazbo. »Danes je pomembno, da živimo v čistem okolju, zato je prav, da se temu prilagaja tudi davčna zakonodaja,« meni Šircelj.  

Prihaja zvišanje splošne olajšave, kar pomeni višje neto plače

Zakona o dohodnini prinaša povečanje splošne olajšave, do katere so opravičeni vsi davčni zavezanci. »Gre za olajšavo, ki temelji na nujnih življenjskih stroških. Mislim, da je neetično, da država obremenjuje del, oziroma denar, ki pomeni preživetje,« je dejal finančni minister. 

Kot je pojasnil, bodo postopoma zviševali splošno davčno olajšavo. Ta bi naj v letu 2022 znašala 4500 evrov, v letu 2023 5500 evrov, v letu 2024 6500 evrov in tako naprej do 7500 evrov. S tem želijo ljudem ob istih bruto plačah povečati neto dohodek. 

»V letu 2025 bo dohodek povečan za 1000 evrov letno za povprečno plačo« je še dejal Šircelj. 

Vlada bi uvedla tudi seniorsko olajšavo za starejše od 70 let. Za 0,7 odstotne točke bo višja tudi olajšava za donacije. Spreminja se tudi obdavčitev najemnin, ki se znižuje na 15 odstotkov, manjše pa bo tudi časovno obdobje za plačilo davkov na kapitalski dobiček.

»Po 15 letih na kapitalske dobičke ne boste več plačevali davkov,« je dejal Šircelj.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hhhggcb (nepreverjen)

V naslovu pise izdaja racunov ne bo vec obvezna, v clankupa pise ka je izdaja obvezna, izrocitev pa ne. Pa ka ste vij telebani na ton sobotainfo? Ka vse delate za klike, kak ste nizko spadnoli.

1411

Se strinjan, to neje n od novinarstva. To je samo koperanje pa prepisovanje novice od drugod. Pravi novinar bi recimo dal coj kak primer/izračun ka tej dvig olajšave pomeni konkretno za nekoga s povprečno in nekoga z minimalno plačo oz. kelko točno več de dobo itd. Seveda nevejo oz. se njin ne da.

In reply to by hhhggcb (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

a je tebi bik u glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni

In reply to by hhhggcb (nepreverjen)

Ena pač (nepreverjen)

Vedno preverim račun, ker je preveč napak v trgovinah (napačno skodirani izdelki). Še naprej bom vedno zahtevala račun.

allp (nepreverjen)

ti kar in vklopi razum. Manj kupuj in vec sama pridelaj doma.

In reply to by Ena pač (nepreverjen)

prdni lujza (nepreverjen)

bravo prava vlada ne pa pofukani levaki ka bi dvigavali davke nam pa davali vsen ka nič ne delajo lenuhom

Lujza prdnil (nepreverjen)

Ti si preberi zakon ki bo omogočal da bodo bogati se vec sluzili 🤣🤣🤣

In reply to by prdni lujza (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

a je tebi bik u glavoj se sprdnuo
i majki se usral u mednožje
da si tako fuknjeni

In reply to by Lujza prdnil (nepreverjen)

ravninec (nepreverjen)

Bravo naci furer in njegova SDS banda. Tako bodo bogati še več dobili, neumni reveži keri jih volijo pa figo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

hahehihohu (nepreverjen)

Skozi zgodovino so bili desno usmerjeni podporniki desnih strank vedno neizobraženi, primitivni in zabiti ljudje, ki so nasedali populističnim puhlicam raznih kriminalcev, psihopatov ali pa pametnih preračunjlivcev. Tudi novodobni volilci desnice v Sloveniji nadaljujejo s to tradicijo in se niso izneverili zgodovinskim dejstvom.

In reply to by prdni lujza (nepreverjen)

Kosoveljani (nepreverjen)

a je tebi bik u glavoj se sprdnuo
i majki se usral u mednožje
da si tako fuknjeni

In reply to by hahehihohu (nepreverjen)

aoap (nepreverjen)

Bravo, se pozna delo Simica in vlade. Vlada dela. Koncno nekaj prakticnega za ljudi, ki delajo

micikaaa (nepreverjen)

Vlada naprej.....porušite zidove preteklosti......

Orbanušovi papki (nepreverjen)

Šircelj, ne širokousti. Povej rajši ali imate vgrajeno v zakon socialno kapico in z njo splošne davčne odpustke za najbogatejše. Povej, kaj vse tvoje "poenostavitve" pomenijo za ljudi s prihodkom 750 evrov in kaj za one s prihodkom nad 7500 evrov. Sigurno ti je Simič te izračune naredil! In najbolj pomembno: kaj vse to tvoje navajanje pomeni za javne finance!

Malemu otroku je jasno, da če "razbremenjuješ z davki", nekje moraš pobrati denar za državno blagajno. Ali pa kresati izdatke. Pa nič se eni tukaj kratkovidno temu ne veselite! Če ni sociale, se hitro pojavijo novi izdatki! Za vse pride račun! In potem tistih 20 fičnikov, ki ste jih dobili več, na račun "manjših davkov" Odleti iz denarnice, v sekundi!

Je pa nekaj: to je vaš predlog Vlade RS in glede na vašo "večino" v parlamentu bo to šlo težko skozi. Tega SD, Levica, LMŠ, SAB in neodvisni ne morejo podpreti! Oni preostanki od SMC in debeloglavi Jurša - če to podprejo, so to potem samo še ljudje brez integritete v nulo, človeške kreature.

Joj, tisto tiskanje računov, pa tega v razvitih državah ni že desetletje.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Pa koga spet Janšisti jeb_jo ???

Ta vlada nateguje ljudstvo da se kadi !!!

administrator (nepreverjen)

a je tebi bik u glavoj se sprdnuo
i majki se usral u mednožje
da si tako fuknjeni

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

Saaššš (nepreverjen)

Pa nabirajo točke za naslednje volitve!!!

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice