Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je ugotovilo, da cone 40 niso v skladu z veljavno prometno zakonodajo.

Cone 20 ali 40 oziroma območja omejene hitrosti na 20 ali 40 kilometrov na uro po mnenju Ministrstva za infrastrukturo in prostor niso v skladu s prometno zakonodajo. Slednje lahko najdemo v mnogih slovenskih občinah, vendar zaradi nelegalnosti ne morejo biti podlaga za izrekanje kazni. Po veljavni prometni zakonodaji so nesporna in zakonita le območja z omejitvijo hitrosti 30 kilometrov na uro.

Dva vzporedna zakona prispevala k zmedi?

»Z mnenjem Ministrstva za infrastrukturo in prostor se strinjamo glede  nelegalnosti con 40 in 20,« pravijo v mestni upravi Mestne občine Murska Sobota. Zakon o cestah namreč pravi, da so območja omejene hitrosti deli naselja, kjer je hitrost omejena na manj kot 50 kilometrov na uro. Zakon o pravilih cestnega prometa pa naj bi dodatno definiral prvi zakon in hitrost v območjih omejene hitrosti omejeval na 30 kilometrov na uro. 

V MOMS nelegalnih con 40 ni

Na cesti, ki plje mimo OŠ I v Murski Soboti, je postavljen prometni znak omejitev hitrosti na 40 kilometrov na uro, ki pa je za razliko od območij omejene hitrosti oziroma con 40, legalen. V Mestni občini Murska Sobota con 40 ni: »Na občinskih cestah imamo postavljene prometne znake cona 30 v skladu s Pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah,« zagotavljajo na murskosoboški občinski upravi.

Občine bodo morale ukrepati

Na MOMS pravijo, da so zmeraj upoštevali omenjen pravilnik pri postavitvi prometne signalizacije na občinskih cestah. Ostale občine pa bodo morale prometne znake primerno urediti tako, da območja z omejitvijo hitrosti na 40 kilometrov na uro opremijo s posameznimi ustreznimi prometnimi znaki za omejitev hitrosti na 40 kilometrov na uro. Lahko pa se zgodi, da bodo občine cone 40 spremenile v legalne cone 30, kjer pa bodo višje kazni za prekoračitev hitrosti. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BB

Šalabajzari...

...žalostno ka vse zganjajo z našimi €€€ :(

Jan Vlaj

Vsak, ki je dobil kazen na coni 40 bo lahko zahteval povračilo denarja.

Plemeniti

Pred par tedni so ugotovili, da omejitve na deloviščih na gorenjski avtocesti niso postavljene v skladu z zakonodajo, zdaj pa ugotovijo, da cone 40 niso v skladu z zakonodajo. Človek se vpraša, če poznajo samo tisti del zakonodaje, ki govori o cestnih prekrških.

Poleg tega pa te označevalne table tudi niso zastonj. Naj tistemu bedaku, ki je iznašel cono 40, zdaj izstavijo račun za menjavo tabel in razne sodne stroške + obresti za vračilo kazni.

Starejše novice