*Fotografija je simbolična
Večini domov starejših glede okužb s koronavirusom trenutno kaže dobro, a so se izbruhi spet pojavili v treh. Zaenkrat pristojni še ne vedo niti, za kateri sev gre.

O trenutni problematiki domov za starejše je na današnji vladni novinarski konferenci spregovoril tudi Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Spomnil je, da so bili v prvem in drugem valu epidemije največje žrtve prav domovi za starejše. Tako je bilo na vrhu epidemije v enem tednu med stanovalci več kot 1150 okuženih, med zaposlenimi pa več kot 430 okuženih. Take številke so vladale konec lanskega novembra. 

Sledilo je vpeljevanje rednega testiranja zaposlenih in stanovalcev, cepljenje in ozaveščanje stanovalcev, kar je po besedah Uršiča pripeljalo do bistvenega zmanjšanja številk do pomladi letošnjega leta. 

Tako je bilo od 5. pa do 11. aprila letošnjega leta po celi Sloveniji okuženih le devet stanovalcev in devetnajst zaposlenih. 

Pri tem Uršič poudarja, da je šlo za izjemno nizko številko, saj imamo v Sloveniji približno 18.900 stanovalcev v domovih za starostnike in približno 12.200 zaposlenih

Izbruhi so se spet začeli pojavljati

V zadnjem tednu ali nekoliko več pa je ponovno prišlo do izbruhov. V preteklem tednu je bilo s koronavirusom okuženih 78 stanovalcev in 26 zaposlenih. 

Okužbe so se pojavile v treh domovih za starostnike. V Trbovljah so jih zabeležili največ, potrdili so jih pa tudi v Domžalah in Fužinah

V Trbovljah se trenutno spopadajo z večjim izbruhom okužb, zabeležili so jih 28, od tega je bilo dvakrat cepljenih 26. En od teh ni bil cepljen, en pa je okužbo že enkrat prebolel. 

Vsi so asimptomatski ali pa imajo blage znake okužbe, na splošno se pa počutijo dobro. 

Kot veleva protokol so bili razporejeni v rdeče cone. Ena rdeča cona je v domu, druga v bližnjem župnišču. Dom v Trbovljah je zaposlil tudi higieničarko, aktivirali pa so tudi dodatno delovno terapevtko. 

Direktorica trboveljske bolnišnice Romana Martinčič pa zagotavlja, da na bolnišnico zaenkrat ne pričakujejo pritiska. Te dni imajo v njihovi bolnišnici zasedene vse štiri postelje za intenzivno nego na covid oddelku. 

Okužbe so se pojavile tudi v domžalskem domu za starostnike, kjer je pa en starostnik umrl. Ta bi naj bil že pred okužbo v slabem zdravstvenem stanju. 

V domu v Domžalah je trenutno sedem novih okužb, od tega je bila okužena stanovalka, ki so jo na novo sprejeli. Po protokolu so jo nastanili v sivo cono, kjer je bila osem dni. Nato so jo testirali, test je pokazal negativen rezultat. 

Le dva dni kasneje je bila ista stanovalka okužena s koronavirusom. Od preostalih šestih okuženih v Domžalah je en stanovalec virus prebolel, ostali so bili cepljeni z dvema odmerkoma. Stanovalci v Domžalah so asimptomatski, torej brez znakov obolelosti.  

Tretji dom za starostnike z izbruhom je v Fužinah, kjer je prišlo do izbruha v bivalni enoti z dvajsetimi stanovalci. Večina okuženih v tem domu je že bilo cepljenih z dvema odmerkoma cepiva, nekaj z enim odmerkom. Tudi za ta dom se ne ve, kako je prišlo do vdora okužb. 

Direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje priznava, da so se dva tedna nazaj tudi v bolnišnici, na internem oddelku, srečali z izbruhom. Če se je ta izbruh preselil v dom starostnikov pa direktorica ne more potrditi, niti zavrniti. 

Ministrstvo je pozvalo vodstva domov, da intenzivirajo sodelovanje s koordinatorji, a hkrati opozarjajo, da ukrepi v domovih ostajajo enaki. 

Sive in rdeče cone v domovih tako ostajajo povsod, prav tako posebni protokoli ob sprejemu, ohranili pa bodo tudi navodilo, da domovi ostanejo odprti za obiske. 

»Tisti, ki se še v domovih niste cepili, pojdite, cepite se,« poziva državni sekretar Uršič. 

Stroka še ugotavlja, za kateri sev gre, je pa izjemno kužen

Kateri sev se je začel pojavljati v domovih za starostnike še ni znano, a vedo, da je zelo kužen. Iz osebe na osebo se prenaša hitro.

Tako bi naj stroka v naslednjih dneh sporočila svoje ugotovitve, za kateri sev gre pri obolelih starostnikih. Ob vsem tem pa je direktorica trboveljske bolnišnice poudarila, da bomo epidemijo zamejili le s cepljenjem. 

»Gre za nek nov sev, sigurno, ker se zelo širi,« je še dodala Martinčičeva. 

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurc (nepreverjen)

Kak je pa te našemi JOJOji nika nej pa so ga fcejpili z destilejranof vodof ?

KORONČKA (nepreverjen)

Obolevajo tudi cepljeni, pišete v naslovu,
AMPAK NE ZBOLEVAJO PA TUDI NE CEPLJENI, se pravi spet drek mejšate.

Juresarc (nepreverjen)

Vse je to nateg in prevara človeštva izmišljena stvar..Mediji so vir laži 10x dnevno eno pa isto a v bistvi je vse normalno.

majmunx (nepreverjen)

Asimptomatsko ne obstaja. Vrhunec raziskovalnoga novinarstva na sobotainfo. Bravo

twiter (nepreverjen)

Anis Lićina je v priporu v Avstriji zaradi prevoza droge. Baje sodeluje z Avstrijsko policijo in tožilstvom in naj bi izdal tudi sodelavce na NPU in na našem tožilstvu.

na RTV pa jokajo, sploj Asciceva. Ga bodo branili?

Bumbarvelki (nepreverjen)

Tebe je tuj ze izdal ka si bumbar! Samo so policaji pravli ka to ze dugo znajo

In reply to by twiter (nepreverjen)

Jansa himself (nepreverjen)

Dosti dosti pomaga cepljenje potem...maske gor...cepit se cepit seeee

marjeta gh (nepreverjen)

Sem se ze bala da bomo nazaj normalno zaziveli

Torej (nepreverjen)

Ja ja ja jaaaaa... Pa bi radi večje dodatke dobivali pijzda vam materna vam pa doktorom, pa vsem v bolnicaj pa v pisarnaj lopove.

butalec (nepreverjen)

Ja, zdaj njin zaploskajmo!! So si zaslužili!!!"

In reply to by Torej (nepreverjen)

Pacijent (nepreverjen)

Marš mafija doktorska !!!

In reply to by Torej (nepreverjen)

sava (nepreverjen)

Lejko pa brez problemov okoli odijo, tudi prejk meje in nazaj, pa sejejo viruse. Zdravi pa moremo na testejranje, testi so pa itak nej napravleni za zdrave.

balounar (nepreverjen)

Banda! Pa vsi tulijo ka je ceplenje edina zaščita, to so pravi cigani, se opravičujem tistim kateri spoštovano ime cigan nosijo. Pa sev, pa kužen sev, pa je..m vam mat.r, pa stroko pa sekretar pa ite vsi u tri krasne.

fhd (nepreverjen)

de še hujše...

magyar bacsi (nepreverjen)

Cepivo NIČ NE KORISTI!!!!!

magyar bacsi (nepreverjen)

Najbolj koristi izpušni plin od Puklasega Janoša. Uniči vse viruse zagotovo!!!!

magyar bacsi (nepreverjen)

Največji virus sodobne Slovenije je Puklasti Janoš!!!!

gostj (nepreverjen)

Korona virus spet vdrl v domove za starejše: torej ne bo potrebno graditi novih domov in ustanavljati demografskega sklada !

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice