Na mariborskem sodišču se je danes moral zagovarjati drugi dijak, ki je februarja sodeloval na protestnem shodu na Trgu svobode. Mariborska okrajna sodnica je prekrškovni postopek zoper dijaka ustavila.

Na mariborsko okrajno sodišče je danes prišel drugi dijak, ki se je moral pred sodnikom zagovarjati za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih. Prva dijakinja je pred sodnika za prekrške stopila prejšnji teden. 

Pred sodiščem se je zbrala skupina dijakov in podpornikov, ki so s transparenti in aplavzom izrazili podporo dijaku Maticu Gosaku. Ta je v začetku februarja sodeloval na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi. 

Vidno olajšan Matic Gosak je po odhodu iz sodišča izrazil svoje zadovoljstvo z odločitvijo sodnice.

Množica podpornikov dijaka čakala pred sodiščem 

Na družbenem omrežju Facebook se je pojavil poziv v podporo dijakom. Z bučnim aplavzom so prejšnji teden podporniki na sodišče pospremili prvo dijakinjo. 

Tudi tokrat se je pred sodiščem zbrala množica ljudi, ki so s transparenti izrazili podporo tudi Maticu.

Kakšen je epilog? 

Mariborska okrajna sodnica je sledila predlogu obrambe in ustavila prekrškovni postopek zoper Matica Gosaka.

»Očitno je zmagal razum. Postopek se je ustavil, sodnica pa se je v imenu sodstva opravičila,« je po odhodu iz sodišča povedal dijak.

Zagovornik Dino Bauk je ob tem izrazil, da pričakuje takšno odločitev tudi v primeru ostalih dveh dijakinj, ki sta se znašli v enakem postopku.

Maticu je podporo izkazala tudi dijakinja, ki se je pred sodnikom zagovarjala prejšnji teden.

Spomnimo …

Na Trgu svobode so 9. februarja policisti zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih odredili šestim osebam globo v višini 400 evrov. Trije mladoletni dijaki pa so prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške. Pravno pomoč so poiskali pri Pravni mreži za varstvo demokracije. 

»Zanje smo našli odvetnika, ki bo prevzel njihova pooblastila in jim bo strokovno pomagal,« je ob vložitvi pobude za oceno ustavnosti odloka o prepovedi zbiranja povedala Barbara Rajgelj iz Zavoda Open.

Vsi trije dijaki obiskujejo II. gimnazijo Maribor. Prva protestniška dijakinja je pred sodnika stopila prejšnji teden, druga dijakinja novega datuma zagovora še nima. Razpisani narok je bil namreč zaradi omejenega delovanja sodišč pred tremi tedni prestavljen.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bindi (nepreverjen)

Lepo. Vsa čast razumni sodnici za lepo gesto. Držim pesti tudi za ostale dijake.

Saraaa (nepreverjen)

Evo dokaza, da je sodstvo levo, jebe se njemu za šolo. Jaz imam prometni prekršek, zakaj mi ga ne odpišejo?

In reply to by Bindi (nepreverjen)

artač (nepreverjen)

Sankcije za Hojsove vojščake, ker si malo preveč privoščijo.

Feri 22 (nepreverjen)

Ho ho sistem Jankovič itd. ter SLO sodstvo če si naš ti je dovoljeno vse.
Vsi vemo da je kršil odlok samo naše sodstvo ne.
Naprimer če se jaz skoz naselje pelnem 60 km. kjer je omejitev 50 vem da sem kršil zakon in zato bom kaznovan ne pa da pričakujem da me sodnica oprosti in celo opraviči za globo, ki sem jo po njenem dobil neupravičeno in v tem primeru je enako.
SEDAJ PA JE GOSAK ŠE DOBIL KRILA IN NA NASLEDNIH VOLITVAH BO ŽE ZASTOPAL POSLANSKE BARVE LEVICE

Duh iz steklenice (nepreverjen)

Vsak naj za svoja dejanja odgovarja, bo tudi sodnica.

levak (nepreverjen)

A si ti bolan ali pa si ravno zdaj prišel na svet. Puklasti počasi a zagvušno gibi vernike !

In reply to by Duh iz steklenice (nepreverjen)

Duh iz steklenice (nepreverjen)

Za vsako igro obstajajo pravila, tudi za epidemijo, tudi za levake, ...

In reply to by levak (nepreverjen)

slika (nepreverjen)

Feri 22 in podobno misleči: pogledni malo širše. Pustimo recimo korona ukrepe, pa leva vlada, desna vlada.(ker ne vem zakaj se mora pod vsako objavo polarizirat med levimi pa desnimi). Kak bi se počutil, ko bi bilo katera vlada sprejela ne vem kako banalne zakone, obenem pa bi prepovedala da ljudstvo izrazi svoje mnenje, protestira.. In to se je zgodilo tu. Prepovedali so ustavno pravico do izražanja svojega mnenja. (obenem je bil protest miren, ni bilo izgredov, imeli so zaščitne maske, razdaljo...). Ne moreš to primerjat z tem, da se ti pelješ skozi naselje 60km/h kjer je omejitev 50km/h in dobiš kazen. Ker ta zakon ni banalen oz. če ti ta zakon ni po godu vseeno lahko izraziš mnenje proti temu, tudi protestiraš. Oz. ne moreš ker so ti pravico do tega odvzeli...

Feri 22 (nepreverjen)

Kot si ti napisala svoje mnenje sem ga tudi jaz vendar po tvojem pisanju sodec eni lahko izražate svoja mnenja ostali pa.
Tudi tega banalnega zakona si ni izmislila le naša država tudi druge si ga so potem pa še ite tja protestirat.
Še to kako lahko štirje razvajeni otroci vplivnih staršev govorijo nekaj v imenu vseh sredješolcev.

In reply to by slika (nepreverjen)

EMIL S. (nepreverjen)

Državljani zdaj ko vas ustavi policija NE PLAČAJTE VEČ NOBENE KAZNI ker zakon v Sloveniji več ne velja za vse isto zahtevajte da se vam policija upraviči, ker vas je vznemirjala ZA TO ZDAJ OBSTAJA SODNIŠKA PRAKSA.

SSSSobočanec (nepreverjen)

Ta primer še je en dokaz, da v Slovenija ni pravna država. Pravna država pomeni, da če nek organ (državni zbor, Vlada RS, občinski svet,..) sprejme predpis in ga nekdo krši mora kršitelj zato odgovarjati. Sodišča bi morala razsoditi ali je bila kršitev sprejetega predpisa ali ne. V odločitvah sodišča ne sme biti političnih opredelitev, ker če so to, potem to ni več pravna država in tudi v tem primeru je šlo za politično odločitev. Lep primer je ko v v isti zadevi se" desnega" Štiheca obsodi, leve akterje v posojilu Komunale nogometu pa se oprosti.

Starejše novice